stiriacum.ro

Suntem sociabili

Actualitate

Bolnavii de cancer pulmonar vor fi depistati rapid!

Publicat

în

Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș Timișoara a anunţat punerea în funcţiune a primului PET-CT într-o unitate sanitară de stat din vestul României. 13.138.000 de lei e valoarea totală a investiţiei. PET-CT-ul (Tomografie cu Emisie de Pozitroni combinată cu Tomografie Computerizată) reprezintă una dintre cele mai avansate tehnologii de imagistică medicală. Dispozitivul permite o diagnosticare precoce a formelor tumorale, oferind informații anatomice și morfologice ale organului investigat.
Aparatul folosește un radiotrasor FDG (moleculă de glucoză marcată radioactiv cu fluor) care face posibilă identificarea zonelor metabolice cu activitate, atât în zona formațiunii tumorale, cât și în restul corpului unde pot exista metastaze”, se arată în comunicatul Spitalului „Victor Babeş”. „PET-CT-ul ne permite să diagnosticăm, în cazul neoplaziilor, leziunile care sunt biologic active, acele leziuni care sunt în curs de dezvoltare. Mai mult, cu ajutorul rezultatelor furnizate de investigația imagistică de tip PET-CT putem să luăm în Tumor Board cea mai bună decizie medicală pentru pacientul oncologic, vorbim de chimioterapie, radioterapie, terapie chirurgicală sau o combinație între ele. Investigația, însă, se folosește și în diagnosticarea anumitor granulomatoze pulmonare și ne permite chiar să vedem anumite leziuni ischemice pe cord, cum ar fi infarctul miocardic”, a spus prof. dr. Cristian Oancea, manager Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș Timișoara.
Spre deosebire de alte investigații imagistice, PET-CT-ul nu doar identifică tumori, ci face și o diferența între țesuturile sănătoase și cele maligne, ceea ce este esențial în diagnosticul precoce și monitorizarea evoluției bolilor oncologice. În același timp, permite identificarea tipului de boală oncologică, de multe ori chiar înainte ca modificările structurale să se producă. „Pentru pacienții diagnosticați cu cancer, acest aparat oferă o evaluare detaliată a stadiului bolii și ajută la personalizarea tratamentului. Identificarea precisă a metastazelor dă posibilitatea medicilor să adapteze planurile terapeutice pentru fiecare pacient în parte, crescând șansele de supraviețuire. Totodata, după finalizarea tratamentului chimio sau radio, analiza imagistică realizată cu ajutorul PET-CT-ului poate arăta dacă tratamentul a avut succes. Cu alte cuvinte, acest tip de investigație este recomandată atât pentru diagnosticul, localizarea și stadializarea inițială, cât și pentru monitorizare și evaluare post-terapeutică”, se mai arată în comunicat.
Principalii beneficiari ai noii tehnologii vor fi pacienții suspecți de cancer pulmonar, o patologie extrem de gravă și cu o incidență în creștere. Cu ajutorul PET-CT-ului, acești pacienți vor beneficia de o diagnosticare rapidă și corectă, permițând inițierea tratamentului într-o fază timpurie. „Deocamdată, singurii pacienți care vor beneficia de investigații gratuite PET-CT sunt cei internați în cadrul Spitalului Victor Babeș. Pe viitor, însă, ne dorim să includem acest tip de evaluare în Programul Național de Oncologie, urmând ca investigația să fie decontată de Casa Județeana de Asigurări de Sănătate”, a adăugat prof. dr. Cristian Oancea. Pentru a pune în funcțiune acest echipament de ultimă generație, a fost necesară construirea unui corp nou de clădire, proiectat special pentru a deservi activitatea de imagistică PET-CT. Valoarea totală a investiției este de 13.138.000 de lei, fondurile fiind asigurate 90% de către Ministerul Sănătății, iar restul de 10% de la bugetul local al Primăriei Timișoara.
Punerea în funcțiune a PET-CT-ului la Spitalul Victor Babeș marchează o etapă importantă în dezvoltarea celui mai important hub imagistic din vestul țării, mai arată comunicatul.

Continuă să citești
Scrie o opinie

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate

Trai nineaca!Bugetarii vor avea liber pana in 8 ianuarie !

