stiriacum.ro

Suntem sociabili

Stiri

O nouă specie de dinozaur blindat a fost descoperită în munții din China.

Publicat

în


O nouă specie de dinozaur blindat a fost identificată în munții din China

Munții din provincia Shanxi, China, au revelat o adevărată comoară paleontologică: o nouă specie de dinozaur din familia anchilosaurid, numită Tianzhenosaurus chengi. Acest dinozaur, care a trăit acum între 84 și 72 de milioane de ani, extinde cunoștințele noastre despre fauna din Cretacicul superior.

Anchilosaurii erau dinozauri erbivori, dotati cu patru membre și protejați de o armură din plăci osoase, cunoscute sub numele de osteoderme, menite să le protejeze spatele și laturile împotriva prădătorilor.

Aceste plăci aveau nu doar un rol defensiv, ci erau de multe ori sculptate în forme elaborate, semnificând posibile funcții de recunoaștere între indivizi sau de expunere a forței.

De asemenea, anchilosaurii, inclusiv Tianzhenosaurus chengi, poseda la capătul cozii o maciucă osoasă, folosită ca armă atât defensivă, cât și ofensivă împotriva prădătorilor precum tiranozaurii. Această structură le permitea să cauzeze daune serioase atacatorilor și să-i descurajeze.

Tianzhenosaurus chengi prezintă trăsături distincte care îl diferențiază de alte specii de anchilosauri. Craniul său, scund și lat, sugerează o rezistență crescută la impact. Suprafața craniană era acoperită cu plăci osoase neregulate, sporind aspectul său blindat.

Un detaliu notabil este occiputul proeminent al craniului, care indică nu doar o adaptare funcțională, ci și un posibil mecanism de recunoaștere vizuală. Proiecțiile osoase de pe partea din spate a capului erau mici și plate, evidențiind o clară diferență față de alte specii înrudite.

Fosilele au fost găsite în Formația Huiquanpu, la altitudini de peste 1.200 de metri, în Muntele Kangdailiang, aceeași regiune în care a fost descrisă și specia Tianzhenosaurus youngi.

Prezența acestor două specii similare într-o zonă comună deschide noi oportunități de studiu asupra variațiilor de gen și a factorilor de mediu care au influențat evoluția lor.

Descoperirea Tianzhenosaurus chengi contribuie semnificativ la înțelegerea taxonomiei și evoluției anchilosaurilor, care, deși au fost predominanti în Asia, au colonizat și alte continente, inclusiv America de Nord.

Similaritățile și diferențele dintre anchilosaurii asiatici și cei nord-americani continuă să stârnească interesul paleontologilor.

Genurile precum Ankylosaurus și Euoplocephalus din America de Nord prezintă caracteristici similare, dar și diferențe notabile, sugerând evoluții distincte influențate de medii variate și presiuni ecologice diverse.

Descoperirea din China a lui Tianzhenosaurus chengi ne permite să investigăm evoluția anchilosaurilor în Asia și să înțelegem modul în care acestora le-a fost facilitată migrarea între continente prin poduri terestre, precum cel care conecta odată Asia de America de Nord.

Aceste coridoare migratoare, cauzate de scăderea nivelului mărilor, au permis adaptarea la medii variate, de la păduri subtropicale la câmpii semiaride.

Continuă să citești
Scrie o opinie

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Stiri

Cea mai mare bancă din Polonia intră oficial pe piața românească.

Publicat

în

De către


Sucursala corporativă din România a PKO Bank Polski, liderul sistemului bancar polonez, își va începe activitatea operațională pe piața locală în 2025, potrivit Ziarul Financiar.

Cotidianul român a anunțat în octombrie 2023 că PKO Bank, cea mai mare bancă din Polonia, cu active echivalente cu 70% din sistemul bancar românesc, dorește să își înceapă activitatea în România, cu planuri inițiale de start pentru 2024.

Sucursala din București, capitala României, este a patra sucursală corporativă străină a polonezilor la PKO Bank Polski, după cele din Frankfurt pe Main (Germania), Praga (Republica Cehă) și Bratislava (Slovacia).

Strategia grupului polonez PKO este de a intra pe piețele externe prin sucursale corporative, model care s-a dovedit a fi de succes pe piețele în care banca activează deja.

iulian@romania-insider.com

(Sursa foto: Wirestock/Dreamstime.com)

www.romania-insider.com

Continuă să citești

Stiri

Jaqueline Cristian din România ajunge în turul trei la Australian Open 2025.

Publicat

în

De către


Jucătoarea română de tenis Jaqueline Cristian, clasată pe locul 82 în lume, a avansat joi, 16 ianuarie, în turul trei de la Australian Open, după ce a învins-o în două seturi pe italianca Lucia Bronzetti, scor 7-5, 7-5. Meciul a durat două ore și patru minute, potrivit News.ro.

Aceasta este prima dată în cariera lui Cristian când ajunge în turul trei al unui Grand Slam.

În turul trei, Jaqueline Cristian o va înfrunta pe germanca Eva Lys.

De asemenea, românca Gabriela Ruse și-a asigurat un loc în turul doi de la Australian Open și urmează să se confrunte joi cu locul 19, Madison Keys.

irina.marica@romania-insider.com

(Sursa foto: Eu zic Fotografii / Simion Sebastian Tataru)

www.romania-insider.com

Continuă să citești

Stiri

Traficul la aeroporturile din București este în creștere în 2024.

Publicat

în

De către


Cele două aeroporturi principale ale Bucureștiului, și anume Aeroportul Internațional Henri Coandă și Aeroportul Internațional Aurel Vlaicu București-Băneasa, au înregistrat un trafic aerian de peste 16 milioane de pasageri în 2024, în creștere cu 9,22% față de 2023. În plus, s-au înregistrat 134.700 de mișcări de aeronave (aterizări și decolare), în creștere cu 4,75% față de 2023, potrivit datelor de la Compania Națională de Aeroporturi București (CNAB) citată de News.ro.

Comparativ cu aceeași perioadă din 2019, când aeroporturile din București au atins un vârf istoric, 2024 arată o creștere cu 8,99% a numărului de pasageri, a mai spus CNAB.

Anul trecut, Aeroportul Henri Coandă a preluat 15.946.791 de pasageri, în timp ce 107.087 de pasageri au tranzitat aeroportul mai mic Băneasa.

Compania Naţională Aeroporturi Bucureşti supraveghează coordonarea operaţională şi managementul celor două aeroporturi ale capitalei, gestionând aproximativ 65% din traficul de pasageri al României.

irina.marica@romania-insider.com

(Sursa foto: Inquam Photos/Octav Ganea)

www.romania-insider.com

Continuă să citești

Te-ar putea interesa și