stiriacum.ro

Suntem sociabili

Stiri

Fostul președinte român, fostul prim-ministru, acuzat din nou de crime împotriva umanității în cazul revoltei minerilor din 1990.

Publicat

în


Parchetul General a anunţat miercuri, 15 ianuarie, a fost reinițiată urmărirea penală împotriva fostului președinte Ion Iliescu și a fostului premier Petre Roman în dosarul care vizează reprimarea violentă a protestelor din Piața Universității din București din 13-15 iunie 1990, cunoscută și sub numele de cel Mineriada (revolta minerilor). Cei doi se confruntă cu acuzații de crime împotriva umanității.

Inițial, în iunie 2017, Ion Iliescu și ceilalți inculpați au fost trimiși în judecată pentru infracțiuni împotriva umanității în acest dosar, însă în decembrie 2020, Înalta Curte de Casație și Justiție a decis returnarea cauzei la Parchetul Militar pentru reanalizare completă.

Procurorii spun că „în iunie 1990, persoane care dețineau roluri decizionale în statul român la acea vreme au inițiat o politică de represiune împotriva populației civile din capitală”. Acest lucru a dus la moartea a patru persoane, agresarea sexuală a două persoane, răni fizice și/sau psihologice la peste 1.300 de persoane și detenția ilegală și persecuția a peste 1.200 de persoane.

Începând cu 22 aprilie 1990, în Piața Universității din București a avut loc o manifestație. Protestul a durat câteva săptămâni până la 13 iunie 1990, exprimându-și opoziția față de guvernul nou înființat în România după Revoluția din 1989.

„În acest context, Ion Iliescu, Petre Roman și alți lideri de stat sau Frontul Salvării Naționale au inițiat un atac asupra manifestanților prezenți fizic în Piața Universității. Acesta a servit drept pretext pentru o acțiune represivă mai amplă care vizează indivizii care au participat anterior la proteste. , în special liderii de opinie, precum și orice persoană suspectată că se opun regimului, în special studenții, intelectualii sau cei care susțin valorile occidentale”, a declarat Parchetul General. a declarat.

Având în vedere amploarea atacului, spun anchetatorii, executarea lui a necesitat implicarea unui număr mare de persoane. Astfel, conducerea statului ar fi format un grup criminal sistemic, eterogen, care implică elemente politice, administrative, militare și civile.

Începând cu 13 iunie 1990, a fost declanșată o acțiune represivă împotriva manifestanților din Piața Universității, implicând „desfășurarea ilegală” de forțe din Ministerul de Interne, Ministerul Apărării Naționale, Serviciul Român de Informații, și a peste 10.000 de mineri și muncitori din diverse regiuni. a tarii.

Reprimarea a fost un atac generalizat și sistematic, care a dus la împușcarea mortală a patru persoane, agresarea sexuală a două persoane și vătămarea fizică sau psihologică a unui total de 1.311 persoane. În plus, 1.211 persoane au fost reținute ilegal.

În dimineaţa zilei de 13 iunie 1990, peste 200 de indivizi au fost adunaţi şi transportaţi la Unitatea Militară 0575 a MAI din Măgurele. Aceștia au fost reținuți până în după-amiaza când au fost eliberați în urma unor investigații superficiale.

„În cadrul planului orchestrat de lideri politici, oficiali ai organelor de drept și membri ai conducerii Frontului Salvării Naționale, în Piața Universității au fost aduși lucrători de la Întreprinderea de Mașini Grele București. Aceștia au acționat violent, agresând fizic persoane din apropierea Institutului. de Arhitectură și apoi a ocupat piața alături de forțele de ordine pentru a preveni întoarcerea protestatarilor”, au spus procurorii.

Aceste acțiuni au provocat un răspuns violent din partea opoziției, inclusiv incendierea sediului Poliției București, al Ministerului de Interne, al Televiziunii Române și al Serviciului Român de Informații. Forțele de securitate au folosit muniție reală, ducând la împușcarea a patru persoane.

Represiunea a continuat la 14 și 15 iunie 1990, cu atacuri sistematice efectuate alături de mineri și muncitori din mai multe județe. Procurorii spun că aceste grupuri au acționat ca un organism paralel de aplicare a legii, nerecunoscut și neautorizat conform legii.

„Minerii ajunși în București au vandalizat sediile partidelor politice din opoziție nou înființate sau reînființate, casele liderilor opoziției, birouri independente de presă și instituții de învățământ. De asemenea, au agresat bucureșteni sub pretextul presupusei legături cu Piața Universității. proteste”, au spus anchetatorii.

