stiriacum.ro

Suntem sociabili

Actualitate

✝) Duminica a 5-a din Post (a Cuvioasei Maria Egipteanca) 2 aprilie 2023

Publicat

în

 

DUMINICA
A CINCEA A SFÂNTULUI ŞI MARELUI POST

Evanghelia de la Marcu
(X, 32-45)

n vremea aceea, luându-i cu El pe cei doisprezece ucenici ai Săi, Iisus a început să le spună cele ce aveau să I se întâmple: „Iată, ne suim la Ierusalim şi Fiul Omului va fi dat în mâna arhiereilor şi cărturarilor; şi-L vor osândi la moarte şi-L vor da pe mâna păgânilor şi-L vor batjocori şi-L vor scuipa şi-L vor biciui şi-L vor omorî, dar după trei zile va învia“. Şi au venit la El Iacob şi Ioan, fiii lui Zevedeu, zicându-I: „Învăţătorule, voim să ne faci ceea ce-#i vom cere“. Iar El le-a zis: „Ce voiţi să vă fac?“ Iar ei I-au zis: „Dă-ne să şedem unul de-a dreapta Ta şi altul de-a stânga Ta, întru slava Ta“. Dar Iisus le-a răspuns: „Nu ştiţi ce cereţi. Puteţi să beţi paharul pe care îl beau Eu şi să vă botezaţi cu botezul cu care Eu Mă botez?“ Iar ei I-au zis: „Putem“. Şi Iisus le-a zis: „Într’adevăr, paharul pe care Eu îl beau îl veţi bea şi cu botezul cu care Eu Mă botez vă veţi boteza, dar a şedea de-a dreapta Mea sau de-a stânga Mea nu este al Meu a da, ci celor pentru care s’a pregătit“. Şi auzind cei zece, au prins a se supăra pe Iacob şi pe Ioan. Şi Iisus, chemându-i la Sine, le-a zis: „Ştiţi că cei ce se socotesc conducători ai neamurilor domnesc peste ele şi cei mari ai lor le stăpânesc; dar între voi să nu fie aşa, ci cel ce va vrea să fie mare între voi, să fie slujitorul vostru, şi cel ce va vrea să fie întâiul între voi, să le fie tuturor slugă; că nici Fiul Omului n’a venit să I se slujească, ci să slujească şi să-Şi dea viaţa răscumpărare pentru mulţi“. 

În aceiaşI zi se citeşte şI Evanghelia Cuvioasei Maria Egipteanca
de la Luca
(VII, 36-50)
În vremea aceea unul din farisei L-a rugat pe Iisus să mănânce cu el. Şi, intrând în casa fariseului, a stat la masă. Şi iată că era în cetate o femeie păcătoasă; şi aflând că El stă la masă în casa fariseului, a adus un alabastru cu mir şi stând la spate, lângă picioarele Lui, plângând a’nceput să-I ude cu lacrimi picioarele, şi cu părul capului ei le ştergea. Şi-I săruta picioarele şi le ungea cu mir. Şi văzând fariseul care-L chemase, şi-a zis în sine: „Dacă acesta ar fi profet, ar şti cine este şi ce fel de femeie este aceasta care se atinge de el, că este păcătoasă…“. Şi răspunzând Iisus, i-a zis: „Simone, am să-ţi spun ceva“. Iar el I-a zis: „Spune, învăţătorule!“ „Un cămătar avea doi datornici. Unul era dator cu cinci sute de dinari, iar celălalt cu cincizeci. Dar, neavând ei cu ce să plătească, i-a iertat pe amândoi. Deci, care dintre ei îl va iubi mai mult?“ Răspunzând Simon, a zis: „Cred că acela căruia i-a iertat mai mult“. Iar El i-a zis: „Drept ai judecat“. Şi întorcându-Se către femeie, i-a zis lui Simon: „O vezi tu pe femeia aceasta? Am intrat în casa ta şi apă pe picioare nu Mi-ai dat; ea însă cu lacrimi Mi-a udat picioarele şi cu părul capului ei le-a şters. Tu sărutare nu mi-ai dat; ea însă, de când am intrat, n’a încetat să-Mi sărute picioarele. Tu cu untdelemn capul nu Mi l-ai uns; ea însă cu mir Mi-a uns picioarele. De aceea îţi spun: Iertate sunt păcatele ei cele multe, fiindcă mult a iubit. Iar cui i se iartă puţin, puţin iubeşte“. Şi i-a zis ei: „Iertate îţi sunt păcatele!“ Şi cei ce şedeau împreună la masă au început să zică în sinea lor: „Cine este acesta, care şi iartă păcate?“ Şi i-a spus femeii: „Credinţa ta te-a mântuit; mergi în pace!“

