stiriacum.ro

Suntem sociabili

Actualitate

21 decembrie 1989 – începutul sfârșitului pentru dictatura comunistă

Publicat

în

21 decembrie 1989 este ziua în care, în urmă cu 33 de ani, începea Revoluția în Capitală. Un miting care ar fi trebuit să înfiereze evenimentele de la Timișoara s-a transformat într-unul împotriva regimului. Și așa a început sfârșitul dictaturii.
România a fost singura ţară fost comunistă în care trecerea de la totalitarism la democraţie s-a făcut în 1989 prin violenţă şi în care conducătorii comuniști au fost executaţi. Între 16 şi 20 decembrie 1989 a avut loc „Revoluţie de la Timişoara”, iar 21 decembrie este considerată prima zi a Revoluţiei în Bucureşti. Atunci, demonstranţii s-au adunat în apropierea Hotelului Intercontinental din Piaţa Universităţii şi au ridicat o baricadă în faţa dispozitivului de intervenţie.
La 20/21 decembrie 1989, Comitetul Municipal al Partidului Comunist Român (PCR) decide organizarea, în Piaţa Republicii (Piaţa Palatului) din faţa sediului Comitetului Central al PCR, a unui mare „miting popular” care să condamne „acţiunile huliganice” de la Timişoara. Nicolae Ceauşescu propune în şedinţa de partid mărirea unor retribuţii şi ajutoare sociale.
În jurul orei 12.00, începea în Piaţa Republicii marele miting. Participanţilor le-au fost distribuite un număr impresionant de pancarte cu sloganuri prin care erau condamnate manifestaţiile de la Timişoara şi se exprima solidaritatea cu conducerea de partid şi de stat, în frunte cu Nicolae Ceauşescu.
Desfăşurarea mitingului a fost transmisă în direct la radio şi televiziune, în timp ce de la balconul Comitetului Central al PCR Nicolae Ceauşescu începea un discurs despre realizările „societăţii socialiste multilateral dezvoltate” şi despre binefacerile regimului comunist. Discursul a fost întrerupt de huiduieli şi fluierături ale grupurilor de protestatari. S-a creat panică, iar cea mai mare parte a manifestanţilor s-a dispersat în piaţă.
Elena Ceauşescu făcea încercări disperate de a-i linişti pe participanţi. Panica s-a generalizat, Nicolae Ceauşescu a părăsit balconul de la care vorbea, iar transmisia de la radio şi televiziune s-a întrerupt.
După câteva momente, Nicolae Ceauşescu a reapărut în balconul Comitetului Central şi şi-a reluat cuvântarea. S-au reluat şi transmisiile de televiziune şi radio. Într-un act de disperare, Ceauşescu a început să promită „măsuri de creştere a nivelului de trai”, între care majorarea retribuţiei cu 100 lei pe lună şi a alocaţiei pentru copii cu 30 şi 50 lei în raport cu numărul de copii şi venituri.
Pentru prima dată în 24 de ani de când era la conducerea partidului, Ceauşescu a fost huiduit în timpul unui discurs.
Mitingul s-a spart, iar pe străzile din jur, mii de oameni au manifestat pentru democraţie şi împotriva dictaturii. Au scandat „Democraţie!”, „Libertate!”, „Ieri în Timişoara, azi în toată ţara!”, „Jos Ceauşescu!”. La ora 14.00, în centrul oraşului au apărut primele blindate şi autoamfibii.
În cursul serii, demonstranţii, majoritatea tineri, s-au adunat în apropierea Hotelului Intercontinental din Piaţa Universităţii, unde au ridicat o baricadă în faţa dispozitivului de intervenţie.
Forţele de ordine au primit ordinul să „cureţe zona”. În cursul nopţii, s-a tras asupra demonstranţilor de la „Intercontinental” şi din Piaţa Universităţii. Mulți oameni au fost împușcați, înjunghiați sau striviți de TAB-uri.
Măcelul a continuat până la ora 3.00 dimineața, când salubritatea și pompierii au fost chemați să spele sângele de pe străzi.
În acea noapte, în jur de 50 de oameni au fost omorâți, 500 au fost răniți, iar alți 1000 au fost reținuți și duși la Jilava.
La Braşov, câteva zeci de mii de oameni s-au adunat în faţa Comitetului Judeţean al PCR, iar la Sibiu, unde prim-secretar al organizaţiei judeţene a partidului era Nicu Ceauşescu, fiul lui Nicolae Ceauşescu, ies în stradă câteva mii de manifestanţi.
sursa: Europa Press Ro

Continuă să citești
Scrie o opinie

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate

Ce s-a întâmplat la Arad? O locomotivă a luat foc într-un incident feroviar!

Publicat

în

De către

Ce s-a întâmplat la Arad? O locomotivă a luat foc într-un incident feroviar!

Incendiu la o locomotivă în gara din Arad


Vineri, o locomotivă care tracta mai multe vagoane de marfă a izbucnit în flăcări în triajul gării din Arad. Incidentul a avut loc într-un moment în care mecanicul a observat fumul provenit din compartimentul motorului.

Pentru a preveni agravarea situației, mecanicul, împreună cu două persoane aflate în tren, a desprins locomotiva de vagoanele de marfă și a încercat să stingă incendiul. Acțiunea lor a fost esențială, având în vedere că, atunci când pompierii au sosit la fața locului, incendiul era deja localizat.

Din cauza faptului că garnitura se afla sub rețeaua electrică, echipele de intervenție au folosit stingătoare cu praf pentru a combate flăcările. Din fericire, nimeni nu a fost rănit în urma acestui incident.