Miercuri, procurorii l-au adus pe Petre Roman la audiere și s-au deplasat la domiciliul lui Ion Iliescu, acesta neputând călători.

irina.marica@romania-insider.com

(Sursa foto: Inquam Photos/Octav Ganea, George Calin)

www.romania-insider.com

Continuă să citești
Scrie o opinie

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Stiri

Executiv român sub tirul criticilor pentru modificările regulilor electorale vizând platformele de socializare și diaspora

Publicat

în

De către


Zece organizații neguvernamentale din România au emis o scrisoare comună în care critică executivul pentru ordonanța de urgență adoptată joi, 16 ianuarie, care prevede sancțiuni, inclusiv o taxă pe cifra de afaceri, pentru giganții rețelelor de socializare care nu respectă regulile privind reclamele electorale.

O altă măsură guvernamentală susținută de opoziție limitează votul în diaspora conform orei locale a României.

Taxa pe cifra de afaceri de 1-5%.

Prima ordonanță în cauză prevede obligația de a marca reclamele de campanie pe rețelele de socializare. De asemenea, conține amenzi pentru giganții rețelelor sociale care nu respectă noile reguli.

În ședința de guvern din 16 ianuarie, premierul Marcel Ciolacu a spus că amenzile pentru încălcarea acestor reguli ar putea ajunge până la 5% din cifra de afaceri a giganților rețelelor de socializare.

Măsurile, care se vor aplica pentru viitoarele alegeri prezidențiale din mai, au fost adoptate fără nicio dezbatere publică semnificativă, potrivit ONG-urilor.

„Există multe aspecte ale proiectului propus care ar putea afecta drepturile fundamentale, cum ar fi libertatea de exprimare, sau care intră direct în conflict cu legislația existentă – Regulamentul DSA sau Legea nr. 334 privind finanțarea partidelor politice și a campaniilor electorale”, se arată în scrisoare. , citat de G4Media.

Platformele de rețele sociale vor primi notificări de la autorități pentru a marca postările în mod corespunzător în termen de 5 ore, în caz contrar se pot aplica penalități.

De asemenea, ordonanța este neclară, un defect fatal pentru o lege normativă, spun ONG-urile.

„Nu reiese clar din formularea acestui articol că reglementările s-ar referi exclusiv la materiale publicate de un actor politic sau în numele acestuia, așa cum prevede Regulamentul european privind publicitatea politică. Legislația privind campaniile online este deja complexă și, în unele privințe, restrictivă. Este crucial ca reglementarea comunicării în timpul campaniei electorale să nu încalce libertatea de exprimare a cetățenilor de rând care se exprimă pe rețelele de socializare”, se mai spune în scrisoare.

Forumul de experți, Asociația pentru Tehnologie și Internet, ActiveWatch, Centrul pentru Inovare Publică, Centrul pentru Studiul Democrației, Miliția Spirituală, Centrul de Cercetare pentru Drepturile Omului Respiro, Centrul de Resurse Civice, Maria Krause, expert electoral independent, și CeRe: Centrul de Resurse pentru Participarea Publică sunt semnatarii scrisorii.

Timp de vot restricționat

Cealaltă măsură guvernamentală supusă atacului, de data aceasta a partidelor din opoziție, restricționează votul la alegerile prezidențiale la fusul orar al României. În practică, asta înseamnă că votul se va opri la ora 21:00, ora României, în ziua alegerilor, indiferent de țara în care are loc votul.

„Duminică, 4 mai, votul începe în secțiile de votare din străinătate la ora locală 7:00, dar se va încheia fie la ora locală 21:00 dacă suntem în estul României, așa cum a fost până acum, fie la ora 9:00. Ora PM România pentru secțiile de votare din vestul României, în fusurile orare corespunzătoare. Asta înseamnă că dacă mergem la un caz extrem în Statele Unite, la o secție de votare duminică, 4 mai, votul se va încheia când va fi ora 21.00 în România”, a declarat joi purtătorul de cuvânt al guvernului, Mihai Constantin.

Oficialul a menționat că măsura a fost adoptată la propunerea Autorității Electorale Permanente astfel încât să se elimine „decalajul de timp pentru influențarea votului” atunci când urnele s-au închis în România, dar au rămas deschise în străinătate.

Criticii spun că timpul restrictiv de vot este menit să pedepsească diaspora românească, care a manifestat un nivel ridicat de sprijin pentru politicianul de extremă dreapta Călin Georgescu sau pentru opoziţia reformistă. Premierul Ciolacu a apărat măsura, spunând că statul a depus eforturi pentru a permite românilor să voteze.

„Nicăieri în această lume, când procesul de votare se încheie în țara în care au loc alegerile – în cazul nostru România – procesul de vot nu continuă în altă țară. Nu există niciun exemplu pe care să-mi arăți în acest moment”, a spus Ciolacu.

