La ședința de politică monetară din 15 ianuarie, banca centrală a României (BNR) a menținut dobânda de politică monetară la 6,5%, ceea ce a fost în conformitate cu așteptările.
Pe fondul riscurilor inflaționiste persistente și fără un plan bugetar elaborat de guvern, autoritatea monetară a prioritizat astfel o atitudine prudentă față de necesitatea de a încuraja creșterea economică.
„Ne așteptăm ca BNR să reia reducerea dobânzilor în august și să furnizeze trei reduceri ale ratelor cheie de 25 pb fiecare până la 5,75% până la sfârșitul anului 2025”, potrivit unei note de cercetare Erste Bank.
BNR a redus rata de politică monetară în vara lui 2024 cu 0,5 puncte procentuale de la nivelul de 7% menținut în 2023 și jumătate din anul trecut.
Prețurile de consum din România au crescut cu 0,3% l/l în decembrie, rezultând o inflație generală de 5,14% a/a, puțin mai rapidă comparativ cu 5,11% a/a în noiembrie și cu 1,5 puncte procentuale mai scăzută față de 6,6% a/a pe un an. mai devreme. Pentru sfârșitul anului 2025, banca centrală proiectează o rată a inflației de 3,5% a/a la sfârșitul anului.
Noile evaluări ale inflației menționate de banca centrală în nota sa de decizie de politică monetară reconfirmă perspectivele de scădere a ratei anuale a inflației în primele trei luni ale anului 2025, dar pe o traiectorie mai mare decât cea anticipată anterior.
Cele mai recente date și analize indică o creștere economică trimestrială moderată în trimestrul IV 2024, în conformitate cu previziunile anterioare, precum și evoluții mixte în principalele componente ale cererii agregate și sectoare majore comparativ cu aceeași perioadă a anului în urmă, a recunoscut banca centrală.
iulian@romania-insider.com
(Sursa foto: Lcva/Dreamstime.com)