stiriacum.ro

Suntem sociabili

Actualitate

NATO îşi caută şef – care sunt candidaţii cunoscuţi până acum – analiză Deutche Welle

Publicat

în

 

Jens Stoltenberg pleacă, dar cine îi va urma în fruntea NATO? Este posibil ca o femeie să conducă alianța occidentală de apărare, după cum se așteaptă lumea în general? Și cum decurge alegerea Secretarului General al Alianței?, se întreabă DW.

Cel mai înalt post diplomatic din NATO va fi vacant în luna octombrie, iar actualul secretar general Jens Stoltenberg a anunțat, luna trecută, prin purtătorul său de cuvânt, că nu are intenția de a-și reînnoi contractul.

Aceasta ridică întrebarea cine va fi al 14-lea secretar general al Alianței. Și, de asemenea, care sunt șansele ca o femeie să preia pentru prima dată postul. Aproape jumătate dintre cele 30 de țări membre ale NATO și-au propus discret propriile candidaturi.

Jens Stoltenberg se află în fruntea Alianței din 2014.

Noul secretar general va trebui să mențină unitatea între aliați, să le echilibreze interesele și să promoveze consensul, indiferent dacă riscurile pentru alianță provin de la figuri precum Donald Trump sau Vladimir Putin. Sunt necesare competenţe diplomatice și loialitate față de NATO, iar secretarul general nu are atribuţii în a lua decizii politice.

El prezidează doar oficial Consiliul Atlanticului de Nord – cel mai înalt organism al NATO. El nu are şi atribuţii de comandă militară. El sau ea va trebui să reprezinte NATO în fața altor guverne și în fața presei.

Candidatul trebuie să fi fost șef de stat sau de guvern, informează Deutsche Welle (DW). Cunoașterea limbii engleze este obligatorie, cunoaşterea limbii franceze este de asemenea de dorit.

Candidatul trebuie să fie în relații bune cu Washington. SUA rămân un factor determinant în organizaţie, deși Secretarul General este în mod tradițional un european. În principiu, Statele Unite asigură comandantul suprem al forțelor NATO în Europa (SACEUR), care este cel mai important post din alianța militară.

Noul Secretar General trebuie să fie aprobat prin consens de către toate cele 30 de guverne. Aceasta înseamnă că interesele regionale, originea, mediul politic, precum și ponderea militară și importanța diplomatică a țării de origine trebuie să fie adecvate.

Nu există proceduri oficiale sau comitet de selecție. Diplomații negociază în numele guvernelor pe care le reprezintă în mod secret, până când se ajunge la un consens. Nu există niciun vot oficial. Șefii de stat și de guvern din Alianță anunță apoi noul nume la un summit. Următorul summit de acest tip va avea loc la Vilnius pe 11 iulie.

Indiferent de aceasta, în toate cele 13 numiri de până acum, au existat mai multe variante și excepții. Una dintre acestea este singurul secretar general german Manfred Wörner (cu mandat din 1988 până în 1994), care nu a fost niciodată șef de guvern, ci „doar” ministru al apărării.

Un diplomat NATO, care a vorbit sub condiția anonimatului, pariază pe o femeie din statele baltice din cauza amenințării ruse existente. Prim-ministrul estonian Kaja Kallas sau prim-ministrul lituanian Ingrida Simonyte ar putea fi posibili candidați.

O femeie dintr-una dintre țările de pe flancul estic ar câștiga cu siguranță și sprijinul Poloniei, al cărei greutate militară în NATO este în continuă creștere. Este menționat și numele Zuzanei Caputova, președintele Slovaciei – țară cu graniță comună cu Ucraina.

Un candidat interesant în cursă este Klaus Iohannis, președintele României, o țară de importanță strategică pentru NATO datorită Mării Negre.

Se mai spune că Italia l-a recomandat pe fostul premier Mario Draghi ca nou șef al NATO, precum și că și Marea Britanie are ambiții pentru acest post – în acest sens este menționat numele Theresei May.

