stiriacum.ro

Suntem sociabili

Social

Doliu în Marele Poli!

Publicat

în

­čĆ┤ Veste trist─â pentru suflarea polist─â

 

Titi Nicolae, component al echipei de vis a „studen┼úilor”, care a c├ó┼čtigat Cupa Rom├óniei ├«n 1980 ┼či care a eliminat marele Celtic din eurocupe, ne-a p─âr─âsit dup─â o lupt─â de lung─â durat─â, peste exact o lun─â ar fi ├«mplint 62 de ani!

 

Dumnezeu să-l odihnească, condoleanţe familiei!

 

Mai

Continuă să citești
Scrie o opinie

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate

Mobilizare de Urgen╚Ť─â pentru Stingerea Incendiilor de Vegeta╚Ťie ├«n Jude╚Ťul Timi╚Ö

Publicat

în

De c─âtre

 

# Informare de Pres─â: STOP Arderilor Necontrolate!

 

Ast─âzi dup─â-amiaz─â, pompierii din cadrul Sec╚Ťiei S├ónnicolau Mare, al─âturi de voluntari din comunele Cenad, Saravale, Dude╚Ötii Vechi ╚Öi Periam, au intervenit rapid pentru a stinge un incendiu de vegeta╚Ťie uscat─â care s-a manifestat pe multiple focare, de-a lungul DJ 682, ├«ntre S├ónnicolau Mare ╚Öi Saravale.

### Detalii Interven╚Ťie

Pentru c├óteva minute, drumul a fost inundat de fum dens, ceea ce a impus interven╚Ťia echipajelor de poli╚Ťie ╚Öi jandarmi pentru a asigura siguran╚Ťa traficului ╚Öi a participan╚Ťilor la trafic. ├Än acela╚Öi timp, un alt incendiu de vegeta╚Ťie uscat─â a izbucnit ├«n localitatea S├ónpetru Mare, mobiliz├ónd suplimentar resursele de interven╚Ťie.

### Daunele Provocate

├Än urma incendiilor, au fost distruse aproximativ 6 hectare de vegeta╚Ťie uscat─â ╚Öi miri╚Öte, 3 hectare de cultur─â de gr├óu ╚Öi 1 hectar de lucern─â. Aceste incidente subliniaz─â gravitatea ╚Öi pericolul pe care arderea necontrolat─â a vegeta╚Ťiei ├«l reprezint─â pentru agricultur─â ╚Öi mediu.

### Apel c─âtre Cet─â╚Ťeni

Autorit─â╚Ťile fac un apel urgent c─âtre cet─â╚Ťeni s─â nu igienizeze terenurile prin incendiere. Arderea vegeta╚Ťiei uscate este **strict interzis─â** ╚Öi constituie un pericol major pentru siguran╚Ťa public─â ╚Öi mediul ├«nconjur─âtor.

**Recomand─âri pentru Prevenirea Incendiilor:**
– **NU utiliza╚Ťi focul deschis** ├«n zonele cu vegeta╚Ťie uscat─â sau ├«mp─âdurite.
– **NU arunca╚Ťi la ├«nt├ómplare** resturile de la ╚Ťig─âri. Acestea pot declan╚Öa incendii de propor╚Ťii.

Prin respectarea acestor recomand─âri, contribuim cu to╚Ťii la prevenirea incendiilor ╚Öi la protejarea mediului ╚Öi a bunurilor comune. Autorit─â╚Ťile ├«╚Öi continu─â eforturile de informare ╚Öi prevenire, pentru a evita astfel de incidente pe viitor.

Continuă să citești

Social

Universitatea Politehnica Timi╚Öoara a G─âzduit cea de-a 33-a Conferin╚Ť─â European─â de Lingvistic─â Func╚Ťional─â Sistemic─â

Publicat

în

De c─âtre

 

 

├Än perioada 10-12 iulie, Universitatea Politehnica Timi╚Öoara a fost gazda celei de-a 33-a Conferin╚Ťe Europene de Lingvistic─â Func╚Ťional─â Sistemic─â (ESFL). Acest prestigios eveniment itinerant se desf─â╚Öoar─â anual ├«n diverse ora╚Öe europene, iar anul acesta a avut loc pentru prima dat─â ├«n Rom├ónia.

Tematica conferin╚Ťei a fost centrat─â pe accesibilitate ╚Öi aplicabilitate ├«n domeniul lingvisticii func╚Ťionale sistemice. Scopul principal al conferin╚Ťei a fost de a eviden╚Ťia starea actual─â a lingvisticii func╚Ťionale sistemice, promov├ónd dialogul interdisciplinar ╚Öi transdisciplinar, ╚Öi de a identifica modalit─â╚Ťi prin care aceast─â ramur─â a lingvisticii poate deveni mai accesibil─â ╚Öi aplicabil─â ├«n diverse contexte.

