stiriacum.ro

Suntem sociabili

Actualitate

RCA devine obligatorie și pentru Trotinete și Biciclete Electrice – Un Pas Major pentru Siguranța Rutieră”

Publicat

în

 

 

Ministerul Finanțelor a anunțat recent un proiect de lege ce propune introducerea obligativității asigurărilor RCA pentru proprietarii de trotinete electrice și biciclete electrice. Această inițiativă face parte din eforturile de a asigura siguranța rutieră și de a proteja victimele accidentelor cauzate de astfel de vehicule.

În România, anul 2022 a înregistrat 1.250 de accidente implicate trotinete electrice, cu 155 dintre acestea fiind considerate grave, producând opt decese, 131 de răni grave și cinci răni ușoare, conform datelor IGPR. Aceste statistici alarmante au condus la decizia Ministerului Finanțelor de a aduce în dezbatere publică un proiect de lege care extinde obligativitatea asigurărilor RCA la aceste vehicule, precum și la alte tipuri de vehicule motorizate care, conform legislației naționale, nu necesită înmatriculare sau înregistrare.

Proiectul de lege aduce o nouă definiție a „vehiculului,” iar aceasta se raportează la criterii tehnice precum viteză maximă și masă proprie. Prin urmare, trotinetele electrice, bicicletele electrice și alte vehicule similare vor intra sub incidența asigurărilor RCA.

Cu toate acestea, există excepții de la această obligație de asigurare, precum utilizarea vehiculelor în cadrul evenimentelor sportive, al curselor și competițiilor. De asemenea, vehiculele cu propulsie proprie, destinate exclusiv persoanelor cu dizabilități fizice locomotorii, sunt exceptate de la această prevedere.

Expunerea de motive a proiectului de lege subliniază importanța revizuirii legislației românești privind răspunderea civilă auto în conformitate cu noile prevederi ale legislației europene. Un motiv cheie pentru această schimbare legislativă este asigurarea acoperirii despăgubirilor pentru victimele accidentelor de circulație, chiar și atunci când vehiculele implicate nu necesită înmatriculare sau înregistrare oficială, dar sunt folosite în trafic sau în zone publice.

Proiectul de lege vine și în urma deciziilor recente ale Curții de Justiție a Uniunii Europene, care au clarificat că autovehiculele sunt destinate în mod normal pentru a servi ca mijloace de transport, indiferent de caracteristicile lor. Această schimbare reflectă evoluția pieței vehiculelor motorizate în România și necesitatea de a asigura că răspunderea civilă este bine definită pentru a proteja toți participanții la trafic.

În concluzie, propunerea de a face asigurarea RCA obligatorie pentru trotinete și biciclete electrice reprezintă un pas semnificativ în asigurarea siguranței rutiere și a protejării victimelor accidentelor din această categorie. Această inițiativă reflectă adaptarea la realitățile tehnologice și legislative în continuă schimbare, asigurând că toți participanții la traficul rutier sunt protejați în mod corespunzător.

Continuă să citești
Scrie o opinie

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate

Controverse în Comuna Ghizela: Primarul Mircea Mirean, Acuzat de Repoziționarea Terenurilor în Folosul unei Companii

Publicat

în

De către

 

O nouă controversă izbucnește în comuna Ghizela, iar primarul Mircea Mirean este în centrul atenției pentru o serie de acuzații privind manevrele sale în ceea ce privește terenurile din zonă.

O fotografie dezvăluie transformările neautorizate ale unor parcele, aducând în prim-plan suspiciuni de favorizare a unei societăți.

În prima imagine, trei parcele sunt prezentate în starea lor inițială, înregistrate sistematic în data de 24 octombrie 2022.

Parcela 514, aparținând comunei și folosită ca pășune, prezintă un stâlp de înaltă tensiune – un detaliu crucial în contextul planurilor ulterioare de construire a unui parc fotovoltaic.

Pe 7 iulie 2023, proprietara acestor parcele, o locuitoare din Ghizela, a vândut totalul de 12 hectare către societatea Laanalytics, pentru o sumă impresionantă de 450.000 de euro.

Această tranzacție ridică semne de întrebare, mai ales că pe 25 octombrie 2023, primarul Mircea Mirean a repoziționat și repartizat cele trei parcele fără a obține un acord oficial prin Hotărârea Consiliului Local și fără a prezenta un motiv întemeiat, sub semnătura privată.

Cu toate acestea, reconfigurarea terenurilor a avut un impact semnificativ, deplasând stâlpul de înaltă tensiune pe parcela 516, care acum beneficiază și de un acces rutier nou creat. Aceste schimbări ridica semne de întrebare cu privire la legalitatea acțiunilor primarului, sugerând o favorizare explicită a societății Laanalytics.