Actualitate

Care sunt detaliile despre extinderea clădirilor Spitalului Municipal din Arad?

Publicat

în

De către

Care sunt detaliile despre extinderea clădirilor Spitalului Municipal din Arad?

Reabilitarea Spitalului Municipal din Arad: Proiecte de Extindere și Modernizare


Proiectul de Reabilitare în Curs de Desfășurare

Lucrările de reabilitare a Spitalului Municipal din Arad sunt în curs de desfășurare, arhitecții contractați de Consiliul Județean Arad stabilind deja detalii importante pentru extinderea și modernizarea viitoare a instituției.

Istoricul Spitalului Municipal

Clădirea istorică, situată la intersecția străzilor Elena Ghiba Birta și Aviator Ioan Sava, a fost fondată în 1836 ca spital al orașului. Denumirea oficială de Spital Municipal a fost ștearsă în 2022, când Consiliul Județean a preluat administrarea clădirii. Acum, spitalul adăpostește diverse secții din cadrul Spitalului Județean Arad.

Finanțare și Plan Urbanistic

Anul trecut, Consiliul Județean a obținut fonduri prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) pentru reabilitarea pavilionului central, clasificat ca monument istoric, iar lucrările vor începe în iulie 2024. Pe lângă acest proiect, autoritățile urmăresc să continue modernizarea spitalului, necesitând un Plan Urbanistic Zonal (PUZ) pentru a stabili direcțiile viitoare de intervenție.

Detalii Importante despre PUZ

PUZ-ul a fost elaborat de firma timișoreană Subcontrol SRL, care are o experiență vastă în acest domeniu. Arhitecta Diana Lucaci a subliniat că documentația vizează corelarea investițiilor în curs, medierea nevoilor spitalului, și implementarea concluziilor unui studiu istoric relevant.

Expansiuni Preconizate în Curtea Spitalului

Se preconizează construirea a două noi corpuri de clădire în curtea spitalului. Proiectele propuse includ renovarea energetică a clădirii principale, realizarea unui nou corp pentru radioterapie și un ambulatoriu, toate având la bază un studiu de fezabilitate bine structurat.

Modificări în Circuitele de Acces

PUZ-ul prevede și modificări în circuitele de acces, inclusiv utilizarea unei porți nefolosite dinspre strada Elena Ghiba Birta și lărgirea accesului dinspre strada Aviator Ioan Sava pentru a facilita intrarea și ieșirea vehiculelor.

Extinderea Spațiilor Constructive

Documentația sugerează o reconfigurare a spațiului, îmbunătățind coeficientul de utilizare a terenului (POT) de la 30,95% la 45%. Regimul de înălțime propus va permite construcții de maximum 2 etaje, având ca scop și crearea de spații pentru lifturi și echipamente necesare. Se vor păstra și spațiile verzi valoroase din punct de vedere istoric, precum grădinile existente.

Parcare Subterană și Necesitatea Secției de Radioterapie

Planul include, de asemenea, o parcare subterană pe două nivele cu 114 locuri, spre a suplimenta locurile de parcare disponibile. Construcția secției de radioterapie rămâne una dintre cele mai importante priorități, având în vedere că pacienții din Arad sunt nevoiți să călătorească în alte orașe pentru tratament.

