stiriacum.ro

Suntem sociabili

Actualitate

Cod PORTOCALIU pentru vestul țării

Publicat

în

!𝐀𝐓𝐄𝐍𝐓̦𝐈𝐄!!! 𝐂𝐎𝐃 𝐏𝐎𝐑𝐓𝐎𝐂𝐀𝐋𝐈𝐔!

 

Astăzi, 27.04.2022, în intervalul orar 17:20-18:00, la nivelul județului Timiș a fost valabil un Cod Portocaliu de averse torențiale și intensificări ale vântului, pentru localitățile Recaș, Giarmata, Ghiroda, Sânandrei, Satchinez, Orțișoara, Pișchia, Mașloc, Dudeștii Noi, Remetea Mare, Fibiș și Bogda.

 

Pentru gestionare eficientă a potențialelor intervenții generate de Codul Portocaliu de furtună, ISU Timiș a dispus:

– activarea grupei operative din cadrul Centrului Operațional Județean la sediul inspectoratului, începând cu ora 17:20;

– prealertarea tuturor subunităților de intervenție și pregătirea tehnicii din dotare, specifică tipurilor de risc posibile în urma avertizărilor meteorologice primite;

-înștiințarea autorităților din cadrul unităților administrativ teritoriale vizate de codul portocaliu pentru punerea în aplicare a măsurilor proprii prevăzute de planurile în vigoare în astfel de situații de urgență, precum și alte autorități cu atribuții în domeniul situațiilor de urgență;

– transmiterea unei avertizări prin sistemul RoAlert către opulația din zonele vizate de Codul Portocaliu.

 

Reamintim cetățenilor că este important să respecte următoarele măsuri pentru a nu își pune în pericol viața:

 

𝑅𝑒𝑠𝑝𝑒𝑐𝑡𝑎̆ 𝑢𝑟𝑚𝑎̆𝑡𝑜𝑎𝑟𝑒𝑙𝑒 𝑟𝑒𝑔𝑢𝑙𝑖 𝑖̂𝑛 𝑐𝑎𝑧𝑢𝑙 𝑖̂𝑛 𝑐𝑎𝑟𝑒 𝑒𝑠𝑡𝑒 𝑖𝑚𝑖𝑛𝑒𝑛𝑡𝑎̆ 𝑜 𝑓𝑢𝑟𝑡𝑢𝑛𝑎̆:

– Întrerupe orice activitate în aer liber.

– Intră în casă, într-o construcţie ori într-un autoturism. Deşi s-ar putea să fii rănit în cazul în care trăsnetul loveşte maşina, ești mult mai protejat în interiorul vehiculului decât în exterior.

– Închide bine ferestrele şi uşile.

– Evită folosirea apei și duşurile ori sălile de baie. Apa și conductele instalaţiilor pot cauza electrocutare (trăsnet, scurt circuit).

– Utilizează telefoanele cu fir doar în situaţii de urgenţă. Telefoanele fără fir ori mobilele sunt sigure în utilizare.

– Deconectează de la priză aparatele şi alte echipamente electrice (tv, computere, aparatele de aer condiţionat etc.). Acestea pot fi defectate ca urmare a descărcărilor electrice atmosferice.

 

𝑰̂𝒏 𝒕𝒊𝒎𝒑𝒖𝒍 𝒆𝒗𝒆𝒏𝒊𝒎𝒆𝒏𝒕𝒖𝒍𝒖𝒊:

* Dacă ești într-o zonă deschisă (câmp, plajă, o ambarcaţiune pe apă), așază-te ghemuit, pune mâinile pe urechi şi cap, iar capul între genunchi.

* Fă-te o ţintă cât mai mic posibilă și redu cât poți de mult contactul cu pământul. Nu te întinde pe pământ!

* Evită: obiectele înalte, precum un copac înalt izolat în zonă deschisă, câmpuri, plaje sau o ambarcaţiune pe apă, orice obiecte metalice precum utilaje agricole, echipamente de fermă, motociclete, biciclete, etc.

