stiriacum.ro

Suntem sociabili

Actualitate

România fără medici? Ce ne facem?

Publicat

în

Directorul medical al Institutului Inimii „Nicolae Stăncioiu” din Cluj-Napoca, Adrian Molnar, a afirmat că cele 600 de locuri rămase libere la Rezidenţiat sunt cele deficitare pe piaţa medicală din România, dar şi cele foarte dificile, precizând că tinerii se îndreaptă spre specialităţi în care este mai puţin stres, temându-se că nu vor avea unde să lucreze după terminarea specializării.
„Am rămas surprins când am auzit că în sesiunea din toamna anului trecut de la Rezidenţiat au rămas aproape 600 de locuri neocupate în specialităţi care sunt şi aşa deficitare pe piaţa medicală din România. Sunt specialităţile care sunt foarte dificile, cum ar fi Terapia Intensivă, medicina de urgenţă, specialităţile chirurgicale în general. Care ar fi explicaţia? Discutând cu colegii mei şi cu persoane din staful DSP-ului de la noi am creionat un scenariu. Cred că acestea sunt specialităţi foarte, foarte dificile şi în perioada de învăţare de specializare, dar mai ales după aceea, practica medicală în aceste specialităţi impun un stres permanent, un consum permanent, o viaţă cel puţin dificilă”, a afirmat Adrian Molnar.
El a precizat că în urmă cu zeci de ani era o bătălie mare pentru ocuparea unei specialităţi foarte căutate, iar acest lucru nu mai este valabil în prezent.
„Dacă m-aş referi la specialitatea mea de chirurgie cardio-vasculară este prima dată când din numărul de patru locuri scoase la rezidenţiat unul a rămas neocupat. Dar noi stăm bine. Mă uitam pe statistica publicată de Ministerul Sănătăţii la Iaşi, din cinci locuri scoase la concurs nu s-a ocupat niciunul, la Târgu Mureş nu s-au ocupat două posturi. Zece posturi nu au fost ocupate în specialitatea de chirurgie cardio-vasculară, o specialitate care când eu am dat examenul, în urmă cu 30 de ani era o bătălie mare pentru a ocupa, era o specialitate care era foarte căutată. Şi anii următori”, a mai afirmat directorul medical de la Institutul Inimii din Cluj-Napoca.
El a completat că tinerii se îndreaptă către specialităţi în care este mai puţin stres.
„Apoi, pe măsură ce a trecut timpul am văzut tot mai puţin interes apare în rândul tinerilor. La chirurgia generală sunt aproape 100 de locuri neocupate pe ţară. Ceea ce e fantastic de frustrant şi de neînţeles. Per total, dacă ne uităm pe locurile rămase neocupate am observat că tinerii astăzi se îndreaptă spre specialităţi în care este mai puţin stres după aceea, după obţinerea specialităţii, o activitate care se poate încheia la miezul zilei şi specialităţi care pot fi practicate la nivel de cabinet. Sigur că îngrijorarea principală a tinerilor este că după terminarea specializării ei nu au un loc de muncă unde să activeze. Locurile sunt foarte puţine la nivel naţional, sunt spitale care au promise că se vor deschide şi nu s-au deschis, în spitale care la ora actuală funcţionează numărul de locuri este limitat, depinde de pensionarea unor alţi medici”, a mai declarat Adrian Molnar.
Ministrul Sănătăţii Alexandru Rafila a decis organizarea unei sesiuni extraordinare a concursului de rezidenţiat în data de 14 mai 2023, pentru cele 628 de locuri şi posturi rămase neocupate în sesiunea noiembrie 2022, care sunt în specialităţi deficitare, precum medicina de urgenţă, medicina de familie, chirurgie generală, neonatologie.
sursa: Europa Press RO

Actualitate

Incident la Târgul de Crăciun: Roata panoramică blocată în parcul „Oleg Danovski

Publicat

în

De către

 

 

Într-un incident neașteptat, roata panoramică din Târgul de Crăciun organizat în parcul „Oleg Danovski” din Constanța a suferit o blocare, determinând intervenția de urgență a Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Constanța. Eforturile de remediere au implicat 3 echipaje SMURD, o autoutilitară dotată cu scară și o auto-platformă specializată pentru evacuarea celor aflați la înălțime.

Incidentul a generat momente tensionate în rândul vizitatorilor care se aflau la înălțime în roata panoramică, iar autoritățile au reacționat prompt pentru a asigura siguranța acestora. Echipajele de intervenție au acționat coordonat pentru a rezolva situația și a preveni orice potențial pericol.

