stiriacum.ro

Suntem sociabili

Actualitate

Mihai Șora a fost un filozof de clasa lui Camus, Steinhardt.

Publicat

în

Mihai Șora a murit la 106 ani, astăzi 25 februarie.

 

Mihai Şora, eseist şi filosof, s-a născut la 7 noiembrie 1916, la Timişoara, în familia preotului ortodox, Melentie Şora.

„M-am născut în credinţă, fiind băiat de preot ortodox din Ardeal. În perioada pubertăţii şi a adolescenţei, am trecut şi eu, ca şi alţii, printr-o perioadă de bravură şi de revizuire completă a valorilor moştenite. Această perioadă s-a făcut simţită mai ales în relaţiile mele cu tata, printr-o agresivitate negativistă în raport cu valorile stabilite de el. Dar tata, un om foarte înţelept, m-a lăsat să mă lămuresc singur, nu a încercat să-mi impună ceva”, declara filosoful într-un interviu, în 2008, pentru Formula AS.

A urmat cursurile Liceului „Constantin Diancovici-Loga” din Timişoara, pe care l-a absolvit în 1934.

A urmat Facultatea de Filosofie la Universitatea din Bucureşti (1934-1938), unde i-a avut ca profesori pe Nae lonescu, Mircea Vulcănescu şi Mircea Eliade.

„La cursurile lui (Nae Ionescu, n.r) de logică nu prea vorbea despre Dumnezeu. El discuta problemele teologice în presă. Dar într-un fel, m-a influenţat. Eu am venit pentru el la facultate în Bucureşti; puteam foarte bine să mă duc la Cluj. Sigur, mai erau şi alte persoane care îmi suscitau interesul, printre care Mircea Eliade. La diferenţa de vârstă care era între mine şi Eliade, el reprezenta un model, care la rândul său îl avusese drept model pe Nae lonescu, pe care şi eu îl voisem cândva model”, a mărturisit Mihai Şora în interviul acordat Formula AS.

Între 1939 şi 1948, a locuit în Franţa şi a fost cercetător la „Centre National de la Recherche Scientifîque” din Paris, din 1946 până în august 1948. A debutat cu volumul „Du dialogue interieur/ Despre dialogul interior”, la Gallimard, în 1947.

După revenirea în ţară, din toamna anului 1948, până în decembrie 1950, a fost referent de specialitate III, la Ministerul Afacerilor Externe, în cadrul Serviciului de presă. În decembrie 1950 a fost „eliberat din funcţie” pentru „origine socială nesănătoasă”.

În perioada ianuarie 1951- mai 1954 a fost angajat la Editura în limbi străine de pe lângă Institutul Român pentru Relaţii Culturale cu Străinătatea (IRRCS), la redacţia publicaţiilor literare.

Din iunie 1954 până în toamna anului 1957 a fost redactor-şef adjunct, apoi redactor-şef la Editura de Stat pentru Literatură şi Artă (ESPLA).

A fost numit apoi, director al producţiei editoriale, în cadrul Direcţiei Generale a Editurilor, funcţie pe care a îndeplinit-o până în primăvara anului 1959.

Ca redactor-şef al ESPLA (compartimentul „Moştenirea literară”), a iniţiat multiple proiecte editoriale, între care a regândit din temelii colecţia „Biblioteca pentru toţi'”(BPT). Mihai Şora a înfiinţat colecţiile „Scriitori români” şi seria de opere complete a scriitorilor Tudor Arghezi şi Mihail Sadoveanu.

În perioada noiembrie 1969-mai 1970 a fost redactor la Editura Enciclopedică, după care, până în vara anului 1977, a îndeplinit, în cadrul Ministerului Învăţământului, funcţia de director al bibliotecilor de învăţământ.

A fost ministru al Învăţământului, în primul guvern democratic provizoriu, o lună. A demisionat din guvern după ce a protestat public faţă de mineriada din 13-15 iunie 1990.

A fost membru al Grupului pentru Dialog Social (GDS), de la înfiinţarea acestuia, din 30 decembrie 1989, dar şi membru fondator al „Solidarităţii universitare” şi al Asociaţiei „România viitoare” şi al „Alianţei Civice”, al cărui preşedinte a fost între 1990-1991. În mai 1992 a devenit membru al Partidului Alianţei Civice (PAC). A fost ales vicepreşedinte al Partidului Alianţei Civice (1992-1993) şi preşedinte al Curţii de onoare şi demnităţi a PAC.

Mihai Şora a publicat „Sarea pământului” (1978, 2006), „A fi, a face, a avea” (1985, 2006), „Eu şi tu şi el şi ea… sau dialogul generalizat” (1990, 2007), „Despre dialogul interior” (1995), „Firul ierbii” (1998), „Filosoficale. Filosofia ca viaţă” şi „Câteva crochiuri şi evocări” (2000), „Mai avem un viitor? România la început de mileniu” (în dialog cu Sorin Antohi, 2001), „Locuri comune” (2004), „Clipa şi timpul” (2005), „Despre toate şi ceva în plus. De vorbă cu Leonid Dragomir” (2005, 2006 – ediţie revăzută şi adăugită).

