stiriacum.ro

Suntem sociabili

Actualitate

23 Septembrie ­čîŹ Echinoc┼úiul de toamn─â

Publicat

în

23 Septembrie ­čîŹ Echinoc┼úiul de toamn─â
Fenomenul marchează începutul toamnei astronomice, are loc astăzi la ora 09.50 (ora României).

Continuă să citești
Scrie o opinie

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate

Dominic Fritz: „Am finalizat asfaltarea C─âii Lugojului p├ón─â la sensul spre aeroport”

Publicat

în

De c─âtre

 

Primarul Timi╚Öoarei, Dominic Fritz, a anun╚Ťat finalizarea unui proiect important de infrastructur─â. ├Äntr-o declara╚Ťie recent─â, Fritz a precizat c─â lucr─ârile de asfaltare a C─âii Lugojului, de la intersec╚Ťia cu strada P─âdurea Verde p├ón─â la sensul spre aeroport, au fost finalizate azi noapte.

#### Eforturi sus╚Ťinute pentru un proiect esen╚Ťial

Echipele Societ─â╚Ťii de Drumuri Municipale (SDM) au muncit intens, lucr├ónd p├ón─â ├«n diminea╚Ťa de azi la ora 6, pentru a asigura finalizarea ├«n timp record a acestui tronson important. Primarul a apreciat dedicarea ╚Öi efortul echipelor implicate, subliniind importan╚Ťa acestui proiect pentru infrastructura ora╚Öului.

#### Impact asupra traficului ╚Öi mobilit─â╚Ťii urbane

Finalizarea asfalt─ârii C─âii Lugojului reprezint─â un pas major ├«n ├«mbun─ât─â╚Ťirea condi╚Ťiilor de trafic ╚Öi a mobilit─â╚Ťii urbane, facilit├ónd accesul c─âtre ╚Öi dinspre aeroport. Aceast─â arter─â este esen╚Ťial─â pentru locuitorii Timi╚Öoarei ╚Öi pentru cei care tranziteaz─â ora╚Öul, fiind o rut─â frecvent utilizat─â.

 

 

Continuă să citești

Actualitate

Cod ro╚Öu de canicul─â ├«n acest weekend: M─âsuri de protec╚Ťie ├«mpotriva temperaturilor extreme

Publicat

în

De c─âtre

 

├Än acest weekend, este prognozat un cod ro╚Öu de canicul─â. Pentru a face fa╚Ť─â mai u╚Öor temperaturilor extrem de ridicate, v─â recomand─âm s─â urma╚Ťi aceste m─âsuri esen╚Ťiale:

#### Deplasări și odihnă
– **Face╚Ťi deplas─ârile diminea╚Ťa sau seara:** Alege╚Ťi zonele umbrite ╚Öi lua╚Ťi pauze frecvente ├«n spa╚Ťii r─âcoroase, cum ar fi magazinele sau alte spa╚Ťii publice.
– **Evita╚Ťi aglomera╚Ťia ╚Öi efortul fizic intens:** ├Äntre orele 11:00-18:00, evita╚Ťi expunerea la soare ╚Öi activit─â╚Ťile fizice solicitante.

#### Îmbrăcăminte adecvată
– **Purta╚Ťi haine lejere ╚Öi deschise la culoare:** Opta╚Ťi pentru materiale naturale, p─âl─ârii ╚Öi ochelari de soare. Nu uita╚Ťi s─â folosi╚Ťi creme cu protec╚Ťie solar─â (SPF 50).

#### Hidratare corespunz─âtoare
– **Consuma╚Ťi cel pu╚Ťin 2 litri de lichide pe zi:** Be╚Ťi ap─â, sucuri naturale ╚Öi ceaiuri c─âldu╚Ťe. ├Än Timi╚Öoara, pute╚Ťi g─âsi f├ónt├óni forate ├«n peste 90 de loca╚Ťii, inclusiv parcuri, bulevarde ╚Öi pie╚Ťe publice. Lista complet─â este disponibil─â la linkul din primul comentariu. ├Än aceast─â prim─âvar─â, Aquatim a montat 9 ci╚Ömele noi pentru timi╚Öoreni ╚Öi animalele de companie ├«n diverse parcuri.

#### Alimenta╚Ťie s─ân─âtoas─â
– **Consuma╚Ťi fructe ╚Öi legume:** Pepenele, prunele, ro╚Öiile ╚Öi iaurtul sunt recomandate, echival├ónd un pahar cu ap─â. Men╚Ťine╚Ťi o diet─â echilibrat─â ╚Öi variat─â, prefer├ónd alimentele cu valoare caloric─â mic─â.
– **Evita╚Ťi b─âuturile cu cofein─â ╚Öi zah─âr:** Limita╚Ťi consumul de cafea, ceai, cola ╚Öi sucuri carbogazoase. De asemenea, evita╚Ťi alimentele bogate ├«n gr─âsimi, ├«n special cele de origine animal─â.
– **Nu consuma╚Ťi alcool:** Alcoolul, inclusiv berea, duce la deshidratare.

