stiriacum.ro

Suntem sociabili

Actualitate

Rectorul Universității Politehnice din Timișoara, Florin Drăgan: Noile modificări fiscale vor afecta cel mai mult marile proiecte din PNRR, de infrastructură și IT

Publicat

în

El s-a referit la modificările dorite de guvern și criticate și de alte organizații și de reprezentanți ai mediului de afaceri.

Potrivit comentariului transmis de UPT, atribuit rectorului Florin Drăgan:

  • “În 2019 sectorul construcțiilor a fost declarat domeniu prioritar pentru următorii zece ani, iar guvernul a acordat facilități fiscale celor care lucrează în acest domeniu. La jumătatea drumului, când sunt în derulare cele mai multe proiecte mari de infrastructură, se propune eliminarea facilităților;
  • Ponderea IT&C din PIB-ul României a depășit 7%, iar absolvenții din acest domeniu rămân în țară pentru că au salarii competitive cu piața muncii de afară. Totuși, câteva companii au anunțat că își mută activitatea din România, iar lipsa de predictibilitate fiscală va accentua această tendință;
  • Cele mai afectate de noile măsuri fiscale sunt domeniile tehnice, cele pentru care Universitatea Politehnica Timișoara pregătește specialiști. Florin Drăgan, rectorul UPT, a stat de vorbă cu reprezentanții mai multor companii din piață, dar și cu specialiști fiscali, pentru a vedea impactul noilor măsuri.”

Rectorul este citat atrăgând atenția că e nevoie de discuții cu patronatele pentru aplicarea unor măsuri fiscale majore: „Schimbările bruște din domeniul fiscal afectează mult mai mult decât putem vedea acum. Acestea nu trebuie făcute peste noapte, ci într-un interval de timp și după discuții reale și serioase cu patronatele. Nu poți să iei de la o lună la alta decizii care pot afecta major unele bugete. De exemplu, anul fiscal pentru majoritatea companiilor din IT&C începe la 1 iulie, iar bugetele se fac în prima parte a anului. Managerii nu vor putea face o rectificare a bugetului după numai două luni. Încă nu știm câte companii vor acoperi diferența de impozit astfel încât angajații să câștige la fel, dar până unde mai pot crește salariile? O să devenim foarte scumpi pentru piață, este deja o competiție globală, iar dacă facem modificări fiscale ce intră în vigoare de la o lună la alta dăm dovadă de instabilitate. Sunt  firme care și-au redus activitatea în România la începutul anului pentru că nu mai era rentabil, salariile sunt deja la un nivel ridicat, așa că o parte din companii vor compensa impozitul de 10%, însă altele vor pleca și se vor îndrepta către alte piețe”.

UPT arată că realizează frecvent studii în ceea ce privește angajabilitatea absolvenților, iar “ultima analiză de acest gen a arătat că 92% dintre tinerii care finalizează studiile la UPT în acest domeniu, lucrează la o companie de profil, la un an de la absolvire. Eliminarea bruscă a scutirii de impozit îi poate încuraja pe angajați să demisioneze și să lucreze pe firme proprii sau să emigreze”.

Comentariul transmis redacției îl citează și pe Ovidiu Constantin Bunget, profesor la Facultatea de de Economie și de Administrare a Afacerilor din cadrul Universității de Vest din Timișoara, potrivit căruia „măsurile fiscale par a fi mai degrabă o intervenție pompieristică în contextul în care dezechilibrele macroeconomice sunt mai mult decât evidente. Acoperirea deficitului bugetar până la un nivel rezonabil de 2-3%, diminuarea ponderii datoriei publice în PIB sub un nivel de 50%, pot fi realizate și printr-o analiză coerentă și prin reducerea cheltuielilor curente publice, dar acest lucru e greu de crezut că va fi luat în calcul înaintea unui an electoral foarte important. Vor apărea comportamente evazioniste ori migrări fiscale și investiționale, în contextul lipsei de predictibilitate. Un impact major va fi pe estomparea inițiativelor antreprenoriale locale care ar avea nevoie de încurajare, îndeosebi tinerii cu resurse financiare reduse, dar măsurile fiscale ce se întrevăd sunt mai degrabă potrivnice. Statul trebuie să vadă dincolo de calcule și să adopte, cât mai urgent, dialogul cu mediul de afaceri și asociativ, sindicatele, pentru găsirea soluțiilor celor mai adecvate în acest moment de impas pentru România”.

Potrivit analizei transmise de UPT:

“Deși Guvernul României își dorește să aducă mai mulți bani la buget, specialiștii fiscali consultați susțin că măsura va avea un efect total invers, mai ales în zona construcțiilor”.

