Stiri

România coboară zece locuri în clasamentul celor mai puternice armate din lume.

Publicat

în


România a coborât zece poziții în clasamentul 2025 realizat de publicația axată pe apărare Global Firepower, care întocmește anual o listă cu cele mai puternice armate din lume pe baza diferiților indicatori.

În 2024, România se afla pe locul 41 în lista celor 145 de țări, în timp ce acum este pe locul 51, cu un clasament de putere de 0,8984. Conform algoritmului folosit, țara cel mai bine înarmată are un indice cât mai aproape de zero.

Tot anul trecut, România s-a clasat pe locul 11 ​​în rândul țărilor europene și pe locul 14 în cadrul NATO, dar de atunci a fost depășită de mai multe țări NATO precum Danemarca și Finlanda. Drept urmare, este acum pe locul 17 în cadrul alianței.

„Din 2006, Global Firepower efectuează analize militare cu privire la 145 de state și forțele lor armate. Clasamentul GFP este determinat de potențialul militar al națiunilor, indexând capacitățile forțelor terestre, aeriene și navale. Numărul personalului militar, echipamentele, resursele naturale și puterea economică și financiară sunt toate încorporate în peste 60 de factori analitici care determină clasamentul final”, se arată în clasamentul realizat pe site-ul de specialitate. Puterea de foc globală.

Potrivit analizei, România are performanțe bune din punct de vedere financiar și din punct de vedere al personalului militar, dar are un punctaj slab la puterea navală și aeriană. Mai precis, punctele forte ale țării includ infrastructura sa feroviară, un număr suficient de corvete/fregate/nave de contra-mine, lansatoare de rachete și artilerie. O slăbiciune este lipsa elicopterelor de atac și a obuzierelor.

În timp ce România a coborât în ​​clasament, Moldova a reușit să urce zece poziții în ultimul an, ocupându-se acum pe locul 134 din 145, înaintea Kosovo, Somalia și Islanda.

În Europa de Est, România este a 4-a cea mai puternică țară din punct de vedere militar, după Rusia, Ucraina și Polonia.

Statele Unite sunt în fruntea clasamentului, urmate de Rusia și China. Următoarele sunt India, Coreea de Sud și Regatul Unit, cu Franța pe locul 7, schimbând pozițiile cu Japonia, singurele schimbări în top 10. Ucraina, în schimb, este pe locul 20.

radu@romania-insider.com

(Sursa foto: Bumbleedee | Dreamstime.com)

www.romania-insider.com

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Te-ar putea interesa și

Exit mobile version