stiriacum.ro

Suntem sociabili

Actualitate

15 ani de la moartea lui Alexandru Paleologu

Publicat

în

Alexandru Paleologu a murit la 2 septembrie 2005, la Bucureşti.

Alexandru Paleologu, scriitor, critic literar, diplomat şi om politic, s-a născut la 14 martie 1919, la Bucureşti. A urmat cursurile liceului „Spiru Haret” şi apoi pe cele ale Facultăţii de Drept din Bucureşti.

A debutat ca elev, în 1934, la ”Mlădiţa”, cu articolul ”Literatura condamnabilă”, apoi a colaborat sporadic, un timp, la publicaţiile „Vlăstarul”, „Universul literar” şi „Gândirea”, se arată în „Dicţionarul general al literaturii române” apărut sub egida Academiei Române (Editura Univers Enciclopedic, Bucureşti, 2006).

În decembrie 1940 intră la Şcoala de Ofiţeri de Rezervă de Cavalerie de la Sibiu, iar la începutul războiului se afla în Regimentul de Gardă Călare. Reconcentrat, a fost trimis, ca instructor, la şcoala militară pe care o urmase la Sibiu.

După trecerea României de partea Aliaţilor, Alexandru Paleologu a fost referent în Comisia Română pentru Aplicarea Armistiţiului (1944-1945), apoi ataşat de legaţie în cadrul Ministerului Afacerilor Externe (1946-1947). Între 1948 şi 1950 face studii de regie şi teatrologie la Institutul de Teatru, precum şi practică de asistent de regie la Teatrul Naţional şi la Teatrul Armatei din Bucureşti, potrivit sursei citate mai sus.

Căutat de Securitate, reuşeşte să dispară şi intră în clandestinitate, sub nume fals, ascunzându-se în primul an mai ales în Bucureşti, dar şi în Ploieşti, Piteşti, Drăgăşani, Iaşi, Zărneşti. La finele anului 1950 – începutul anului 1951, ajuns la Câmpulung-Muscel, Alexandru Paleologu îl reîntâlneşte pe filosoful Constantin Noica, pe care îl cunoştea de dinainte de război şi care se afla acolo cu domiciliu obligatoriu din 1949. ”Începe ‘stagiul’ de cinci ani de la Câmpulung, în cursul căruia Paleologu îl frecventează aproape zilnic pe filosoful cu zece ani mai vârstnic decât el, al cărui discipol entuziast devine” („Dicţionarul general al literaturii române”, Editura Univers Enciclopedic, Bucureşti, 2006).

După „despărţirea de Noica” şi reîntoarcerea în Bucureşti, Alexandru Paleologu a fost angajat, în decembrie 1956, prin concurs, cercetător ştiinţific la Institutul de Istoria Artei din cadrul Academiei Române, la secţia de artă medievală (bizantină).

Arestat la 9 septembrie 1959, în cadrul procesului ”lotului Noica-Pillat”, Alexandru Paleologu a fost condamnat de Tribunalul Regiunii a 2-a Militare la paisprezece ani de muncă silnică pentru ”crima de uneltire contra ordinii sociale”. A fost graţiat în 1964.

A fost reîncadrat la Institutul de Istorie a Artei, la secţia de teatru, şi a început să publice în „Studii şi cercetări de istoria artei” (lucrările ”Societatea românească, spiritul public şi teatrul între 1849-1878″, „De la Caragiale la Eugen Ionescu şi invers”, „Teatrul lui Lucian Blaga”), precum şi în „Revue roumaine d’histoire de l’art” (eseul „Autour du quatrieme centenaire de Shakespeare”). A mai fost secretar literar al Teatrului „Constantin I. Nottara” în 1967, iar apoi a fost angajat de Marin Preda ca redactor la Editura Cartea Românească, unde a lucrat de la înfiinţarea instituţiei, în 1970, până în 1976, când s-a pensionat.

După 1965, Alexandru Paleologu a colaborat la revistele „Gazeta literară”, „România literară”, „Luceafărul”, „Viaţa românească”, „Secolul 20”, „Convorbiri literare”, „Argeş”, „Contemporanul” ş.a.

Continuă să citești
Scrie o opinie

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate

„Ce lucruri importante nu sunt spuse?”

Publicat

în

De către

„Ce lucruri importante nu sunt spuse?”

UTA Arad și CSM Lugoj încheie meciul la egalitate

Data și ora meciurilor importante:

  • Baraj La Liga: Mirandes – Oviedo, duminică, 20:00, DGS 2

  • Finala ‘s-Hertogenbosch: Gabriela Ruse – Elise Mertens, duminică, 13:00, DGS 1

UTA Arad a terminat la egalitate, scor 0-0, cu CSM Lugoj, o echipă din Liga 4 Timiș. Meciul s-a desfășurat pe terenul din Sânnicolau Mic.

Rezultatul dezamăgitor pentru UTA

Deși antrenorul UTA-ei, Adrian Mihalcea, a început meciul cu o formulă de jucători experimentați, echipa nu a reușit să înscrie niciun gol. În repriza a doua, Mihalcea a efectuat schimbări, dar scorul a rămas neschimbat, ceea ce a fost perceput ca un rezultat rușinos, chiar și pentru un amical.

Adrian Mihalcea a vorbit despre planurile UTA pentru sezonul următor din SuperLigă și despre importanța integrării juniorilor în echipă. El a subliniat că toată săptămâna a fost dedicată dezvoltării tinerilor jucători.

