stiriacum.ro

Suntem sociabili

Actualitate

Românce, sclave pe ogoarele din Italia. „Dacă accepți o cafea și un corn, accepți și avansurile sexuale. Abuzurile au loc în văzul tuturor. Dacă refuzi, a doua zi nu te mai iau la muncă”

Publicat

în

„Braccianti” îi numesc italienii pe oamenii care muncesc în agricultură. Sunt cei care muncesc zi lumină cu brațele (braccio=braț, în italiană) ca să pună peste o sută de milioane de tone de fructe și legume pe masa europenilor în fiecare an. Italia este al doilea cel mai mare producător din UE, după Spania.
Citeşte întreaga ştire: Românce, sclave pe ogoarele din Italia. „Dacă accepți o cafea și un corn, accepți și avansurile sexuale. Abuzurile au loc în văzul tuturor. Dacă refuzi, a doua zi nu te mai iau la munc㔄Se începea munca foarte devreme, la cules de mandarine se începea la 4-5 dimineața, fiindcă de multe ori câmpurile sunt departe, mergi mult pe drum. Ai, apoi, și zece ore de muncă, fără pauze. Mănânci un sendviș foarte repede, ai voie de maximum două ori să mergi la baie și câmpul este serviciul igienic pe care trebuie să-l folosești”, povestește românca. Atunci a văzut cu ochii ei abuzurile celor pe care italienii îi numesc „caporali”, adică cei care intermediază munca la negru.
Citeşte întreaga ştire: Românce, sclave pe ogoarele din Italia. „Dacă accepți o cafea și un corn, accepți și avansurile sexuale. Abuzurile au loc în văzul tuturor. Dacă refuzi, a doua zi nu te mai iau la muncă”Autoritățile italiene estimează că 180.000 de oameni ar fi în situații de exploatare, dintre care aproape 57.000 de femei. Departe de orașe, pe terenurile agricole, trăiesc adevărate tragedii.
Citeşte întreaga ştire: Românce, sclave pe ogoarele din Italia. „Dacă accepți o cafea și un corn, accepți și avansurile sexuale. Abuzurile au loc în văzul tuturor. Dacă refuzi, a doua zi nu te mai iau la munc㔄Mersul la toaletă este un moment prielnic pentru caporali să-și pună în aplicare planul, fiindcă vorbim de o femeie pe câmp, care s-a îndepărtat de grup. Este cel mai bun moment să fie agresate. Multe femei nu spun fiindcă le e rușine, așa e cultura noastră. Apoi, gândiți-vă când sunt la menstruație, nici nu poate fi vorba despre igiena lor. E lipsit de demnitate”, mai spune românca.
Citeşte întreaga ştire: Românce, sclave pe ogoarele din Italia. „Dacă accepți o cafea și un corn, accepți și avansurile sexuale. Abuzurile au loc în văzul tuturor. Dacă refuzi, a doua zi nu te mai iau la munc㔄Există o metodă știută. Dimineața, când în piețele centrale ajung furgonetele care duc muncitoarele pe câmp, «selecția» femeilor se face chiar în mașină, lângă șofer. Pe bord sunt puse cafele și cornuri calde, de la bar. Cele care acceptă acest mic dejun înseamnă că acceptă și avansurile sexuale. Dacă refuzi însă, a doua zi nu te mai iau la muncă”, a explicat și Annarita Del Vecchio, psihologă și colaboratoare ActionAid, pentru Vita.it. Agresiunea sexuală a acestor femei este în văzul tuturor, în mijloacele de transport, în sere, în magazine sau fabrici, în spațiile de cazare, a mai adăugat psihologa.
Citeşte întreaga ştire: Românce, sclave pe ogoarele din Italia. „Dacă accepți o cafea și un corn, accepți și avansurile sexuale. Abuzurile au loc în văzul tuturor. Dacă refuzi, a doua zi nu te mai iau la munc㔄Percepția care încă domină în Italia este că românii și bulgarii sunt extracomunitari, nici măcar nu părem parte a Uniunii Europene. Există nevoia de a demonstra că acești oameni au valoare, că nu sunt doar badanta, femeia care face curățenie. Așa că am început să cercetez viața socială și necesităților pe care le au românii și m-am specializat în drepturile omului”, a povestit activista pentru Libertatea.
Citeşte întreaga ştire: Românce, sclave pe ogoarele din Italia. „Dacă accepți o cafea și un corn, accepți și avansurile sexuale. Abuzurile au loc în văzul tuturor. Dacă refuzi, a doua zi nu te mai iau la muncă”Adriana a observat că „Sindromul Italia”, adică depresia severă pe care psihiatrii au documentat-o în rândul badantelor – îngrijitoare casnice, este o realitate și la „braccianti”. „Multe dintre femei devin foarte izolate social, simt acut sentimentul de solitudine, de suferință, mai ales cele care lasă copiii în țară. Trăind departe de societate, fără contact cu ceilalți, acces la servicii, fără să-ți știi drepturile, toate duc la o stare depresivă care în ani își spune cuvântul”. Ajung să fie niște brațe și atât.
Citeşte întreaga ştire: Românce, sclave pe ogoarele din Italia. „Dacă accepți o cafea și un corn, accepți și avansurile sexuale. Abuzurile au loc în văzul tuturor. Dacă refuzi, a doua zi nu te mai iau la muncă”A auzit la acele întâlniri povești pentru care nimeni nu poate fi cu adevărat pregătit. „Programul e foarte lung, când încep recoltările programul poate să înceapă de la 3 dimineața și să se întindă până se face întuneric din nou. Apoi, condițiile: trebuie să stea în genunchi să culeagă, în soare, fructe, legume, nu au echipamente sau surse de apă în apropiere. E problema epuizării. După un sezon de lucru, stau și zac”, povestește Irina despre dificultățile muncii în afară.                  Articol din „Libertatea”

