21 decembrie 1989 este ziua în care, în urmă cu 33 de ani, începea Revoluția în Capitală. Un miting care ar fi trebuit să înfiereze evenimentele de la Timișoara s-a transformat într-unul împotriva regimului. Și așa a început sfârșitul dictaturii.
România a fost singura ţară fost comunistă în care trecerea de la totalitarism la democraţie s-a făcut în 1989 prin violenţă şi în care conducătorii comuniști au fost executaţi. Între 16 şi 20 decembrie 1989 a avut loc „Revoluţie de la Timişoara”, iar 21 decembrie este considerată prima zi a Revoluţiei în Bucureşti. Atunci, demonstranţii s-au adunat în apropierea Hotelului Intercontinental din Piaţa Universităţii şi au ridicat o baricadă în faţa dispozitivului de intervenţie.
La 20/21 decembrie 1989, Comitetul Municipal al Partidului Comunist Român (PCR) decide organizarea, în Piaţa Republicii (Piaţa Palatului) din faţa sediului Comitetului Central al PCR, a unui mare „miting popular” care să condamne „acţiunile huliganice” de la Timişoara. Nicolae Ceauşescu propune în şedinţa de partid mărirea unor retribuţii şi ajutoare sociale.
În jurul orei 12.00, începea în Piaţa Republicii marele miting. Participanţilor le-au fost distribuite un număr impresionant de pancarte cu sloganuri prin care erau condamnate manifestaţiile de la Timişoara şi se exprima solidaritatea cu conducerea de partid şi de stat, în frunte cu Nicolae Ceauşescu.
Desfăşurarea mitingului a fost transmisă în direct la radio şi televiziune, în timp ce de la balconul Comitetului Central al PCR Nicolae Ceauşescu începea un discurs despre realizările „societăţii socialiste multilateral dezvoltate” şi despre binefacerile regimului comunist. Discursul a fost întrerupt de huiduieli şi fluierături ale grupurilor de protestatari. S-a creat panică, iar cea mai mare parte a manifestanţilor s-a dispersat în piaţă.
Elena Ceauşescu făcea încercări disperate de a-i linişti pe participanţi. Panica s-a generalizat, Nicolae Ceauşescu a părăsit balconul de la care vorbea, iar transmisia de la radio şi televiziune s-a întrerupt.
După câteva momente, Nicolae Ceauşescu a reapărut în balconul Comitetului Central şi şi-a reluat cuvântarea. S-au reluat şi transmisiile de televiziune şi radio. Într-un act de disperare, Ceauşescu a început să promită „măsuri de creştere a nivelului de trai”, între care majorarea retribuţiei cu 100 lei pe lună şi a alocaţiei pentru copii cu 30 şi 50 lei în raport cu numărul de copii şi venituri.
Pentru prima dată în 24 de ani de când era la conducerea partidului, Ceauşescu a fost huiduit în timpul unui discurs.
Mitingul s-a spart, iar pe străzile din jur, mii de oameni au manifestat pentru democraţie şi împotriva dictaturii. Au scandat „Democraţie!”, „Libertate!”, „Ieri în Timişoara, azi în toată ţara!”, „Jos Ceauşescu!”. La ora 14.00, în centrul oraşului au apărut primele blindate şi autoamfibii.
În cursul serii, demonstranţii, majoritatea tineri, s-au adunat în apropierea Hotelului Intercontinental din Piaţa Universităţii, unde au ridicat o baricadă în faţa dispozitivului de intervenţie.
Forţele de ordine au primit ordinul să „cureţe zona”. În cursul nopţii, s-a tras asupra demonstranţilor de la „Intercontinental” şi din Piaţa Universităţii. Mulți oameni au fost împușcați, înjunghiați sau striviți de TAB-uri.
Măcelul a continuat până la ora 3.00 dimineața, când salubritatea și pompierii au fost chemați să spele sângele de pe străzi.
În acea noapte, în jur de 50 de oameni au fost omorâți, 500 au fost răniți, iar alți 1000 au fost reținuți și duși la Jilava.
La Braşov, câteva zeci de mii de oameni s-au adunat în faţa Comitetului Judeţean al PCR, iar la Sibiu, unde prim-secretar al organizaţiei judeţene a partidului era Nicu Ceauşescu, fiul lui Nicolae Ceauşescu, ies în stradă câteva mii de manifestanţi.
Problemele circulației trenurilor Oravița-Anina și impactul asupra căii ferate
Neefectuarea curselor de tren pe ruta Oravița-Anina pe o perioadă îndelungată conduce la deteriorarea șinelor, ceea ce afectează siguranța circulației locomotivelor. Această problemă a fost subliniată de șeful stației Oravița, care a explicat consecințele grave asociate cu neutilizarea acestui segment feroviar.
„Pe o linie care nu este circulată, se acumulază un praf fin de rugină. Rotițele locomotivei iau acest praf și îl deplasează pe o pantă de 21‰. Ne întrebăm cine va răspunde dacă garnitura rămâne blocată între Lișava și Gârliște, având în vedere reglementările stricte care interzic împingerea trenului înapoi de la kilometrul 9.”
Recent, Regionala de Căi Ferate Timișoara a decis suspendarea temporară a circulației trenurilor dintre Oravița și Anina, în zilele de luni, marți, miercuri și joi, până pe data de 17 aprilie. Această măsură a fost luată pentru a preveni eventualele incidente cauzate de starea precară a căii ferate.
Consecințele nefuncționării trenului
Deteriorarea șinelor din cauza lipsei circulației
Riscuri de blocare a garniturilor pe traseu
Necesitatea intervenției locomotivelor de ajutor pentru remorcare
Soluții posibile
Este esențial ca autoritățile să ia măsuri pentru a asigura funcționarea regulată a trenurilor, care nu doar că facilitează transportul, ci și mențin în stare bună infrastructura feroviară.
