stiriacum.ro

Suntem sociabili

Învățământ

Centenarul Campusului Universitar UPT: O Aniversare de Excepție în Inima Timișoarei

Publicat

în

 

 

 

Universitatea Politehnica Timișoara a sărbătorit într-un mod grandios Centenarul Campusului Universitar UPT, evenimentul central al Zilelor Politehnicii, desfășurat la ARChA, o clădire de patrimoniu recent reamenajată într-un spațiu cultural interdisciplinar. Într-o atmosferă plină de istorie și emoție, participanții au fost martorii unui moment deosebit în evoluția prestigioasei instituții.

Cu exact 100 de ani în urmă, la 11 noiembrie 1923, Regelui Ferdinand a inaugurat prima clădire a Politehnicii, Facultatea de Mecanică Timișoara. Acest eveniment a marcat momentul de naștere al Campusului Universitar, un punct de referință în istoria universitară a Timișoarei. În acea zi memorabilă, Regele Ferdinand a rostit cuvintele care au devenit motto-ul universității: „Nu zidurile fac o școală, ci spiritul caruia domnesc într-insa”.

Aniversarea a debutat cu o incursiune în istoria Politehnicii, printr-o vizită la Facultatea de Mecanică, clădirea inaugurală a UPT. Participanții au avut ocazia de a retrăi atmosfera autentică a începuturilor acestei instituții de învățământ superior.

Ceremonia centrală a fost deschisă cu intonarea imnului UPT de către Horia Crișovan, un moment care a adus emoție și solemnitate. Rectorul UPT, conf.univ.dr.ing. Florin Drăgan, a subliniat eforturile susținute pentru înființarea primei instituții de învățământ superior la Timișoara, o Politehnică care a reprezentat o inovație în această parte a Europei.

Mesajele aniversare au continuat cu contribuții remarcabile ale unor personalități precum Președintele Camerei Deputaților, Alfred Simonis, și Rectorul Universității Politehnica din București, Mihnea Costoiu. Un moment deosebit a fost citirea decretului regal semnat de Regele Ferdinand, care a înființat Școala Politehnică timișoreană, document expus în premieră cu sprijinul Arhivelor Naționale.

Evenimentul s-a încheiat într-un mod festiv, cu ciocnirea paharului de șampanie și un concert extraordinar susținut de Amadeus. Centenarul Campusului Universitar UPT a rămas în amintirea participanților ca o sărbătoare de excepție, marcând un secol de educație și inovație în inima Timișoarei.

Actualitate

România triumfă la Olimpiada Internațională de Matematică 2024

Publicat

în

De către

 

 

România a obținut rezultate remarcabile la a 65-a Olimpiadă Internațională de Matematică, desfășurată în perioada 11-22 iulie 2024, la Bath, Marea Britanie. Ministerul Educației anunță cu mândrie că echipa noastră a câștigat o medalie de aur, patru medalii de argint și o medalie de bronz.

Performanțele individuale ale celor șase elevi care au reprezentat România sunt impresionante:
– **Medalie de aur**: Pavel Ciurea, elev la Liceul Internațional de Informatică București.
– **Medalii de argint**: Andrei Vila, David-Andrei Anghel, Vlad-Titus Spătaru (toți de la Liceul Internațional de Informatică București) și Andrei-Giovani Chiriță de la Colegiul Național de Informatică „Tudor Vianu” București.
– **Medalie de bronz**: Aida Mitroi, elevă la Liceul Internațional de Informatică București.

Delegația României a beneficiat de o coordonare de excepție din partea unor specialiști de renume:
– **Leader**: conf. univ. dr. Cătălin-Liviu Gherghe de la Facultatea de Matematică și Informatică a Universității din București.
– **Deputy Leader**: lect. univ. dr. Mihai Chiș de la Facultatea de Matematică și Informatică a Universității de Vest din Timișoara.
– **Lucian Țurea**: reprezentant al Societății de Științe Matematice din România.

Ministerul Educației transmite felicitări echipei României pentru rezultatele obținute și pentru efortul depus în cadrul competiției. Aceste succese demonstrează nivelul înalt de pregătire și dedicarea tinerilor matematicieni români, consolidând prestigiul României pe scena internațională a educației și științei.

Felicitări tuturor participanților și coordonatorilor pentru aceste performanțe extraordinare!

