Universitatea Oxford pare să fi realizat cel mai important pas înainte în cursa pentru descoperirea unui vaccin împotriva noului coronavirus.
Șase macaci rhesus au primit vaccinul produs de Institutul Jenner și de Oxford Vaccine Group. Maimuțele au fost apoi expuse la niveluri ridicate de coronavirus, despre care se știa că au îmbolnăvit anterior alte maimuțe.
În condițiile descrise, maimuțele nu au fost deloc afectate și au rămas sănătoase chiar și după 28 de zile.
”Macacul rhesus este cea mai apropiată specie de oameni”, a declarat pentru New York Times, Vincent Munster, șeful unității care a desfășurat experimentul.
Vaccinul administrat maimuțelor se numește hAdOx1 nCoV-19. Testele pe oameni au început în urmă cu câteva zile și se așteaptă să fie finalizate în septembrie.
Deși rezultatul este unul încurajator pentru acțiunea de imunizare a vaccinului, care a început să fie testat și pe oameni, ar putea trece luni de zile până când acesta ar fi disponibil.
Procesul de dezvoltare a unui vaccin este lung, iar luna septembrie pentru finalizare este un termen extrem de scurt pentru obținerea unor rezultate concludente în acest domeniu.
Cu toate că maimuțele pe care s-a desfășurat experimentul au un ADN similar cu al oamenilor în proporție de 93 la sută, experții avertizează că nu există nicio garanție că acest vaccin va fi eficient și la oameni.