stiriacum.ro

Suntem sociabili

Actualitate

15 ani de la moartea lui Alexandru Paleologu

Publicat

în

Alexandru Paleologu a murit la 2 septembrie 2005, la Bucureşti.

Alexandru Paleologu, scriitor, critic literar, diplomat şi om politic, s-a născut la 14 martie 1919, la Bucureşti. A urmat cursurile liceului „Spiru Haret” şi apoi pe cele ale Facultăţii de Drept din Bucureşti.

A debutat ca elev, în 1934, la ”Mlădiţa”, cu articolul ”Literatura condamnabilă”, apoi a colaborat sporadic, un timp, la publicaţiile „Vlăstarul”, „Universul literar” şi „Gândirea”, se arată în „Dicţionarul general al literaturii române” apărut sub egida Academiei Române (Editura Univers Enciclopedic, Bucureşti, 2006).

În decembrie 1940 intră la Şcoala de Ofiţeri de Rezervă de Cavalerie de la Sibiu, iar la începutul războiului se afla în Regimentul de Gardă Călare. Reconcentrat, a fost trimis, ca instructor, la şcoala militară pe care o urmase la Sibiu.

După trecerea României de partea Aliaţilor, Alexandru Paleologu a fost referent în Comisia Română pentru Aplicarea Armistiţiului (1944-1945), apoi ataşat de legaţie în cadrul Ministerului Afacerilor Externe (1946-1947). Între 1948 şi 1950 face studii de regie şi teatrologie la Institutul de Teatru, precum şi practică de asistent de regie la Teatrul Naţional şi la Teatrul Armatei din Bucureşti, potrivit sursei citate mai sus.

Căutat de Securitate, reuşeşte să dispară şi intră în clandestinitate, sub nume fals, ascunzându-se în primul an mai ales în Bucureşti, dar şi în Ploieşti, Piteşti, Drăgăşani, Iaşi, Zărneşti. La finele anului 1950 – începutul anului 1951, ajuns la Câmpulung-Muscel, Alexandru Paleologu îl reîntâlneşte pe filosoful Constantin Noica, pe care îl cunoştea de dinainte de război şi care se afla acolo cu domiciliu obligatoriu din 1949. ”Începe ‘stagiul’ de cinci ani de la Câmpulung, în cursul căruia Paleologu îl frecventează aproape zilnic pe filosoful cu zece ani mai vârstnic decât el, al cărui discipol entuziast devine” („Dicţionarul general al literaturii române”, Editura Univers Enciclopedic, Bucureşti, 2006).

După „despărţirea de Noica” şi reîntoarcerea în Bucureşti, Alexandru Paleologu a fost angajat, în decembrie 1956, prin concurs, cercetător ştiinţific la Institutul de Istoria Artei din cadrul Academiei Române, la secţia de artă medievală (bizantină).

Arestat la 9 septembrie 1959, în cadrul procesului ”lotului Noica-Pillat”, Alexandru Paleologu a fost condamnat de Tribunalul Regiunii a 2-a Militare la paisprezece ani de muncă silnică pentru ”crima de uneltire contra ordinii sociale”. A fost graţiat în 1964.

A fost reîncadrat la Institutul de Istorie a Artei, la secţia de teatru, şi a început să publice în „Studii şi cercetări de istoria artei” (lucrările ”Societatea românească, spiritul public şi teatrul între 1849-1878″, „De la Caragiale la Eugen Ionescu şi invers”, „Teatrul lui Lucian Blaga”), precum şi în „Revue roumaine d’histoire de l’art” (eseul „Autour du quatrieme centenaire de Shakespeare”). A mai fost secretar literar al Teatrului „Constantin I. Nottara” în 1967, iar apoi a fost angajat de Marin Preda ca redactor la Editura Cartea Românească, unde a lucrat de la înfiinţarea instituţiei, în 1970, până în 1976, când s-a pensionat.

După 1965, Alexandru Paleologu a colaborat la revistele „Gazeta literară”, „România literară”, „Luceafărul”, „Viaţa românească”, „Secolul 20”, „Convorbiri literare”, „Argeş”, „Contemporanul” ş.a.