UTA Arad

”Am alocat mult timp pentru a îmbunătăți abilitățile acestor tineri. Scopul este să integrăm cât mai mulți juniori în lotul principal, iar o parte dintre ei vor participa la cantonamentul din Slovenia,” a declarat Mihalcea.

Despre lipsa jucătorilor: „Unii au lipsit din cauza vacanței după sezonul competițional. Este important să le dăm șansa să se dezvolte,” a adăugat el.

Primul 11 folosit de UTA:

  • Gorcea – Iacob, Iurasciuc, Benga, Anișorac, Hrezdac, Ekmekci, Danciu, Calotă, Zsori, Cîmpan

Jucătorii care au intrat pe parcurs:

  • Lucas Roșu, Jelacic Nikola, Fabiano Cibi, Ștef David, Siclovan Rusu, Bogdan Vlad, Andrei Iacob, Lucian Dronca, Adrian Dragoș, Alex Hațegan, Alexandru Crainic, Raul Popa.

Etichete: UTA, Adrian Mihalcea


Ce părere aveți despre performanța UTA în acest meci? Credeți că tinerii jucători vor avea un impact pozitiv în sezonul următor? Lăsați-ne comentariile voastre și distribuiți acest articol pe rețelele sociale!

#Multe #sunt #spus
2025-06-14 16:51:00

Continuă să citești

Actualitate

Ce înseamnă pentru UTA Arad semnarea lui Alin Roman?

Publicat

în

De către

Ce înseamnă pentru UTA Arad semnarea lui Alin Roman?

Alin Roman, Mijlocașul Român, Semnează cu UTA Arad pentru Sezonul Următor

Un Transfer Așteptat

UTA Arad a anunțat oficial transferul mijlocașului român Alin Roman, care va îmbrăca tricoul echipei pentru următorii doi ani, până în 2027. Anunțul a fost publicat pe pagina de Facebook a clubului, subliniind entuziasmul față de noua achiziție.

Performanțele Anterioare ale lui Alin Roman

În sezonul recent încheiat, Alin Roman, în vârstă de 31 de ani, a avut o contribuție semnificativă la Poli Iași, jucând 39 de meciuri în toate competițiile. A reușit să înscrie 4 goluri și să ofere 8 pase decisive, devenind cel mai bun marcator din afara careului în Superligă, cu două goluri din lovituri libere și alte două din acțiune.

Întoarcerea la UTA Arad

Alin Roman revine la UTA Arad după mai multe sezoane petrecute în Austria și la Poli Iași, echipă cu care a retrogradat la finalul sezonului trecut. Acesta a mai jucat pentru UTA în 2016 și se așteaptă ca experiența sa să aducă un aport important echipei în viitor.

Ce Așteptări Există?

Clubul și fanii așteaptă cu nerăbdare evoluțiile lui Roman în sezonul care urmează, sperând ca acesta să contribuie la succesul echipei.

Ce părere aveți despre transferul lui Alin Roman la UTA Arad? Credeți că va aduce un plus echipei în sezonul următor? Vă invităm să ne răspundeți în comentarii și să distribuiți acest articol pe rețelele sociale!

#Alin #Roman #semnat #UTA #Arad
2025-06-14 19:02:00

Continuă să citești

Actualitate

Ce activități interesante ne așteaptă astăzi, 15 iunie 2025, în Timișoara?

Publicat

în

De către

Ce Facem Azi în Timișoara – 15 Iunie 2025

Azi, 15 iunie 2025, Timișoara se află în mijlocul unei zile pline de activități interesante. Fie că ești în căutarea de cultură, sport sau divertisment, orașul oferă ceva pentru fiecare gust.

Evenimente Culturale

  • Expoziție de Artă Contemporană: La Muzeul de Artă se desfășoară o expoziție care explorează creațiile artistilor locali.
  • Concert în Parcul Central: Seara, te așteaptă un concert live cu trupe locale, perfect pentru a te bucura de muzică sub cerul liber.
  • Teatru Stradal: Diverse spectacole de teatru stradal au loc în centrul orașului, aducând teatrul mai aproape de comunitate.

Activități Sportive

  • Maratonul Timișoara: Pasionații de sport pot participa la maratonul care străbate cele mai frumoase colțuri ale orașului.
  • Competiție de Fotbal pentru Copii: Micul stadion din oraș găzduiește meciuri dedicate tinerilor fotbaliști.

Divertisment și Distracție

  • Festivalul Gastronomiei: Oferind preparate din diverse colțuri ale lumii, acest festival e ideal pentru iubitorii de mâncare bună.
  • Stand-Up Comedy: Un show de comedie live va avea loc în seara aceasta, promițând o atmosferă relaxantă și multe zâmbete.

Timișoara continuă să fie un oraș vibrant, plin de viață și activități care aduc oamenii împreună. Indiferent de preferințele tale, vei găsi cu siguranță ceva pe placul tău.

Întrebări pentru Cititori

Ce eveniment ți se pare cel mai interesant în Timișoara astăzi? Ai participat vreodată la un festival local? Împărtășește-ne impresiile tale în comentarii!

Dacă ți-a plăcut acest articol, te invităm să-l distribui pe rețelele sociale pentru a răspândi vestea despre evenimentele din Timișoara!

#facem #astăzi #iunie #în #Timișoara #Tion
2025-06-15 00:00:00

Continuă să citești

Te-ar putea interesa și