stiriacum.ro

Suntem sociabili

Actualitate

25 martie – Ziua Poliţiei Române

Publicat

în

Ziua Poliţiei Române este sărbătorită la 25 martie, zi în care este prăznuită sărbătoarea creştină a Bunei Vestiri, al cărei simbol se afla pe primul steag al Marii Agii, preluat ulterior şi pe actualul drapel al Poliţiei Române, după cum se arată pe site-ul oficial al Poliţiei Române, www.politiaromana.ro.

Agia era instituţia care avea atribuţii poliţieneşti în cele două Principate Române, până la Revoluţia din 1848, şi funcţiona în capitalele Bucureşti şi Iaşi, la conducerea ei aflându-se un agă, cuvânt de origine turcească care, potrivit „Dicţionarului Explicativ al Limbii Române”, desemnează comandantul pedeştrilor însărcinaţi cu paza oraşului de reşedinţă, iar ulterior şeful agiei.

Primul drapel al Agiei era confecţionat din mătase de culoare galben-crem şi înfăţişa, pe o faţă, un chenar de aur cu o ghirlandă tot din aur, în interiorul căreia se afla o acvilă cruciată neagră, care se sprijinea pe un munte de culoare verde. Ghirlanda era timbrată cu o coroană regală, în spatele ei încrucişându-se tuiuri, drapele, buzdugan, stindarde, lănci, săbii, puşti, topoare, tobe. Sub acvilă se afla o inscripţie, care atesta realizarea acestui drapel, iar sub această inscripţie se afla o balanţă. În colţurile din partea superioară, erau ilustrate luna şi soarele. Pe cealaltă faţă a drapelului erau ilustrate aceleaşi obiecte, cu excepţia interiorului ghirlandei, unde era înfăţişată Maica Domnului, înaintea îngerului ce-i aduce vestea cea bună (Buna Vestire).

Acest steag al Agiei i-a fost înmânat, în 1822, de Grigorie Dimitrie Ghica, primul domn pământean al Ţării Româneşti (1822-1828), Marelui Agă, Mihăiţă Filipescu, şeful poliţiei din acele vremuri, în cadrul unei ceremonii desfăşurate la Bucureşti, moment ce a marcat legalizarea funcţionării acestei instituţii. Prin Regulamentele Organice din anul 1831, Agia a devenit Poliţie şi astfel a fost creată Poliţia din Capitală, cu atribuţii asemănătoare celor actuale. În timpul Revoluţiei de la 1848 are loc reorganizarea poliţiei, prin apariţia instituţiei şefului poliţiei Capitalei, căruia i se subordonează Guardia municipală, se menţionează pe site-ul amintit mai sus.

Competenţele poliţiei au fost extinse începând cu Legea de organizare a poliţiei, emisă în timpul domniei lui Alexandru Ioan Cuza (4 noiembrie 1860), urmată de Legea lui Vasile Lascăr (1 aprilie 1903) şi de Legea pentru organizarea poliţiei generale a statului (8 iulie 1929).

Prin Decretul nr. 25 din 23 ianuarie 1949 se înfiinţează Miliţia, apoi, prin Decretul – Lege nr. 2/27 decembrie 1989 se reînfiinţează Poliţia Română ale cărei competenţe vor fi reglementate, ulterior, prin Legea nr. 26 din 18 mai 1994 şi prin Legea 218 din 23 aprilie 2002, indică, de asemenea, site-ul www.politiaromana.ro.

Continuă să citești
Scrie o opinie

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate

De ce au votat parlamentarii PNL Arad pentru penalizarea absențelor nemotivate?

Publicat

în

De către

De ce au votat parlamentarii PNL Arad pentru penalizarea absențelor nemotivate?

Parlamentarii arădeni sancționează absențele nemotivate

În cadrul unei ședințe comune a camerelor reunite, parlamentarii liberali din Arad au votat pentru impunerea de sancțiuni financiare senatorilor și deputaților care absentează fără un motiv justificat de la ședințele de plen sau comisii.