 

 

Continuă să citești
Scrie o opinie

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Actualitate

Rusia și-a retras trupele militare din Insula Șerpilor. Ministrul Apărării rus: „O mișcare de bunăvoință”

Publicat

în

De către

Rusia confirmă că și-a retras trupele militare din Insula Șerpilor. Ministrul Apărării din Rusia a confirmat că decizia a fost „un pas de bunăvoință” pentru a facilita transporturile de cereale.

„La 30 iunie, ca un pas de bunăvoință, forțele armate le Federației Ruse au finaizat sarcinile atribuite pe Insula Șerpilor și au retras garnizoana staționată acolo”, a declarat ministrul Apărării din Rusia.

„Astfel, s-a demonstrat comunității mondiale că Federația Rusă nu interferează cu eforturile ONU de a organiza un cordon umanitar pentru exportul de produse agricole din Ucraina”, a adăugat acesta, citat de The Guardian.

Continuă să citești

Actualitate

BREAKING. Președintele Biden anunță creșterea prezenței militare a SUA în România

Publicat

în

De către

Președintele Biden a anunțat miercuri la Madrid, înaintea summit-ului NATO, că SUA își vor crește prezența militară în România. E vorba despre o nouă forță de luptă, o brigadă rotativă cu 3.000 de militari și 2.000 de angajați.

„Statele Unite își vor îmbunătăți poziția de apărare în Europa pentru a răspunde provocărilor și mediului de securitate și vor servi, de asemenea, la consolidarea securității noastre colective. La începutul acestui an, am trimis încă 20.000 de soldați în Europa pentru a întări Alianța și pentru a răspunde mișcărilor Rusiei, ceea ce duce forțele militare în Europa la 100.000 de trupe”, a spus Biden într-o scurtă declarație de presă împreună cu secretarul general NATO, Jens Stoltenberg.

Continuă să citești

Actualitate

Florin Cîţu şi-a dat demisia de la şefia Senatului

Publicat

în

De către

Preşedintele PNL, premierul Nicolae Ciucă, a anunţat miercuri că Florin Cîţu şi-a dat demisia de la şefia Senatului.

Potrivit acestuia, Alina Gorghiu va prelua interimar conducerea Camerei superioare a Parlamentului.

„Ţinând cont de activitatea guvernamentală şi parlamentară, de responsabilitatea PNL şi de nevoia de coerenţă care trebuie luate la nivelul Guvernului şi în deplină concordanţă cu deciziile luate politic la nivelul Coaliţiei, au avut loc discuţii, au avut loc dezbateri şi în urma acestora preşedintele Senatului, Florin Cîţu, şi-a anunţat demisia, urmând ca funcţia de preşedinte al Senatului, cu delegare de atribuţii, să fie exercitată de dna senator Alina Gorghiu”, a spus Ciucă

Continuă să citești

Te-ar putea interesa și