stiriacum.ro

Suntem sociabili

Actualitate

Legea carantinei şi izolării intră în vigoare de astăzi

Publicat

în

Această lege reglementează unele măsuri necesare în domeniul sănătăţii publice cu caracter temporar, în situaţii de risc epidemiologic şi biologic, pentru prevenirea introducerii şi limitarea răspândirii bolilor infectocontagioase pe teritoriul României.

*** Potrivit legii, carantina persoanelor se instituie pe baza informaţiilor ştiinţifice oficiale şi a definiţiei de caz, la domiciliul persoanei, la o locaţie declarată de aceasta sau, după caz, într-un spaţiu special desemnat de autorităţi, cu privire la persoanele suspecte de a fi infectate sau purtătoare ale unui agent înalt patogen care:

* sosesc din zone în care riscul epidemiologic este ridicat, pe baza datelor epidemiologice transmise la nivel naţional, european şi internaţional de către organismele competente în domeniu;

* au intrat în contact direct cu cel puţin o persoană confirmată cu o boală infectocontagioasă.

În situaţia în care persoanele refuză măsura carantinării la domiciliu sau la locaţia declarată de acestea, precum şi atunci când persoanele în cauză încalcă măsura carantinei pe durata acesteia, deşi au consimţit-o anterior, medicul sau, după caz, organele de control recomandă, iar reprezentantul direcţiei de sănătate publică decide carantinarea persoanei în spaţiul special desemnat de autorităţi, dacă aceştia constată riscul de transmitere a unei boli infectocontagioase cu risc iminent de transmitere comunitară.

Medicul sau, după caz, organele de control vor informa de îndată DSP, care confirmă sau infirmă, după caz, măsura carantinării persoanei în spaţiul special desemnat de autorităţi, printr-o decizie cu caracter individual. Decizia se emite în cel mult 8 ore de la informarea făcută de medic sau de organele de control, după caz, şi se comunică de îndată persoanei în cauză. În scopul prevenirii răspândirii bolii infectocontagioase, până la comunicarea deciziei direcţiei de sănătate publică prin care se infirmă măsura carantinei recomandate în spaţiul special desemnat de autorităţi sau, după caz, până la comunicarea hotărârii primei instanţe, persoana în cauză nu poate părăsi domiciliul, locaţia declarată pentru carantină sau, după caz, spaţiul special desemnat de autorităţi, fără încuviinţarea medicului sau a reprezentantului DSP.

Măsura se instituie pe durata perioadei de incubaţie specifice bolii infectocontagioase suspicionate şi încetează la expirarea termenului specific perioadei de incubaţie sau anterior, ca urmare a confirmării persoanei ca purtătoare a agentului înalt patogen, cu sau fără semne şi simptome sugestive specifice definiţiei de caz, fiindu-i aplicabile dispoziţiile privitoare la măsura izolării.

*** Izolarea se instituie pentru persoanele bolnave cu semne şi simptome sugestive specifice definiţiei de caz, precum şi pentru persoanele purtătoare ale agentului înalt patogen, chiar dacă acestea nu prezintă semne şi simptome sugestive.

Potrivit legii, pentru a asigura un echilibru corect între nevoia de a preveni răspândirea unei boli infectocontagioase cu risc iminent de transmitere comunitară şi dreptul la libertate al persoanelor, măsura izolării se instituie în funcţie de boala infectocontagioasă, cu respectarea următoarelor standarde necesare exercitării drepturilor şi libertăţilor fundamentale:

* măsura să fie dispusă pe durată limitată, în mod nediscriminatoriu şi proporţional cu situaţia de fapt care o determină;

* măsura să aibă ca scop prevenirea răspândirii unei boli infectocontagioase, periculoase pentru siguranţa persoanei şi sănătatea publică;

* măsura să fie instituită pentru a proteja interesul public şi să nu determine un dezechilibru între nevoia de protejare a sănătăţii publice şi imperativul respectării libertăţii persoanei.

Izolarea se instituie cu acordul persoanelor supuse examinării, iar în lipsa acestuia, atunci când medicul constată riscul de transmitere a unei boli infectocontagioase cu risc iminent de transmitere comunitară, într-o unitate sanitară sau, după caz, într-o locaţie alternativă ataşată unităţii sanitare, în scopul efectuării examinărilor clinice, paraclinice şi evaluărilor biologice, până la primirea rezultatelor acestora, dar nu mai mult de 48 de ore.

