stiriacum.ro

Suntem sociabili

Învățământ

Proiectul SIRAMM al Universității Politehnica Timișoara, Recunoscut la Nivel European pentru Contribuția în Domeniul Fabricației Aditive

Publicat

în

 

Proiectul „SIRAMM” (Eastern European twinning on Structural Integrity and Reliability of Advanced Materials obtained through additive Manufacturing), coordonat de Universitatea Politehnica Timișoara, a primit recunoaștere la nivel european și a fost prezentat în secțiunea „Povești de Succes” pe site-ul Directoratului General pentru Cercetare și Inovare din cadrul Comisiei Europene.

Universitatea Politehnica Timișoara se află în prima linie a cercetării în domeniul fabricației aditive, având o expertiză solidă în caracterizarea și testarea componentelor produse prin această tehnologie inovatoare. Proiectul, desfășurat în perioada 2019 – 2023, a avut o contribuție esențială prin transferul de cunoștințe de la cercetători cu reputație internațională în domeniul fabricației aditive, integrității și durabilității structurilor către colegii lor mai tineri, aflați la început de carieră.

Prof.univ.dr.ing. Liviu Marșavina, prorector pentru cercetare la Universitatea Politehnica Timișoara și coordonator al proiectului SIRAMM, explică: „Am reușit să valorificăm cu succes experiența notabilă a cercetătorilor cu expertiză în fabricație aditivă, teoria și modelele numerice pentru a dezvolta o abordare proactivă în domeniul fabricației aditive 3D și a caracterizării materialelor obținute.”

Proiectul a generat un total de 53 de lucrări științifice, având un impact semnificativ în ceea ce privește numărul de citări. Una dintre aceste lucrări, publicată în „Engineering Fracture Mechanics”, a devenit cea mai descărcată lucrare a revistei din toate timpurile.

Pentru detalii suplimentare, vă invităm să accesați: [Link-ul proiectului](https://shorturl.at/bhjoD).

Continuă să citești
Scrie o opinie

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate

România triumfă la Olimpiada Internațională de Matematică 2024

Publicat

în

De către

 

 

România a obținut rezultate remarcabile la a 65-a Olimpiadă Internațională de Matematică, desfășurată în perioada 11-22 iulie 2024, la Bath, Marea Britanie. Ministerul Educației anunță cu mândrie că echipa noastră a câștigat o medalie de aur, patru medalii de argint și o medalie de bronz.

Performanțele individuale ale celor șase elevi care au reprezentat România sunt impresionante:
– **Medalie de aur**: Pavel Ciurea, elev la Liceul Internațional de Informatică București.
– **Medalii de argint**: Andrei Vila, David-Andrei Anghel, Vlad-Titus Spătaru (toți de la Liceul Internațional de Informatică București) și Andrei-Giovani Chiriță de la Colegiul Național de Informatică „Tudor Vianu” București.
– **Medalie de bronz**: Aida Mitroi, elevă la Liceul Internațional de Informatică București.

Delegația României a beneficiat de o coordonare de excepție din partea unor specialiști de renume:
– **Leader**: conf. univ. dr. Cătălin-Liviu Gherghe de la Facultatea de Matematică și Informatică a Universității din București.
– **Deputy Leader**: lect. univ. dr. Mihai Chiș de la Facultatea de Matematică și Informatică a Universității de Vest din Timișoara.
– **Lucian Țurea**: reprezentant al Societății de Științe Matematice din România.

Ministerul Educației transmite felicitări echipei României pentru rezultatele obținute și pentru efortul depus în cadrul competiției. Aceste succese demonstrează nivelul înalt de pregătire și dedicarea tinerilor matematicieni români, consolidând prestigiul României pe scena internațională a educației și științei.

Felicitări tuturor participanților și coordonatorilor pentru aceste performanțe extraordinare!

Continuă să citești

Învățământ

Universitatea Politehnica Timișoara face pași mari spre un campus verde și sustenabil

Publicat

în

De către

 

 

Acum 100 de ani, Universitatea Politehnica Timișoara (UPT) punea bazele Campusului Universitar Timișoara. Astăzi, această instituție de prestigiu își propune să transforme campusul într-un spațiu verde, sustenabil și inteligent, aliniat cu cerințele noului secol. Diverse proiecte de modernizare sunt deja în curs sau urmează să fie demarate, toate vizând eficiența energetică și modernizarea patrimoniului UPT.

