stiriacum.ro

Suntem sociabili

Actualitate

Recomandări pentru tranzitarea frontierei în perioada mini vacanței de Sfânta Maria.

Publicat

în

Recomandări pentru tranzitarea frontierei în perioada mini vacanței de Sfânta Maria.

Ne aflăm în plin sezon estival şi urmează minivacanța de Sfânta Maria, prilej pentru mulți cetățeni români de a călători în afara granițelor ţării. Având la bază experienţa săptămânilor trecute, când media valorilor de trafic în timpul unei zile de weekend a depăşit 500.000 de persoane la nivel național, ne așteptăm și de această dată la o creștere semnificativă a traficului în punctele de frontieră, în special la graniţa cu Ungaria și Bulgaria.

 

Ne aflăm în plin sezon estival şi urmează minivacanța de Sfânta Maria, prilej pentru mulți cetățeni români de a călători în afara granițelor ţării. Având la bază experienţa săptămânilor trecute, când media valorilor de trafic în timpul unei zile de weekend a depăşit 500.000 de persoane la nivel național, ne așteptăm și de această dată la o creștere semnificativă a traficului în punctele de frontieră, în special la graniţa cu Ungaria și Bulgaria.

 

În acest context, Poliţia de Frontieră Română continuă să aplice măsurile aflate în competența instituției, dispuse încă de la începutul sezonului estival pentru asigurarea unui control operativ.

 

La nivelul tuturor structurilor teritoriale ale PFR s-au suplimentat arterele de control, în funcţie de configuraţia fiecărui punct şi de dinamica valorilor de trafic, s-a suplimentat personalul planificat la controlul documentelor, precum și echipamentele de control folosite, fiind utilizate inclusiv staţii mobile, în vederea asigurării controlului de frontieră în parametrii optimi.

 

Astfel, zilnic, aproximativ 3.900 poliţişti de frontieră desfăşoară, în această perioadă, activităţi de supraveghere şi control la frontiera de stat.

 

Tot pentru efectuarea formalităţilor de frontieră cu operativitate, echipe mobile din cadrul structurii centrale se vor deplasa în principalele puncte de trecere ale frontierei pentru a acorda sprijin colegilor aflaţi în teren.

 

Precizăm că punctele de prim ajutor instalate în PTF Nădlac II şi PTF Giurgiu de către autorităţile locale, la solicitarea Poliţiei de Frontieră, rămân operaţionale pe perioada weekend-urilor. Voluntari şi paramedici sunt pregătiţi să acorde ajutor de specialitate în cele două puncte, în caz de nevoie.

 

Menţionăm că la frontierele interne, formalităţile specifice se efectuează în comun cu autorităţile de frontieră ungare, respectiv bulgare, sens în care, în cadrul protocoalelor bilaterale, au fost contactate autoritățile statelor vecine în vederea stabilirii unor măsuri comune de fluidizare a traficului, astfel încât controlul de frontieră să se desfășoare cu operativitate şi totodată cu respectarea metodologiei de lucru.

 

În acelaşi timp, au fost dispuse și măsurile necesare pentru supravegherea sporită a frontierei de stat, în punctele de trecere şi în zona de competenţă.

 

În condiţiile în care, conform estimărilor, cele mai tranzitate puncte de trecere vor fi cele de la granița cu Ungaria şi Bulgaria, iar cele mai mari valori de trafic sunt înregistrate în punctele Borş şi Nădlac II, respectiv în Giurgiu şi Vama Veche, recomandăm călătorilor, utilizarea tuturor punctelor de frontieră deschise traficului internaţional de la graniţa de vest şi sud.

 

Astfel, la frontiera româno-ungară sunt operaţionale 12 puncte de trecere, după cum urmează:

  • pe raza jud. TimişT.F. Cenad – Kiszombor
  • pe raza jud. Arad:  T.F. Nădlac – Nagylak

                                         P.T.F. Nădlac II – Csanadpalota

                                         P.T.F. Turnu – Batonnya

                                         P.T.F. Vărşand – Gyula

  • pe raza jud. BihorT.F. Salonta – Mehkerek

P.T.F. Borş – Artand

                                         P.T.F. Bors II- Nagykereki

                                         P.T.F. Valea lui Mihai – Nyirabrany

                                         P.T.F. Săcuieni – Letavertes

  • pe raza jud. Satu MareT.F. Urziceni – Vallaj

                                                 P.T.F. Petea – Csengersima

 

La frontiera româno-bulgară sunt operaţionale 11 puncte de trecere a frontierei cu specific rutier:

