Stiri

Executiv român sub tirul criticilor pentru modificările regulilor electorale vizând platformele de socializare și diaspora

Publicat

în


Zece organizații neguvernamentale din România au emis o scrisoare comună în care critică executivul pentru ordonanța de urgență adoptată joi, 16 ianuarie, care prevede sancțiuni, inclusiv o taxă pe cifra de afaceri, pentru giganții rețelelor de socializare care nu respectă regulile privind reclamele electorale.

O altă măsură guvernamentală susținută de opoziție limitează votul în diaspora conform orei locale a României.

Taxa pe cifra de afaceri de 1-5%.

Prima ordonanță în cauză prevede obligația de a marca reclamele de campanie pe rețelele de socializare. De asemenea, conține amenzi pentru giganții rețelelor sociale care nu respectă noile reguli.

În ședința de guvern din 16 ianuarie, premierul Marcel Ciolacu a spus că amenzile pentru încălcarea acestor reguli ar putea ajunge până la 5% din cifra de afaceri a giganților rețelelor de socializare.

Măsurile, care se vor aplica pentru viitoarele alegeri prezidențiale din mai, au fost adoptate fără nicio dezbatere publică semnificativă, potrivit ONG-urilor.

„Există multe aspecte ale proiectului propus care ar putea afecta drepturile fundamentale, cum ar fi libertatea de exprimare, sau care intră direct în conflict cu legislația existentă – Regulamentul DSA sau Legea nr. 334 privind finanțarea partidelor politice și a campaniilor electorale”, se arată în scrisoare. , citat de G4Media.

Platformele de rețele sociale vor primi notificări de la autorități pentru a marca postările în mod corespunzător în termen de 5 ore, în caz contrar se pot aplica penalități.

De asemenea, ordonanța este neclară, un defect fatal pentru o lege normativă, spun ONG-urile.

„Nu reiese clar din formularea acestui articol că reglementările s-ar referi exclusiv la materiale publicate de un actor politic sau în numele acestuia, așa cum prevede Regulamentul european privind publicitatea politică. Legislația privind campaniile online este deja complexă și, în unele privințe, restrictivă. Este crucial ca reglementarea comunicării în timpul campaniei electorale să nu încalce libertatea de exprimare a cetățenilor de rând care se exprimă pe rețelele de socializare”, se mai spune în scrisoare.

Forumul de experți, Asociația pentru Tehnologie și Internet, ActiveWatch, Centrul pentru Inovare Publică, Centrul pentru Studiul Democrației, Miliția Spirituală, Centrul de Cercetare pentru Drepturile Omului Respiro, Centrul de Resurse Civice, Maria Krause, expert electoral independent, și CeRe: Centrul de Resurse pentru Participarea Publică sunt semnatarii scrisorii.

Timp de vot restricționat

Cealaltă măsură guvernamentală supusă atacului, de data aceasta a partidelor din opoziție, restricționează votul la alegerile prezidențiale la fusul orar al României. În practică, asta înseamnă că votul se va opri la ora 21:00, ora României, în ziua alegerilor, indiferent de țara în care are loc votul.

„Duminică, 4 mai, votul începe în secțiile de votare din străinătate la ora locală 7:00, dar se va încheia fie la ora locală 21:00 dacă suntem în estul României, așa cum a fost până acum, fie la ora 9:00. Ora PM România pentru secțiile de votare din vestul României, în fusurile orare corespunzătoare. Asta înseamnă că dacă mergem la un caz extrem în Statele Unite, la o secție de votare duminică, 4 mai, votul se va încheia când va fi ora 21.00 în România”, a declarat joi purtătorul de cuvânt al guvernului, Mihai Constantin.

Oficialul a menționat că măsura a fost adoptată la propunerea Autorității Electorale Permanente astfel încât să se elimine „decalajul de timp pentru influențarea votului” atunci când urnele s-au închis în România, dar au rămas deschise în străinătate.

Criticii spun că timpul restrictiv de vot este menit să pedepsească diaspora românească, care a manifestat un nivel ridicat de sprijin pentru politicianul de extremă dreapta Călin Georgescu sau pentru opoziţia reformistă. Premierul Ciolacu a apărat măsura, spunând că statul a depus eforturi pentru a permite românilor să voteze.

„Nicăieri în această lume, când procesul de votare se încheie în țara în care au loc alegerile – în cazul nostru România – procesul de vot nu continuă în altă țară. Nu există niciun exemplu pe care să-mi arăți în acest moment”, a spus Ciolacu.

În timpul primului tur al au anulat alegerile prezidențiale din 2024candidata reformistă de centru-dreapta Elena Lasconi l-a învins pe candidatul social-democrat, premierul Marcel Ciolacu, cu aproximativ 2.700 de voturi, asigurându-se locul doi și un loc în turul de tur. Văzând că cei doi candidați sunt apropiați după închiderea urnelor și eliberarea exit-poll-urilor, partidul de opoziție USR, pe care îl conducea Lasconi, a încurajat românii din SUA să o voteze.

radu@romania-insider.com

(Sursa foto: Gov.ro)

www.romania-insider.com

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Te-ar putea interesa și

Exit mobile version