Mihai Şora este autorul a numeroase articole şi studii publicate în reviste social-culturale. A tradus din Jean-Jacques Rousseau, „Visările unui hoinar sălbatic”, şi din Jean-Paul Sartre – „Cu uşile închise”.

A fost distins cu Premiul Uniunii Scriitorilor pentru volumele „Sarea pământului” din 1978 şi „Firul ierbii” (1998). În decembrie 2008 a primit Premiul de Excelenţă al revistei Viaţa Românească.

În 2008, vorbea despre “marea trecere” şi spunea: “Sunt prin preajma ei. N-aş putea spune că o aştept. Ştiu că va veni, trag nădejde să nu mă îmbolnăvesc grav şi să o aştept ca pe o salvare. Dar nu mă gândesc la ea. Am o totală încredere că totul va fi bine”.

Mihai Şora a fost căsătorit, timp de 72 de ani, cu scriitoarea Mariana Şora. Aceasta a murit în 2011, la vârsta de 94 de ani. Din prima căsnicie, filosoful Mihai Şora are trei copii: Sanda, Andrei şi Tom. Din 2014, Mihai Şora a fost căsătorit cu poeta, eseista şi traducătoarea Luiza Palanciuc

La vârsta de 100 de ani, Mihai Şora a fost prezent în pieţe, cu propria pancartă: „Biblioteca pentru toţi nu îi publică pe hoţi”, iar în februarie 2017 Mihai Şora publica şi o înregistrare de la manifestaţia din Piaţa Victoriei, în care spunea: „Să te foloseşti de întunericul nopţii ca să strecori o lege aşa, e o ticăloşie. Lumea a ieşit în stradă ca să protesteze. Locul hoţului e la puşcărie. Nu în fruntea mesei şi nu în capul ţării”, amintește News.ro

Continuă să citești
Scrie o opinie

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate

Se pregătește Aradul pentru o doză de dans? Află detalii interesante!

Publicat

în

De către

Se pregătește Aradul pentru o doză de dans? Află detalii interesante!

„Doza de Dans” – Inițiativa Asociației Unfold Motion


Evenimente dedicate dansului contemporan

Asociația Unfold Motion lansează oficial inițiativa „Doza de Dans”, un proiect menit să promoveze dansul contemporan în comunitățile din jurul Timișoarei. Prima întâlnire va avea loc în Arad, pe 22 februarie 2025, la Școala Ballroom Dance Arad (Calea Timișorii, nr. 30).

Ateliere interactive de dans

Evenimentul va include două ateliere interactive, special concepute pentru copii, tineri și adulți, susținute de coregrafele Lavinia Urcan și Antonia Itineanț.

Programul atelierelor

  • Atelier pentru copii (7-13 ani) – „Joc în mișcare”
    Ora: 11:00 – 12:30
    Tarif: 80 lei
    Această sesiune le permite copiilor să exploreze mișcarea prin joc și creativitate, sprijinind dezvoltarea condiției fizice, a echilibrului și expresivității corporale.
  • Atelier pentru tineri și adulți (14+) – „Conexiuni în mișcare”
    Ora: 13:00 – 15:00
    Tarif: 100 lei
    Participanții vor învăța tehnici de dans contemporan, fraze coregrafice și exerciții de improvizație, într-un cadru încurajator.

Cine sunt coregrafele?

Lavinia Urcan – Este fondatoarea Unfold Motion, un coregraf cu experiență și manager cultural, formată la Universitatea Middlesex din Londra. A avut colaborări cu diverse teatre și instituții culturale și este apreciată pentru contribuțiile aduse dansului contemporan.

Antonia Itineanț – Coregraf și cadru didactic asociat la Facultatea de Muzică și Teatru din Timișoara, Antonia a organizat numeroase ateliere de dans, având ca scop accesibilizarea dansului contemporan pentru diverse categorii de public.

Despre Unfold Motion

Asociația Unfold Motion se afirmă ca un actor important în domeniul dansului contemporan în vestul României, promovând dansul ca formă de expresie artistică și socială. Activitățile sale contribuie la îmbogățirea scenei culturale locale.

Înscrieri și detalii

Participanții sunt invitați să se alăture acestor ateliere interactive și să se înscrie cât mai curând, deoarece locurile sunt limitate. Înregistrarea este validată prin achitarea taxei de participare.

Întrebări pentru cititori

Care este impactul dansului contemporan asupra tinerilor din comunitatea voastră? Ați participat vreodată la un atelier de dans? Vă invităm să ne împărtășiți gândurile în comentarii și să distribuiți acest articol pe rețelele sociale!

#Aradul #își #doza #dans #Special #Arad
2025-02-05 14:48:00

Continuă să citești

Actualitate

Îți dorești să descoperi noul show imersiv pentru copii la MINA Pop-Up din Iulius Town?

Publicat

în

De către

Îți dorești să descoperi noul show imersiv pentru copii la MINA Pop-Up din Iulius Town?

