stiriacum.ro

Suntem sociabili

Actualitate

Ce delicii culinare te așteaptă la festivalul de lângă Timișoara? FOTO

Publicat

în

Ce delicii culinare te așteaptă la festivalul de lângă Timișoara? FOTO

Festivalul Baconului – O Sărbătoare a Deliciilor din Banat


Visează la o explozie de arome, unde purceii se învârt ușor pe rotisor la foc mic, acompaniați de bunătățile tradiționale precum caltaboșii, toba și cârnații. Acest festin culinar îi așteaptă pe timișoreni la unul dintre cele mai savuroase festivaluri din Banat.

Detalii despre Festival

Festivalul Baconului, cunoscut și sub numele de Slaninijada, se desfășoară în orașul Kacarevo, Serbia, la aproximativ 130 de kilometri de Timișoara, aproape de Pancevo. Timp de patru zile, centrul orașului devine o destinație plină de viață, cu fum de grătare și miresme îmbietoare de sonc.

Originile Festivalului

Se spune că ideea festivalului a apărut într-o mică ‘kafana’, unde sătenii s-au certat despre rețeta perfectă pentru pregătirea soncului. După dispute aprinse, s-a decis organizarea primei ediții a slaninijada în 1988, o competiție pentru a descoperi cea mai bună rețetă.

Între timp, acest concurs a evoluat într-un festival gastronomic adevărat, atrăgând producători din toate colțurile, cu standuri pline de delicatese și bunătăți la prețuri accesibile.

Delicii culinare la Festivalul Baconului

Participanți și Delicii

La festival, vizitatorii pot degusta o varietate de produse artizanale, de la bomboane și ciocolată la prăjituri și mezeluri din carne de porc. Printre specialitățile locale se numără Švargla, o tobă sârbească, și Kavurma, o tochitură tradițională din carne de porc prăjită.

Activități și Distracție

Turiștii pot participa la demonstrații culinare, degustări de diverse bunătăți, spectacole folclorice și pot admirat focurile de artificii.

Atmosferă festivă la Kacarevo

Competiția Soncului

Principalul atracție a festivalului este competiția de preparat sonc, unde cel mai delicios sonc va primi recunoașterea. Această competiție se desfășoară anual și include și participanți români din Banat.

Concurenții festivalului

Următorul Festival

Festivalul Slaninijada are loc în fiecare an în luna februarie, o perioadă ideală pentru a savura soncul la apogeul savoarei. Ediția din acest an debutează pe 15 februarie cu Parada Soncului și se va încheia pe 18 februarie.

Parada Soncului

Întrebări pentru cititori

Cine este preparatul favorit la care nu poți rezista la festival? Ați participat vreodată la Slaninijada? Vă invităm să răspundeți în comentarii și să distribuiți acest articol pe rețelele sociale!

#Șonc #săturate #purcelusi #rotisor #tobă #și #cârnați #savuros #festival #departe #Timișoara #FOTO
2025-02-01 15:53:00

Actualitate

Cum ajută roboții la recuperarea motorie rapidă și fără durere la Timișoara?

Publicat

în

De către

Tehnologia modernă în recuperarea medicală: Roboți care ajută pacienții să revină pe picioare

Roboți performant în sprijinul recuperării

Tehnologia modernă aduce schimbări semnificative în domeniul medical, accelerând procesele de recuperare. La Spitalul Județean din Timișoara, pacienții care se confruntă cu probleme motorii beneficiază de ajutorul unor roboți avansați, facilitând astfel reabilitarea și diminuând durerea asociată cu procesul de recuperare.

Cazuri de succes

Un exemplu reprezentativ este cazul unei paciente de 49 de ani din Arad, care a suferit o intervenție chirurgicală pe creier din cauza unei tumori. După operație, aceasta a rămas cu o parte a corpului paralizată, dar tehnologia modernă îi ofere șanse mari de recuperare, grație roboților de terapie.

Accesibilitate și limitări

Roboții de recuperare sunt disponibili pentru pacienții internați în diverse secții ale spitalului. Totuși, există anumite categorii de pacienți care nu pot utiliza aceste aparate, cum ar fi:

  • Persoanele cu afecțiuni cardiovasculare grave
  • Gravidele
  • Cei care au suferit fracturi de bazin

Investiția în tehnologie

Roboții utilizați la Spitalul Județean din Timișoara au fost achiziționați cu fonduri de la Ministerul Sănătății, având un cost total de peste 5 milioane de lei, reflectând astfel angajamentul instituției față de inovație și îmbunătățirea calității serviciilor medicale.

Concluzie

Tehnologia avansată continuă să transformă sectorul medical, oferind pacienților noi oportunități de recuperare și speranță pentru un viitor mai bun. Dacă ați avut experiențe cu tehnologia în recuperarea medicală, cum vi s-au părut aceste avansuri? Credeți că roboții reprezintă viitorul medicinei în recuperare?

Vă invităm să împărtășiți părerile dumneavoastră în comentarii și să distribuiți acest articol pe rețelele sociale!

#Recuperare #motorie #ajutorul #roboților #Timișoara #Vindecarea #pacienților #mai #rapidă #și #mai #lipsită #dureri
2025-02-01 20:45:00

Continuă să citești

Actualitate

CSM Reşiţa a obţinut o victorie categorică! Ce urmează din Antalya? – Stiri Resita

Publicat

în

De către

CSM Reşiţa a obţinut o victorie categorică! Ce urmează din Antalya?  - Stiri Resita

CSM Reşiţa câştigă meciul de pregătire cu Timişul Şag


CSM Reşiţa, echipă din liga secundă, a obţinut o victorie concludentă în amicalul împotriva echipei Timişul Şag, din liga a III-a, încheind meciul cu un scor de 6-0. Partida s-a desfăşurat pe terenul sintetic din Valea Domanului, pe parcursul a trei reprize de câte 40 de minute.