Ministrul canadian de finanțe, Chrystia Freeland, care este nepoata unor imigranți ucraineni, are și ea șanse. A existat o dezbatere acerbă în țară cu privire la originile ei, deoarece mass-media rusă de propagandă a ridicat problema presupuselor legături ale bunicului lui Freeland cu naziștii în al Doilea Război Mondial.

În cele din urmă, diplomații ruși au fost expulzați din Canada. Principala problemă a lui Freeland este că nu este europeană. E sub semnul întrebării ca țări europene şi membre NATO să renunțe la postul tradițional ce li se cuvine. Totuși, se spune că ministra canadiană se bucură de sprijinul Statelor Unite, a scris „Washington Post”.

Există, de asemenea, zvonuri pe coridoarele sediului NATO că actualul secretar general ar putea continua să-și îndeplinească funcțiile până în aprilie 2024. NATO va împlini atunci 75 de ani. Credibilitatea acestor afirmații pare să fie întărită și de faptul că postul pe care Jens Stoltenberg a vrut inițial să îl ocupe în Norvegia – șef al Băncii Centrale – este oricum ocupat deja.

Vor mai dura ceva timp aceste speculaţii. Agenția de presă germană DPA reamintește în acest sens că numele care sunt menționate pentru prima dată public ca posibili viitori șefi ai NATO se dovedesc adesea a fi greșite în cele din urmă. Deci surprizele nu sunt excluse.

Continuă să citești
Scrie o opinie

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate

Controverse în Comuna Ghizela: Primarul Mircea Mirean, Acuzat de Repoziționarea Terenurilor în Folosul unei Companii

Publicat

în

De către

 

O nouă controversă izbucnește în comuna Ghizela, iar primarul Mircea Mirean este în centrul atenției pentru o serie de acuzații privind manevrele sale în ceea ce privește terenurile din zonă.

O fotografie dezvăluie transformările neautorizate ale unor parcele, aducând în prim-plan suspiciuni de favorizare a unei societăți.

În prima imagine, trei parcele sunt prezentate în starea lor inițială, înregistrate sistematic în data de 24 octombrie 2022.

Parcela 514, aparținând comunei și folosită ca pășune, prezintă un stâlp de înaltă tensiune – un detaliu crucial în contextul planurilor ulterioare de construire a unui parc fotovoltaic.

Pe 7 iulie 2023, proprietara acestor parcele, o locuitoare din Ghizela, a vândut totalul de 12 hectare către societatea Laanalytics, pentru o sumă impresionantă de 450.000 de euro.

Această tranzacție ridică semne de întrebare, mai ales că pe 25 octombrie 2023, primarul Mircea Mirean a repoziționat și repartizat cele trei parcele fără a obține un acord oficial prin Hotărârea Consiliului Local și fără a prezenta un motiv întemeiat, sub semnătura privată.

Cu toate acestea, reconfigurarea terenurilor a avut un impact semnificativ, deplasând stâlpul de înaltă tensiune pe parcela 516, care acum beneficiază și de un acces rutier nou creat. Aceste schimbări ridica semne de întrebare cu privire la legalitatea acțiunilor primarului, sugerând o favorizare explicită a societății Laanalytics.

Deși prețurile terenurilor agricole în zonă se situează între 3500 și 5000 de euro pe hectar, firma a plătit o sumă considerabil mai mare – 37.500 de euro pe hectar.

Această diferență semnificativă stârnește speculații cu privire la faptul că Laanalytics ar fi avut cunoștință prealabilă despre repoziționarea stâlpului de înaltă tensiune și că primarul Mirean ar fi intervenit în favoarea acestei societăți.

Întregul incident ridică întrebări cu privire la transparența și corectitudinea deciziilor luate de primarul Mircea Mirean și impune o cercetare imparțială pentru a clarifica legalitatea acțiunilor întreprinse în ceea ce pare a fi un tun de afacere.

