stiriacum.ro

Suntem sociabili

Actualitate

Românce, sclave pe ogoarele din Italia. „Dacă accepți o cafea și un corn, accepți și avansurile sexuale. Abuzurile au loc în văzul tuturor. Dacă refuzi, a doua zi nu te mai iau la muncă”

Publicat

în

„Braccianti” îi numesc italienii pe oamenii care muncesc în agricultură. Sunt cei care muncesc zi lumină cu brațele (braccio=braț, în italiană) ca să pună peste o sută de milioane de tone de fructe și legume pe masa europenilor în fiecare an. Italia este al doilea cel mai mare producător din UE, după Spania.
Citeşte întreaga ştire: Românce, sclave pe ogoarele din Italia. „Dacă accepți o cafea și un corn, accepți și avansurile sexuale. Abuzurile au loc în văzul tuturor. Dacă refuzi, a doua zi nu te mai iau la munc㔄Se începea munca foarte devreme, la cules de mandarine se începea la 4-5 dimineața, fiindcă de multe ori câmpurile sunt departe, mergi mult pe drum. Ai, apoi, și zece ore de muncă, fără pauze. Mănânci un sendviș foarte repede, ai voie de maximum două ori să mergi la baie și câmpul este serviciul igienic pe care trebuie să-l folosești”, povestește românca. Atunci a văzut cu ochii ei abuzurile celor pe care italienii îi numesc „caporali”, adică cei care intermediază munca la negru.
Citeşte întreaga ştire: Românce, sclave pe ogoarele din Italia. „Dacă accepți o cafea și un corn, accepți și avansurile sexuale. Abuzurile au loc în văzul tuturor. Dacă refuzi, a doua zi nu te mai iau la muncă”Autoritățile italiene estimează că 180.000 de oameni ar fi în situații de exploatare, dintre care aproape 57.000 de femei. Departe de orașe, pe terenurile agricole, trăiesc adevărate tragedii.
Citeşte întreaga ştire: Românce, sclave pe ogoarele din Italia. „Dacă accepți o cafea și un corn, accepți și avansurile sexuale. Abuzurile au loc în văzul tuturor. Dacă refuzi, a doua zi nu te mai iau la munc㔄Mersul la toaletă este un moment prielnic pentru caporali să-și pună în aplicare planul, fiindcă vorbim de o femeie pe câmp, care s-a îndepărtat de grup. Este cel mai bun moment să fie agresate. Multe femei nu spun fiindcă le e rușine, așa e cultura noastră. Apoi, gândiți-vă când sunt la menstruație, nici nu poate fi vorba despre igiena lor. E lipsit de demnitate”, mai spune românca.
Citeşte întreaga ştire: Românce, sclave pe ogoarele din Italia. „Dacă accepți o cafea și un corn, accepți și avansurile sexuale. Abuzurile au loc în văzul tuturor. Dacă refuzi, a doua zi nu te mai iau la munc㔄Există o metodă știută. Dimineața, când în piețele centrale ajung furgonetele care duc muncitoarele pe câmp, «selecția» femeilor se face chiar în mașină, lângă șofer. Pe bord sunt puse cafele și cornuri calde, de la bar. Cele care acceptă acest mic dejun înseamnă că acceptă și avansurile sexuale. Dacă refuzi însă, a doua zi nu te mai iau la muncă”, a explicat și Annarita Del Vecchio, psihologă și colaboratoare ActionAid, pentru Vita.it. Agresiunea sexuală a acestor femei este în văzul tuturor, în mijloacele de transport, în sere, în magazine sau fabrici, în spațiile de cazare, a mai adăugat psihologa.
Citeşte întreaga ştire: Românce, sclave pe ogoarele din Italia. „Dacă accepți o cafea și un corn, accepți și avansurile sexuale. Abuzurile au loc în văzul tuturor. Dacă refuzi, a doua zi nu te mai iau la munc㔄Percepția care încă domină în Italia este că românii și bulgarii sunt extracomunitari, nici măcar nu părem parte a Uniunii Europene. Există nevoia de a demonstra că acești oameni au valoare, că nu sunt doar badanta, femeia care face curățenie. Așa că am început să cercetez viața socială și necesităților pe care le au românii și m-am specializat în drepturile omului”, a povestit activista pentru Libertatea.
Citeşte întreaga ştire: Românce, sclave pe ogoarele din Italia. „Dacă accepți o cafea și un corn, accepți și avansurile sexuale. Abuzurile au loc în văzul tuturor. Dacă refuzi, a doua zi nu te mai iau la muncă”Adriana a observat că „Sindromul Italia”, adică depresia severă pe care psihiatrii au documentat-o în rândul badantelor – îngrijitoare casnice, este o realitate și la „braccianti”. „Multe dintre femei devin foarte izolate social, simt acut sentimentul de solitudine, de suferință, mai ales cele care lasă copiii în țară. Trăind departe de societate, fără contact cu ceilalți, acces la servicii, fără să-ți știi drepturile, toate duc la o stare depresivă care în ani își spune cuvântul”. Ajung să fie niște brațe și atât.
Citeşte întreaga ştire: Românce, sclave pe ogoarele din Italia. „Dacă accepți o cafea și un corn, accepți și avansurile sexuale. Abuzurile au loc în văzul tuturor. Dacă refuzi, a doua zi nu te mai iau la muncă”A auzit la acele întâlniri povești pentru care nimeni nu poate fi cu adevărat pregătit. „Programul e foarte lung, când încep recoltările programul poate să înceapă de la 3 dimineața și să se întindă până se face întuneric din nou. Apoi, condițiile: trebuie să stea în genunchi să culeagă, în soare, fructe, legume, nu au echipamente sau surse de apă în apropiere. E problema epuizării. După un sezon de lucru, stau și zac”, povestește Irina despre dificultățile muncii în afară.                  Articol din „Libertatea”