Conferin╚Ťa a fost organizat─â de conf.univ.dr. Claudia Stoian, cu sprijinul Asocia╚Ťiei Europene de Lingvistic─â Func╚Ťional─â Sistemic─â ╚Öi a Departamentului de Comunicare ╚Öi Limbi Str─âine din cadrul Universit─â╚Ťii Politehnica Timi╚Öoara. De asemenea, evenimentul a beneficiat de colaborarea centrelor de cercetare din cadrul UPT, ╚Öi anume PoliCAT ╚Öi PoliCom.

Pentru mai multe detalii, v─â invit─âm s─â vizita╚Ťi [site-ul Universit─â╚Ťii Politehnica Timi╚Öoara](http://www.upt.ro).

Continuă să citești

Interna╚Ťional

Specialiștii spun că dormitul separat aduce beneficii cuplurilor

Publicat

în

De c─âtre

 

 

Michael Solender ╚Öi so╚Ťia sa sunt ├«mpreun─â de 42 de ani. ├Än primii 10 ani au dormit ├«n acela╚Öi pat, ├«ns─â ulterior au ├«nceput s─â doarm─â ├«n camere separate. Aceast─â schimbare a fost determinat─â de faptul c─â Michael a dezvoltat un sfor─âit cronic ╚Öi puternic, care ├«n cele din urm─â a dus la un diagnostic de apnee ├«n somn ╚Öi utilizarea unui aparat CPAP.

De╚Öi aparatul a eliminat sfor─âitul, cei doi continu─â s─â doarm─â separat ├«n locuin╚Ťa lor din Charlotte, Carolina de Nord, din alte motive. Michael are tendin╚Ťa de a se ├«nc─âlzi excesiv pe timpul nop╚Ťii, ├«n timp ce so╚Ťia sa simte frecvent frigul.

ÔÇ×Pentru noi, a dormi ├«n camere separate face ca rela╚Ťia noastr─â s─â fie mai s─ân─âtoas─â ╚Öi mai bun─âÔÇŁ, a declarat Solender, ├«n v├órst─â de 66 de ani. ÔÇ×Nu exist─â nicio ru╚Öine ├«n asta. Nu exist─â stigmat.ÔÇŁ

Sfor─âitul, varia╚Ťiile de temperatur─â, furtul p─âturii ╚Öi mi╚Öc─ârile ├«n somn sunt adesea motive pentru care partenerii aleg s─â doarm─â separat. Alte probleme includ boli, ture de lucru diferite ╚Öi parteneri care merg la culcare ╚Öi se trezesc la ore diferite.

Mai mult de o treime dintre americani au declarat c─â dorm ocazional sau constant ├«n alt─â camer─â pentru a acomoda partenerul de pat, conform unui studiu realizat anul trecut de Academia American─â de Medicin─â a Somnului. De obicei, b─ârba╚Ťii sunt cei care ajung pe canapea sau ├«n camera de oaspe╚Ťi.

Surprinz─âtor poate, milenialii sunt cei care recurg cel mai des la aceast─â solu╚Ťie, mai degrab─â dec├ót persoanele mai ├«n v├órst─â.

Dr. Seema Khosla, pneumolog ╚Öi purt─âtor de cuv├ónt al academiei, a declarat c─â ob╚Ťinerea unui somn adecvat, care ├«n mod obi╚Önuit este de ╚Öapte p├ón─â la opt ore pentru adul╚Ťi, este important─â pentru rela╚Ťii s─ân─âtoase.

Studiile indică faptul că persoanele care experimentează constant un somn de proastă calitate sunt mai predispuse să aibă conflicte cu partenerii lor, a spus Khosla, care este directorul medical al Centrului de Somn din Dakota de Nord, în Fargo.

ÔÇ×Este ├«ntr-adev─âr o chestiune de prioritizare a somnuluiÔÇŁ, a spus Khosla. ÔÇ×Am avut pacien╚Ťi care sunt c─âs─âtori╚Ťi de 60 de ani ╚Öi ei jur─â c─â dormitul ├«n camere separate este un motiv pentru care rela╚Ťia lor a rezistat.ÔÇŁ

Dormitul separat, a ad─âugat ea, ÔÇ×este probabil mai comun dec├ót credem.ÔÇŁ

 

sursa: ABC NeWs

Continuă să citești

Te-ar putea interesa și