Conform informațiilor furnizate de ISU Constanța, intervenția a inclus utilizarea a trei echipaje SMURD, pregătite să gestioneze situații de urgență medicale. În plus, o autoutilitară echipată cu scară și o auto-platformă au fost mobilizate pentru evacuarea persoanelor aflate la înălțime în roata panoramică.

Pe parcursul operațiunii de salvare, echipajele au lucrat cu profesionalism și eficiență pentru a asigura siguranța tuturor persoanelor implicate. Din fericire, nicio victimă sau rănit nu a fost raportat în urma incidentului.

Organizatorii Târgului de Crăciun și autoritățile locale au luat măsuri suplimentare pentru a evalua și remedia problemele tehnice ale roții panoramice, asigurându-se că astfel de incidente vor fi prevenite în viitor. Evenimentul a continuat după soluționarea situației, oferind vizitatorilor o experiență plăcută și în siguranță în spiritul sărbătorilor de iarnă.

Continuă să citești

Actualitate

30 noiembrie- Sfântul Andrei, Cel întâi chemat

Publicat

în

De către

 

Titlu: „Rugăciune pentru Pacea Lumii și Bunătate în Suflete: Omagiu Sfântului Andrei”

Într-o zi specială de sărbătoare spirituală, ne îndreptăm gândurile și rugăciunile către cel chemat între Apostoli, verhovnicul și fratele adevărat, Sfântul Andrei. Prin intermediul acestei rugăciuni, aducem omagiu și ne încredem în harul său, cerând Stăpânului tuturor să dăruiască pace lumii și milă sufletelor noastre.

Sfântul Andrei, cunoscut drept „Cel întâi chemat”, rămâne un izvor de inspirație și sfințenie în tradiția creștină. Astăzi, ne adunăm în rugăciune pentru a implora binecuvântarea lui Andrei asupra lumii noastre tulburate și pentru a căuta în sufletele noastre acea mare milă pe care Sfântul o revarsă.

Această rugăciune devine o doxologie, un cântec de slavă adus Creatorului, prin intermediul căruia ne conectăm la spiritualitatea sfântă a zilei. Într-un sinaxar al adorării, suntem ghidați să privim spre Sfântul Andrei ca pe un intermediar între lumea noastră și Divinitate.

În această atmosferă de solemnitate și sfințenie, rugăciunea noastră devine un legământ de păstrare a păcii în lume și de a căuta acea mare milă pentru sufletele noastre. Sinaxarul și doxologia devin instrumente ale credinței noastre, iar Sfântul Andrei devine un călăuzitor divin în această călătorie spirituală.

Așadar, să ne unim în inimă și rugăciune pentru a aduce pace în lume și a dobândi acea milă divină în sufletele noastre, inspirați de Sfântul Andrei, apostolul și rugătorul nostru.

Continuă să citești

Actualitate

Aleodor SOBOLU primarul din comuna Orțișoara, este acel primar care nu vrea șă își completeze declarația de AVERE! ANI va lua măsuri!

Publicat

în

De către

Tupeistul sau analfabetul politic Aleodor Sobolu, primarul din comuna Orțișoara, nu și-a completat declarația de avere din 2020. Imediat intrăm în anul 2024.

Acest om are un tupeu ieșit din comun, i-a păcălit pe cetățenii să îl voteze, și acum crede că este tarlaua lui personală.

Oameni fără conduită și fără obraz , din această categorie face parte Aleodor.

În 2020 a ieșit la mustață primar. La anul cetățenii sunt hotărâți să nu îl mai voteze.

Acest primar a făcut toate combinațiile posibile în comună, a mințit și păcălit oamenii cum a vrut el.

În declarația de avere, completată în 2020, figureză cu două mașini, o Toyota Yaris, și un Mercedes sin 2016(de unde a avut bani să cumpere…..numai el știe.)

  • deține o casă în Orțișoara din 2017 cu o suprafață de 980mp
  • Salariu anual era în 2020 65.000 RON(5500 ron/ lunar)

Cu o mie de euro salar pe lună are bani de Mercedes din 2016?????!!!! Cam șmecher și hoț neprins acest individ…….

Hai ALEODORE completează declarația de avere și interese, până nu vine ANI și DNA-ul!!!! Să vedem cu ce te-ai mai îmbogățit…….sau o ascunde bine ….averea…..

Mai urmează și alții…….

Continuă să citești

Te-ar putea interesa și