stiriacum.ro

Suntem sociabili

Actualitate

Oamenii care au deficit de vitamina D sunt mai expusi la covid-19!

Publicat

în

Sutdii peste studii se fac in aceasta perioada de pandemie mondiala, oamenii care au lipsa vitamina D sunt mai expusi la noul coronavirus.

”Majoritatea oamenilor înțeleg că vitamina D este esențială pentru sănătatea oaselor și a mușchilor.

Analiza noastră a constatat, de asemenea, că ajută organismul să lupte împotriva infecțiilor respiratorii acute, care este responsabil pentru milioane de decese la nivel global în fiecare an”, declara Carlos Camargo, șeful Departamentului de Medicină de Urgență de la Spitalul General din Massachusetts (MGH), autorul principal al studiului.

În contextul actualei pandemii, studii bazate pe date statistice comparate indică faptul că rata morbidității în cazurile infecțiilor cu COVID-19 a fost mai mare în țările în care populația are niveluri scăzute ale vitaminei D în organism, ceea ce ar putea sugera că este foarte probabil ca vitamina D să joace un rol protector și în infecțiile cu SARS-CoV-2.

Unul dintre aceste studii a fost realizat de o echipă de cercetători de la Queen Elizabeth Hospital Trust Trust și East England University, condusă de cercetătorul român Petre Cristian Ilie.

În cadrul studiului au fost comparate nivelurile mediane de vitamina D pentru 20 de țări europene, precum și date referitoare la rata mortalității cauzate de COVID-19.

În cadrul studiului, nivelul de vitamina D, pe diferite populații și grupe de vârstă, a fost corelat cu numărul de cazuri de COVID-19 la un milion de locuitori, precum și cu numărul de decese cauzate de COVID-19 la un milion de persoane.

Valorile medii pentru ale nivelului de vitamină D din organism la populația vârstnică din Spania, Italia și în țările nordice au fost 26 nmol/l, 28 nmol/l și, respectiv, 45 nmol/l. Rezultatele analizei de sânge poziționate sub 30 nmol/l sunt clasificate ca o deficiență severă de vitamina D.

“Am găsit asocieri semnificative între nivelurile de vitamina D și numărul de cazuri COVID-19 și în special mortalitatea cauzată de aceasta infecție. Cel mai vulnerabil grup de populație pentru COVID-19 este şi cel care are cel mai mare deficit de vitamina D”, concluzionează autorii noului studiu.

O analiză realizată de cercetătorii din Filipine, pe baza datelor colectate de la pacienții cu COVID-19 din trei spitale din țările Asiei de Sud-Est, a constatat că  o incidență de 19 ori mai mare a cazurilor severe la cei cu deficiență de vitamina D.

“O creștere a nivelului seric de vitamina D în organism ar putea îmbunătăți rezultatele clinice sau reduce efectele mai grave (severe până la cele critice).

Pe de altă parte, o scădere a nivelului seric (OH) D în organism ar putea agrava rezultatele clinice ale pacienților cu COVID-2019.

În acest caz, suplimentarea cu vitamina D poate juca un rol important în creșterea 1,25-dihidroxivitamina D [1,25 (OH) 2D], forma biologică activă a Vitaminei D în sânge”, scriu autorii studiului.

Vitamina D este o vitamină solubilă în grăsimi, prezentă în mod natural în foarte puține alimente și disponibilă ca supliment alimentar. De asemenea, este produs endogen atunci când razele ultraviolete din lumina soarelui lovesc pielea și declanșează sinteza de vitamina D.

Majoritatea persoanelor adulte au nevoie de aproximativ 600 UI (unități internaționale) de vitamina D pe zi, în timp ce persoanelor în vârstă, de peste 70 de ani, li se recomandă să consume 800 UI pe zi.

Activitatea biologică a 40 UI este echivalentă cu 1 microgram de vitamina D.