  • Florin Drăgan: „Sectorul construcțiilor a fost declarat drept un sector prioritar, începând cu 1 ianuarie 2019, pentru următorii zece ani. Nu au trecut nici cinci ani și pare că nu mai este prioritar. Angajabilitatea în domeniu, după aplicarea măsurilor fiscale din 2019 a crescut cu zece procente, ajungând la cifrele din IT&C. Avem în continuare nu doar firme cu care colaborăm, ci și autorități locale cum ar fi consilii județene sau primării, care ne solicită ajutorul pentru că sunt într-o căutare disperată de specialiști în construcții. Am avut și o concurență între CNAIR, de exemplu, și un consiliu județean, pentru a oferi burse studenților de la specializările de căi ferate, drumuri și poduri. În paralel, prin programul de dublă diplomă pe care îl avem cu Universitatea Tehnică din Munchen, vă pot spune că statul  german înregistrează un deficit major de ingineri. Dacă muncitori în construcții mai putem aduce din țările asiatice, ingineri va fi foarte greu să mai găsim”.
  • Mulți dintre managerii companiilor consultați de rectorul Florin Drăgan sunt supărați pentru că încercarea de a acoperi deficitul bugetar se face prin măsuri cu efecte puternice asupra mediului privat.
  • Florin Drăgan: „(…) Personal nu cred că impactul bugetar va fi cel prognozat, pentru că nu se mai pune problema de un simplu calcul matematic. În construcții vom reveni cu salariile în zona gri, iar în IT&C o parte dintre programatori se vor gândi să plece de la companiile din România unde sunt angajați și să lucreze direct pentru cele din străinătate, fie ca angajați acolo, fie își vor face firme, unde fiecare își va acorda un salariu minim pe economie, apoi vor fi plătite dividende”.

Actualitate

BMW , marca de glorie a Germaniei se prabuseste!

Publicat

în

De către

În pofida măsurilor de stimulare din partea guvernului, încrederea consumatorilor rămâne slabă in automobilele BMW recunosc constructorii masinii de lux. BMW se asteapta ca marja de profit inainte de dobanzi si impozite sa fie intre 6% si 7% cea ce inseamna aproape zero dupa trasul liniei.Cererea scazuta din China va duce sigur la inchiderea unor unitati de productie  si la punerea pe liber a mii de angajati.

Acţiunile BMW şi Continental au scăzut ambele cu aproximativ 11% în urma informaţiilor, fiind în topul declinului indicelui de referinţă DAX al Germaniei şi, de asemenea, trăgând în jos acţiunile auto europene.

BMW a declarat că blocajele livrărilor, legate de sistemul de frânare cuj probleme, vor avea un efect negativ asupra vânzărilor în a doua jumătate a anului, adăugând că peste 1,5 milioane de maşini au fost afectate.

Continuă să citești

Actualitate

Amânări în Programul Rugii Timișoarei din cauza Vremii Nefavorabile

Publicat

în

De către

 

 

Din cauza condițiilor meteo nefavorabile anunțate pentru weekendul viitor, organizatorii Rugii Timișoarei au decis amânarea unor evenimente importante. Componenta laică a sărbătorii, inclusiv jocul de Rugă, va fi reprogramată pentru data de 6 octombrie, iar Ziua Minorităților se va desfășura pe 5 octombrie.

Cu toate acestea, Praznicul Sfântului Iosif cel Nou de la Partoș se va desfășura conform programului stabilit de Mitropolia Banatului, în respectul tradițiilor religioase.

Organizatorii și-au exprimat respectul pentru tradițiile Banatului și au asigurat publicul că toate deciziile au fost luate pentru a garanta o experiență plăcută și sigură pentru participanți.

Continuă să citești

Actualitate

S-a batut palma la CJ Timis !Vicepresedinti vor fi Alin Popoviciu (PNL) si A.Iovescu (PSD)!

Publicat

în

De către

Partidul Social Democrat Organizația Timiș și Partidul Național Liberal Timiș au încheiat astăzi un protocol de colaborare administrativă la nivelul Consiliului Județean Timiș. Cele două partide au avut pentru alegerile locale o alianță politică, iar în baza acesteia s-a semnat astăzi și protocolul administrativ.
Astfel, în baza acestui document, cele două formațiuni politice au convenit să desemneze fiecare, din rândul consilierilor județeni aleși, câte un vicepreședinte al Consiliului Județean Timiș. Reprezentantul PSD pentru această funcție este Alexandru Iovescu, în timp ce PNL Timiș a hotărât ca Alin Popoviciu să ocupe cel de-al doilea post de vicepreședinte al Consiliului Județean Timiș. În cadrul aceluiași document, semnat de președinții celor două partide, s-au trasat și câteva linii directoare în ceea ce privește desfășurarea coerentă a actului administrativ, dar și pentru creșterea performanței instituției.
„Am stabilit încă din campania electorală această arhitectură a conducerii Consiliului Județean Timiș, iar astăzi am oficializat-o prin acest protocol pentru că suntem oameni de cuvânt. Fiecare partid a desemnat un reprezentant pentru cele două funcții de vicepreședinți. Însă nu totul este despre funcțiile de conducere, așa că am stabilit și câteva criterii de care trebuie să ținem cont pentru a avea un act administrativ performant, am stabilit o serie de obiective pe care le vom respecta. Îmi doresc o bună colaborarea nu doar cu partenerii de la PNL, ci și cu aleșii județeni din opoziție pentru că este nevoie de efortul fiecăruia pentru a realiza ceea ce ne-am propus: să finalizăm proiectele demarate, dar mai ales să atragem alte mari investiții în județul Timiș” – Alfred Simonis, președintele PSD Timis.Vasile Blaga, președinte PNL Timiș: „Am semnat astăzi un protocol de colaborare administrativă la
nivelul Consiliului Județean Timiș, care vine ca o concretizare a rezultatului alegerilor locale din 9
iunie 2024, prin care a fost câștigată funcția de Președinte al Consiliului Județean Timiș de către
alianța formată de PNL alături de PSD Timiș. Ne dorim rezultate vizibile în următorii ani, transparență
și corectitudine în activitatea CJT, dar și o coordonare a grupurilor de consilieri județeni, pentru o
guvernare responsabilă și transparentă, în interesul cetățenilor județului Timiș.”

Continuă să citești

Te-ar putea interesa și