Deși prețurile terenurilor agricole în zonă se situează între 3500 și 5000 de euro pe hectar, firma a plătit o sumă considerabil mai mare – 37.500 de euro pe hectar.

Această diferență semnificativă stârnește speculații cu privire la faptul că Laanalytics ar fi avut cunoștință prealabilă despre repoziționarea stâlpului de înaltă tensiune și că primarul Mirean ar fi intervenit în favoarea acestei societăți.

Întregul incident ridică întrebări cu privire la transparența și corectitudinea deciziilor luate de primarul Mircea Mirean și impune o cercetare imparțială pentru a clarifica legalitatea acțiunilor întreprinse în ceea ce pare a fi un tun de afacere.

Continuă să citești

Actualitate

Cadre Didactice de Excepție de la Universitatea Politehnica Timișoara, Laureate ale Premiilor Academiei Române

Publicat

în

De către

 

Titlu: „Cadre Didactice de Excepție de la Universitatea Politehnica Timișoara, Laureate ale Premiilor Academiei Române”

Universitatea Politehnica Timișoara își sărbătorește performanța în domeniul științei și artei, având mai multe cadre didactice printre laureații prestigioaselor Premii Academiei Române pentru Anul 2021. Gala festivă de înaltă ținută a avut loc în Aula Academiei Române, unde s-au decernat premii oamenilor de știință, artiștilor și literaților români care au contribuit semnificativ la dezvoltarea culturii și științei în anul precedent.

Grupul de lucrări intitulat „Studii teoretice și experimentale privind comportarea seismică a pereților beton armat și hibrizi/compoziți oțel beton / The seismic behavior of reinforced concrete and hybrid/composite shear walls – Theoretical and experimental approaches” a obținut prestigiosul Premiu „Anghelescu”. Autorii, prof.univ.dr.ing. Daniel Dan, prorector al UPT, și prof.univ.dr.ing. Valeriu-Augustin Stoian, cadru didactic la Facultatea de Construcții din Timișoara, au fost recunoscuți pentru contribuțiile lor semnificative în domeniul comportării seismică.

Premiul „Tudor Tănăsescu” a fost acordat grupului de lucrări intitulat „Modele şi regulatoare prin transformarea modelelor bazate pe produs tensorial”, avându-l ca autor principal pe lect.univ.dr.ing. Elena-Lorena Hedrea, cadru didactic la Facultatea de Automatică și Calculatoare, UPT. Această recunoaștere vine ca o validare a cercetărilor și contribuțiilor de vârf în domeniul modelelor și regulatoarelor.

Prof.univ.dr.ing. Radu-Emil Precup, directorul Școlii Doctorale a Universității Politehnica Timișoara, a ridicat Diploma „Meritul Academic“, marcând poziția de frunte a revistei „Romanian Journal of Information Science and Technology“ în evaluarea internațională Clarivate.

Aceste distincții nu doar recunosc excelența academică a cadrelor didactice, dar și contribuie la consolidarea poziției Universității Politehnica Timișoara în peisajul academic și științific național și internațional. Recunoașterea acestor realizări de către Academia Română reprezintă o sursă de mândrie pentru întreaga comunitate academică și subliniază importanța cercetării și excelenței în educație. #Recunoaștere #AcademiaRomână #PremiileAcademiei #UPT #Excelență #Cercetare #Politehnica #Timișoara

Continuă să citești

Actualitate

Primarul cu salar de 7000 de lei și are patru case!

Publicat

în

De către

Pavel Teodor primarul orașului Recaș a fost cam strângăreț în calitate de primar.

Acest edil, neserios  cu o mulțime de cetățeni, și-a cam consumat voturile.

Primarul Pavel Teodor conform declarației de avere are un salariu de 7000 RON/ LUNAR, dar are o avere cu multe semne de întrebare.

Deține un Teren în Bazoș de 2000mp, are terenuri agricole de aprox. 4 ha, un teren intravilan în Recaș de 647mp, un apartament în Timișoara de 56mp. Și acum urmează partea interesantă.

Edilul din Recaș deține patru case de locuit:

  • o casă de locuit de 800mp
  • casă de locuit de 880mp
  • casă de locuit de 1439mp
  • casă de locuit 540mp.

Dragi cetățeni și stimați cititori acest primar este milionar în euro, dacă vinde aceste proprietăți.

Cum se poate să dețină o asemenea un primar, cu un salar de doar 7000 RON/LUNAR?!

NU ne mai luați de PROȘTI…..că nu mai merge….

Continuă să citești

Te-ar putea interesa și