Continuă să citești

Actualitate

Cadre Didactice de Excepție de la Universitatea Politehnica Timișoara, Laureate ale Premiilor Academiei Române

Publicat

în

De către

 

Titlu: „Cadre Didactice de Excepție de la Universitatea Politehnica Timișoara, Laureate ale Premiilor Academiei Române”

Universitatea Politehnica Timișoara își sărbătorește performanța în domeniul științei și artei, având mai multe cadre didactice printre laureații prestigioaselor Premii Academiei Române pentru Anul 2021. Gala festivă de înaltă ținută a avut loc în Aula Academiei Române, unde s-au decernat premii oamenilor de știință, artiștilor și literaților români care au contribuit semnificativ la dezvoltarea culturii și științei în anul precedent.

Grupul de lucrări intitulat „Studii teoretice și experimentale privind comportarea seismică a pereților beton armat și hibrizi/compoziți oțel beton / The seismic behavior of reinforced concrete and hybrid/composite shear walls – Theoretical and experimental approaches” a obținut prestigiosul Premiu „Anghelescu”. Autorii, prof.univ.dr.ing. Daniel Dan, prorector al UPT, și prof.univ.dr.ing. Valeriu-Augustin Stoian, cadru didactic la Facultatea de Construcții din Timișoara, au fost recunoscuți pentru contribuțiile lor semnificative în domeniul comportării seismică.

Premiul „Tudor Tănăsescu” a fost acordat grupului de lucrări intitulat „Modele şi regulatoare prin transformarea modelelor bazate pe produs tensorial”, avându-l ca autor principal pe lect.univ.dr.ing. Elena-Lorena Hedrea, cadru didactic la Facultatea de Automatică și Calculatoare, UPT. Această recunoaștere vine ca o validare a cercetărilor și contribuțiilor de vârf în domeniul modelelor și regulatoarelor.

Prof.univ.dr.ing. Radu-Emil Precup, directorul Școlii Doctorale a Universității Politehnica Timișoara, a ridicat Diploma „Meritul Academic“, marcând poziția de frunte a revistei „Romanian Journal of Information Science and Technology“ în evaluarea internațională Clarivate.

Aceste distincții nu doar recunosc excelența academică a cadrelor didactice, dar și contribuie la consolidarea poziției Universității Politehnica Timișoara în peisajul academic și științific național și internațional. Recunoașterea acestor realizări de către Academia Română reprezintă o sursă de mândrie pentru întreaga comunitate academică și subliniază importanța cercetării și excelenței în educație. #Recunoaștere #AcademiaRomână #PremiileAcademiei #UPT #Excelență #Cercetare #Politehnica #Timișoara

Continuă să citești

Actualitate

Primarul cu salar de 7000 de lei și are patru case!

Publicat

în

De către

Pavel Teodor primarul orașului Recaș a fost cam strângăreț în calitate de primar.

Acest edil, neserios  cu o mulțime de cetățeni, și-a cam consumat voturile.

Primarul Pavel Teodor conform declarației de avere are un salariu de 7000 RON/ LUNAR, dar are o avere cu multe semne de întrebare.

Deține un Teren în Bazoș de 2000mp, are terenuri agricole de aprox. 4 ha, un teren intravilan în Recaș de 647mp, un apartament în Timișoara de 56mp. Și acum urmează partea interesantă.

Edilul din Recaș deține patru case de locuit:

  • o casă de locuit de 800mp
  • casă de locuit de 880mp
  • casă de locuit de 1439mp
  • casă de locuit 540mp.

Dragi cetățeni și stimați cititori acest primar este milionar în euro, dacă vinde aceste proprietăți.

Cum se poate să dețină o asemenea un primar, cu un salar de doar 7000 RON/LUNAR?!

NU ne mai luați de PROȘTI…..că nu mai merge….

Continuă să citești

Te-ar putea interesa și