Parlamentul României a adoptat ieri un proiect de lege esențial, care prevede înființarea unor centre regionale de dezintoxicare și recuperare a dependenților în fiecare dintre cele opt regiuni de dezvoltare ale țării. Aceste regiuni sunt: Nord-Est, Sud-Est, Sud-Muntenia, Sud-Vest Oltenia, Vest, Nord-Vest, Centru și București-Ilfov.
Centrele vor funcționa sub coordonarea Ministerului Sănătății și vor fi acreditate de Autoritatea Națională de Management al Calității în Sănătate, respectând standardele internaționale în domeniul recuperării persoanelor dependente de droguri.
Acest proiect reprezintă al treilea demers legislativ inițiat de Partidul Național Liberal (PNL) dintr-un pachet destinat combaterii drogurilor și îmbunătățirii legislației în acest domeniu. Primele două inițiative vizau Registrul traficanților de droguri și Legea 2 Mai.
Centrele mari urbane, fiind în epicentrul fenomenului periculos al consumului de droguri, vor beneficia în mod direct de înființarea acestor centre regionale, care vor aborda realitățile specifice fiecărei regiuni. În prezent, infrastructura pentru tratarea dependenței de droguri în România este insuficientă, iar autoritățile publice sunt chemate să răspundă acestei situații cu soluții practice și eficiente.
PNL Timiș susține implicarea activă a autorităților locale, prin Consiliul Local al Municipiului Timișoara și Consiliul Județean Timiș, care pot propune o linie de cofinanțare pentru înființarea unui astfel de centru în Timișoara sau într-o altă localitate din județul Timiș. Legea adoptată de Parlament prevede că pentru construcția, înființarea și funcționarea centrelor, finanțarea va fi asigurată în proporție egală, 50% din bugetul de stat, prin Ministerul Sănătății, și 50% din bugetele autorităților publice interesate, precum și din fonduri europene de finanțare.
PNL Timiș propune ca această inițiativă să fie avansată cu prioritate spre dezbatere publică și decizie în consiliile locale și județene, pentru a asigura implementarea rapidă și eficientă a acestui proiect vital pentru sănătatea și siguranța comunității.