Sancțiuni pentru absențe nemotivate

Recent, a fost aprobată o modificare semnificativă a Legii nr. 96/2006, privind Statutul deputaților și senatorilor. Aceasta prevede că cei care lipsesc fără motiv de la activitățile desfășurate în plen sau în comisii vor fi penalizați cu o reținere de 5% din indemnizația lunară brută.

Responsabilitatea aleșilor

Reprezentanții PNL subliniază importanța prezenței în Parlament, afirmând că „nu poți reprezenta oameni dacă lipsești de la datorie”. Aceștia fac apel la toți parlamentarii să-și îndeplinească responsabilitățile față de cetățeni.

Exemple de responsabilitate

Dep. Geanina Pistru a menționat că, dacă se așteaptă seriozitate, muncă și responsabilitate din partea cetățenilor, aleșii trebuie să ofere un exemplu supunându-se aceleași așteptări. Activitatea profesională a parlamentarilor nu trebuie înlocuită cu scandaluri sau polemici pe rețelele de socializare.

Reprezentare și respect

Fiecare parlamentar are responsabilitatea de a reprezenta o comunitate și un electorat, iar activitatea lor în Parlament este esențială. Calitatea de senator sau deputat vine cu responsabilități care nu pot fi ignorate.


Acest comunicat reflectă un punct de vedere specific al partidului organizator, fără a implica responsabilitatea editorială a redacției.

Întrebări pentru cititori

Ce părere aveți despre sancționarea absențelor nemotivate în Parlament? Credeți că aceste măsuri vor îmbunătăți activitatea parlamentarilor?

Vă invităm să răspundeți în comentarii și să distribuiți acest articol pe rețelele sociale!

#Parlamentarii #PNL #Arad #votat #pentru #sancționarea #financiară #senatorilor #și #deputaților #care #lipsesc #nemotivat #Special #Arad
2025-03-25 18:24:00

Continuă să citești

Actualitate

Ce s-a întâmplat cu Dana, românca ucisă de gelozie de soțul ei?

Publicat

în

De către

Ce s-a întâmplat cu Dana, românca ucisă de gelozie de soțul ei?

Tragedie în Arad: O femeie de 52 de ani a fost ucisă de soțul ei


Un sfârșit tragic s-a abătut asupra unei femei de 52 de ani din Arad, care a fost ucisă de soțul său, cu care a împărtășit aproape întreaga viață. Incidentul s-a petrecut în casa de vacanță a cuplului din Bătania, Ungaria. Victima a fost descoperită fără viață, iar soțul ei s-ar fi sinucis după comiterea crimei. Primele informații sugerează că gelozia a fost cauza principală a acestui gest îngrozitor.

Circumstanțele crimei

Poliția maghiară a început o investigație pentru a clarifica împrejurările acestei tragedii. Cei doi soți obișnuiau să petreacă timpul la casa lor de vacanță din Bătania, aproape de granița cu România. Weekendul trecut, vizita lor s-a transformat într-o tragedie fără precedent.

Detalii despre conflictul fatal

Conform informațiilor preliminare, sâmbătă dimineață, între cei doi soți a avut loc un conflict intens. Bărbatul, copleșit de gelozie, a recurs la violență extremă, folosind un ciocan pentru a-și ucide soția, iar apoi s-a sinucis. Mama victimei, îngrijorată că nu a putut lua legătura cu fiica ei, a mers la casa din Ungaria, unde a descoperit tragedia.

„Era o situație foarte dificilă. Îmi dădeam seama, după privirea lui, că era tulburat în adâncul său. Părul mi se ridică pe mine acum când îmi amintesc” a mărturisit o cunoștință.

Semnele unei relații tensionate

Vecinii și apropiații afirmă că existau semne vizibile ale tensiunii din relația lor. Victima frecventa magazinul local unde avea afacerea alături de soțul ei, adesea plângând despre situația din căminul lor. Deși păreau un cuplu fericit, în spatele ușilor închise se ascundea o dramă personală.

