stiriacum.ro

Suntem sociabili

Actualitate

1 Decembrie, Ziua Naţională a României

Publicat

în

Ziua Națională a României este sărbătorită pe 1 decembrie, iar această dată, stabilită printr-o lege promulgată în 1990, marchează un moment important din istoria românilor, cel în care Marea Adunare de la Alba Iulia a votat unirea Transilvaniei cu România, în 1918.

Pe 1 decembrie 1918 a fost convocată, la Alba Iulia, Adunarea Națională a Românilor, lucrările finalizându-se cu Hotărârea de unire necondiționată a Transilvaniei cu România, votată în unanimitate. Acest act a avut loc după ce, la data de 27 martie 1918, respectiv 28 noiembrie 1918, organele reprezentative ale Basarabiei şi Bucovinei au votat unirea.

Pe 1 decembrie 1918, se decide astfel în unanimitate unirea Transilvaniei, Crişanei şi Maramureșului cu România, dar cu păstrarea unei autonomii locale, pe baze democratice, cu egalitate între naționalități şi religii.

„Adunarea Națională a poporului român din Transilvania, Banat şi părțile ungurene a primit rezoluțiunea prezentată prin Vasile Goldiş în întregimea ei şi astfel unirea acestei provincii românești cu țara mamă este pentru toate veacurile decisă”, anunța Gheorghe Pop de Băseşti, preşedintele Marii Adunări.

La Alba Iulia, aşa cum a fost şi la Cernăuţi, la 28 noiembrie, a fost o adunare a tuturor românilor din Austro-Ungaria. Tot aici, la Alba Iulia, se constituie Marele Consiliu Naţional Român, care este format din 200 de membri aleşi şi încă 50 cooptaţi. În următoarea zi, Consiliul numeşte un guvern provizoriu, numit Consiliul Dirigent al Transilvaniei, care îl are în frunte pe Iuliu Maniu. La 11 decembrie se ratifică Marea Unire de către Guvernul României, iar declaraţia de la Alba Iulia este înmânată regelui Ferdinand. Regele promulgă în aceeaşi zi decretul de sancţionare a unirii (inclusiv a Basarabiei şi Bucovinei). Un an mai târziu, pe 29 decembrie 1919, Parlamentul României votează legile de ratificare a unirii Transilvaniei, Crişanei, Maramureşului, Banatului, Bucovinei şi Basarabiei cu România.

Recunoaşterea internaţională a unirii Bucovinei cu România s-a făcut la 10 septembrie 1919, prin semnarea Tratatului de la Saint Germain dintre Puterile Aliate şi Austria. Recunoașterea unirii Transilvaniei, Banatului, Crişanei şi Maramureşului cu România s-a făcut prin Tratatul de pace de la Trianon, încheiat la 4 iunie 1920, de Puterile Aliate şi Asociate şi Ungaria.

 

Pe 28 octombrie 1920, s-a semnat Tratatul de la Paris, pe de-o parte de România şi pe de cealaltă parte de Puterile Aliate (Franţa, Marea Britanie, Italia şi Japonia), care a avut ca scop recunoașterea unirii României cu Basarabia. Dar acesta nu a intrat în vigoare pentru că Japonia nu l-a ratificat. De asemenea, Uniunea Sovietică nu a recunoscut această unire, iar acțiunile Japoniei au venit ca rezultat al unui protocol secret care a făcut parte dintr-un tratat între cele două din 1925.

Continuă să citești
Scrie o opinie

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate

Una dintre fetele ucise pe litoral era din Timisoara!Facea prostitutie !

Publicat

în

De către

Criminalul le-a cunoscut pe victime prin intermediul unei publicaţii de internet care oferă servicii sexuale. Pe prima dintre victime se pare că a ucis-o în locuinţa închiriată de aceasta în Mamaia, pe data de 2 iulie 2024, iar pe cea de-a doua victimă a ucis-o la data de 27 august 2024, în Năvodari, în locuinţa în care era găzduit de inculpata care a fost la rândul său reţinută în dosar.Datele de anchetă au condus la ipoteza de lucru că a fost acelaşi mod de operare al inculpatului reţinut, în sensul că le ucidea pe victime cu scopul de a le deposeda de autoturisme. Pe prima victimă a deposedat-o de un autourism Audi A4 pe care ulterior l-a înstrăinat, a făcut schimb cu alte persoane din judeţul Tulcea, iar acele persoane, după mai multe înstrăinări succesive au înmatriculat respectivul autoturism în Bulgaria.

Bărbatul suspectat de aceste crime are cazier, el a mai fost condamnat pentru fapte de furt de vehicule, conducere fără permis, infracţiuni la viaţa sexuală.

De asemenea, bărbatul şi femeia au furat bijuteriile victimelor.

”Este o situaţie, dacă vreţi, destul de cinică din partea lor, au luat bijuteriile respective de pe cadavrul victimei ucise. N-avem date concrete, singurele informaţii au fost oferite de minor căruia i-ar fi povestit inculpatul major şi reţinut că le-ar fi sugrumat şi astfel le-ar fi ucis”, a mai precizat Sadîc Zafer.

El a mai transmis că trupul celei de-a doua femei ar fi fost ţinut în locuinţa închiriată de partenera bărbatului timp de două zile, în prezenţa copiilor acesteia.

Continuă să citești

Actualitate

BMW , marca de glorie a Germaniei se prabuseste!

Publicat

în

De către

În pofida măsurilor de stimulare din partea guvernului, încrederea consumatorilor rămâne slabă in automobilele BMW recunosc constructorii masinii de lux. BMW se asteapta ca marja de profit inainte de dobanzi si impozite sa fie intre 6% si 7% cea ce inseamna aproape zero dupa trasul liniei.Cererea scazuta din China va duce sigur la inchiderea unor unitati de productie  si la punerea pe liber a mii de angajati.

Acţiunile BMW şi Continental au scăzut ambele cu aproximativ 11% în urma informaţiilor, fiind în topul declinului indicelui de referinţă DAX al Germaniei şi, de asemenea, trăgând în jos acţiunile auto europene.

BMW a declarat că blocajele livrărilor, legate de sistemul de frânare cuj probleme, vor avea un efect negativ asupra vânzărilor în a doua jumătate a anului, adăugând că peste 1,5 milioane de maşini au fost afectate.

Continuă să citești

Actualitate

Amânări în Programul Rugii Timișoarei din cauza Vremii Nefavorabile

Publicat

în

De către

 

 

Din cauza condițiilor meteo nefavorabile anunțate pentru weekendul viitor, organizatorii Rugii Timișoarei au decis amânarea unor evenimente importante. Componenta laică a sărbătorii, inclusiv jocul de Rugă, va fi reprogramată pentru data de 6 octombrie, iar Ziua Minorităților se va desfășura pe 5 octombrie.

Cu toate acestea, Praznicul Sfântului Iosif cel Nou de la Partoș se va desfășura conform programului stabilit de Mitropolia Banatului, în respectul tradițiilor religioase.

Organizatorii și-au exprimat respectul pentru tradițiile Banatului și au asigurat publicul că toate deciziile au fost luate pentru a garanta o experiență plăcută și sigură pentru participanți.

Continuă să citești

Te-ar putea interesa și