 

 

Continuă să citești
Scrie o opinie

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate

Se extinde Clinica OncoHelp din Timișoara? Află detalii surprinzătoare! – Stiri Resita

Publicat

în

De către

Se extinde Clinica OncoHelp din Timișoara? Află detalii surprinzătoare!  - Stiri Resita

Extinderea Clinicii OncoHelp din Timișoara: o decizie importantă pentru pacienții oncologici

Consilierii locali din Timișoara au aprobat extinderea Clinicii OncoHelp, o inițiativă crucială pentru tratamentul pacienților cu cancer din întreaga regiune. Membrii AUR s-au opus acestui proiect.

Clinica OncoHelp Timișoara, cunoscută pentru tratamentele oncologice oferite anual mii de pacienți, va beneficia de o extindere semnificativă, după ce consilierii locali au adoptat, în cadrul unei ședințe recente, hotărârea necesară. Singurii care s-au opus acestei inițiative au fost reprezentanții AUR.

Primarul orașului Timișoara, Dominic Fritz, a exprimat nemulțumirea față de votul negativ al membrilor AUR, considerându-l „un atac direct asupra bolnavilor de cancer și familiilor acestora”.

Importanța extinderii Clinicii OncoHelp

Extinderea Clinicii OncoHelp este vitală pentru mii de pacienți oncologici din vestul României. Aceasta a fost politicizată de AUR, în ciuda necesității clare a acestui proiect. În urma votului favorabil al celorlalți consilieri, s-a subliniat că OncoHelp nu este o afacere privată, ci o organizație care oferă tratamente gratuite pacienților.

Sistemul de sănătate public este depășit

Viceprimarul USR, Paula Romocean, a argumentat că extinderea clinicii este o necesitate, având în vedere că sistemul public din România nu reușește să satisfacă cerințele actuale. „ONG-urile ca OncoHelp umplu golurile sistemului de sănătate”, a afirmat ea.

Romocean a criticat lipsa de empatie a celor care blochează inițiativele care salvează vieți: „Comunitatea timișoreană merită mai mult decât politici făcute pentru spectacol.”

Servicii gratuite pentru pacienți

Șerban Negru, președintele Asociației OncoHelp, a evidențiat importanța extinderii, menționând că, în anul precedent, 10.000 de pacienți au fost tratați în această clinică, cu un număr impresionant de 3.600 de internări pe lună.

Afirmațiile sale au inclus și faptul că pacienții beneficiază de servicii gratuite, iar asociația nu a perceput niciodată bani de la pacienți. De asemenea, au fost oferite condiții de cazare și masă gratuită pentru pacienții veniți din alte zone, în ciuda faptului că statul român nu decontează aceste cheltuieli.

În contextul în care 100.000 de români sunt diagnosticați cu cancer anual, extinderea Clinicii OncoHelp reprezintă un pas vital pentru comunitate. Consilierii locali au datoria de a susține astfel de inițiative esențiale.

Opinie și implicare comunitară

Ce părere aveți despre extinderea Clinicii OncoHelp din Timișoara? Considerați că politicile locale sprijină cu adevărat interesele pacienților? Împărtășiți-vă gândurile în comentarii și distribuiți acest articol pe rețelele sociale pentru a susține inițiativele care ajută comunitatea!

#Clinica #OncoHelp #Timişoara #extinde #Radio #România #Reșița
2025-01-18 13:13:00

Continuă să citești

Actualitate

De ce 12.000 de contribuabili din Reșița au plătit deja impozitul pe 2025? – Stiri Resita

Publicat

în

De către

Câți contribuabili au plătit deja impozitul pentru 2025? 12.000!