Întrebări pentru Cititori

Credeți că aceste modificări vor îmbunătăți semnificativ calitatea serviciilor de sănătate din Arad? Cum considerați că va influența viitoarea secție de radioterapie tratamentul pacienților din oraș?

Vă invităm să ne împărtășiți opiniile în comentarii și să distribuiți acest articol pe rețelele sociale pentru a informa și pe alții despre aceste importante dezvoltări!

#Cum #arată #planurile #extindere #clădirilor #Spitalului #Municipal #din #Arad #Special #Arad
2025-02-05 12:00:00

Continuă să citești

Actualitate

Visezi la un lac cu apă termală și nuferi aproape de Timișoara? Vezi ce investiție!

Publicat

în

De către

Pecica, un nou parc cu lac termal, beneficiază de fonduri europene


La doar câțiva pași de Timișoara, orașul Pecica din județul Arad se pregătește să-și transforme peisajul natural printr-un proiect inovativ. Locuitorii vor avea ocazia să se relaxeze în curând într-un parc cu un lac alimentat cu apă termală, asemănător zonei cu nuferi de la Felix.

Detalii despre proiect

Primăria Orașului Pecica, împreună cu Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest, a semnat un contract de finanțare pentru proiectul intitulat „Crearea unui ecosistem acvatic prin amenajarea unui lac termal”. Această inițiativă, susținută de fonduri europene din Programul Regional Vest 2021-2027, va transforma o fostă pășune în spațiu verde destinat relaxării și protecției biodiversității.

Locație și caracteristici

Parcul va fi situat lângă râul Mureș și va beneficia de un foraj pentru apă geotermală deja existent. Zona va include habitate pentru fauna locală, contribuind astfel la crearea unui ecosistem care să suporte și să îmbogățească biodiversitatea.

Flora și fauna diversă

Vizitatorii vor avea ocazia să admire o varietate de plante, inclusiv:

  • Nuferi albi
  • Crini
  • Iriși de baltă
  • Stuf și papură
  • Arbori și plante medicinale
  • Ierburi aromatice și mirodenii

De asemenea, lacul va fi populat cu pești, iar pentru a menține biodiversitatea, se vor instala cuiburi și scorburi artificiale pentru păsări și lilieci, hoteluri pentru insecte și alte structuri pentru polenizatori.

Infrastructura parcului

Noul parc va include alei de promenadă din lemn deasupra apei, poduri de acces, precum și mobilier urban, cum ar fi:

  • Bănci
  • Foișoare
  • Observatoare ornitologice
  • Pontoane

Corridor ecologic și beneficiile pentru comunitate

Proiectul va crea un coridor ecologic între râul Mureș și lac, facilitând migrarea faunei și menținerea diversității genetice. Odată finalizat, Pecica va avea aproape 3,5 hectare de infrastructură verde, crescând suprafața de spații verzi la 47,92 mp/locuitor, în apropierea recomandării de 50 mp/locuitor din partea Organizației Mondiale a Sănătății.

Investiția în viitorul verde al Pecicăi

Proiectul necesită o investiție de aproape 2,2 milioane de euro, dintre care aproape 2 milioane sunt fonduri nerambursabile. Beneficiarul este Primăria orașului Pecica, iar implementarea se va desfășura în următorii doi ani, sub egida Programului Regional Vest – Infrastructură verde.

Concluzie

Regiunea Vest are la dispoziție fonduri europene de 1,18 miliarde de euro prin Programul Regional Vest 2021-2027, pentru a sprijini dezvoltarea economică și bunăstarea locuitorilor.

Ce alte inițiative ecologice ați dori să vedeți în comunitatea dumneavoastră? Cum credeți că va influența acest parc viața cotidiană din Pecica? Așteptăm răspunsurile voastre în comentarii și nu uitați să distribuiți acest articol pe rețelele sociale!