#### Suport pentru comunitate
– **Verifica╚Ťi starea de s─ân─âtate a persoanelor vulnerabile:** Men╚Ťine╚Ťi leg─âtura cu persoanele ├«n v├órst─â, rudele, vecinii sau persoanele cu dizabilit─â╚Ťi, asigur├óndu-v─â c─â sunt ├«n siguran╚Ť─â ╚Öi oferindu-le ajutorul necesar.
– **Nu l─âsa╚Ťi copiii sau animalele de companie singure ├«n autoturisme.**

#### Asisten╚Ť─â medical─â
– **Cere╚Ťi sfatul medicului:** La cel mai mic semn de disconfort, fie c─â este vorba de dumneavoastr─â sau de copilul dumneavoastr─â, consulta╚Ťi medicul de familie.

Respect├ónd aceste m─âsuri, ve╚Ťi putea face fa╚Ť─â mai u╚Öor valului de canicul─â ╚Öi ve╚Ťi asigura s─ân─âtatea ╚Öi siguran╚Ťa celor dragi. Sta╚Ťi proteja╚Ťi ╚Öi ave╚Ťi grij─â de voi!

Continuă să citești

Actualitate

Dominic Fritz a declarat urm─âtoarele: „Construim un campus de secol 21 unde preg─âtim viitoarele genera╚Ťii de buni meseria╚Öi.”

Publicat

în

De c─âtre

 

Primarul Dominic Fritz a anun╚Ťat un proiect ambi╚Ťios de construire a unui campus modern ├«n Timi╚Öoara, dedicat preg─âtirii tinerilor pentru meserii cerute pe pia╚Ťa for╚Ťei de munc─â.

#### Un campus pentru viitorii profesioniști

Noul campus, conceput s─â fie un model de educa╚Ťie dual─â, va oferi tinerilor nu doar posibilitatea de a urma cursuri teoretice, ci ╚Öi de a ├«nv─â╚Ťa practic o meserie sub ├«ndrumarea profesorilor, firmelor ╚Öi mediului universitar. „Construim un campus de secol 21 unde preg─âtim viitoarele genera╚Ťii de buni meseria╚Öi,” a declarat Fritz.

#### Proiect ambi╚Ťios cu fonduri europene

Primarul a subliniat c─â prima etap─â a documenta╚Ťiei tehnice a fost finalizat─â, iar urm─âtorul pas este aprobarea indicatorilor tehnico-economici. Proiectul, cu o valoare total─â de 21 milioane de euro din fonduri europene, beneficiaz─â ╚Öi de o contribu╚Ťie de 6 milioane de euro din partea Prim─âriei, pe l├óng─â terenul de 3 hectare din Calea Buzia╚Öului pe care va fi construit campusul.

#### Facilit─â╚Ťi moderne ╚Öi capacitate

Campusul dual va include spa╚Ťii de cazare, burse pentru studen╚Ťi ╚Öi elevi, precum ╚Öi laboratoare ╚Öi ateliere dotate cu echipamente moderne. Capacitatea total─â va fi de 250 elevi ╚Öi 150 studen╚Ťi, oferindu-le acestora un mediu propice pentru ├«nv─â╚Ťare ╚Öi dezvoltare profesional─â.

#### Strategia de atragere a tinerilor în Timișoara

Dominic Fritz a subliniat c─â acest proiect face parte dintr-o strategie mai ampl─â de a atrage ╚Öi men╚Ťine tinerii ├«n Timi╚Öoara, oferindu-le condi╚Ťiile necesare pentru a deveni profesioni╚Öti de valoare ├«n domeniile lor. „Face parte din strategia noastr─â s─â atragem ╚Öi s─â ╚Ťinem ├«n Timi╚Öoara tineri pe care ├«i preg─âtim ca buni profesioni╚Öti ├«n meserii cerute pe pia╚Ťa for╚Ťei de munc─â,” a explicat el.

#### Colaborare extins─â

Proiectul este condus de Universitatea Politehnic─â din Timi╚Öoara ╚Öi beneficiaz─â de sprijinul a 30 de parteneri, inclusiv universit─â╚Ťi, licee, companii, asocia╚Ťii ale mediului de afaceri ╚Öi Inspectoratul ╚ścolar. Aceast─â colaborare ampl─â asigur─â un suport solid ╚Öi diversificat pentru realizarea ╚Öi succesul campusului.

 

Continuă să citești

Te-ar putea interesa și