12.000 de contribuabili din Reşiţa au plătit impozitul pentru 2025


Aproape 12.000 de contribuabili din Reşiţa au efectuat plățile impozitelor pentru anul 2025, majoritatea optând pentru metoda clasică, la ghişeu.

Aceasta acțiune a început pe 8 ianuarie, iar reşiţenii au avut ocazia să achite taxele și impozitele locale. Deși plata online oferă o reducere de 10%, în comparație cu 5% pentru plățile la ghişeu, mulți contribuabili au preferat varianta tradițională.

Contribuabilii care doresc să beneficieze de această bonificație trebuie să își achite dările până pe 31 martie. În ultimele zile, s-au înregistrat plăți de la aproximativ 11.600 de reşiţeni, incluzând atât persoane fizice, cât și juridice.

„Aproximativ 55% dintre contribuabili au ales să plătească la ghişee, în timp ce restul, 45%, au folosit opțiunile online. De cele mai multe ori, cei care plătesc la ghişee sunt pensionarii, ceea ce se aliniază cu tendințele observate în această perioadă a anului”, a declarat Mihaela Ţugmeanu, şefa Direcţiei Impozite şi Taxe Locale.

În ceea ce privește anul anterior, 2024, colectarea impozitelor a fost satisfăcătoare, cu aproximativ 83% din sumele datorate fiind achitate.

Modalități de plată a impozitelor locale

Impozitele și taxele locale pot fi plătite la următoarele locații:

  • Direcția Impozite și Taxe din Piața 1 Decembrie 1918, nr. 9
  • Bdul Republicii, nr. 18

De asemenea, contribuabilii pot opta pentru plata online pe platforma ghișeul.ro sau prin aplicația MyReşiţa, disponibilă pe iOS și Android.

Este important de menționat că impozitele pentru anul 2025 au fost indexate cu 10,4% pentru a ține pasul cu inflația.

Ce metode de plată preferați pentru achitarea impozitelor? Ați optat pentru plățile online sau preferați ghișeul? Lăsați-ne părerea voastră în comentarii și nu uitați să distribuiți acest articol pe rețelele sociale!

#Reşiţa #contribuabili #plătit #deja #impozitul #pentru #Radio #România #Reșița
2025-01-18 09:52:00

Continuă să citești

Actualitate

Ce l-a determinat pe un călător să distrugă geamul tramvaiului cu o trotinetă? – Stiri Resita

Publicat

în

De către

Ce l-a determinat pe un călător să distrugă geamul tramvaiului cu o trotinetă?  - Stiri Resita

Incident neobișnuit în Timișoara: Călător distruge geamul tramvaiului cu o trotinetă


Vineri seara, pe 17 ianuarie 2025, un incident surprinzător a avut loc în Timișoara, când un călător a spart geamul unui tramvai de pe linia 6, nemulțumit că vatmanul i-a refuzat accesul cu trotineta.

Potrivit informațiilor oferite de Societatea de Transport Public Timișoara (STPT), bărbatul a coborât în stația Piața 700 și a utilizat trotinetă pentru a distruge geamul vehiculului, ca reacție la refuzul vatmanului de a-l lăsa să urce.

”Incidentul a fost cauzat de un călător care a spart geamul de la ultima ușă a tramvaiului. Vatmanul a alertat autoritățile prin 112, iar acum sunt la fața locului pentru a gestiona situația”, a declarat un reprezentant al STPT.

Poliția Secției 1 Urbane Timișoara a fost notificată în jurul orei 19:30 de vatmanul tramvaiului, care a lui a relatat circumstanțele incidentului.

”Datorită unui conflict spontan, un călător a decis să lovească geamul ușii tramvaiului, folosingu-se de trotineta sa. Polițiștii au ajuns rapid la locul faptei și au demarat o anchetă pentru distrugere”, a adăugat Inspectoratul de Poliție Județean Timiș.

Cercetările sunt în curs de desfășurare

Autoritățile fac acum demersuri pentru a identifica persoana responsabilă de acest incident. A fost deschis un dosar penal pentru distrugere, iar cetățenii sunt rugați să ofere informații utile despre făptaș.

  • Incidentul a avut loc pe ruta tramvaiului 6.
  • Bărbatul a reacționat după ce a fost refuzat de vatman.
  • Poliția investighează cazul pentru a găsi vinovatul.

Ce părere aveți despre comportamentul călătorilor în transportul public? Credeți că astfel de incidente ar putea fi prevenite prin reguli mai stricte? Vă invităm să ne lăsați comentariile voastre și să distribuiți acest articol pe rețelele sociale!

#geamul #unui #tramvai #distrus #trotinetă #călător #nemulțumit #Radio #România #Reșița
2025-01-18 09:46:00

Continuă să citești

Te-ar putea interesa și