Pe 18 iulie 2024, la sediul Ministerului Educației din România, rectorul UPT, conf.univ.dr.ing. Florin Drăgan, a semnat un contract de finanțare în valoare de 4 milioane de euro, alături de ministrul educației, Ligia Deca. Acest contract, finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), vizează modernizarea completă a căminelor studențești ale universității.

„Asigurarea celor mai bune condiții pentru studenții noștri s-a situat mereu în prim-planul preocupărilor noastre. Nu pot decât să mă bucur și să mulțumesc Ministerului Educației pentru sprijinul oferit în implementarea acestui proiect. Contractul pe care tocmai l-am semnat este încă o investiție foarte importantă și necesară pentru UPT în vederea atingerii obiectivelor de sustenabilitate pe care ni le-am propus în Planul strategic al universității. Dacă și până acum s-au realizat unele lucrări, acum vorbim despre un proiect amplu de modernizare a tuturor căminelor proprii”, a declarat rectorul Florin Drăgan.

Acest proiect de modernizare a căminelor studențești se alătură altor inițiative importante, finanțate atât din fonduri publice, cât și din fondurile proprii ale UPT, toate având scopul de a aduce Campusul Politehnicii la standardele secolului XXI. Astfel, Universitatea Politehnica Timișoara își reafirmă angajamentul față de crearea unui mediu de învățare modern și sustenabil, dedicat excelenței academice și bunăstării studenților săi.

Continuă să citești

Învățământ

EcoChem Summer University: Elevii din 20 de Județe Aleg o Vacanță Activă la Timișoara

Publicat

în

De către

 

 

Elevi din 20 de județe ale țării au ales să își petreacă vacanța de vară într-un mod activ și educativ, participând la școala de vară EcoChem Summer University. Evenimentul, organizat de Liga Studenților Chimiști din Timișoara în parteneriat cu Facultatea de Inginerie Chimică, Biotehnologii și Protecția Mediului, se desfășoară între 14 și 24 iulie 2024, având scopul de a familiariza elevii de liceu cu viața de student la Universitatea Politehnica Timișoara.

Pe parcursul celor 10 zile de tabără, elevii vor participa la cursuri și laboratoare care acoperă patru subiecte de studiu incitante și de actualitate din domeniul chimiei și mediului:

– **⚡ „Viitorul energiei: exploatarea potențialului hidrogenului ca vector de energie”**, susținut de domnul decan ș.l. dr. ing. Dan Mircea, conf.dr.ing. Andrea Kellenberger, dr.ing. Nataliia Rudenko și drd.ing. George Dima, în domeniul electrochimiei.
– **🍏 „Gusturi și arome în laboratorul de chimie: Analiza fizico-chimică a alimentului”**, facilitat de domnul ș.l.dr.ing. Ordodi Valentin, în domeniul automatizărilor și ingineriei produselor alimentare.
– **💧 „Tehnici și metode de tratare și epurare a apei: de la concepte de bază la practici avansate”**, susținut de doamna ș.l.dr. ing. Pop Aniela, în domeniul ingineriei mediului.
– **♻️ „Valorificarea inteligentă a deșeurilor: producerea materialelor de mare utilitate”**, facilitat de domnul conf.dr. ing. Lazău Radu și drd.ing. Rus Cristiana, în domeniul materialelor oxidice.

Pe lângă activitățile academice, programul liceenilor include vizite la companii partenere ale facultății și diverse activități recreative și sociale, oferindu-le astfel oportunitatea de a se distra și de a socializa.

Școala de vară EcoChem Summer University este finanțată de Fundația Alber, asigurând astfel resursele necesare pentru desfășurarea acestui program educativ de succes.

Această inițiativă nu doar că promovează educația în domeniul chimiei și protecției mediului, dar și oferă elevilor o perspectivă autentică asupra vieții universitare și a posibilităților de carieră în aceste domenii esențiale.

Continuă să citești

Te-ar putea interesa și