Compania aeriană națională română Tarom a anunțat înființarea unei noi companii, Tarom Tehnic, dedicată furnizării de servicii de întreținere și reparații pentru aeronave civile, specializată în modele Boeing, Airbus și ATR.
Noua companie este de așteptat să genereze venituri de până la 10 milioane de euro în primul său an de funcționare, potrivit estimărilor transportatorului aerian de stat.
„Noua companie, deținută integral de Tarom, va continua tradiția și expertiza echipelor fostelor Direcții Tehnice Tarom. Prin această transformare strategică, Tarom abordează nevoia de modernizare și eficiență operațională în timp ce satisface cerințele unei piețe extinse de clienți, inclusiv companii aeriene internaționale și operatori de marfă”, a anunțat compania, potrivit News.ro.
La 29 aprilie 2024, Comisia Europeană a aprobat un ajutor de restructurare în valoare de 95,3 milioane EUR. Noua companie se înscrie în planul de restructurare al Tarom, esențial pentru îndeplinirea condițiilor impuse de CE pentru aprobarea ajutorului de stat.
„Transformarea Tarom prin implementarea planului de restructurare convenit cu Comisia Europeană a condus la îmbunătățirea rezultatelor financiare în 2024. După ce a înregistrat pierderi anuale semnificative în ultimii opt ani, compania a redus pierderile la mai puțin de o treime în 2023. , iar pentru 2024 prognozează o revenire la rezultate pozitive”, a mai anunțat compania.
Tarom notează că alte companii aeriene europene, cum ar fi Lufthansa din Germania, au beneficiat în trecut de un sprijin similar din partea statului.
Noua companie, proiectată să crească până la venituri de 30-35 milioane EUR în următorii 3-5 ani, se va adresa unui segment foarte dinamic al pieței europene a aviației, și anume întreținerea aeronavelor comerciale și de marfă. Certificarile și capabilitățile multi-brand (Boeing, Airbus și ATR) vor fi un avantaj față de concurenții cheie din segment, spune compania.
„Această nouă entitate nu numai că valorifică expertiza tehnică acumulată de-a lungul anilor, dar deschide și uși către noi piețe, oferind servicii competitive la nivel internațional. Este o oportunitate de a demonstra că Tarom poate fi lider regional în întreținerea aeronavelor, contribuind astfel la dezvoltarea aviației civile în România”, a declarat Costin Iordache, Director General Tarom.
Noua companie va avea aproximativ 300 de angajati din actuala Directie Tehnica a Tarom. În același timp, vor fi create noi locuri de muncă.
Pentru a asigura stabilitatea și continuitatea activităților, Tarom Tehnic va semna un contract de întreținere și reparații cu Tarom pentru a furniza servicii tehnice pentru întreaga flotă. Noua companie intenționează să se apropie de toate companiile aeriene care operează zboruri pe Aeroportul Otopeni pentru a semna contracte de întreținere care acoperă operațiunile de întreținere a liniilor și a hangarului.
Restructurarea Tarom a început în octombrie anul trecut și a inclus vânzarea de avioane și închiderea caselor de bilete din mai multe orașe.
radu@romania-insider.com
(Sursa foto: Cateyeperspective | Dreamstime.com)