„El era extrem de gelos, fără vreun motiv real. Niciodată nu am văzut-o împreună cu alt bărbat”, au declarat vecinii, descriind-o pe femeie ca fiind o persoană extraordinară, mereu dispusă să asculte.

Impactul întâmplării asupra comunității

Această tragedie a șocat nu doar comunitatea din Bătania, ci și pe cei din Arad, care își amintesc cu drag de Dana, o femeie blândă și o mamă dedicată, apreciată de toți cei din jur.

Concluzie

Acest incident îngrijorător ridică întrebări serioase despre violența domestică și despre semnalele de alarmă care ar trebui să ne facă conștienți de situațiile de abuz. Este esențial să discutăm despre aceste subiecte pentru a preveni viitoare tragedii similare.

Ce credeți că ar trebui să facem pentru a conștientiza problema violenței domestice în comunități? Ați observat semnele unor probleme asemănătoare în cercul vostru de cunoștințe? Lăsați-ne gândurile voastre în comentarii și nu uitați să distribuiți acest articol pe rețelele sociale pentru a răspândi mesajul de conștientizare.

#Sfârșit #cumplit #pentru #Dana #româncă #ani #din #Arad #Orbit #gelozie #soțul #omorâto #iar #apoi #șia #pus #capăt #zilelor
2025-03-25 20:17:00

Continuă să citești

Actualitate

Cum a anunțat Ministerul Culturii primii pași pentru Muzeul Revoluției din Timișoara?

Publicat

în

De către

Plan Urbanistic Aprobat pentru Muzeul Revoluției din Timișoara

Ministerul Culturii a anunțat că Planul Urbanistic Zonal pentru Muzeul Revoluției din Timișoara a fost validat de administrația locală. Această inițiativă va transforma curtea fostei Comenduiri a Garnizoanei Militare din Piața Libertății, un loc simbolic unde au avut loc evenimente cruciale în timpul reprimării manifestațiilor anticomuniste din 17 decembrie 1989.

Detalii despre Proiect

Proiectul are o valoare estimată de aproximativ 17 milioane de euro, bazată pe Acordul-Cadru de împrumut între România și Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei. Conform Ministerului Culturii, acest proiect urmează să treacă printr-o nouă etapă de dezvoltare, ce va include elaborarea studiului de fezabilitate și documentația necesară pentru avizarea lucrărilor.

Etape de Realizare

  • Elaborarea Documentației Tehnice pentru obținerea Autorizației de Construire (DTAC).
  • Încheierea Proiectului Tehnic (PT), care va detalia soluțiile constructive utilizate.
  • Lansarea licitației publice pentru contractarea lucrărilor.

Muzeul Național al Revoluției Anticomuniste

Muzeul, înființat prin lege în iunie 2022, va funcționa sub autoritatea Ministerului Culturii și va fi gestionat de acesta, după ce a trecut de la Ministerul Apărării Naționale. Clădirea va beneficia de o amplasare centrală, cu acces facil și o vizibilitate crescută.

Implicarea Cercetărilor Arheologice

Ministerul Culturii a menționat că proiectarea a fost întârziată timp de aproape doi ani din cauza cercetărilor arheologice. În perioada 2022-2023, au fost efectuate săpături de către specialiști care au descoperit rămășițe ale unor structuri din secolul al XVIII-lea. Comisia Națională de Arheologie a aprobat integrarea parțială a acestor descoperiri în conceptul muzeului în ianuarie 2024.

Întrebări pentru Cititori

Ce părere aveți despre transformarea fostei Comenduiri într-un muzeu dedicat Revoluției din 1989? Credeți că acest proiect va atrage mai mulți turiști în Timișoara? Vă invit să ne împărtășiți opiniile voastre în comentarii și să distribuiți acest articol pe rețelele sociale!

#Ministerul #Culturii #anunță #primul #pas #pentru #construirea #Muzeului #Revoluției #din #Timişoara
2025-03-25 21:49:00

Continuă să citești

Te-ar putea interesa și