În timpul primului tur al au anulat alegerile prezidențiale din 2024candidata reformistă de centru-dreapta Elena Lasconi l-a învins pe candidatul social-democrat, premierul Marcel Ciolacu, cu aproximativ 2.700 de voturi, asigurându-se locul doi și un loc în turul de tur. Văzând că cei doi candidați sunt apropiați după închiderea urnelor și eliberarea exit-poll-urilor, partidul de opoziție USR, pe care îl conducea Lasconi, a încurajat românii din SUA să o voteze.

radu@romania-insider.com

(Sursa foto: Gov.ro)

www.romania-insider.com

Continuă să citești

Învățământ

Veste buna pentru antreprenorii din Timișoara – Connect

Publicat

în

De către

Connect Timișoara, noul hub pentru antreprenori și organizatori de evenimente

Timișoara se bucură de un nou spațiu dedicat antreprenorilor, freelancerilor și organizatorilor de evenimente: Connect Timișoara, un proiect inițiat de Sorin Roșca, bine cunoscut pentru contribuțiile sale în dezvoltarea comunității locale de business.

Acest hub modern oferă două oportunități esențiale pentru cei care caută soluții eficiente de lucru și organizare:

1. Birouri în sistem de coworking

Connect timisoara

Connect Timișoara vine în întâmpinarea antreprenorilor și freelancerilor cu o zonă dedicată lucrului colaborativ, creată special pentru a stimula productivitatea și schimbul de idei. Mai mult, luna ianuarie aduce o veste excelentă: accesul la zona de coworking este gratuit pe tot parcursul lunii!

“Acest spațiu oferă o soluție ideală pentru cei care caută un mediu de lucru profesional, fără constrângerile unui birou tradițional. Este locul unde antreprenorii pot găsi inspirație și conexiuni valoroase,” declară inițiatorul proiectului, Sorin Roșca.

2. Sală pentru evenimente și întâlniri

Pentru cei care doresc să organizeze ședințe, conferințe sau workshopuri, Connect Timișoara pune la dispoziție o sală complet echipată, cu o capacitate de până la 60 de persoane. Facilitățile includ:

•Sistem audio profesional

•Videoproiector performant

•Whiteboard pentru prezentări interactive

•Spațiu dedicat pentru coffee break, perfect pentru socializare.

Aceasta este o soluție ideală pentru companiile și organizațiile care doresc să găzduiască evenimente într-un mediu modern și bine echipat.

Un punct de întâlnire pentru comunitatea de business

În plus, Connect Timișoara își propune să devină un loc de referință pentru antreprenorii locali, găzduind periodic evenimente menite să inspire și să dezvolte comunitatea de afaceri.

Pentru detalii despre închirierea spațiilor sau despre evenimentele organizate, cei interesați pot suna la 0766 867 403 sau pot accesa www.sorinrosca.ro.

Connect Timișoara nu este doar un spațiu de lucru, ci o invitație la colaborare și creștere. Un loc unde ideile prind viață!

Continuă să citești

Stiri

Producătorul auto român Dacia va lansa mai multe modele electrice.

Publicat

în

De către


Dacia, parte a grupului francez Renault, va lansa mai multe modele electrice pentru a concura cu mărcile chineze pentru piața de automobile EV la prețuri accesibile din Europa. Primul model electric va fi următorul Sandero, care va apărea cândva la sfârșitul anului 2027, a declarat joi directorul mărcii, Denis Le Vot, potrivit Reuters.

În prezent, Dacia oferă un singur model complet electric, Spring, iar compania speră ca poziționarea sa în gama de prețuri accesibile să o facă deja un concurent puternic pentru mărcile chineze.

Sandero, pentru care „se va găsi o soluție complet electrică”, a fost încoronată anul trecut ca cea mai vândută mașină din Europa.

Anterior, grupul Renault a anunțat că vânzările globale ale Dacia au crescut cu 2,7% anul trecut la 676.340 de vehicule, atingând cote de piață record, în special în Italia (13,1%), Maroc (16,3%), Spania (12,4%), Belgia și Luxemburg ( 15,4%).

Vânzările record au fost rezultatul unui plan de producție solid bazat pe patru modele de bază: Sandero, Duster, Jogger și Spring. Tendința va continua în 2025, odată cu sosirea Modelul mai marepentru care au fost lansate comenzi la începutul lunii ianuarie și care vor fi disponibile la dealeri în primăvara lui 2025.

Dacia intenționează să-și continue strategia concentrată pe esențiale, extinzându-se în segmentul C cu Bigster și concentrându-se pe electrificare, cu trei modele de propulsie hibridă acum disponibile (Jogger, Duster și Bigster).

radu@romania-insider.com

(Sursa foto: Chernetskaya | Dreamstime.com)

www.romania-insider.com

Continuă să citești

Te-ar putea interesa și