stiriacum.ro

Suntem sociabili

Învățământ

Timișoara – Capitală Europeană a Culturii și Aniversarea a 100 de ani de la nașterea Campusului Universitar

Publicat

în

 

Anul 2023 reprezintă un moment deosebit pentru Timișoara, care a fost desemnată Capitală Europeană a Culturii, o onoare care aduce cu sine o bogată moștenire culturală și o serie de evenimente speciale. Însă pentru Universitatea Politehnica Timișoara (UPT), acest an este și mai semnificativ, deoarece marchează 100 de ani de la înființarea Campusului Universitar.

Pe data de 11 noiembrie 1923, Regele Ferdinand a rostit cuvintele care au devenit motto-ul UPT: „Nu zidurile fac o școală, ci spiritele ce domnesc într-însa!” Această zi a marcat practic nașterea Campusului Universitar din Timișoara, un eveniment istoric ce a avut un impact semnificativ asupra dezvoltării orașului.

Pentru a marca acest moment de referință, UPT organizează un eveniment special pe data de 11 noiembrie 2023, începând cu ora 11:00, la ARChA, o clădire de patrimoniu a Politehnicii recent reamenajată într-un spațiu cultural interdisciplinar. Această zi va fi dedicată sărbătoririi valorilor, principiilor și realizărilor care au influențat destinul UPT timp de peste 100 de ani.

Participanții vor avea ocazia să exploreze fragmente de istorie, să înțeleagă evoluția universității și să privească cu încredere spre provocările viitorului. Cu motto-ul „Nu zidurile fac o școală, ci spiritele ce domnesc într-însa!” ca ghid, UPT se pregătește să continue să contribuie la învățământul și dezvoltarea orașului în următorii 100 de ani.

Această aniversare marchează un moment deosebit în istoria Universității Politehnica Timișoara și a orașului, evidențiind importanța educației și a culturii în evoluția comunității. Timișoara, în calitate de Capitală Europeană a Culturii, este pregătită să-și arate bogăția și diversitatea culturală, iar Universitatea Politehnica Timișoara este mândră să contribuie la această celebrare prin sărbătorirea a 100 de ani de la înființarea Campusului Universitar.

#UPTCampus100 #Aniversare #CampusUPT #Mecanica #UPT

Învățământ

Ceremonia de Decernare a Titlului de Profesor Emerit pentru Marius-Emil Oteșteanu la Universitatea Politehnica Timișoara

Publicat

în

De către

 

Facultatea de Electronică, Telecomunicații și Tehnologii Informaționale a organizat recent, la Centrul de Conferințe al Universității Politehnica Timișoara, ceremonia de decernare a titlului de Profesor Emerit domnului prof.univ.dr.ing. Marius-Emil Oteșteanu, la propunerea Consiliului Departamentului Comunicații.

Profesorul Marius Oteșteanu este recunoscut pentru personalitatea sa excepțională și calitățile umane remarcabile, evidențiindu-se prin contribuții științifice de amploare și o abordare meticuloasă a aspectelor didactice și manageriale. În cadrul ceremoniei, profesorul Oteșteanu a făcut o trecere în revistă a principalelor etape din viața și cariera sa, subliniind faptul că aproximativ 50 de ani din parcursul său profesional au fost petrecuți în Universitatea Politehnica Timișoara, incluzând perioada studenției.

Această recunoaștere vine ca o apreciere pentru întreaga activitate desfășurată de-a lungul anilor, marcând o carieră dedicată excelenței academice și științifice.

 

Continuă să citești

Actualitate

Celebrul Șahist Garry Kasparov a ajuns la Timișoara!

Publicat

în

De către

Garry Kasparov a fost primit în salonul oficial al AEROPORTULUI TIMIȘOARA, unde a SCRIS un mesaj în cartea de onoare A INSTITUȚIEI. A fost așteptat de Rectorul UPT Florin Drăgan. Șahistul va vorbi  la Tech Talks by UPT.

„Este prima mea vizită într-un oraș din România, în afară de București. E bine! Normal, cunosc puțin din istoria Timișoarei. Știu că de aici a început Revoluția. Îmi amintesc că, în 1989, am avut un fel de conferință a șahiștilor sovietici. În mijlocul întâlnirii, am primit informația că România s-a alăturat mișcării pentru libertate și a răsturnat regimul dictator. De aceea Timișoara rămâne în minte”, a spus Garry Kasparov.

 

 

Continuă să citești

Învățământ

Universitatea Politehnica Timișoara Domină Clasamentul în Domeniul „Engineering and Computer Science

Publicat

în

De către

 

 

Universitatea Politehnica din Timișoara a primit o distincție deosebită în lumea academică, plasându-se pe primul loc în țară în domeniul „Engineering and Computer Science”, conform clasamentului academic internațional ScholarGPS™.

Clasamentul ScholarGPS™, cel mai recent instrument de evaluare a activității academice la nivel mondial, a evidențiat Universitatea Politehnica Timișoara ca lider în domeniul său de expertiză, atât la nivel național, cât și în rândul instituțiilor academice de prestigiu din întreaga lume.

Printre laureații notorii ai acestei distincții se numără academicienii Ion Boldea și Radu-Emil Precup, recunoscuți pentru contribuțiile lor remarcabile în domeniul „Electrical and Computer Engineering”. Ion Boldea, ocupând poziția a treia în rândul cercetătorilor români, este apreciat pentru articolele sale de referință, precum „Fiber-Reinforced Polymer Composites: Manufacturing, Properties, and Applications”, semnat împreună cu prof.dr.ing. Linul Emanoil, și „Automotive Electric Propulsion Systems With Reduced or No Permanent Magnets: An Overview”.

Clasamentul ScholarGPS™ nu numai că evaluează instituțiile și cercetătorii, ci oferă și o perspectivă cuprinzătoare asupra ariilor de expertiză și a publicațiilor cele mai citate, contribuind astfel la evidențierea excelenței în domeniul academic.

Prin această recunoaștere de prestigiu, Universitatea Politehnica Timișoara confirmă angajamentul său față de excelență academică și contribuția sa semnificativă la dezvoltarea cunoașterii și inovării în domeniul ingineriei și informaticii.

Continuă să citești

Te-ar putea interesa și