stiriacum.ro

Suntem sociabili

Stiri

Știrile zilei 30 septembrie, Tele 9TV

Publicat

în

  • Conducerea Ministerului Educaţiei va fi preluată interimar de către ministrul Cercetării, Sebastian Burduja, a anunţat
  • Premierul Nicolae Ciucă afirmă, într-un mesaj transmis Patriarhului Daniel la împlinirea a 15 ani de la întronizare, că instituţia pe care acesta o conduce reprezintă un model de generozitate şi este „deplin angajată în viaţa cetăţii”.
  • Alexandru Arşinel se afla internat la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti din 15 septembrie pentru tratarea unor leziuni cauzate de repaosul prelungit la pat.
  • 30 septembrie – Ziua internaţională a traducătorilor (ONU)

Continuă să citești
Scrie o opinie

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Social

Horia Colibășanu: „S-au întâmplat multe în ultimele zile, în drumul nostru spre vârf”

Publicat

în

De către

 

 

Alpinistul Horia Colibășanu a împărtășit recent experiențele și dificultățile întâmpinate în încercarea de a atinge un nou vârf montan. În condițiile vitrege de la altitudini de peste 6.650 de metri, comunicarea a fost îngreunată de frigul extrem, făcând dificilă chiar și scrierea unui mesaj scurt.

### Vremea, un obstacol major

Colibășanu a subliniat că, deși muntele nu este deosebit de dificil, sezonul actual a fost nefavorabil din punct de vedere al vremii. Zăpada a căzut continuu noaptea și dimineața, iar până la ora 17 speranța unei îmbunătățiri a condițiilor meteorologice a fost în zadar. În plus, riscul de avalanșe a fost prezent, cu un expert în avalanșe, Billy, avertizând asupra unui risc moderat dar semnificativ.

### Așteptări și realități

Anul trecut, pe Broad Peak, Colibășanu a petrecut doar patru zile în taberele superioare, în timp ce anul acesta a stat deja opt zile în speranța unei ferestre meteorologice favorabile. „Știam că dacă vom reveni în tabăra de bază va trebui să renunțăm,” a spus el, menționând perturbările frecvente ale vremii care au afectat încercarea lor.

### Cursa contra-cronometru

După ce au coborât cu bine în tabăra de bază, echipa lui Colibășanu se află acum într-o cursă contra-cronometru pentru a prinde avionul spre casă. „Încercăm să facem 100 de kilometri în trei zile, doar că e cu urcat și cu coborât mult. Ieri am făcut 30 de kilometri în 11 ore,” a relatat alpinistul, descriind efortul enorm depus în condiții dificile. Cu o zi și jumătate de mers rămasă, echipa continuă să avanseze.

Horia Colibășanu a promis să revină curând cu întreaga poveste a expediției, exprimându-și recunoștința față de toți cei care i-au urmărit îndeaproape aventurile și pentru susținerea și gândurile bune primite.

„Vă mulțumesc tuturor celor care ați urmărit îndeaproape expediția și pentru toată susținerea și gândurile bune,” a încheiat el mesajul său.

Continuă să citești

Actualitate

Rabla Plus porneşte la drum. O nouă sesiune de înscrieri în program demarează la ora 10.00

Publicat

în

De către

 

 

Astăzi, de la ora 10.00, Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) dă startul unei noi sesiuni de înscrieri în cadrul Programului Rabla Plus, destinată persoanelor juridice, unităţilor administrativ-teritoriale şi instituţiilor publice. Această etapă se va desfăşura în perioada 22 iulie – 18 august 2024, beneficiind de alocări bugetare semnificative: 240.000.000 lei pentru persoanele juridice şi 120.000.000 lei pentru unităţile administrativ-teritoriale şi instituţiile publice.

Înscrierile vor fi realizate prin încărcarea documentelor necesare în aplicaţia informatică a programului, respectând limita sumelor alocate pentru fiecare categorie de solicitanţi.

În continuarea Programului Rabla Plus, va avea loc şi o a treia sesiune de înscrieri, între 19 august şi 19 septembrie 2024, cu fonduri de câte 100.000.000 lei alocate atât pentru persoanele juridice, cât şi pentru unităţile administrativ-teritoriale şi instituţiile publice. De asemenea, etapa destinată persoanelor fizice va fi deschisă în perioada 19 august – 25 noiembrie 2024, cu un buget de 100.000.000 lei.

Prin Programul Rabla Plus, solicitantul poate beneficia de un ecotichet pentru achiziţionarea unui autovehicul nou, cu condiţia predării spre casare a cel puţin unui autovehicul uzat, dar nu mai mult de două. Cuantumul ecotichetului variază astfel:

– 25.500 lei pentru achiziţionarea unui autovehicul nou pur electric sau a unui autovehicul nou cu pilă de combustie cu hidrogen (exclusiv motocicletele).
– 13.000 lei pentru achiziţionarea unui autovehicul nou electric hibrid, care generează maximum 80 g CO_2/km conform standardului WLTP (exclusiv motocicletele).
– 13.000 lei pentru achiziţionarea unei motociclete electrice.

Este important de menţionat că ecotichetul se acordă doar pentru achiziţionarea unui autovehicul electric a cărui valoare nu depăşeşte suma de 70.000 euro, TVA inclus. În cazul instituţiilor publice şi unităţilor administrativ-teritoriale, acestea beneficiază de un ecotichet în cuantum de 120.000 lei pentru achiziţionarea unui autovehicul nou, fără a fi necesară casarea unui autovehicul uzat, conform precizărilor AFM.

Programul Rabla Plus continuă să susţină tranziţia către vehicule mai prietenoase cu mediul, oferind oportunităţi generoase pentru diverse categorii de beneficiari.

Continuă să citești

Actualitate

Ilie Năstase Aniversează 78 de Ani

Publicat

în

De către

 

 

Astăzi, legendarul tenismen Ilie Năstase a împlinit vârsta de 78 de ani. Născut pe 19 iulie 1946 la București, Năstase a devenit unul dintre cei mai mari jucători de tenis din istorie, cunoscut atât pentru performanțele sale remarcabile pe teren, cât și pentru personalitatea sa exuberantă și carismatică.

În cariera sa, Ilie Năstase a câștigat 58 de titluri de simplu și 45 de titluri de dublu. A fost primul jucător din lume care a fost clasat pe locul 1 în ierarhia ATP, atingând această performanță în 1973. Printre cele mai notabile realizări ale sale se numără câștigarea turneelor de Grand Slam la simplu: US Open în 1972 și Roland Garros în 1973. De asemenea, a triumfat în proba de dublu la Wimbledon și a fost un jucător esențial în echipa de Cupa Davis a României.

Năstase a fost recunoscut nu doar pentru talentul său extraordinar, ci și pentru stilul său unic de joc, adesea caracterizat de lovituri spectaculoase și momente de improvizație. De-a lungul anilor, a rămas o figură centrală în lumea tenisului, fiind apreciat pentru contribuțiile sale la dezvoltarea sportului.

Cu ocazia aniversării sale, Ilie Năstase a fost felicitat de numeroși prieteni, fani și colegi din lumea sportului, care i-au urat sănătate și mulți ani fericiți. La 78 de ani, Năstase continuă să fie o sursă de inspirație pentru generațiile tinere de tenismeni și un ambasador al sportului românesc pe scena internațională.

Continuă să citești

Te-ar putea interesa și