  • pe raza jud. Giurgiu:  P.T.F. Giurgiu – Ruse
  • pe raza jud. Dolj: P.T.F. Calafat – Vidin

P.T.F. Bechet (Bac)

  • pe raza jud. Teleorman: P.T.F. Turnu Măgurele – Nicopol (Bac)

P.T.F. Zimnicea – Svistov (Bac)

  • pe raza jud. Călăraşi: P.T.F. Călăraşi/Chiciu (Bac)
  • pe raza jud. Constanţa: P.T.F. Vama Veche

P.T.F. Ostrov – Silistra

P.T.F. Negru Vodă – Kardam

Tot pe raza judeţului Constanţa, sunt deschise traficului P.T.F. Lipnița – Kainardja şi P.T.F. Dobromir – Krushari,  pentru autovehicule până la limita unei greutăți totale de 3,5 tone, iar programul de funcționare este de la ora 08:00 la ora 20:00.

 

Pentru a contribui la scurtarea timpului de control şi implicit la fluidizarea traficului, avem o serie de recomandări utile pentru participanţii la traficul transfrontalier:

  • verificarea valabilităţii documentului de călătorie cu care se intenţionează tranzitarea frontierei; deţinerea documentelor necesare pentru călătoria minorilor, cu recomandarea ca părinţii, înainte de plecare, să consulte condiţiile de călătorie în străinătate pentru minorii cetăţeni români, informații disponibile pe site-ul Poliţiei de Frontieră Române, astfel încât să fie evitate situaţiile neplăcute în care acestora nu li se permite ieşirea din ţară;
  • conducătorii mijloacelor de transport să se asigure că au documentele necesare pentru autovehicul: permisul de conducere valabil și corespunzător categoriei din care face parte vehiculul condus, certificatul de înmatriculare și dovada inspecției tehnice periodice;
  • pentru bunurile deţinute (altele decât cele de uz personal), să se păstreze documentele de provenienţă şi să se respecte prevederile legislaţiei vamale din România;
  • documentarea, în prealabil, la reprezentanţele diplomatice din România ale statelor în care se călătoreşte, cu privire la condiţiile particulare de intrare şi şedere;
  • având în vedere creşterea considerabilă a traficului în perioada estivala inclusiv pe aeroporturile internaţionale, recomandăm pasagerilor sa se prezinte la aeroport în intervalul de timp indicat de companiile de zbor şi de administraţia aeroporturilor
  • și nu în ultimul rând, recomandăm consultarea  aplicaţiei Trafic On-line, de pe pagina de internet www.politiadefrontiera.ro, care  prezintă o  estimare a timpului de aşteptare în punctele rutiere de trecere a frontierei pentru anumite intervale de timp.

 

În toată această perioadă, Poliţia de Frontieră va acționa în sistem integrat alături de celelalte instituții cu atribuții în domeniu, în special pentru fluidizarea traficului de persoane și mijloace de transport, dar și pentru gestionarea cazurilor apărute.

Continuă să citești
Scrie o opinie

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate

Care sunt detaliile despre extinderea clădirilor Spitalului Municipal din Arad?

Publicat

în

De către

Care sunt detaliile despre extinderea clădirilor Spitalului Municipal din Arad?

Reabilitarea Spitalului Municipal din Arad: Proiecte de Extindere și Modernizare


Proiectul de Reabilitare în Curs de Desfășurare

Lucrările de reabilitare a Spitalului Municipal din Arad sunt în curs de desfășurare, arhitecții contractați de Consiliul Județean Arad stabilind deja detalii importante pentru extinderea și modernizarea viitoare a instituției.

Istoricul Spitalului Municipal

Clădirea istorică, situată la intersecția străzilor Elena Ghiba Birta și Aviator Ioan Sava, a fost fondată în 1836 ca spital al orașului. Denumirea oficială de Spital Municipal a fost ștearsă în 2022, când Consiliul Județean a preluat administrarea clădirii. Acum, spitalul adăpostește diverse secții din cadrul Spitalului Județean Arad.

Finanțare și Plan Urbanistic

Anul trecut, Consiliul Județean a obținut fonduri prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) pentru reabilitarea pavilionului central, clasificat ca monument istoric, iar lucrările vor începe în iulie 2024. Pe lângă acest proiect, autoritățile urmăresc să continue modernizarea spitalului, necesitând un Plan Urbanistic Zonal (PUZ) pentru a stabili direcțiile viitoare de intervenție.

Detalii Importante despre PUZ

PUZ-ul a fost elaborat de firma timișoreană Subcontrol SRL, care are o experiență vastă în acest domeniu. Arhitecta Diana Lucaci a subliniat că documentația vizează corelarea investițiilor în curs, medierea nevoilor spitalului, și implementarea concluziilor unui studiu istoric relevant.