#Lac #apă #termală #nuferi #și #iriși #mică #distanță #Timișoara #Investiția #realizată #fonduri #europene
2025-02-05 10:30:00

Continuă să citești

Actualitate

De ce Caraș-Severin se află printre județele cu cele mai multe fraude la gaze? – Stiri Resita

Publicat

în

De către

De ce Caraș-Severin se află printre județele cu cele mai multe fraude la gaze?  - Stiri Resita

Caraș-Severin în topul județelor cu cele mai multe cazuri de consum fraudulos de gaze naturale


Delgaz Grid a identificat, în 2024, peste 1.400 de cazuri de consum fraudulos de energie în cele 20 de județe unde activează. Volumul total de energie sustrasă este estimat la 20 de milioane kWh, iar prejudiciul financiar este evaluat la 12,5 milioane de lei.


Cazuri de consum fraudulos în întreaga țară

Delgaz Grid a raportat aproape 570 de cazuri de consum fraudulos de gaze naturale în 19 județe, inclusiv Caraș-Severin. Alte județe afectate includ Cluj, Bistrița-Năsăud, Maramureș, Satu Mare, Sălaj, Timiș, Arad, Hunedoara, Mureș, Sibiu, Alba, Harghita, Iași, Botoșani, Vaslui, Suceava, Neamț și Bacău.

Energia sustrasă ar fi suficientă pentru a acoperi consumul de gaze naturale timp de un an și jumătate și ar putea asigura energia electrică necesară unui spital cu 100.000 de locuitori pentru doi ani.

Riscurile consumului fraudulos de energie

Intervențiile ilegale asupra rețelelor de electricitate și gaze nu doar că aduc pierderi financiare, ci și pun în pericol viața oamenilor. Printre riscurile majore se numără:

  • Explozii și incendii: Conectările improvizate pot genera scurgeri de gaze și accidente grave.
  • Electrocutări: Manipularea neautorizată a instalațiilor electrice duce la accidente fatale.
  • Pagube materiale: Avariile rețelelor afectează calitatea serviciilor și pot cauza întreruperi de energie.

„Consumul fraudulos de energie reprezintă o amenințare serioasă. Cei care apelează la astfel de metode nu conștientizează pericolele implicate. Prevenirea și identificarea rapidă a acestor situații sunt esențiale pentru siguranța tuturor.”

Consecințele legale ale consumului fraudulos

Furtul de energie electrică și gaze naturale este o infracțiune gravă, conform Codului Penal, și poate atrage amendă penală sau închisoare. Autoritățile depun plângeri împotriva celor vinovați pentru recuperarea prejudiciului.

Consumul fraudulos nu afectează doar operatorii de distribuție, ci și consumatorii corecți, deoarece crește costurile generale și influențează negativ calitatea serviciilor.

Cum poți contribui la prevenirea consumului fraudulos?

Pentru a preveni situațiile de consum fraudulos, este important să:

  • Evitați intervențiile neautorizate asupra contoarelor.
  • Nu acceptați metode ilegale pentru a reduce facturile de energie.
  • Nu utilizați materiale improvizate în instalațiile electrice și de gaz.

Dacă suspectați un caz de consum fraudulos, este esențial să raportați imediat autorităților competente, asigurându-vă astfel siguranța comunității.

Tu cum consideri că ar putea fi reduce cazurile de consum fraudulos de energie? Ce măsuri ai lua în comunitatea ta pentru a preveni astfel de comportamente? Împărtășește-ți opinia în comentarii și nu uita să distribui acest articol pe rețelele sociale!

#CarașSeverin #lista #județelor #cele #mai #multe #cazuri #consum #fraudulos #gaze #naturale #Radio #România #Reșița
2025-02-05 08:53:00

Continuă să citești

Te-ar putea interesa și