stiriacum.ro

Suntem sociabili

Actualitate

Ce este Botulismul? Lecția de la Spitalul Babeș

Publicat

în

 

Lectia de la Babes : Botulismul

Bunicii nostri stiau despre botulism, asa cum stiau si de alte boli foarte grave: rabia sau turbarea, tetanosul, carbunele sau antraxul. Nu le stiau denumirea stiintifica, nu stiau cum se trateaza boli mortale, pentru ca in acea perioada erau, practic, de netratat, dar stiau cum sa le recunoasca ori sa le previna. Asa ca ne-au invatat ca nu e bine sa deschidem si sa consumam conserve cu capacul bombat, care fasaie la deschidere si emana un miros neplacut, de ranced. De fapt, a fost prima lectie de profilaxie a botulismului.
Ce este botulismul? O toxiinfectie alimentara, care, dupa modul de manifestare, reprezinta de fapt o neuroinfectie, o encefalita bacteriana.
Bacteria care produce boala formeaza spori ce pot persista in sol luni de zile si pentru a caror distrugere este nevoie de preparare termica la 120 de grade Celsius. Temperatura de preparare a mancarii in gospodarii este, in general, de 100 grade (120 grade in oala cu presiune). Asa ca putem ingera alimentul contaminat odata cu bacteria si toxinele acesteia.
Ce va determina toxina? Paralizia unor nervi, initial a celor care asigura motilitatea globului ocular si a pleoapelor, apoi a celor responsabili de deglutitie si, in final, paralizia musculaturii respiratorie care duce la deces.
Ati auzit de Botox si administrare lui in cosmetica? Practic, se injecteaza toxina botulinica in cantitati infime, la preturi insa de cele mai multe ori foarte mari, pentru a obtine o relaxare, in fapt o paralizie temporara a unor grupe musculare de la nivelul fetei, si asta cu scopul de ‘netezire’ a ridurilor, de ‘intinerire’. De altfel, toxina botulinica este cea mai toxica substanta biologica cunoscuta, decesul survenind dupa o doza de 5 nanograme.
Bacteria care produce boala nu se dezvolta decat in conditiile de anaerobioza, astfel conservele oferind mediul propice, ele fiind inchise ermetic si lipsite de oxigen. Sa nu uitam, insa, de alte alimente procesate in gospodarii individuale, care ofera aceleasi conditii: toba, carnatii sau chiar mierea de albine, care este impenetrabila pentru oxigen.
In ultimii ani, toate cazurile de botulism au provenit din medii rurale/urbane cu consum de astfel de alimente. Dupa cateva ore/zile apar primele manifestari ale bolii, cele de tip toxiinfectie alimentara, urmate la 1-2 zile de cele neurologice. 90% dintre pacienti acuza vedere neclara si dubla, rezultatele testului caracteristic fiind acelea ca ei nu mai pot citi nici de la apropiere, nici de la departare, lucru ingrijorator care ii determina pe pacienti sa solicite un consult oftalmologic. De aici se emite suspiciunea de botulism si bolnavii ajung in spitalul de boli infectioase.
Tratamentul reprezinta o urgenta medicala si se efectueaza cu ser antibotulinic, ce neutralizeaza toxina circulanta. In functie de rapiditatea diagnosticului si a administrarii de ser antibotulinic, viata bolnavilor poate fi salvata.

Conf dr. Manuela Curescu – medic primar boli infectioase
#lectiadelababes #impreuna #spitalulvictorbabes

Continuă să citești
Scrie o opinie

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Actualitate

Un băiat de 12 ani care circula pe o trotinetă electrică a fost accidentat pe trecere de pietoni

Publicat

în

De către

Un tânăr de 24 de ani a condus un autoturism pe bulevardul Sever Bocu din Timișoara, iar la intersecția cu strada Constructorilor a surprins și accidentat un băiat de 12 ani care circula cu trotineta pe trecerea de pietoni.

În urma impactului, băiețelul a fost rănit.

Polițiștii efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de vătămare corporală din culpă.

Continuă să citești

Actualitate

Evanghelia zilei, 15 mai. DUMINICA A PATRA DUPĂ PAŞTI A SLĂBĂNOGULUI

Publicat

în

De către

In vremea aceea, era o sărbătoare a Iudeilor, şi Iisus S’a suit la Ierusalim. Iar în Ierusalim, lângă Poarta Oilor, este o scăldătoare care se numeşte pe evreieşte Betezda, având cinci pridvoare. În acelea zăcea mulţime de bolnavi: orbi, şchiopi, uscaţi, aşteptând mişcarea apei. Că înger al Domnului se pogora din când în când în scăldătoare şi tulbura apa; şi cel ce intra întâi după tulburarea apei se făcea sănătos de orice boală era ţinut. Şi era acolo un om care de treizeci şi opt de ani era bolnav. Pe acesta văzându-l Iisus zăcând, şi ştiind că este aşa încă de multă vreme, i-a zis: „Vrei să te faci sănătos?“ Bolnavul I-a răspuns: „Doamne, om nu am ca să mă arunce în scăldătoare când se tulbură apa; că până merg eu, altul se coboară înaintea mea“. Iisus i-a zis: „Ridică-te, ia-ţi patul şi umblă!“ Şi îndată omul s’a făcut sănătos; şi şi-a luat patul şi umbla. Dar în ziua aceea era sâmbătă. Deci ziceau Iudeii către cel vindecat: „E sâmbătă şi nu-ţi este îngăduit să-ţi iei patul“. Iar el le-a răspuns: „Cel care m’a făcut sănătos, El mi-a zis: Ia-ţi patul şi umblă!“ Ei l-au întrebat: „Cine este omul care ţi-a zis: Ia-ţi patul şi umblă!?“ Dar cel vindecat nu ştia cine este; că Iisus Se dăduse la o parte, fiind mulţime în acel loc. După aceasta l-a găsit Iisus în templu şi i-a zis: „Iată că te-ai făcut sănătos; de acum să nu mai greşeşti, ca să nu-ţi fie ceva mai rău“. Omul s’a dus şi le-a spus Iudeilor că Iisus este Cel ce l-a făcut sănătos.

Continuă să citești

Actualitate

Noul PSD la Dumbrăvița este tot ”ciuma roșie” pierzătoare la ultimele alegeri!

Publicat

în

De către

Fostul primar pesedist Victor Malac, a fost reales șef la PSD Dmbrăvița.

Pesediști din Timiș merg tot pe mâna foștilor de la ”ciuma roșie”.

Ce părere are oare președintele PSD Marcel Ciolacu și prim-vicepreședintele Sorin Grindeanu? că au promis că vor veni cu oameni necompromiși în noul PSD.

Afacerile imobiliare din comuna Dumbrăvița vor merge în continuare pe mâna lui Victor Malac și ”orientatul” RADU ȚOANCĂ.

Continuă să citești

Te-ar putea interesa și