stiriacum.ro

Suntem sociabili

Actualitate

Mihai Șora a fost un filozof de clasa lui Camus, Steinhardt.

Publicat

în

Mihai Șora a murit la 106 ani, astăzi 25 februarie.

 

Mihai Şora, eseist şi filosof, s-a născut la 7 noiembrie 1916, la Timişoara, în familia preotului ortodox, Melentie Şora.

„M-am născut în credinţă, fiind băiat de preot ortodox din Ardeal. În perioada pubertăţii şi a adolescenţei, am trecut şi eu, ca şi alţii, printr-o perioadă de bravură şi de revizuire completă a valorilor moştenite. Această perioadă s-a făcut simţită mai ales în relaţiile mele cu tata, printr-o agresivitate negativistă în raport cu valorile stabilite de el. Dar tata, un om foarte înţelept, m-a lăsat să mă lămuresc singur, nu a încercat să-mi impună ceva”, declara filosoful într-un interviu, în 2008, pentru Formula AS.

A urmat cursurile Liceului „Constantin Diancovici-Loga” din Timişoara, pe care l-a absolvit în 1934.

A urmat Facultatea de Filosofie la Universitatea din Bucureşti (1934-1938), unde i-a avut ca profesori pe Nae lonescu, Mircea Vulcănescu şi Mircea Eliade.

„La cursurile lui (Nae Ionescu, n.r) de logică nu prea vorbea despre Dumnezeu. El discuta problemele teologice în presă. Dar într-un fel, m-a influenţat. Eu am venit pentru el la facultate în Bucureşti; puteam foarte bine să mă duc la Cluj. Sigur, mai erau şi alte persoane care îmi suscitau interesul, printre care Mircea Eliade. La diferenţa de vârstă care era între mine şi Eliade, el reprezenta un model, care la rândul său îl avusese drept model pe Nae lonescu, pe care şi eu îl voisem cândva model”, a mărturisit Mihai Şora în interviul acordat Formula AS.

Între 1939 şi 1948, a locuit în Franţa şi a fost cercetător la „Centre National de la Recherche Scientifîque” din Paris, din 1946 până în august 1948. A debutat cu volumul „Du dialogue interieur/ Despre dialogul interior”, la Gallimard, în 1947.

După revenirea în ţară, din toamna anului 1948, până în decembrie 1950, a fost referent de specialitate III, la Ministerul Afacerilor Externe, în cadrul Serviciului de presă. În decembrie 1950 a fost „eliberat din funcţie” pentru „origine socială nesănătoasă”.

În perioada ianuarie 1951- mai 1954 a fost angajat la Editura în limbi străine de pe lângă Institutul Român pentru Relaţii Culturale cu Străinătatea (IRRCS), la redacţia publicaţiilor literare.

Din iunie 1954 până în toamna anului 1957 a fost redactor-şef adjunct, apoi redactor-şef la Editura de Stat pentru Literatură şi Artă (ESPLA).

A fost numit apoi, director al producţiei editoriale, în cadrul Direcţiei Generale a Editurilor, funcţie pe care a îndeplinit-o până în primăvara anului 1959.

Ca redactor-şef al ESPLA (compartimentul „Moştenirea literară”), a iniţiat multiple proiecte editoriale, între care a regândit din temelii colecţia „Biblioteca pentru toţi'”(BPT). Mihai Şora a înfiinţat colecţiile „Scriitori români” şi seria de opere complete a scriitorilor Tudor Arghezi şi Mihail Sadoveanu.

În perioada noiembrie 1969-mai 1970 a fost redactor la Editura Enciclopedică, după care, până în vara anului 1977, a îndeplinit, în cadrul Ministerului Învăţământului, funcţia de director al bibliotecilor de învăţământ.

A fost ministru al Învăţământului, în primul guvern democratic provizoriu, o lună. A demisionat din guvern după ce a protestat public faţă de mineriada din 13-15 iunie 1990.

A fost membru al Grupului pentru Dialog Social (GDS), de la înfiinţarea acestuia, din 30 decembrie 1989, dar şi membru fondator al „Solidarităţii universitare” şi al Asociaţiei „România viitoare” şi al „Alianţei Civice”, al cărui preşedinte a fost între 1990-1991. În mai 1992 a devenit membru al Partidului Alianţei Civice (PAC). A fost ales vicepreşedinte al Partidului Alianţei Civice (1992-1993) şi preşedinte al Curţii de onoare şi demnităţi a PAC.

