Aproximativ 62% dintre angajații din România intenționează să își schimbe locul de muncă în următoarele șase luni în mare parte din motive financiare, potrivit unui sondaj realizat de platforma de recrutare online Bestjobs.
Aproximativ 48% dintre respondenți intenționează să-și schimbe locul de muncă pentru că își doresc un salariu mai bun, 13% din cauza lipsei de oportunități de dezvoltare profesională la locul de muncă actual, 13% din cauza incertitudinilor privind viitorul companiei și 8% din dorința de a un program de lucru mai flexibil.
Sondajul arată că angajații pe termen lung, cei care sunt în compania lor actuală de peste șase ani (42%), sunt din ce în ce mai nemulțumiți de stagnare și caută îmbunătățiri profesionale și salariale.
Pentru 76% dintre respondenții la sondaj, beneficiile salariale și extrasalariale sunt principalele criterii în evaluarea unei oferte de muncă. Alte aspecte importante includ mediul de lucru (41%), oportunitățile de dezvoltare profesională (36%), echilibrul dintre viața personală și cea profesională (35%) și stabilitatea locului de muncă (32%).
În același timp, aproximativ 58% dintre companii își concentrează strategiile de recrutare pentru 2025 pe păstrarea angajaților actuali, 45% pe dezvoltarea lor profesională, 38% urmăresc să-și extindă echipele, în timp ce 25% dintre companii caută să îmbunătățească beneficiile extrasalariale, iar 25% se concentrează pe îmbunătățirea reputației angajatorului.
În ceea ce privește pachetele de beneficii extrasalariale, majoritatea companiilor (63%) nu intenționează să facă modificări în 2025, în timp ce 18% plănuiesc să le extindă. În ceea ce privește salariile, 44% dintre angajatori nu prevăd schimbări, dar 31% intenționează să ofere creșteri salariale. Cu toate acestea, 19% iau în considerare măsuri de reducere a costurilor dacă impozitarea crește, iar doar 6% se pregătesc pentru potențiale reduceri de salarii.
Piața muncii din România oferă în continuare un grad de nesiguranță. Aproximativ 63% dintre angajați, conform sondajului, sunt prudenți cu privire la evoluția economiei, doar 19% au o perspectivă optimistă, 12% sunt nesiguri cu privire la modul de poziționare, iar 6% au așteptări pesimiste.
Același sondaj arată că 35% dintre companii plănuiesc să angajeze până la 10 posturi noi la începutul anului 2025, 45% își propun să ocupe între 10 și 30 de posturi, în timp ce 20% au peste 100 de posturi disponibile. Aceste cifre indică o abordare prudentă, dar cu o deschidere către expansiune.
Sondajul Bestjobs a fost realizat în perioada decembrie 2024 – ianuarie 2025, cu participarea a 1.360 de angajați și a 82 de companii din sectoare precum retail, servicii, logistică/producție, construcții/instalații, IT&C și inginerie.
radu@romania-insider.com
(Sursa foto: Fizkes | Dreamstime.com)