Dinozaurii – O călătorie imersivă în Lumea Preistorică



Interesul publicului pentru MINA Pop-up este copleșitor, astfel că expoziția rămâne la Iulius Town până pe 23 februarie 2025. Alegerea acestui spațiu nu este întâmplătoare, fiindcă aduce în prim-plan un nou show imersiv intitulat „Dinozaurii – O călătorie imersivă în Lumea Preistorică”, care explorează fascinanta perioadă mezozoică: Triasic, Jurasic și Cretacic.

Expoziția acoperă un cort de 450 mp, dotat cu proiecții panoramice, oferind vizitatorilor o experiență educativă și captivantă. Locul este situat în parcarea UBC 0 a Iulius Town Timișoara.

Structura Show-ului

„Dinozaurii – O călătorie imersivă în Lumea Preistorică” se împarte în patru capitole fascinante:

  • Trezirea
  • Explozia Vieții
  • Adâncurile Apelor
  • Regatul Preistoric

Vizitatorii vor avea ocazia să descopere mai mult de 30 de specii de dinozauri și reptile marine, inclusiv: ihtiozauri, plesiosauri, mozauri, T-rex, Triceratops, Diplodocus și Stegozauri, dar și dinozauri zburători precum Pterodactil, Quetzalcoatlus și Arheopterix. Narațiunea nu se oprește aici, ci aduce în prim-plan și aspecte mai puțin cunoscute, precum viața de familie a dinozaurilor și interacțiunile afectuoase dintre aceștia.

Alte show-uri disponibile la MINA Pop-Up

Pe lângă expoziția dedicată dinozaurilor, vizitatorii pot explora și alte experiențe imersive, precum:

  • Cosmos – Descoperim tainele universului
  • KSELEQOQYNQYSHY – Arta contemporană digitală
  • Van Gogh – The Immersive Show

Informații despre bilete

Prețul unui bilet pentru adulți este de 45 de lei, iar pentru copii (între 3 și 18 ani) este de 35 de lei. Fiecare bilet asigură accesul în cadrul unui interval orar în care spectatori pot viziona toate cele patru show-uri imersive.

Ce părere aveți despre expoziția „Dinozaurii – O călătorie imersivă în Lumea Preistorică”? Care dintre dinozauri v-ar plăcea să descoperiți mai mult? Lăsați-ne comentariile dvs. și nu uitați să distribuiți acest articol pe rețelele sociale!

#MINA #PopUp #rămâne #în #Iulius #Town #Timișoara #până #februarie #și #prezintă #nou #show #imersiv #pentru #copii
2025-02-05 16:34:00

Continuă să citești

Actualitate

De ce ies sindicaliștii în stradă pentru viitorul sportului din România? – Stiri Resita

Publicat

în

De către

De ce ies sindicaliștii în stradă pentru viitorul sportului din România?  - Stiri Resita

Protest Național Împotriva Desființării Cluburilor Sportive

Sindicatul Național Sport și Tineret (SNST) organizează proteste împotriva desființării cluburilor și direcțiilor de sport și tineret, inclusiv în Reșița.

În ziua de ieri, reprezentanții SNST de la Clubul Sportiv Municipal Reșița au ieșit în stradă pentru a se opune transferurilor cluburilor și direcțiilor de sport din subordinea Agenției Naționale pentru Sport către administrațiile locale. Sindicaliștii subliniază importanța menținerii unei coordonări la nivel național pentru sportul de performanță, avertizând că acest demers poate spori riscurile de desființare a bazelor sportive, taberelor și centrelor de agrement.

Cei Impactați de Deciziile Guvernului

„Am decis să protestăm datorită informațiilor despre posibila noastră desființare. Acțiunea noastră are rolul de a exprima nemulțumirea față de transferul CSM către consiliile locale. A fost propus ca toate cluburile sportive să fie asumate de consiliile locale, iar dacă acestea refuză, cluburile s-ar putea desființa complet. Ne dorim ca clubul să rămână parte a ANS, protejând astfel sportul și sportivii. Toate cluburile ANS sunt unite în protestul național”, a declarat liderul sindicatului de la CSM Reșița.

De Ce Este Important Acest Protest

  • Conservarea infrastructurii sportive existente.
  • Menținerea unui sistem unitar de coordonare pentru sportul de performanță.
  • Protejarea locurilor de muncă ale angajaților din sport.

Proteste similare se desfășoară în întreaga țară, cu scopul de a asigura o voce comună împotriva măsurilor ce ar putea afecta negativ sportul și tineretul din România.

Ce impact credeți că va avea aceste proteste asupra sportului din România? Considerați că transferul cluburilor către administrațiile locale este o soluție viabilă? Vă încurajăm să împărtășiți părerea dumneavoastră în comentarii și să distribuiți acest articol pe rețelele sociale!

#Proteste #pentru #viitorul #sportului #Sindicaliștii #ies #în #stradă #în #toată #țara
2025-02-05 14:24:00

Continuă să citești

Te-ar putea interesa și