Continuă să citești
Scrie o opinie

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate

Publicat

în

De către

Magistrații Curții de Apel Timișoara au judecat contestația formulată de Dumitru Andreșoi, „Regele Oilor”, la arestul preventiv din dosarul de fraudă cu fonduri europene. Vă reamintim că Andreșoi a fost arestat preventiv pentru 30 de zile, iar alte două persoane implicate, Veronica Topor și Marius Szabo, au primit arest la domiciliu pentru același interval de timp, într-un dosar de fraudă instrumentat de Parchetul European, prin biroul Timișoara.
Cei trei au contestat decizia la Curtea de Apel, care însă le-a respins contestațiile, astfel că Dumitru Andreșoi rămâne după gratii, iar ceilalți doi în arest la domiciliu.
Mesajul CAT „respinge ca nefondate contestaţiile formulate de Parchetul European – Biroul Timişoara, de inculpatul contestator Andreşoi Dumitru, şi inculpaţii contestatori-intimaţi Topor Veronica şi Szabo Marius-Lucian împotriva încheierii penale nr. 190/DL din data de 31.10.2024 a judecătorului de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Timiş în dosar nr. 5801/30/2024. În temeiul disp. art. 275 alin.(2) şi art. 274 alin.(2) Cod procedură penală, obligă pe fiecare contestator inculpat la plata sumei de 500 lei, reprezentând cheltuieli judiciare faţă de stat, în contestaţie. Definitivă.”

Continuă să citești

Actualitate

La Arad , droguri si traficanti cat vezi cu ochii!

Publicat

în

De către

Polițiștii și procurorii DIICOT din Arad fac marți dimineața 53 de percheziții la persoane suspecte de trafic de droguri din județul Arad. Potrivit IPJ Arad, perchezițiile au loc într-o cauză privind săvârșirea infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat, trafic de droguri de risc, trafic de droguri de mare risc și efectuare, fără drept, de operațiuni cu substanțe psihoactive, toate în formă continuată.
Din cercetările făcute a rezultat că, în perioada martie – noiembrie 2024, 24 de persoane ar fi constituit un grup infracțional organizat, specializat în procurarea, intermedierea și vânzarea de droguri și substanțe cu efect psihoactiv. De asemenea, 56 de persoane vor fi duse la audieri la sediul DIICOT Arad.

Continuă să citești

Actualitate

Grindeanu va semna sa fie comisie de ancheta in cazul Nordis -Laura Vicol!

Publicat

în

De către

Sorin Grindeanu in calitate de deputat va semna pentru infiintarea comisiei parlamentare de ancheta in cazul escrocheriei Nordis-Laura Vicol!!”Eu semnez, nu pot să spun vizavi de alţii, dar eu semnez. Să vină, voi semna. V-am răspuns, semnez, ce să fac altceva, mai mult de atât ce să fac? Eu cred că faptul că am declarat că semnez înseamnă şi pentru alţi colegi de ai mei un semnal”, a declarat Grindeanu, întrebat, într-o conferinţă de presă la sediul PSD, dacă va semna pentru înfiinţarea comisiei parlamentare de anchetă în cazul Nordis şi dacă la fel vor proceda şi colegii săi de partid din Parlament.

„Am semnat şi demarat azi procedura parlamentară pentru înfiinţarea unei comisii parlamentare comune de investigare a tunului imobiliar Nordis-PSD. Marcel Ciolacu se opune aflării adevărului. El este cel care a susţinut-o pe Laura Vicol să ajungă în fruntea Comisiei juridice a Camerei Deputaţilor, unde a fost dosită legea PNL anti-ţepe. Mai mult, domnul Ciolacu nu a prezentat nici acum documentele solicitate de PNL care să lămurească dacă el sau familia Ciorbă – Vicol au plătit cheltuielile de deplasare, cazare şi şedere în Dubai. Se întâmpla chiar de Ziua Naţională a României. Având în vedere faptul că regulamentul comun impune, pentru înfiinţarea acestei comisii, un număr de 117 senatori şi deputaţi, lansăm un apel public către toate forţele politice care doresc aflarea adevărului să se alăture demersului nostru prin semnătură şi implicare. Nu, domnule Ciolacu! Nu veţi îngropa scandalul Nordis, aşa cum vă doriţi, pentru că, nu-i aşa, toate drumurile duc la PSD şi la dumneavoastră! Chiar dacă tăcerea lui Simion e de AUR pentru PSD”, a scris Roman, pe Facebook.

Continuă să citești

Te-ar putea interesa și