Un nou studiu bazat pe analiza datelor provenite de la 96.000 de pacienți infectați COVID 19 arată că pacienții tratați cu hidroxiclorochină au suferit dereglări de ritm cardiac, crescând astfel riscul de deces față de cei cărora nu li s-a administrat acest medicament, informează Washington Post.
Studiul, publicat în Lancet Medical Journal, reprezintă cea mai mare analiză efectuată până în prezent a riscurilor și beneficiilor tratării pacienților infectați cu Covid-19 cu medicamente antimalarice.
Cercetarea s-a bazat pe o analiză retrospectivă a datelor medicale, nu pe un studiu controlat în care pacienții să fi fost împărțiți aleatoriu în grupuri de tratament – metodă considerată ca fiind norma standard în testarea medicamentelor. Chiar și așa, luând în considerare cantitatea impresionantă de date medicale analizate, studiul este considerat relevant de oamenii de știință.
Noua analiză – realizată de o echipă de cercetare condusă Mandeep Mehra, profesor la Harvard Medical School – a vizat datele oferite de pacienți testați pozitiv pentru COVID-19, care au fost internați în perioada 20 decembrie 2019 – aprilie 14, 2020, în 671 de centre medicale din întreaga lume.
Vârsta medie a pacienților a fost de 54 de ani, iar 53% dintre ei au fost bărbați. Au fost excluși cei care se aflau în procedură de respirație asistată de ventilatoare mecanice sau au primit remdesivir, un medicament antiviral care a dat rezultate în scăderea timpilor de recuperare.
Aproape 15.000 din cei 96.000 de pacienți din analiză au fost tratați cu hidroxiclorochină sau clorochină sau în combinație cu un tip de antibiotice bacteriostatice cunoscute sub numele de macrolide, cum ar fi Azitromicina, în 48 de ore de la diagnostic.
Diferența dintre pacienții care au primit medicamente antimalarie și cei care nu au făcut-o a fost izbitoare.
Pentru cei cărora li s-a administrat hidroxiclorochina, a existat o creștere a riscului de mortalitate cu 34% și un risc crescut de 137% de aritmii cardiace grave.
Pentru cei cărora li s-a administrat cocktailul susținut de Trunp, hidroxiclorochină și un antibiotic, a existat un risc de deces crescut cu 45% și un risc crescut de 411% de aritmii cardiace grave.
Cei cărora li s-a administrat clorochină au avut un risc crescut de 37% de deces și un risc crescut de 256% de aritmii cardiace grave.
Pentru cei care au luat clorochină și un antibiotic, a existat un risc de deces crescut cu 37% și un risc crescut de 301% de aritmii cardiace grave.
“Puteam accepta ca hidrixiclorochina să ofere niciun beneficiu pacienților infectați cu COVID 19, dar studiul arată că, mai rău, poate afecta starea de sănătate a acestora. Dacă a existat vreodată speranță pentru acest medicament, acest studiu a îngropat-o definitiv”, a declarat Eric Topol, cardiolog și director al Scripps Research Translational Institute, citat de Washington Post.
David Maron, director al secției de Cardiologie Preventivă la Facultatea de Medicină a Universității Stanford, a spus tot pentru Washigton Post că ”analiza acestui studiu arată că nu există niciun motiv de optimism în folosirea hidrixiclorochina în prevenirea sau tratarea infecției cu COVID-19”.
Steven Nissen, medic la Cleveland Clinic. a declarat că noile date, combinate cu informațiile din studii anterioare, sugerează că medicamentul ”poate fi dăunător și că nimeni nu ar trebui să-l ia în afara unui studiu clinic”.
Concluziile noului studiu nu trebuie neapărat extrapolate la persoanele care suferă de o formă ușoară și stau acasă sau la cei, cum ar fi Trump, care iau antimalarice ca măsură profilactică.