Publicat

în

De către

Elevii şi bugetarii vor avea parte de una dintre cele mai lungi vacanțe din ultimi ani. Concediul de Revelion se va prelungi până pe data de 8 ianuarie, deoarece zilele de 6 și 7 ianuarie sunt mari sărbători religioase și naționale stabilite prin lege.Vacanța de Crăciun a elevilor va începe în data de 20 decembrie 2024, ce reprezintă ultima zi de școală din anul calendaristic și finalul celui de al doilea modulul. Elevii se vor întoarce la cursuri pe data de 8 ianuarie 2025 și vor își vor continua studiile cu al treilea modul din structura anului școlar.

De Anul Nou, bugetarii vor beneficia de șapte zile libere. Aceste lucru este posibil pentru că o hotărâre a Ministerului Muncii creează „punte” peste ziua de vineri, 3 ianuarie, între liberele din 1 și 2 ianuarie (miercuri și joi) și weekendul 4-5 ianuarie, urmat de alte două libere legale:

6 ianuarie (luni) – Boboteaza
7 ianuarie (marți) – Sf. Ioan Botezătorul        24 Ianuarie, Ziua Unirii Principatelor Române, care cade vineri, va oferi și ea o minivacanță, ridicând la 10 numărul liberelor pentru bugetari în prima lună din 2025.foto playtech

Continuă să citești

Actualitate

Fritz digitalizeaza Primaria!

Publicat

în

De către

Municipalitatea le oferă timișorenilor de acum înainte acces mai simplu și mai rapid la servicii publice. Utilizatorii pot gestiona documentele direct din contul lor pe Portalul Unic, fără a fi necesară depunerea acestora pentru fiecare serviciu solicitat.
Procedura este simplă: utilizatorii serviciilor electronice ale Primăriei Timișoara încarcă documentele o singură dată în dosarul asociat contului personal. Aceste documente rămân disponibile pentru cereri viitoare, cu condiția să nu fie expirată valabilitatea.
Într-o primă etapă, pot fi înregistrate următoarele documente:
Persoane fizice: actul de identitate, certificatul de naștere, certificatul de căsătorie sau de divorț.
Persoane juridice: certificatul de înregistrare fiscală (CUI), certificatul de înregistrare în scopuri de TVA, actul constitutiv și statutul.
Documentele se adaugă în secțiunea Contul meu, subsecțiunea Documente, sau se încarcă direct atunci când utilizatorul solicită un serviciu electronic (de exemplu, când parcurge pașii pentru obținerea unui aviz sau certificat).
Înscrierea pe Portalul Unic al Primăriei Municipiului Timișoara se poate realiza fie prin completarea formularului online de pe site-ul portalului sau folosind ROeID, sistemul de identitate digitală din România, echivalentul digital al prezentării actului de identitate la un ghișeu fizic.
„Aceste măsuri elimină timpii pierduți la coadă și drumurile inutile, oferind locuitorilor din Timișoara acces rapid și modern la serviciile publice”, au transmis, reprezentanții Primăriei Timișoara.

Continuă să citești

Actualitate

A murit dupa ce a cazut de pe schela!

Publicat

în

De către

Un angajat al unei firme de construcții din Timișoara a murit, marți, la locul de muncă. Bărbatul avea 46, era căsătorit și avea doi copii. Lucra la firmă de cinci ani și jumătate.
Polițiștii Secției 3 Poliție Urbană din Timișoara au fost sesizați, marți, prin apel la 112 cu privire la faptul că un bărbat în vârstă de 46 de ani a căzut de pe o schelă amplasată la un imobil aflat pe strada Timotei Cipariu din oraș.
Ajunși la fața locului, polițiștii au constatat că cele sesizate se confirmă, fiind vorba despre angajatul unei societăți care lucra la fațada unui imobil pe schelă. La locul faptei au ajuns un echipaj SMURD și ambulanța care au constatat decesul bărbatului”, au transmis reprezentanții IPJ Timiș.
Angajatul, în timp ce efectua operațiunea de învelire a schelei cu plasă de protecție a căzut de la o înălțime de aproximativ 11 metri, de pe al cincilea nivel al schelei, și din nefericire a murit.
Polițiștii au deschis un dosar penal pentru nerespectarea măsurilor de securitate și sănătate în muncă și ucidere din culpă. De asemenea, inspectorii de la ITM Timiș au deschis o anchetă.

Continuă să citești

Te-ar putea interesa și