stiriacum.ro

Suntem sociabili

Politică

Mircea Geoană trage un semnal de alarmă cu privire la paradoxul românesc: Securitate asigurată, dar țara se golește de tineri

Publicat

în

 

 

Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO, a adus în atenția publicului un paradox notabil în cadrul unei dezbateri la Iași, declarând că România traversează un moment favorabil în istorie, cu securitate asigurată de NATO și integrată în Uniunea Europeană, dar se confruntă cu o situație internă delicată.

Geoană subliniază că, în ciuda valorii strategice multiregionale fără precedent, țara se confruntă cu o problemă majoră – exodul tinerilor și inegalități economice crescânde. Acest paradox, numit de Geoană „paradoxul românesc”, reflectă vulnerabilitatea crescută a țării în ciuda contextului extern favorabil.

„Nu am avut niciodată un moment mai favorabil în istorie, dar ţara este mai vulnerabilă din interior decât oricând”, a avertizat Geoană. El a subliniat necesitatea unei transformări a rolului și funcționalității statului român, îndemnând la eliminarea formelor fără fond din cultura politică românească.

Geoană a pledat pentru o schimbare profundă în modul de funcționare al politicului românesc, propunând meritocrația și competența în locul politicilor bazate pe clanuri și cumetrii. De asemenea, a subliniat necesitatea unei politici de coeziune teritorială și socială accelerate pentru a stimula dezvoltarea și a inversa exodul tinerilor.

Secretarul general adjunct al NATO a propus un plan denumit „Provincia la Putere”, menit să stimuleze dezvoltarea nu doar a marilor orașe, ci și a localităților mici și mijlocii, precum și a mediului rural. Acest plan ar viza crearea unei variante românești a conceptului britanic „leveling up”, care promovează ridicarea întregii țări, nu doar a centrelor urbane.

Geoană a accentuat, de asemenea, importanța ca România să devină un actor strategic într-un nou Coridor Economic și de Securitate Nord-Sud și Est-Vest, subliniind necesitatea reluării demersurilor pentru Coridorul Transeuropean numărul IX Nord-Sud.

Dezbaterea organizată la Iași a adunat aproximativ 150 de participanți, printre care liderul PNL Iași, Alexandru Muraru, primarul Mihai Chirica și rectorul Universității Alexandru Ioan Cuza, Tudorel Toader. Acest eveniment a oferit un cadru propice pentru discuții importante privind direcțiile de dezvoltare și transformare ale României.

Continuă să citești
Scrie o opinie

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Politică

Primarul Timișoarei Dominic Fritz a cântat la pian „Deșteaptă-te, române!”

Publicat

în

De către

 

 

Într-un moment cu adevărat inedit, primarul municipiului Timișoara, Dominic Fritz, a surprins trecătorii și locuitorii orașului în Piața Libertății prin interpretarea la pian a imnului național al României, „Deșteaptă-te, române!”. Gestul său a fost întâmpinat cu aplauze entuziaste din partea celor prezenți în piață.

Cu toate că este cetățean german, Dominic Fritz a transmis un mesaj puternic despre importanța unității în diversitate pentru România. Prin această interpretare muzicală, primarul a subliniat că istoria României este construită pe principiul unității în ciuda diversității provinciilor care au fost unite la 1 Decembrie 1918.

Într-o postare pe pagina sa de Facebook, Dominic Fritz a evidențiat emoția de a întâlni români din întreaga țară veniți să sărbătorească Ziua Națională la Timișoara. După participarea la parada militară, primarul a ales să împărtășească această bucurie cu locuitorii orașului printr-o interpretare muzicală simbolică.

Aplaudat cu entuziasm, Dominic Fritz a adus o notă de solemnitate și unitate în Piața Libertății, marcând astfel Ziua Națională a României într-un mod cu adevărat special pentru timișoreni.

Continuă să citești

Internațional

Primarul Cherecheș a fost prins în Augsburg!

Publicat

în

De către

 

 

O pagină întunecată a politicii românești pare să se apropie de final odată cu prinderea primarului din Baia Mare, Cătălin Cherecheș, în Augsburg, Germania. Acesta a fost condamnat definitiv la cinci ani de închisoare pentru fapte de corupție.

Evenimentul a avut loc în urma unor eforturi coordonate între autoritățile românești și cele germane, culminând cu reținerea edilului care își găsise refugiu în străinătate. Cătălin Cherecheș, cunoscut în trecut pentru activitatea sa politică în Baia Mare, a devenit subiectul unei anchete care a dus la condamnarea sa pentru practici corupte.

Prinderea sa în Germania reprezintă o victorie pentru statul de drept și pentru eforturile depuse de autoritățile române în combaterea corupției la nivel înalt. Arestarea primarului condamnat definitiv la închisoare aduce o notă de speranță în lupta împotriva fenomenului corupției în țară.

Această dezvoltare marchează un pas important către responsabilizarea și justiția pentru cei implicați în practici corupte. Comunitatea locală și societatea în ansamblu urmăresc îndeaproape evoluțiile în acest caz, reflectând dorința de a construi o societate mai transparentă și echitabilă. 🇷🇴⚖️

Continuă să citești

Politică

Proiectul Stadionului Multifuncțional din Timișoara, Aprobat cu Succes în Comisia Tehnico-Economică

Publicat

în

De către

 

 

Alexandru Proteasa, vicepreședinte al Consiliului Județean Timiș, a anunțat cu entuziasm că proiectul pentru construcția noului stadion din Timișoara a atins un moment crucial, obținând aviz favorabil în comisia tehnico-economică a Ministerului Dezvoltării.

Arena multifuncțională, care urmează să înlocuiască actualul stadion Dan Păltinișanu, este acum pe cale să devină realitate, iar progresul înregistrat aduce speranță și entuziasm în rândul comunității. Această veste favorabilă reprezintă un pas semnificativ pentru viitorul infrastructurii sportive din Timișoara.

Vicepreședintele Alexandru Proteasa a subliniat că, la nivel local, Consiliul Județean Timiș este pregătit cu fonduri și documentația completă necesare pentru a demara rapid procedura de demolare, marcând astfel începutul unei noi etape în dezvoltarea infrastructurii sportive a orașului.

Această inițiativă vine în întâmpinarea nevoilor urgente ale comunității timișorene, recunoscând importanța unui stadion modern și funcțional pentru evenimente sportive și culturale. Astfel, Timișoara se apropie de realizarea unui proiect ambițios ce va contribui la consolidarea prestigiului orașului în peisajul sportiv național. 🏗️🌟

Continuă să citești

Te-ar putea interesa și