Aspecte cheie ale incidentului

  • Locomotiva a fost separată de vagoane pentru a opri extinderea incendiului.
  • Pompierii au intervenit rapid, reușind să localizeze incendiul.
  • Niciun pasager și nici personalul nu au suferit vătămări.

Întrebări de reflecție

Ce măsuri ar trebui luate pentru a preveni astfel de incidente în viitor? Credeți că intervenția rapidă a mecanicului a fost decisivă în evitarea unor daune mai mari? Vă invităm să ne împărtășiți părerile dvs. în comentarii și să distribuiți acest articol pe rețelele sociale!

#Incident #feroviar #Arad #locomotivă #fost #cuprinsă #flăcări
2025-02-22 08:45:00

Continuă să citești

Actualitate

Ce s-a întâmplat cu bărbatul dispărut în urma unui incendiu langă Timișoara?

Publicat

în

De către

Ce a furat recidivistul care a spart casa parohială din Hunedoara?

Incendiu devastator în apropiere de Timișoara: o casă a ars complet

Vineri seară, un incendiu puternic a distrus complet o casă situată într-o localitate aflată la aproximativ 7 kilometri de Timișoara. Din informațiile primite, se pare că în interior se afla un tânăr în jurul vârstei de 30 de ani.

Acțiuni ale pompierilor

Pompierii au intervenit prompt la fața locului, dar nu au găsit rămășițe umane după stingerea incendiului. Tânărul căutat a dispărut, iar telefonul său era închis.

La ora 20:00, au fost primite primele apeluri de urgență, iar mai multe echipaje de pompieri au sosit rapid. Misiunea lor a fost complicată de faptul că locuința, care avea o suprafață de aproximativ 150 de mp, a ars integral, inclusiv tavanul, iar unele focare s-au reaprins.

Declarațiile martorilor

O femeie martoră la incident a declarat: „Eram în casă când am văzut fum pe geam și am ieșit afară. Am observat scântei ieșind din interior.” Aceasta a menționat că a sperat ca pompierii să nu găsească victime.

Reacții și căutări

Vecinii au confirmat că în interiorul casei s-ar putea afla tânărul dispărut, iar mama acestuia, proprietara locuinței, a suferit un atac de panică și a primit îngrijiri medicale.

„S-au căutat posibile victime în interiorul clădirii, dar nu s-au găsit. Mama victimei a necesitat îngrijiri de la echipajul SMURD,”

Polițiștii au efectuat căutări și în zonele înconjurătoare, dar fără succes. Deocamdată, autoritățile nu au stabilit cauza incendiului.

Întrebări pentru cititori

Ce măsuri credeți că ar trebui luate pentru a preveni astfel de incendii în viitor? Ați fost martor la un incident similar? Vă invităm să ne lăsați comentariile voastre și să distribuiți acest articol pe rețelele sociale!

#incendiu #distrus #complet #casă #lângă #Timișoara #Bărbatul #care #locuia #în #este #dispărut #și #telefonul #închis
2025-02-22 08:36:00

Continuă să citești

Actualitate

„Ce surprize ne pregătește Balul Iubirii 2025 la Colegiul Național ‘Diaconovici’?” – Stiri Resita

Publicat

în

De către

„Ce surprize ne pregătește Balul Iubirii 2025 la Colegiul Național 'Diaconovici'?”  - Stiri Resita

Balul Iubirii 2025: O Sărbătoare a Dragostei la Colegiul Național „Diaconovici – Tietz”

Cu ocazia Balului Iubirii, programat pe 24 februarie 2025, Colegiul Național „Diaconovici – Tietz” din Reșița va deveni centrul unei sărbători dedicate iubirii. Acest eveniment face parte din proiectul „Decada Iubirii” și va începe la ora 12:00. Pe scena acestui eveniment, opt perechi de elevi vor concura pentru titlurile de:

  • „Mrs. & Mr. In Love” – cea mai compatibilă pereche
  • „Mrs. & Mr. Crazy In Love” – cea mai populară pereche

Ce este „Decada Iubirii”?

„Decada Iubirii” reprezintă un proiect dedicat celebrării iubirii prin diverse activități educaționale și recreative, având loc de-a lungul lunii februarie, în jurul a două sărbători semnificative:

  • Valentine’s Day – o zi internațională dedicată iubirii,
  • Dragobetele – sărbătoarea tradițională românească a dragostei.

Activități speciale în cadrul „Decadei Iubirii”

1. „Mesagerii Iubirii” – Elevele din clasa a X-a A au inițiat o campanie de 10 zile pentru a colecta mesaje de iubire și simpatie de la colegi și profesori. Aceste mesaje vor fi distribuite pe 14 februarie, aducând bucurie și emoție în comunitate.

2. Concurs de creație literară – Elevii sunt invitați să își exprime sentimentele prin scrisori, povești, poezii sau eseuri despre iubire în limbile română, engleză, franceză și germană. Cele mai inspirate lucrări vor fi premiate pe 25 februarie.

Aceste activități nu doar că stimulează creativitatea, dar și întăresc legăturile între elevi și profesori, transformând „Decada Iubirii” într-un eveniment de neuitat, plin de emoții, prietenie și momente speciale.

Împărtășește-ți părerea!

Ce părere aveți despre inițiativele lăudabile care promovează iubirea și prietenia între tineri? Ați participat vreodată la un astfel de eveniment? Vă invităm să lăsați comentarii și să distribuiți acest articol pe rețelele sociale!

#Balul #Iubirii #Colegiul #Național #Diaconovici
2025-02-21 21:48:00

Continuă să citești

Te-ar putea interesa și