* Dacă te afli în pădure, căută adăpost într-o zonă cu copaci mai puţin înalţi.

* Dacă ești într-o zonă deschisă, mergi spre o zonă joasă, precum o vale.

* Dacă ești pe un lac, ajungi la mal de urgenţă şi adăpostește-te imediat.

* Evită drumurile inundate (mers, șofat)! Un curent de apă adânc de doar 15 cm te poate dezechilibra, iar unul adânc de peste 30 cm poate lua un autoturism.

 

Mai multe informații găsiți pe platforma www.fiipregatit.ro

Continuă să citești
Scrie o opinie

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate

Sindicaliștii din Justiție anunță Proteste și Măsuri de Protest în Contextul Neplății Corecte a Salariilor

Publicat

în

De către

 

 

Federația PUBLISIND și Blocul Național Sindical au emis un comunicat în care aduc în atenție situația alarmantă a salariilor personalului din Autoritatea Judecătorească. Aceștia reclamă că salariile au fost greșit calculate la momentul elaborării actualei legi a salarizării nr. 153/2017, generând mii de procese în instanțele de judecată și nicio creștere salarială timp de 6 ani.

În anul 2023, angajatorii din sistemul judiciar au emis acte administrative de salarizare pentru punerea în executare a hotărârilor judecătorești, recunoscând și recalculând corect salariile personalului. Cu toate acestea, la întâlnirile cu autoritățile, inclusiv Ministerul Finanțelor Publice, s-a comunicat că nu există fonduri pentru plata integrală a salariilor și a tranșelor din hotărârile judecătorești și actele administrative, scadente în 2023.

Adunarea generală extraordinară a Sindicatului Național al Grefei Judiciare DICASTERIAL a hotărât adoptarea unor forme de protest începând cu data de 11 decembrie 2023. Aceste măsuri includ participarea selectivă la ședințele de judecată și activitățile de urmărire penală, reducerea programului de lucru cu publicul și întreruperea activității în ziua votării bugetului de stat pentru anul 2024.

Sindicatul solicită coaliției de guvernare asigurarea, în regim de urgență, a fondurilor pentru achitarea integrală a salariilor recunoscute și recalculate prin hotărâri judecătorești și acordate prin actele administrative de salarizare emise în anul 2023. De asemenea, se cere prevederea și asigurarea în bugetul pentru anul 2024 a fondurilor necesare pentru achitarea integrală a salariilor și altor drepturi de natură salarială, precum și diferențelor de drepturi salariale restante.

Aceste măsuri de protest și solicitări au ca scop atragerea atenției asupra unei situații financiare precare în sectorul judiciar, subliniind importanța asigurării condițiilor normale de funcționare a instanțelor și parchetelor.

Continuă să citești

Actualitate

Controverse în Comuna Ghizela: Primarul Mircea Mirean, Acuzat de Repoziționarea Terenurilor în Folosul unei Companii

Publicat

în

De către

 

O nouă controversă izbucnește în comuna Ghizela, iar primarul Mircea Mirean este în centrul atenției pentru o serie de acuzații privind manevrele sale în ceea ce privește terenurile din zonă.

O fotografie dezvăluie transformările neautorizate ale unor parcele, aducând în prim-plan suspiciuni de favorizare a unei societăți.

În prima imagine, trei parcele sunt prezentate în starea lor inițială, înregistrate sistematic în data de 24 octombrie 2022.

Parcela 514, aparținând comunei și folosită ca pășune, prezintă un stâlp de înaltă tensiune – un detaliu crucial în contextul planurilor ulterioare de construire a unui parc fotovoltaic.

Pe 7 iulie 2023, proprietara acestor parcele, o locuitoare din Ghizela, a vândut totalul de 12 hectare către societatea Laanalytics, pentru o sumă impresionantă de 450.000 de euro.

