Politică

Mircea Geoană trage un semnal de alarmă cu privire la paradoxul românesc: Securitate asigurată, dar țara se golește de tineri

Publicat

în

 

 

Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO, a adus în atenția publicului un paradox notabil în cadrul unei dezbateri la Iași, declarând că România traversează un moment favorabil în istorie, cu securitate asigurată de NATO și integrată în Uniunea Europeană, dar se confruntă cu o situație internă delicată.

Geoană subliniază că, în ciuda valorii strategice multiregionale fără precedent, țara se confruntă cu o problemă majoră – exodul tinerilor și inegalități economice crescânde. Acest paradox, numit de Geoană „paradoxul românesc”, reflectă vulnerabilitatea crescută a țării în ciuda contextului extern favorabil.

„Nu am avut niciodată un moment mai favorabil în istorie, dar ţara este mai vulnerabilă din interior decât oricând”, a avertizat Geoană. El a subliniat necesitatea unei transformări a rolului și funcționalității statului român, îndemnând la eliminarea formelor fără fond din cultura politică românească.

Geoană a pledat pentru o schimbare profundă în modul de funcționare al politicului românesc, propunând meritocrația și competența în locul politicilor bazate pe clanuri și cumetrii. De asemenea, a subliniat necesitatea unei politici de coeziune teritorială și socială accelerate pentru a stimula dezvoltarea și a inversa exodul tinerilor.

Secretarul general adjunct al NATO a propus un plan denumit „Provincia la Putere”, menit să stimuleze dezvoltarea nu doar a marilor orașe, ci și a localităților mici și mijlocii, precum și a mediului rural. Acest plan ar viza crearea unei variante românești a conceptului britanic „leveling up”, care promovează ridicarea întregii țări, nu doar a centrelor urbane.

Geoană a accentuat, de asemenea, importanța ca România să devină un actor strategic într-un nou Coridor Economic și de Securitate Nord-Sud și Est-Vest, subliniind necesitatea reluării demersurilor pentru Coridorul Transeuropean numărul IX Nord-Sud.

Dezbaterea organizată la Iași a adunat aproximativ 150 de participanți, printre care liderul PNL Iași, Alexandru Muraru, primarul Mihai Chirica și rectorul Universității Alexandru Ioan Cuza, Tudorel Toader. Acest eveniment a oferit un cadru propice pentru discuții importante privind direcțiile de dezvoltare și transformare ale României.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Te-ar putea interesa și

Exit mobile version