Continuă să citești
Scrie o opinie

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Actualitate

Evanghelia zilei, 3 iulie

Publicat

în

De către

În duminica a treia după Rusalii Sfânta Evanghelie ne vorbește despre atitudinea pe care trebuie să o manifestăm în fața grijilor vieții.
„Zis-a Domnul: Luminătorul trupului este ochiul; dacă ochiul tău va fi curat, tot trupul tău va fi luminat. Iar dacă ochiul tău va fi rău, tot trupul tău va fi întunecat. Deci, dacă lumina care e în tine este întuneric, dar întunericul, cu cât mai mult! Nimeni nu poate să slujească la doi domni, căci sau pe unul îl va urî și pe celălalt îl va iubi, sau de unul se va lipi și pe celălalt îl va disprețui; nu puteți să slujiți lui Dumnezeu și lui Mamona. De aceea zic vouă: Nu vă îngrijiți pentru sufletul vostru ce veți mânca, nici pentru trupul vostru cu ce vă veți îmbrăca; oare nu este sufletul mai mult decât hrana și trupul decât haina? Priviți la păsările cerului, că nu seamănă, nici nu seceră, nici nu adună în hambare și Tatăl vostru Cel ceresc le hrănește. Oare nu sunteți voi cu mult mai presus decât ele? Și cine dintre voi, îngrijindu-se, poate să adauge staturii sale un cot? Iar de îmbrăcăminte de ce vă îngrijiți? Luați seama la crinii câmpului cum cresc: nu se ostenesc, nici nu torc, și vă spun vouă că nici Solomon, în toată mărirea lui, nu s-a îmbrăcat ca unul dintre aceștia. Iar dacă iarba câmpului, care astăzi este și mâine se aruncă în cuptor, Dumnezeu astfel o îmbracă, oare nu cu mult mai mult pe voi, puțin credincioșilor? Deci, nu duceți grijă, spunând: Ce vom mânca, ori ce vom bea, ori cu ce ne vom îmbrăca? Pentru că după toate acestea se străduiesc păgânii; doar știe Tatăl vostru Cel ceresc că aveți nevoie de ele. Căutați mai întâi Împărăția lui Dumnezeu și dreptatea Lui, și toate acestea se vor adăuga vouă.” (Matei 6, 22-33

Continuă să citești

Actualitate

Ciucă: Preţurile la carburanţi au scăzut, este o realitate care se vede în dimineaţa aceasta în benzinării

Publicat

în

De către

Premierul Nicolae Ciucă a declarat, vineri, că preţurile la carburanţi au scăzut, acest lucru fiind „o realitate care se vede în dimineaţa aceasta în benzinării”, iar în perioada următoare este obligatoriu ca ANPC, ANAF şi Consiliul Concurenţei să urmărească situaţia din teren şi să ia măsuri imediate.

„Preţurile la carburanţi au scăzut, este o realitate care se vede în dimineaţa aceasta în benzinării. În perioada următoare, este obligatoriu ca ANPC, ANAF şi Consiliul Concurenţei să urmărească situaţia din teren şi să ia măsuri imediate. Instituţiile au acum un cadru legal, au instrumentele care le permit intervenţia: ordonanţa de urgenţă în ceea ce priveşte compensarea şi ordonanţa anti-speculă”, a scris Ciucă, pe Facebook.

Continuă să citești

Actualitate

Rusia și-a retras trupele militare din Insula Șerpilor. Ministrul Apărării rus: „O mișcare de bunăvoință”

Publicat

în

De către

Rusia confirmă că și-a retras trupele militare din Insula Șerpilor. Ministrul Apărării din Rusia a confirmat că decizia a fost „un pas de bunăvoință” pentru a facilita transporturile de cereale.

„La 30 iunie, ca un pas de bunăvoință, forțele armate le Federației Ruse au finaizat sarcinile atribuite pe Insula Șerpilor și au retras garnizoana staționată acolo”, a declarat ministrul Apărării din Rusia.

„Astfel, s-a demonstrat comunității mondiale că Federația Rusă nu interferează cu eforturile ONU de a organiza un cordon umanitar pentru exportul de produse agricole din Ucraina”, a adăugat acesta, citat de The Guardian.

Continuă să citești

Te-ar putea interesa și