Expansiuni Preconizate în Curtea Spitalului

Se preconizează construirea a două noi corpuri de clădire în curtea spitalului. Proiectele propuse includ renovarea energetică a clădirii principale, realizarea unui nou corp pentru radioterapie și un ambulatoriu, toate având la bază un studiu de fezabilitate bine structurat.

Modificări în Circuitele de Acces

PUZ-ul prevede și modificări în circuitele de acces, inclusiv utilizarea unei porți nefolosite dinspre strada Elena Ghiba Birta și lărgirea accesului dinspre strada Aviator Ioan Sava pentru a facilita intrarea și ieșirea vehiculelor.

Extinderea Spațiilor Constructive

Documentația sugerează o reconfigurare a spațiului, îmbunătățind coeficientul de utilizare a terenului (POT) de la 30,95% la 45%. Regimul de înălțime propus va permite construcții de maximum 2 etaje, având ca scop și crearea de spații pentru lifturi și echipamente necesare. Se vor păstra și spațiile verzi valoroase din punct de vedere istoric, precum grădinile existente.

Parcare Subterană și Necesitatea Secției de Radioterapie

Planul include, de asemenea, o parcare subterană pe două nivele cu 114 locuri, spre a suplimenta locurile de parcare disponibile. Construcția secției de radioterapie rămâne una dintre cele mai importante priorități, având în vedere că pacienții din Arad sunt nevoiți să călătorească în alte orașe pentru tratament.

Întrebări pentru Cititori

Credeți că aceste modificări vor îmbunătăți semnificativ calitatea serviciilor de sănătate din Arad? Cum considerați că va influența viitoarea secție de radioterapie tratamentul pacienților din oraș?

Vă invităm să ne împărtășiți opiniile în comentarii și să distribuiți acest articol pe rețelele sociale pentru a informa și pe alții despre aceste importante dezvoltări!

#Cum #arată #planurile #extindere #clădirilor #Spitalului #Municipal #din #Arad #Special #Arad
2025-02-05 12:00:00

Continuă să citești

Actualitate

Visezi la un lac cu apă termală și nuferi aproape de Timișoara? Vezi ce investiție!

Publicat

în

De către

Pecica, un nou parc cu lac termal, beneficiază de fonduri europene


La doar câțiva pași de Timișoara, orașul Pecica din județul Arad se pregătește să-și transforme peisajul natural printr-un proiect inovativ. Locuitorii vor avea ocazia să se relaxeze în curând într-un parc cu un lac alimentat cu apă termală, asemănător zonei cu nuferi de la Felix.

Detalii despre proiect

Primăria Orașului Pecica, împreună cu Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest, a semnat un contract de finanțare pentru proiectul intitulat „Crearea unui ecosistem acvatic prin amenajarea unui lac termal”. Această inițiativă, susținută de fonduri europene din Programul Regional Vest 2021-2027, va transforma o fostă pășune în spațiu verde destinat relaxării și protecției biodiversității.

Locație și caracteristici

Parcul va fi situat lângă râul Mureș și va beneficia de un foraj pentru apă geotermală deja existent. Zona va include habitate pentru fauna locală, contribuind astfel la crearea unui ecosistem care să suporte și să îmbogățească biodiversitatea.

Flora și fauna diversă

Vizitatorii vor avea ocazia să admire o varietate de plante, inclusiv:

  • Nuferi albi
  • Crini
  • Iriși de baltă
  • Stuf și papură
  • Arbori și plante medicinale
  • Ierburi aromatice și mirodenii

De asemenea, lacul va fi populat cu pești, iar pentru a menține biodiversitatea, se vor instala cuiburi și scorburi artificiale pentru păsări și lilieci, hoteluri pentru insecte și alte structuri pentru polenizatori.

Infrastructura parcului

Noul parc va include alei de promenadă din lemn deasupra apei, poduri de acces, precum și mobilier urban, cum ar fi:

  • Bănci
  • Foișoare
  • Observatoare ornitologice
  • Pontoane

Corridor ecologic și beneficiile pentru comunitate

Proiectul va crea un coridor ecologic între râul Mureș și lac, facilitând migrarea faunei și menținerea diversității genetice. Odată finalizat, Pecica va avea aproape 3,5 hectare de infrastructură verde, crescând suprafața de spații verzi la 47,92 mp/locuitor, în apropierea recomandării de 50 mp/locuitor din partea Organizației Mondiale a Sănătății.

