stiriacum.ro

Suntem sociabili

Învățământ

Universitatea Politehnica Timișoara Încheie un Contract de Finanțare în Valoare de Peste 20 de Milioane de Euro

Publicat

în

 

 

*Un proiect de amploare finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență va schimba în mod semnificativ peisajul educațional din Timișoara, prin crearea unui campus modern și dotat la standarde europene.*

Biblioteca Universității Politehnica Timișoara a fost gazda unei ceremonii importante astăzi, 9 octombrie 2023. Cu toții s-au adunat pentru semnarea oficială a contractului de finanțare care va face posibil un proiect ambițios de dezvoltare educațională. Evenimentul a reunit personalități importante din domeniul educației și reprezentanți ai autorităților locale.

Ceremonia a marcat momentul în care ministrul Educației, Ligia Deca, a semnat contractul de finanțare pentru Consorțiul Regional pentru Învățământ Dual Vest Timișoara, iar Universitatea Politehnica Timișoara a fost confirmată în rolul de lider al proiectului. Cu un buget de peste 20 de milioane de euro, finanțarea acestui proiect este asigurată prin intermediul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Această inițiativă impresionantă este orchestrată de Consorțiul Regional pentru Învățământ Dual Vest Timișoara, o alianță formată din 31 de parteneri, printre care se numără Universitatea Politehnica Timișoara (lider de proiect), Primăria Timișoara, Universitatea de Vest Timișoara, Universitatea de Științele Vieții Regele Mihai I Timișoara, Inspectoratul Școlar, șapte licee, 16 companii și trei asociații ale mediului de afaceri.

Ministrul Educației, Ligia Deca, a subliniat importanța acestui proiect: *”Mă bucur că putem să semnăm astăzi contractul de finanțare pentru acest moment cu adevărat important, care aduce o nouă perspectivă asupra educației și formării profesionale. Acest proiect de amploare demonstrează că putem face schimbări semnificative în modul în care pregătim tinerii pentru carierele lor viitoare.”*

Rectorul Universității Politehnica Timișoara, conf.univ.dr.ing. Florin Drăgan, a adăugat: *”Acest bucurăm că putem să dezvoltăm ceea ce va deveni o investiție deosebită în învățământul superior din vestul României. Proiectul va contribui la modernizarea și internaționalizarea învățământului superior și, de asemenea, va conecta în mod semnificativ instituțiile educaționale cu mediul de afaceri local.”*

Acest proiect de anvergură se preconizează că va schimba peisajul educațional din Timișoara, aducând beneficii semnificative pentru studenți, cadre didactice și comunitatea locală în ansamblu. Campusul modern va contribui la crearea unui mediu de învățare de înaltă calitate și va facilita colaborarea între universitate și sectorul privat, pregătind tinerii pentru cariere de succes într-o lume în continuă schimbare.

Învățământ

Gala Premiilor de Excelență Universitară Politehnică Timișoara 2023: Celebrând Performanța și Inovația

Publicat

în

De către

 

 

Universitatea Politehnică Timișoara continuă tradiția sărbătoririi excelenței în cadrul celei de-a doua ediții a Galei Premiilor de Excelență, programată pentru data de 14 decembrie 2023. Evenimentul anual este o oportunitate de a evidenția și aplauda realizările care au consolidat statutul instituției ca fiind una de învățământ superior de prestigiu.

Dedicată performanței și inovației, această gală revine cu un focus special în contextul celebrării Centenarului Campusului Universitar. Emphasisul se îndreaptă către contribuția definitorie adusă standardelor excelenței, inovării și performanței în domeniul educației, cercetării și culturii.

Invitația este extinsă publicului larg, cu un apel de a se alătura evenimentului ce va fi transmis live pe pagina de Facebook a Universității. Transmisiunea începe la ora 17:00 și oferă o platformă pentru a sărbători reușitele și contribuțiile remarcabile ale comunității academice. Un moment de unitate și recunoaștere a excelenței într-un peisaj dedicat progresului și inovației în învățământul superior.

Continuă să citești

Învățământ

Universitatea Politehnică Timișoara Sprijină Inovația cu Peste 3,5 Milioane de Euro pentru Start-up-urile studenților

Publicat

în

De către

 

Universitatea Politehnică Timișoara (UPT) a demonstrat un angajament ferm față de dezvoltarea mediului de afaceri din vestul țării prin inițiativele sale de finanțare pentru tinerii antreprenori. Până în prezent, UPT a facilitat înființarea a 41 de noi firme conduse de studenți, majoritatea având idei inovatoare.