Întrebări pentru cititori
Care credeți că ar trebui să fie soluțiile pentru remedierea problemelor de circulație pe rutele feroviare în România? Ați întâmpinat probleme similare în utilizarea transportului feroviar? Vă invităm să lăsați comentarii și să distribuiți acest articol pe rețelele sociale!
Prima pagină » Actualitate » Reşiţa: Producătorul de oţel Artrom Steel Tubes Slatina va fi preluat de compania americană GLGH Steel
Artrom Steel Tubes din Slatina, achiziționat de GLGH Steel din SUA
Artrom Steel Tubes, un important producător român de țevi din oțel fără sudură, cu sediul în Slatina și Reșița, urmează să fie preluat de GLGH Steel, subsidiară a fondului american de investiții Great Lakes Global Holdings, fondat de Adam Hitchcock.
Adam Hitchcock, Managing Partner al GLGH, a declarat: „Suntem încântați de realizarea acestei achiziții. Artrom Steel Tubes este o companie industrială puternică, modernă, cu perspective de viitor și potențial global. Intenționăm să susținem creșterea sa în anii urmați, dezvoltând noi piețe în Europa, America de Nord și nu numai.”
Acordul de cumpărare a acțiunilor a fost finalizat în noiembrie, iar acum tranzacția așteaptă aprobările necesare din partea autorităților române.
Hitchcock a continuat: „Ne dorim să explorăm noi oportunități pentru Artrom, având așteptări mari de la noul guvern pentru a facilita desfășurarea normală a activităților companiei. Odată cu respectarea acestor condiții, suntem încrezători că Artrom va putea să se dezvolte într-o nouă direcție strategică, axându-se pe producția destinate industriei de apărare și decarbonizării.”
Artrom Steel Tubes are în prezent peste 2.000 de angajați și deține o poziție de lider în producția de țevi fără sudură din oțel. GLGH Steel s-a angajat să mențină locurile de muncă pentru angajații Artrom și să susțină dezvoltarea companiei.
Compania produce la uzina sa din Reșița oțelul necesar uzinei din Slatina, livrând produse pe piețele din Europa, Statele Unite și Asia.
În trecut, Adam Hitchcock a îndeplinit funcții importante în sectorul financiar și a fost implicat în diverse inițiative economice, inclusiv în Consiliul pentru Climă al Băncii de Export-Import din Statele Unite.
Adrian Popescu, Președintele Consiliului de Administrație al Artrom, a exprimat recunoștință fostelor conduceri pentru eforturile depuse și a subliniat entuziasmul pentru viitoarea colaborare cu noii investitori.
La începutul anului 2023, fosta companie TMK Artrom Slatina s-a redenumit Artrom Steel Tubes după o tranzacție semnificativă. Această schimbare a venit în urma vânzării participațiilor din divizia germană a TMK EUROPE, în contextul sancțiunilor împotriva companiilor cu acționariat rus.
Grupul TMK a fost controlat anterior de miliardarul rus Dimitri Pumpianski, dar în urma evenimentelor recente, acțiunile acestuia au fost transferate altor persoane.
Întrebări pentru cititori
Ce părere aveți despre achizițiile internaționale în industria românească? Credeți că preluarea Artrom Steel Tubes va avea un impact pozitiv asupra economiei locale?
Vă invităm să ne împărtășiți opiniile dumneavoastră în comentarii și să distribuiți acest articol pe rețelele sociale!
Incident tragic: Tatăl acuzat de omorul fiicei sale
Vineri, 17 Ianuarie 2025, ora 18:05
Tatăl care și-a ucis „din greșeală” fiica s-a plâns instanței că el a fost ghinionistul
Contextul tragediei
Un bărbat din Marea Britanie se confruntă cu acuzații grave după ce fiica sa, în vârstă de 14 ani, a murit într-un incident tragic. Scarlett Vickers a suferit o hemoragie puternică după ce un cuțit îi s-a înfipt în inimă, în timp ce se jucau împreună.
Declarațiile tatălui
Tatăl, Simon Vickers, în vârstă de 50 de ani, a declarat că se distra cu fiica sa când a avut loc accidentul.
Vickers afirmă că au început să arunce struguri unul la altul.
El susține că a lansat accidental un cuțit în direcția fiicei sale.
După incident, a descris-o pe Scarlett drept „dragostea vieții mele”.
Investigația instanței
Instanța de la Teesside Crown Court a constatat că rana suferită de Scarlett era prea gravă pentru a fi considerată un accident nefericit. Jurații au ascultat declarațiile bărbatului și au revăzut înregistrări cu interogatoriul său.
Procurorul a subliniat că rana nu putea fi cauzată doar prin aruncarea cuțitului, iar Vickers a schimbat de mai multe ori povestea sa, ceea ce ridică suspiciuni asupra veridicității declarațiilor sale.
Îngrijorările și reacțiile
Tatăl a negăsit acuzația de omor și spune că nu ar fi putut niciodată să-și înjunghie copilul. Totuși, martorii și autoritățile rămân îngrijorați de circumstanțele în care s-a petrecut această tragedie.
Întrebări pentru cititori
Cum considerați că ar trebui tratate astfel de incidente în sistemul de justiție? Ce măsuri ar trebui luate pentru a preveni tragedii similare în viitor?
Vă invităm să lăsați un comentariu mai jos și să distribuiți acest articol pe rețelele sociale pentru a atrage atenția asupra acestei situații complexe.
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
Cookie
Durată
Descriere
cookielawinfo-checkbox-analytics
11 months
This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional
11 months
The cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary
11 months
This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others
11 months
This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance
11 months
This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
viewed_cookie_policy
11 months
The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.