Cel mai târziu la expirarea termenului de 48 de ore, pe baza examinărilor clinice şi paraclinice şi dacă se menţine riscul transmiterii bolii infectocontagioase cu risc de transmitere comunitară, medicul recomandă prelungirea măsurii izolării într-o unitate sanitară sau într-o locaţie alternativă ataşată unităţii sanitare ori, după caz, la domiciliul persoanei sau la locaţia declarată de aceasta.

*** Izolarea la domiciliu sau la locaţia declarată se instituie dacă riscul contaminării altor persoane sau al răspândirii bolii infectocontagioase este redus. Izolarea la domiciliu nu poate fi dispusă în situaţiile în care informaţiile ştiinţifice oficiale referitoare la tipul agentului înalt patogen, calea de transmitere şi rata de transmisibilitate impun izolarea persoanelor exclusiv într-o unitate sanitară sau o locaţie alternativă ataşată acesteia.

*** În situaţia în care persoanele refuză măsura izolării, medicul informează de îndată, după consemnarea refuzului persoanei, direcţia de sănătate publică judeţeană, care, în termen de cel mult două ore, va emite decizia prin care confirmă sau infirmă măsura izolării recomandată de medic, în unitatea sanitară sau într-o locaţie alternativă ataşată acesteia.

*** Carantina pentru persoanele care sosesc în România din zone cu risc epidemiologic ridicat sau pentru persoanele care au intrat în contact direct cu persoanele infectate se dispune prin hotărâre a Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, la propunerea Grupului de suport tehnico-ştiinţific privind gestionarea bolilor înalt contagioase pe teritoriul României şi se pune în aplicare prin ordine ale ministrului Sănătăţii şi ale unităţilor din subordine.

*** Carantina zonală se instituie prin ordin al şefului Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă sau al persoanei desemnate de acesta, în baza hotărârii Comitetului judeţean pentru situaţii de urgenţă, la propunerea direcţiei de sănătate publică teritoriale şi cu avizul Institutului Naţional de Sănătate Publică.

Ordinele şefului Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă sau ale persoanei desemnate de acesta pot fi contestate de către orice persoană care se consideră vătămată într-un drept al sau ori într-un interes legitim la instanţa competentă.

*** În situaţia existenţei unui deficit de personal medical constatat de către DSP sau ISU, pe durata instituirii măsurii în domeniul sănătăţii publice, în situaţii de risc epidemiologic şi biologic, personalul medical, paramedical şi auxiliar specializat din sistemul public poate fi detaşat cu acordul persoanei detaşate, iar în lipsa acestuia, pe o durată de cel mult 30 de zile, prin ordin al ministrului Sănătăţii, al şefului Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă sau al persoanei desemnate de acesta sau, după caz, al conducătorului instituţiei angajatoare, se arată în lege.

Pe durata detaşării, se asigură persoanei detaşate, suplimentar faţă de salariul plătit de unitatea angajatoare, plata indemnizaţiei de detaşare în cuantum de 50% din salariul de încadrare, diurna zilnică de 2% din salariul de încadrare, cazarea şi transportul în localitatea unde se dispune detaşarea.

sursa: radiotimisoara

Actualitate

Ce s-a întâmplat pe drumul Satu Mare – Periam care a necesitat intervenția SMURD?

Publicat

în

De către

Ce s-a întâmplat pe drumul Satu Mare - Periam care a necesitat intervenția SMURD?

Accident Rutier Între Satu Mare și Periam


Elicopter SMURD

Un accident rutier a avut loc recent între localitățile Satu Mare și Periam, implicând un autoturism. La fața locului, a fost identificată o victimă care, se pare, a rămas încarcerată.

Intervenția forțelor de urgență

Pompierii militari din Detașamentul Arad, împreună cu o autospecială de descarcerare, au fost mobilizați imediat pentru a interveni. De asemenea, elicopterul SMURD și un echipaj al Serviciului de Ambulanță Județean (SAJ) au sosit la locul accidentului. Pompierii din cadrul ISU Timiș au intervenit și ei cu o autospecială pentru suport la descărcare.

Starea victimelor

Conform informațiilor recente, în urma accidentului, o persoană a fost găsită conștientă și cooperantă, însă blocată în autoturism. După ce acesta a fost extras, victima a fost transportată la spital cu ajutorul elicopterului SMURD. Cealaltă persoană implicată în accident a refuzat transportul la spital.

Încheiere

Intervenția este în continuare activă, iar autoritățile lucrează pentru a asigura siguranța tuturor celor implicați.