Mihai Şora a publicat „Sarea pământului” (1978, 2006), „A fi, a face, a avea” (1985, 2006), „Eu şi tu şi el şi ea… sau dialogul generalizat” (1990, 2007), „Despre dialogul interior” (1995), „Firul ierbii” (1998), „Filosoficale. Filosofia ca viaţă” şi „Câteva crochiuri şi evocări” (2000), „Mai avem un viitor? România la început de mileniu” (în dialog cu Sorin Antohi, 2001), „Locuri comune” (2004), „Clipa şi timpul” (2005), „Despre toate şi ceva în plus. De vorbă cu Leonid Dragomir” (2005, 2006 – ediţie revăzută şi adăugită).

Mihai Şora este autorul a numeroase articole şi studii publicate în reviste social-culturale. A tradus din Jean-Jacques Rousseau, „Visările unui hoinar sălbatic”, şi din Jean-Paul Sartre – „Cu uşile închise”.

A fost distins cu Premiul Uniunii Scriitorilor pentru volumele „Sarea pământului” din 1978 şi „Firul ierbii” (1998). În decembrie 2008 a primit Premiul de Excelenţă al revistei Viaţa Românească.

În 2008, vorbea despre “marea trecere” şi spunea: “Sunt prin preajma ei. N-aş putea spune că o aştept. Ştiu că va veni, trag nădejde să nu mă îmbolnăvesc grav şi să o aştept ca pe o salvare. Dar nu mă gândesc la ea. Am o totală încredere că totul va fi bine”.

Mihai Şora a fost căsătorit, timp de 72 de ani, cu scriitoarea Mariana Şora. Aceasta a murit în 2011, la vârsta de 94 de ani. Din prima căsnicie, filosoful Mihai Şora are trei copii: Sanda, Andrei şi Tom. Din 2014, Mihai Şora a fost căsătorit cu poeta, eseista şi traducătoarea Luiza Palanciuc

La vârsta de 100 de ani, Mihai Şora a fost prezent în pieţe, cu propria pancartă: „Biblioteca pentru toţi nu îi publică pe hoţi”, iar în februarie 2017 Mihai Şora publica şi o înregistrare de la manifestaţia din Piaţa Victoriei, în care spunea: „Să te foloseşti de întunericul nopţii ca să strecori o lege aşa, e o ticăloşie. Lumea a ieşit în stradă ca să protesteze. Locul hoţului e la puşcărie. Nu în fruntea mesei şi nu în capul ţării”, amintește News.ro

Continuă să citești
Scrie o opinie

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate

Vizitati Muzeul din Lugoj!

Publicat

în

De către

Donații valoroase sunt de miercuri, 27 noiembrie, expuse la Muzeul de Istorie, Etnografie și Artă Plastică din Lugoj.
Muzeul de Istorie, Etnografie și Artă Plastică Lugoj a deschis, miercuri seara, o expoziție temporară specială, intitulată „Donații și Donatori: Contribuții la patrimoniul muzeului în 2024”.
Sunt prezentate obiecte valoroase primite de muzeu în acest an, grație generozității unor donatori.
Printre exponate se numără peste 300 de obiecte etnografice. Este vorba despre mobilier țărănesc, costume populare și alte piese tradiționale donate de Camelia Gașpar. De asemenea, prof. univ. dr. Ioan Iovan a contribuit cu tablouri și sculpturi ale unor artiști români contemporani.
„Aceste donații îmbogățesc patrimoniul orașului și merită să fie văzute de toată lumea,” au transmis reprezentanții muzeului.
Timișenii sunt invitați să viziteze expoziția și să descopere aceste comori care pun în valoare cultura locală.
Deocamdată, Muzeul de Istorie, Etnografie și Artă Plastică din Lugoj este deschis doar în timpul săptămânii, de luni până vineri, dar municipalitatea caută soluții să-l țină.

Continuă să citești

Actualitate

WBW Logistic blocheaza daramarea Stadionului „Dan Paltinisanu”!Patronul se numeste ….Bojinescu !O fi Titu Bojin romanizat???