Acești antreprenori au beneficiat de peste 3,5 milioane de euro, fonduri provenite din Programul Operațional Capital Uman 2014-2020. Universitatea a câștigat două proiecte importante în cadrul acestui program: StartUPT (Innotech Student) și SUS Rural.

Proiectele StartUPT și SUS Rural au fost implementate cu succes, evidențiind potențialul ideilor antreprenoriale ale studenților. StartUPT se concentrează pe inovații tehnologice ale studenților, în timp ce SUS Rural sprijină ideile inovatoare cu aplicabilitate în zonele rurale.

Specialiștii UPT sunt activi în căutarea continuă a oportunităților de finanțare pentru tinerii antreprenori. Având parteneriate solide cu companii mari și investitori români, universitatea explorează posibilități de finanțare din sectorul privat pentru ideile studenților.

Rectorul UPT, 𝐜𝐨𝐧𝐟.𝐮𝐧𝐢𝐯.𝐝𝐫.𝐢𝐧𝐠. 𝐅𝐥𝐨𝐫𝐢𝐧 𝐃𝐫𝐚̆𝐠𝐚𝐧, a subliniat importanța sprijinului acordat antreprenorilor tineri: „Luăm în calcul ideea unei culturi ideeator de afaceri, în care ideile unui cerculator de la o catedră să creeze un inovator pentru mediul de afaceri sau să contribuie la creșterea economică a unei regiuni sau a țării, cu organizarea de acceleratoare, în incercarea de a crea un sistem în care studenții să poată să își pună în aplicare ideile și să-și construiască propriile afaceri de succes.”

Mai multe detalii pot fi găsite accesând [link-ul dedicat](https://shorturl.at/APQY3).

Continuă să citești

Actualitate

Cadre Didactice de Excepție de la Universitatea Politehnica Timișoara, Laureate ale Premiilor Academiei Române

Publicat

în

De către

 

Titlu: „Cadre Didactice de Excepție de la Universitatea Politehnica Timișoara, Laureate ale Premiilor Academiei Române”

Universitatea Politehnica Timișoara își sărbătorește performanța în domeniul științei și artei, având mai multe cadre didactice printre laureații prestigioaselor Premii Academiei Române pentru Anul 2021. Gala festivă de înaltă ținută a avut loc în Aula Academiei Române, unde s-au decernat premii oamenilor de știință, artiștilor și literaților români care au contribuit semnificativ la dezvoltarea culturii și științei în anul precedent.

Grupul de lucrări intitulat „Studii teoretice și experimentale privind comportarea seismică a pereților beton armat și hibrizi/compoziți oțel beton / The seismic behavior of reinforced concrete and hybrid/composite shear walls – Theoretical and experimental approaches” a obținut prestigiosul Premiu „Anghelescu”. Autorii, prof.univ.dr.ing. Daniel Dan, prorector al UPT, și prof.univ.dr.ing. Valeriu-Augustin Stoian, cadru didactic la Facultatea de Construcții din Timișoara, au fost recunoscuți pentru contribuțiile lor semnificative în domeniul comportării seismică.

Premiul „Tudor Tănăsescu” a fost acordat grupului de lucrări intitulat „Modele şi regulatoare prin transformarea modelelor bazate pe produs tensorial”, avându-l ca autor principal pe lect.univ.dr.ing. Elena-Lorena Hedrea, cadru didactic la Facultatea de Automatică și Calculatoare, UPT. Această recunoaștere vine ca o validare a cercetărilor și contribuțiilor de vârf în domeniul modelelor și regulatoarelor.

Prof.univ.dr.ing. Radu-Emil Precup, directorul Școlii Doctorale a Universității Politehnica Timișoara, a ridicat Diploma „Meritul Academic“, marcând poziția de frunte a revistei „Romanian Journal of Information Science and Technology“ în evaluarea internațională Clarivate.

Aceste distincții nu doar recunosc excelența academică a cadrelor didactice, dar și contribuie la consolidarea poziției Universității Politehnica Timișoara în peisajul academic și științific național și internațional. Recunoașterea acestor realizări de către Academia Română reprezintă o sursă de mândrie pentru întreaga comunitate academică și subliniază importanța cercetării și excelenței în educație. #Recunoaștere #AcademiaRomână #PremiileAcademiei #UPT #Excelență #Cercetare #Politehnica #Timișoara

Continuă să citești

Te-ar putea interesa și