stiriacum.ro

Suntem sociabili

Actualitate

Washington Post: Hidroxiclorochina crește riscul de deces al pacienților infectați cu COVID 19

Publicat

în

Un nou studiu bazat pe analiza datelor provenite de la 96.000 de pacienți infectați COVID 19 arată că pacienții tratați cu hidroxiclorochină au suferit  dereglări de ritm cardiac, crescând astfel riscul de deces față de cei cărora nu li s-a administrat acest medicament, informează Washington Post.

Studiul, publicat în Lancet Medical Journal, reprezintă cea mai mare analiză efectuată până în prezent a riscurilor și beneficiilor tratării pacienților infectați cu Covid-19 cu medicamente antimalarice.

Cercetarea s-a bazat pe o analiză retrospectivă a datelor medicale, nu pe un studiu controlat în care pacienții să fi fost împărțiți aleatoriu în grupuri de tratament – metodă considerată ca fiind norma standard în testarea medicamentelor. Chiar și așa, luând în considerare cantitatea impresionantă de date medicale analizate, studiul este considerat relevant de oamenii de știință. 

Noua analiză – realizată de o echipă de cercetare condusă Mandeep Mehra, profesor la Harvard Medical School – a vizat datele oferite de pacienți testați pozitiv pentru COVID-19, care au fost internați în perioada 20 decembrie 2019 – aprilie 14, 2020, în 671 de centre medicale din întreaga lume.

Vârsta medie a pacienților a fost de 54 de ani, iar 53% dintre ei au fost bărbați. Au fost excluși cei care se aflau în procedură de respirație asistată de ventilatoare mecanice sau au primit remdesivir, un medicament antiviral care a dat rezultate în scăderea timpilor de recuperare.

Aproape 15.000 din cei 96.000 de pacienți din analiză au fost tratați cu hidroxiclorochină sau clorochină sau în combinație cu un tip de antibiotice bacteriostatice cunoscute sub numele de macrolide, cum ar fi Azitromicina, în 48 de ore de la diagnostic.

Diferența dintre pacienții care au primit medicamente antimalarie și cei care nu au făcut-o a fost izbitoare.

Pentru cei cărora li s-a administrat hidroxiclorochina, a existat o creștere a riscului de mortalitate cu 34% și un risc crescut de 137% de aritmii cardiace grave.

Pentru cei cărora li s-a administrat cocktailul susținut de Trunp, hidroxiclorochină și un antibiotic, a existat un risc de deces crescut cu 45% și un risc crescut de 411% de aritmii cardiace grave.

Cei cărora li s-a administrat clorochină au avut un risc crescut de 37% de deces și un risc crescut de 256% de aritmii cardiace grave.

Pentru cei care au luat clorochină și un antibiotic, a existat un risc de deces crescut cu 37% și un risc crescut de 301%  de aritmii cardiace grave.

“Puteam accepta ca hidrixiclorochina să ofere niciun beneficiu pacienților infectați cu COVID 19, dar studiul arată că, mai rău, poate afecta starea de sănătate a acestora. Dacă a existat vreodată speranță pentru acest medicament, acest studiu a îngropat-o definitiv”, a declarat Eric Topol, cardiolog și director al Scripps Research Translational Institute, citat de Washington Post.

David Maron, director al secției de Cardiologie Preventivă la Facultatea de Medicină a Universității Stanford, a spus tot pentru Washigton Post că ”analiza acestui studiu arată că nu există niciun motiv de optimism în folosirea hidrixiclorochina în prevenirea sau tratarea infecției cu COVID-19”.

Steven Nissen, medic la Cleveland Clinic. a declarat că noile date, combinate cu informațiile din studii anterioare, sugerează că medicamentul ”poate fi dăunător și că nimeni nu ar trebui să-l ia în afara unui studiu clinic”.

Concluziile noului studiu nu trebuie neapărat extrapolate la persoanele care suferă de o formă ușoară și stau acasă sau la cei, cum ar fi Trump, care iau antimalarice ca măsură profilactică.

