Întoarcerea lui Donald Trump la Casa Albă, programată pentru săptămâna viitoare, prezintă riscuri asupra libertăților atât pe plan național, cât și internațional, a afirmat joi Tirana Hassan, șefa Human Rights Watch (HRW), subliniind că cel de-al doilea mandat al acestuia ar putea avea un impact mai negativ decât primul, conform Reuters.
Declarațiile Tiranei Hassan, director executiv al acestei organizații independente pentru drepturile omului cu sediul la New York, sunt făcute în contextul lansării Raportului mondial care analizează respectarea drepturilor omului în peste 100 de țări.
„Primul mandat al administrației Trump a demonstrat ce sunt capabili să facă și, în mod special, a evidențiat lipsa angajamentului lor față de drepturile omului”, a declarat Hassan pentru Reuters înainte de publicarea raportului anual.
„Totuși, Proiectul 2025 și declarațiile prezidențiale recente indică deja un atac frontal asupra drepturilor imigranților”, a adăugat ea, referindu-se la un set de propuneri politice conservatoare și la planurile de desfășurare a unei operațiuni de expulzare în masă a imigranților.
Hassan, o avocată australiană care a lucrat cu solicitanți de azil, a explicat că abordarea administrației Trump ar putea stimula regimurile autoritare din întreaga lume să aplice politici represive, conform Reuters, citat de News.ro.
Ea a criticat de asemenea politica președintelui de șapte ani, Joe Biden, referitor la furnizarea de armes către Israel în conflictul din Gaza, în ciuda dovezilor clar evidențiate că acestea au fost folosite pentru a comite atrocități. O încetare a focului între Israel și Hamas a fost anunțată miercuri, dar nu a fost încă confirmată de cabinetul israelian.
„2024 nu a fost un an demn de laudă pentru actuala administrație”, a exprimat Hassan pentru Reuters, menționând că incapacitatea de a proteja civilul din Gaza și vânzarea de arme au lăsat o „pată” pe moștenirea politică a lui Biden.
Luna trecută, HRW a afirmat că Israel a comis un act de genocid prin privarea Fâșiei Gaza de apă, o acuzație pe care Israelul o contestă cu fermitate.
Raportul de 546 de pagini publicat joi de HRW arată că, în ultimul an, conflictele și crizele umanitare au evidențiat vulnerabilitățile sistemului de protecție internațional în țări precum Sudan, Ucraina și Haiti.
În 2024, unii lideri autoritari, precum Vladimir Putin și liderii din Sahelul African, au intensificat măsurile de conducere, notează raportul, în timp ce în alte regiuni a existat o rezistență față de aceste tendințe, cum ar fi în Coreea de Sud. „Aceasta dovedește că este posibil să te ridici atunci când drepturile omului sunt atacate sistematic”, a concluzionat Hassan.
Editor : Liviu Cojan