Investiția în viitorul verde al Pecicăi

Proiectul necesită o investiție de aproape 2,2 milioane de euro, dintre care aproape 2 milioane sunt fonduri nerambursabile. Beneficiarul este Primăria orașului Pecica, iar implementarea se va desfășura în următorii doi ani, sub egida Programului Regional Vest – Infrastructură verde.

Concluzie

Regiunea Vest are la dispoziție fonduri europene de 1,18 miliarde de euro prin Programul Regional Vest 2021-2027, pentru a sprijini dezvoltarea economică și bunăstarea locuitorilor.

Ce alte inițiative ecologice ați dori să vedeți în comunitatea dumneavoastră? Cum credeți că va influența acest parc viața cotidiană din Pecica? Așteptăm răspunsurile voastre în comentarii și nu uitați să distribuiți acest articol pe rețelele sociale!

#Lac #apă #termală #nuferi #și #iriși #mică #distanță #Timișoara #Investiția #realizată #fonduri #europene
2025-02-05 10:30:00

Continuă să citești

Actualitate

De ce Caraș-Severin se află printre județele cu cele mai multe fraude la gaze? – Stiri Resita

Publicat

în

De către

De ce Caraș-Severin se află printre județele cu cele mai multe fraude la gaze?  - Stiri Resita

Caraș-Severin în topul județelor cu cele mai multe cazuri de consum fraudulos de gaze naturale


Delgaz Grid a identificat, în 2024, peste 1.400 de cazuri de consum fraudulos de energie în cele 20 de județe unde activează. Volumul total de energie sustrasă este estimat la 20 de milioane kWh, iar prejudiciul financiar este evaluat la 12,5 milioane de lei.


Cazuri de consum fraudulos în întreaga țară

Delgaz Grid a raportat aproape 570 de cazuri de consum fraudulos de gaze naturale în 19 județe, inclusiv Caraș-Severin. Alte județe afectate includ Cluj, Bistrița-Năsăud, Maramureș, Satu Mare, Sălaj, Timiș, Arad, Hunedoara, Mureș, Sibiu, Alba, Harghita, Iași, Botoșani, Vaslui, Suceava, Neamț și Bacău.

Energia sustrasă ar fi suficientă pentru a acoperi consumul de gaze naturale timp de un an și jumătate și ar putea asigura energia electrică necesară unui spital cu 100.000 de locuitori pentru doi ani.

Riscurile consumului fraudulos de energie

Intervențiile ilegale asupra rețelelor de electricitate și gaze nu doar că aduc pierderi financiare, ci și pun în pericol viața oamenilor. Printre riscurile majore se numără:

  • Explozii și incendii: Conectările improvizate pot genera scurgeri de gaze și accidente grave.
  • Electrocutări: Manipularea neautorizată a instalațiilor electrice duce la accidente fatale.
  • Pagube materiale: Avariile rețelelor afectează calitatea serviciilor și pot cauza întreruperi de energie.

„Consumul fraudulos de energie reprezintă o amenințare serioasă. Cei care apelează la astfel de metode nu conștientizează pericolele implicate. Prevenirea și identificarea rapidă a acestor situații sunt esențiale pentru siguranța tuturor.”

Consecințele legale ale consumului fraudulos

Furtul de energie electrică și gaze naturale este o infracțiune gravă, conform Codului Penal, și poate atrage amendă penală sau închisoare. Autoritățile depun plângeri împotriva celor vinovați pentru recuperarea prejudiciului.

Consumul fraudulos nu afectează doar operatorii de distribuție, ci și consumatorii corecți, deoarece crește costurile generale și influențează negativ calitatea serviciilor.

Cum poți contribui la prevenirea consumului fraudulos?

Pentru a preveni situațiile de consum fraudulos, este important să:

  • Evitați intervențiile neautorizate asupra contoarelor.
  • Nu acceptați metode ilegale pentru a reduce facturile de energie.
  • Nu utilizați materiale improvizate în instalațiile electrice și de gaz.

Dacă suspectați un caz de consum fraudulos, este esențial să raportați imediat autorităților competente, asigurându-vă astfel siguranța comunității.

Tu cum consideri că ar putea fi reduce cazurile de consum fraudulos de energie? Ce măsuri ai lua în comunitatea ta pentru a preveni astfel de comportamente? Împărtășește-ți opinia în comentarii și nu uita să distribui acest articol pe rețelele sociale!

#CarașSeverin #lista #județelor #cele #mai #multe #cazuri #consum #fraudulos #gaze #naturale #Radio #România #Reșița
2025-02-05 08:53:00

Continuă să citești

Te-ar putea interesa și