Continuă să citești
Scrie o opinie

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Actualitate

Evanghelia zilei, 3 iulie

Publicat

în

De către

În duminica a treia după Rusalii Sfânta Evanghelie ne vorbește despre atitudinea pe care trebuie să o manifestăm în fața grijilor vieții.
„Zis-a Domnul: Luminătorul trupului este ochiul; dacă ochiul tău va fi curat, tot trupul tău va fi luminat. Iar dacă ochiul tău va fi rău, tot trupul tău va fi întunecat. Deci, dacă lumina care e în tine este întuneric, dar întunericul, cu cât mai mult! Nimeni nu poate să slujească la doi domni, căci sau pe unul îl va urî și pe celălalt îl va iubi, sau de unul se va lipi și pe celălalt îl va disprețui; nu puteți să slujiți lui Dumnezeu și lui Mamona. De aceea zic vouă: Nu vă îngrijiți pentru sufletul vostru ce veți mânca, nici pentru trupul vostru cu ce vă veți îmbrăca; oare nu este sufletul mai mult decât hrana și trupul decât haina? Priviți la păsările cerului, că nu seamănă, nici nu seceră, nici nu adună în hambare și Tatăl vostru Cel ceresc le hrănește. Oare nu sunteți voi cu mult mai presus decât ele? Și cine dintre voi, îngrijindu-se, poate să adauge staturii sale un cot? Iar de îmbrăcăminte de ce vă îngrijiți? Luați seama la crinii câmpului cum cresc: nu se ostenesc, nici nu torc, și vă spun vouă că nici Solomon, în toată mărirea lui, nu s-a îmbrăcat ca unul dintre aceștia. Iar dacă iarba câmpului, care astăzi este și mâine se aruncă în cuptor, Dumnezeu astfel o îmbracă, oare nu cu mult mai mult pe voi, puțin credincioșilor? Deci, nu duceți grijă, spunând: Ce vom mânca, ori ce vom bea, ori cu ce ne vom îmbrăca? Pentru că după toate acestea se străduiesc păgânii; doar știe Tatăl vostru Cel ceresc că aveți nevoie de ele. Căutați mai întâi Împărăția lui Dumnezeu și dreptatea Lui, și toate acestea se vor adăuga vouă.” (Matei 6, 22-33

Continuă să citești

Actualitate

Ciucă: Preţurile la carburanţi au scăzut, este o realitate care se vede în dimineaţa aceasta în benzinării

Publicat

în

De către

Premierul Nicolae Ciucă a declarat, vineri, că preţurile la carburanţi au scăzut, acest lucru fiind „o realitate care se vede în dimineaţa aceasta în benzinării”, iar în perioada următoare este obligatoriu ca ANPC, ANAF şi Consiliul Concurenţei să urmărească situaţia din teren şi să ia măsuri imediate.

„Preţurile la carburanţi au scăzut, este o realitate care se vede în dimineaţa aceasta în benzinării. În perioada următoare, este obligatoriu ca ANPC, ANAF şi Consiliul Concurenţei să urmărească situaţia din teren şi să ia măsuri imediate. Instituţiile au acum un cadru legal, au instrumentele care le permit intervenţia: ordonanţa de urgenţă în ceea ce priveşte compensarea şi ordonanţa anti-speculă”, a scris Ciucă, pe Facebook.

Continuă să citești

Actualitate

Rusia și-a retras trupele militare din Insula Șerpilor. Ministrul Apărării rus: „O mișcare de bunăvoință”

Publicat

în

De către

Rusia confirmă că și-a retras trupele militare din Insula Șerpilor. Ministrul Apărării din Rusia a confirmat că decizia a fost „un pas de bunăvoință” pentru a facilita transporturile de cereale.

„La 30 iunie, ca un pas de bunăvoință, forțele armate le Federației Ruse au finaizat sarcinile atribuite pe Insula Șerpilor și au retras garnizoana staționată acolo”, a declarat ministrul Apărării din Rusia.

„Astfel, s-a demonstrat comunității mondiale că Federația Rusă nu interferează cu eforturile ONU de a organiza un cordon umanitar pentru exportul de produse agricole din Ucraina”, a adăugat acesta, citat de The Guardian.

Continuă să citești

Te-ar putea interesa și