Întrebări pentru cititori

Ce măsuri ar trebui adoptate pentru a preveni astfel de accidente în viitor? Ați avut vreodată o experiență similară în care ați fost martor la un accident? Vă încurajăm să lăsați un comentariu și să distribuiți acest articol pe rețelele sociale.

#Elicopterul #SMURD #solicitat #accident #petrecut #drumul #dintre #Satu #Mare #și #Periam
2025-03-22 22:47:00

Continuă să citești

Actualitate

Este Denise Nicole Bejan din Arad, din nou campioană națională?

Publicat

în

De către

Este Denise Nicole Bejan din Arad, din nou campioană națională?

Bejan Denise Nicole câștigă campionatul național de probe combinate U18 la București

BUCUREȘTI. Bejan Denise Nicole, multipla campioană națională din Arad, a triumfat astăzi în cadrul campionatului național de probe combinate pentru categoria de vârstă U18. Aceasta a reușit să obțină locul I în toate cele cinci probe ale pentatlonului, acumulând un impresionant total de 3238 de puncte! Pe locul II s-a clasat Tiu Diana de la Rapid București, cu 2587 de puncte, iar locul III a fost ocupat de Iordache Luiza de la CSS București, cu 2321 de puncte.

Rezultatele pe probe ale lui Bejan Denise Nicole

  • 60 m (metri garduri): 9,14 sec.
  • Săritura în înălțime: 1,49 m
  • Aruncarea bilei (3 kg): 10,69 m
  • Săritura în lungime: 5,05 m
  • 800 m: 2:37.73 min.

Denise, în vârstă de 16 ani, este elevă la Colegiul Particular „Vasile Goldiș” din Arad și este legitimată la CSM Lugoj. Performanțele sale remarcabile o situează printre cei mai promițători tineri atleți din țară.

Imagini de la competiție

Bejan Denise Nicole - competiție
Bejan Denise Nicole - săritura în înălțime

În concluzie

Bejan Denise Nicole continuă să inspire tinerii sportivi din România prin performanțele sale excepționale și dedicarea față de sport. Visează să își îmbunătățească constant rezultatele și să se pregătească pentru competițiile internaționale viitoare.

Întrebări pentru cititori

Ce părere aveți despre performanțele lui Bejan Denise Nicole? Credeți că va reuși să obțină mai multe medalii în competițiile internaționale?

Vă invităm să lăsați comentarii și să distribuiți acest articol pe rețelele sociale!

#Arădeanca #Denise #Nicole #Bejan #din #nou #campioană #națională
2025-03-22 20:15:00

Continuă să citești

Actualitate

Ce se întâmplă în Arad și Bihor cu alerta sanitar-veterinară din Constanța?

Publicat

în

De către

Ce spectacole aduce El Aedo Teatro din Spania la Teatrul Clasic "Ioan Slavici" din Arad?

Restricții în Activitatea Crescătorilor de Oi și Capre în Arad și Bihor


Data publicării: Sâmbătă, 22 Martie 2025, ora 11:39

Impactul alertei sanitare veterinare

O alertă sanitar-veterinară a dus la blocarea totală a activității crescătorilor de oi și capre din județele Arad și Bihor. Aceasta a fost implementată chiar în perioada de vârf pentru oieri, afectând grav afacerile localnicilor.

Restricții impuse

  • Deplasarea animalelor este interzisă.
  • Sacrificarea acestora este restricționată.
  • Oile și caprele nu pot fi vândute în piețe, ci doar direct la poarta fermelor.
  • Exportul animalelor este suspendat.

Oportunități pentru localnici

Localnicii din vestul țării care doresc să cumpere miei vor avea posibilitatea de a realiza achizițiile direct de la ferme. Aceasta este o alternativă la vânzările obișnuite din piețe, oferind consumatorilor o soluție accesibilă.

Atenție: Informațiile prezentate mai sus sunt preluate automat din surse locale. Responsabilitatea pentru conținut revine publicațiilor locale.

Întrebări pentru cititori

Ce părere aveți despre impactul acestor restricții asupra crescătorilor din zonă? Credeți că vor exista soluții alternative pentru a sprijini acest sector? Vă invităm să răspundeți în comentarii și să distribuiți acest articol pe rețelele sociale!

#Alerta #sanitar #veterinara #Arad #Bihor #Constanta
2025-03-22 21:25:00

Continuă să citești

Te-ar putea interesa și