Publicat

în

De către

Mai in gluma mai in serios patronul firmei din Remetea Mare fieful lui Titu Bojin se numeste Bojinescu Ion ! Si-o fi romanizat numele Titu Bojin??? In urma cu cateva zile, Consiliul Judetean Timis anunta ca a desemnat un castigator la licitatia pentru gasirea unei firme care sa demoleze stadionul Dan Paltinisanu pentru a face loc noii arene a Timisoarei.
Reprezentantii CJT au asteptat sa treaca perioada de contestatii pentru a putea semna contractul cu compania care sa puna la pamant stadionul. Iata insa ca a fost depusa o contestatie. Aceasta vine din partea WBW Logistic SRL, o firma din Remetea Mare, care s-a numarat printre cele 13 companii si asocieri care s-au inscris in cursa pentru contractul estimat la 5 milioane de euro prin care sa trimita in istorie batranul stadion Dan Paltinisanu.
Plangerea a fost inaintata Consiliului National de Solutionare a Contestatiilor.
Firma solicita ca autoritatea contractanta (Consiliul Judetean) sa reevalueze ofertele de la etapa analizarii propunerilor tehnice. WBW Logistic SRL s-a plans ca in procedura de atribuire, din 13 oferte, CJT a declarat admisibile 9 aplicand criteriul pretul cel mai scazut. Totodata WBW Logistic SRL se plange ca a fost permis accesul doar la documente care nu au fost declarate confidentiale si nu a putut sa consulte doua dintre ele. Reprezentantii firmei din Remetea Mare susțin ca ”actele prin care ofertele clasate pe locurile 1-5 au fost declarate conforme, acceptabile si admisibile, dar ca sunt nelegale si netemeinice”.
WBW Logistic a facut trimitere la o serie de raspunsuri la clarificari privind cantitatile estimate de deseuri, capacitatea de sortare, ridicare, transport si depunere a acestora si sustine ca niciunul dintre ofertantii declarati admisibili nu indeplinesc cerintele si nu au dovedit detinerea autorizatiei de mediu prin care sa arate ca au acces la centre de colectare de deseuri cu capacitate mare
Contestatarul pretinde ca, practic, comisia de evaluare ar obliga CJT la savarsirea unor contraventii si infractiuni de mediu in complicitate cu ofertantul declarat castigator (SMZ Impex) unde patroni sunt Moldovan Severus si Zaiq Eckerhardt. Si sustine ca oferta castigatoare, dar si ofertele de pe locurile 2-5 sunt ilegale.
Ramane de vazut ce decizie va lua CNSC dupa ce va analiza contestatia inaintata de firma din Remetea Mare, care este de natura sa amane momentul iscalirii contractului cu firma clujeana SMZ Impex, desemnata castigator al licitatiei pentru demolarea vechiului stadion de la Timisoara.
Licitatia pentru gasirea unei firme care sa construiasca un nou stadion modern la Timisoara, in locul lui ‘Dan Paltinisanu’, a fost lansata in urma cu cateva luni, insa a fost si ea contestata

Continuă să citești

Actualitate

Au aparut demolatorii de statui!

Publicat

în

De către

Un bărbat care a sunat la poliție ca să reclame că a fost dat afară din incita Direcției pentru Cultură Timiș a fost amendat de polițiști pentru tulburarea ordinii și liniștii publice. Înainte de sosirea polițiștilor, acesta le-a spus celor prezenți la Direcția pentru Cultură că va dărma cu un baros statuile din Timișoara pentru că nu sunt românești, arătându-le și un afiș de la Teatrul Maghiar care considera că nu e legal și strigându-le că „românii sunt la putere”. „La data de 25 noiembrie, în jurul orei 12:46, polițiștii Secției 1 Timișoara au fost sesizați de către un bărbat în vârstă de 47 de ani cu privire la faptul că personalul unei instituții situate pe strada Episcop Augustin Pacha din Timișoara i-ar fi solicitat să părăsească incinta.
Polițiștii ajunși la fața locului au stabilit faptul că bărbatului i-ar fi fost solicitat să părăsească incinta instituției după ce acesta a provocat scandal și a tulburat ordinea și liniștea publică. Bărbatul a fost sancționat contravențional conform Legii 61/1991 pentru sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice. Polițiștii continuă cercetările în vederea stabilirii întregii situații de fapt și luarea măsurilor legale care se impun”, a transmis IPJ Timiș.

Continuă să citești

Te-ar putea interesa și