Această tranzacție ridică semne de întrebare, mai ales că pe 25 octombrie 2023, primarul Mircea Mirean a repoziționat și repartizat cele trei parcele fără a obține un acord oficial prin Hotărârea Consiliului Local și fără a prezenta un motiv întemeiat, sub semnătura privată.

Cu toate acestea, reconfigurarea terenurilor a avut un impact semnificativ, deplasând stâlpul de înaltă tensiune pe parcela 516, care acum beneficiază și de un acces rutier nou creat. Aceste schimbări ridica semne de întrebare cu privire la legalitatea acțiunilor primarului, sugerând o favorizare explicită a societății Laanalytics.

Deși prețurile terenurilor agricole în zonă se situează între 3500 și 5000 de euro pe hectar, firma a plătit o sumă considerabil mai mare – 37.500 de euro pe hectar.

Această diferență semnificativă stârnește speculații cu privire la faptul că Laanalytics ar fi avut cunoștință prealabilă despre repoziționarea stâlpului de înaltă tensiune și că primarul Mirean ar fi intervenit în favoarea acestei societăți.

Întregul incident ridică întrebări cu privire la transparența și corectitudinea deciziilor luate de primarul Mircea Mirean și impune o cercetare imparțială pentru a clarifica legalitatea acțiunilor întreprinse în ceea ce pare a fi un tun de afacere.

Continuă să citești

Actualitate

Cadre Didactice de Excepție de la Universitatea Politehnica Timișoara, Laureate ale Premiilor Academiei Române

Publicat

în

De către

 

Titlu: „Cadre Didactice de Excepție de la Universitatea Politehnica Timișoara, Laureate ale Premiilor Academiei Române”

Universitatea Politehnica Timișoara își sărbătorește performanța în domeniul științei și artei, având mai multe cadre didactice printre laureații prestigioaselor Premii Academiei Române pentru Anul 2021. Gala festivă de înaltă ținută a avut loc în Aula Academiei Române, unde s-au decernat premii oamenilor de știință, artiștilor și literaților români care au contribuit semnificativ la dezvoltarea culturii și științei în anul precedent.

Grupul de lucrări intitulat „Studii teoretice și experimentale privind comportarea seismică a pereților beton armat și hibrizi/compoziți oțel beton / The seismic behavior of reinforced concrete and hybrid/composite shear walls – Theoretical and experimental approaches” a obținut prestigiosul Premiu „Anghelescu”. Autorii, prof.univ.dr.ing. Daniel Dan, prorector al UPT, și prof.univ.dr.ing. Valeriu-Augustin Stoian, cadru didactic la Facultatea de Construcții din Timișoara, au fost recunoscuți pentru contribuțiile lor semnificative în domeniul comportării seismică.

Premiul „Tudor Tănăsescu” a fost acordat grupului de lucrări intitulat „Modele şi regulatoare prin transformarea modelelor bazate pe produs tensorial”, avându-l ca autor principal pe lect.univ.dr.ing. Elena-Lorena Hedrea, cadru didactic la Facultatea de Automatică și Calculatoare, UPT. Această recunoaștere vine ca o validare a cercetărilor și contribuțiilor de vârf în domeniul modelelor și regulatoarelor.

Prof.univ.dr.ing. Radu-Emil Precup, directorul Școlii Doctorale a Universității Politehnica Timișoara, a ridicat Diploma „Meritul Academic“, marcând poziția de frunte a revistei „Romanian Journal of Information Science and Technology“ în evaluarea internațională Clarivate.

Aceste distincții nu doar recunosc excelența academică a cadrelor didactice, dar și contribuie la consolidarea poziției Universității Politehnica Timișoara în peisajul academic și științific național și internațional. Recunoașterea acestor realizări de către Academia Română reprezintă o sursă de mândrie pentru întreaga comunitate academică și subliniază importanța cercetării și excelenței în educație. #Recunoaștere #AcademiaRomână #PremiileAcademiei #UPT #Excelență #Cercetare #Politehnica #Timișoara

Continuă să citești

Te-ar putea interesa și