Continuă să citești

Învățământ

Universitatea Politehnica Timișoara face pași mari spre un campus verde și sustenabil

Publicat

în

De către

 

 

Acum 100 de ani, Universitatea Politehnica Timișoara (UPT) punea bazele Campusului Universitar Timișoara. Astăzi, această instituție de prestigiu își propune să transforme campusul într-un spațiu verde, sustenabil și inteligent, aliniat cu cerințele noului secol. Diverse proiecte de modernizare sunt deja în curs sau urmează să fie demarate, toate vizând eficiența energetică și modernizarea patrimoniului UPT.

Pe 18 iulie 2024, la sediul Ministerului Educației din România, rectorul UPT, conf.univ.dr.ing. Florin Drăgan, a semnat un contract de finanțare în valoare de 4 milioane de euro, alături de ministrul educației, Ligia Deca. Acest contract, finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), vizează modernizarea completă a căminelor studențești ale universității.

„Asigurarea celor mai bune condiții pentru studenții noștri s-a situat mereu în prim-planul preocupărilor noastre. Nu pot decât să mă bucur și să mulțumesc Ministerului Educației pentru sprijinul oferit în implementarea acestui proiect. Contractul pe care tocmai l-am semnat este încă o investiție foarte importantă și necesară pentru UPT în vederea atingerii obiectivelor de sustenabilitate pe care ni le-am propus în Planul strategic al universității. Dacă și până acum s-au realizat unele lucrări, acum vorbim despre un proiect amplu de modernizare a tuturor căminelor proprii”, a declarat rectorul Florin Drăgan.

Acest proiect de modernizare a căminelor studențești se alătură altor inițiative importante, finanțate atât din fonduri publice, cât și din fondurile proprii ale UPT, toate având scopul de a aduce Campusul Politehnicii la standardele secolului XXI. Astfel, Universitatea Politehnica Timișoara își reafirmă angajamentul față de crearea unui mediu de învățare modern și sustenabil, dedicat excelenței academice și bunăstării studenților săi.

Continuă să citești

Învățământ

EcoChem Summer University: Elevii din 20 de Județe Aleg o Vacanță Activă la Timișoara

Publicat

în

De către

 

 

Elevi din 20 de județe ale țării au ales să își petreacă vacanța de vară într-un mod activ și educativ, participând la școala de vară EcoChem Summer University. Evenimentul, organizat de Liga Studenților Chimiști din Timișoara în parteneriat cu Facultatea de Inginerie Chimică, Biotehnologii și Protecția Mediului, se desfășoară între 14 și 24 iulie 2024, având scopul de a familiariza elevii de liceu cu viața de student la Universitatea Politehnica Timișoara.

Pe parcursul celor 10 zile de tabără, elevii vor participa la cursuri și laboratoare care acoperă patru subiecte de studiu incitante și de actualitate din domeniul chimiei și mediului:

– **⚡ „Viitorul energiei: exploatarea potențialului hidrogenului ca vector de energie”**, susținut de domnul decan ș.l. dr. ing. Dan Mircea, conf.dr.ing. Andrea Kellenberger, dr.ing. Nataliia Rudenko și drd.ing. George Dima, în domeniul electrochimiei.
– **🍏 „Gusturi și arome în laboratorul de chimie: Analiza fizico-chimică a alimentului”**, facilitat de domnul ș.l.dr.ing. Ordodi Valentin, în domeniul automatizărilor și ingineriei produselor alimentare.
– **💧 „Tehnici și metode de tratare și epurare a apei: de la concepte de bază la practici avansate”**, susținut de doamna ș.l.dr. ing. Pop Aniela, în domeniul ingineriei mediului.
– **♻️ „Valorificarea inteligentă a deșeurilor: producerea materialelor de mare utilitate”**, facilitat de domnul conf.dr. ing. Lazău Radu și drd.ing. Rus Cristiana, în domeniul materialelor oxidice.

Pe lângă activitățile academice, programul liceenilor include vizite la companii partenere ale facultății și diverse activități recreative și sociale, oferindu-le astfel oportunitatea de a se distra și de a socializa.

Școala de vară EcoChem Summer University este finanțată de Fundația Alber, asigurând astfel resursele necesare pentru desfășurarea acestui program educativ de succes.

Această inițiativă nu doar că promovează educația în domeniul chimiei și protecției mediului, dar și oferă elevilor o perspectivă autentică asupra vieții universitare și a posibilităților de carieră în aceste domenii esențiale.

Continuă să citești

Te-ar putea interesa și