Performanțele jucătorilor

Antrenorii Flavius Stoican şi Ciprian Urican au avut ocazia să evalueze toţi jucătorii disponibili. Cu toate că echipa din Şag a avut momente de bună joc, diferenţa de ligă s-a resimţit. Goleadorii au fost Haită şi Jerdea, fiecare reuşind să înscrie câte două goluri, în timp ce Trişcă şi Florescu au contribuit cu câte un gol.

Declaraţiile antrenorului CSM Reşiţa

„Sunt bucuros că nu au fost accidentări. Este important că toţi jucătorii au avut ocazia să îşi pună în valoare abilităţile. Am avut antrenamente fizice intense, dar un meci ca acesta ne ajută să ne calibrăm forţele. Echipa din Timişul Şag ne-a pus probleme pe parcursul jocului, iar eu îmi doresc să continuăm colaborea cu ei în viitor.”

Obiective pentru cantonamentul din Antalya

CSM Reşiţa se pregăteşte pentru cantonamentul din Turcia, unde antrenorul Stoican va lua măsuri pentru recuperarea jucătorilor care au probleme medicale. De asemenea, se aşteaptă ca noi jucători să se alăture echipei, cu scopul de a testa câteva opţiuni înainte de începerea ligii.

Concluzii ale antrenorului echipei Timişul Şag

În urma meciului, Ciprian Urican a recunoscut superioritatea adversarilor. „Diferenţa de nivel a fost evidentă. Cu toate acestea, am avut ocazia să observăm potenţialul jucătorilor noştri tineri. Prioritatea noastră rămâne salvarea de la retrogradare.”

Întrebări pentru cititori

Ce părere aveţi despre performanţa CSM Reşiţa în meciul cu Timişul Şag? Credeţi că echipa va avea o prestaţie bună în cantonamentul din Antalya?

Vă invităm să lăsaţi comentariile voastre mai jos şi să distribuiţi acest articol pe reţelele sociale!

#CSM #Reşiţa #câştigat #clar #amicalul #Timişul #Şag #Urmează #cantonamentul #din #Antalya #Radio #România #Reșița
2025-02-01 15:12:00

Continuă să citești

Actualitate

Ce a spus Kyros Vassaras despre penalty-ul controversat din UTA-FCSB?

Publicat

în

De către

Ce a spus Kyros Vassaras despre penalty-ul controversat din UTA-FCSB?

Deciziile arbitrale contestionate în reluarea campionatului


Reluarea campionatului a adus în prim-plan o serie de polemici generate de deciziile de arbitraj. Meciul dintre U Cluj și Gloria Buzău, câștigat de clujeni cu 2-1, a stârnit discuții aprinse, mai ales datorită intervenției arbitrajului condus de Cătălin Roman.

Chiar dacă runda anterioară a fost mai calmă, un nou penalty a provocat controverse în fotbalul românesc. Lovitura de pedeapsă acordată FCSB-ului în confruntarea cu UTA, în urma căreia echipa a obținut toate cele trei puncte, a fost subiect de dezbateri atât pentru stafful arădean, cât și pentru analiști.

Critica lui Kyros Vassaras în urma meciului UTA-FCSB

În minutul 60 al meciului jucat pe stadionul Francisc Neuman, fundașul Damien Dussaut a avut o intervenție contestabilă în careu asupra lui Alexandru Musi, ceea ce a dus la dictarea unei lovituri de la 11 metri de către arbitrul Viorel Flueran.

Decizia a fost vehement contestată de oficialii UTA, care au susținut că alunecarea lui Dussaut s-a produs după ce Musi a șutat, afectând astfel în mod semnificativ desfășurarea jocului. Kyros Vassaras, șeful Comisiei Centrale a Arbitrilor, a sugerat că această decizie ar fi fost greșită, recomandând arbitrilor să nu mai acorde penalty-uri în situații similare. El a afirmat: “Dacă se mai întâmplă astfel de faze, evitați dictarea penalty-ului, deoarece contactul are loc după ce atacantul a șutat și intervenția nu este imprudentă sau violentă”.

Meszar acuză un penalty inexistent

În urma acestor evenimente, Alexandru Meszar a criticat vehement decizia arbitrului, subliniind impactul pe care l-a avut dictarea penalty-ului asupra rezultatului final. El a spus: “A fost un penalty inexistent, iar contactul fizic nu justifică o astfel de decizie”. Meszar a exprimat regretul pentru fanii echipei și pentru spectacolul oferit pe teren, precizând totodată că echipa sa a fost bine organizată în apărare și a avut ocazii de contraatac.


Ce părere aveți despre rolul arbitrajului în fotbalul românesc? Credeți că deciziile controversate afectează atât echipele, cât și fanii? Vă invităm să lăsați comentarii și să distribuiți acest articol pe rețelele sociale!

#Kyros #Vassaras #analizat #penaltyul #controversat #din #UTAFCSB #Anunț #categoric #șefului #CCA #SuperLiga
2025-02-01 17:20:00

Continuă să citești

Te-ar putea interesa și