stiriacum.ro

Suntem sociabili

Politică

Mircea Geoană trage un semnal de alarmă cu privire la paradoxul românesc: Securitate asigurată, dar țara se golește de tineri

Publicat

în

 

 

Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO, a adus în atenția publicului un paradox notabil în cadrul unei dezbateri la Iași, declarând că România traversează un moment favorabil în istorie, cu securitate asigurată de NATO și integrată în Uniunea Europeană, dar se confruntă cu o situație internă delicată.

Geoană subliniază că, în ciuda valorii strategice multiregionale fără precedent, țara se confruntă cu o problemă majoră – exodul tinerilor și inegalități economice crescânde. Acest paradox, numit de Geoană „paradoxul românesc”, reflectă vulnerabilitatea crescută a țării în ciuda contextului extern favorabil.

„Nu am avut niciodată un moment mai favorabil în istorie, dar ţara este mai vulnerabilă din interior decât oricând”, a avertizat Geoană. El a subliniat necesitatea unei transformări a rolului și funcționalității statului român, îndemnând la eliminarea formelor fără fond din cultura politică românească.

Geoană a pledat pentru o schimbare profundă în modul de funcționare al politicului românesc, propunând meritocrația și competența în locul politicilor bazate pe clanuri și cumetrii. De asemenea, a subliniat necesitatea unei politici de coeziune teritorială și socială accelerate pentru a stimula dezvoltarea și a inversa exodul tinerilor.

Secretarul general adjunct al NATO a propus un plan denumit „Provincia la Putere”, menit să stimuleze dezvoltarea nu doar a marilor orașe, ci și a localităților mici și mijlocii, precum și a mediului rural. Acest plan ar viza crearea unei variante românești a conceptului britanic „leveling up”, care promovează ridicarea întregii țări, nu doar a centrelor urbane.

Geoană a accentuat, de asemenea, importanța ca România să devină un actor strategic într-un nou Coridor Economic și de Securitate Nord-Sud și Est-Vest, subliniind necesitatea reluării demersurilor pentru Coridorul Transeuropean numărul IX Nord-Sud.

Dezbaterea organizată la Iași a adunat aproximativ 150 de participanți, printre care liderul PNL Iași, Alexandru Muraru, primarul Mihai Chirica și rectorul Universității Alexandru Ioan Cuza, Tudorel Toader. Acest eveniment a oferit un cadru propice pentru discuții importante privind direcțiile de dezvoltare și transformare ale României.

Continuă să citești
Scrie o opinie

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Politică

Eugen Dogariu, candidat PSD Timiș la Senatul României: „Avem un buget istoric pentru infrastructura din educație”

Publicat

în

De către

 

Modernizarea infrastructurii din educație reprezintă un punct important al programului de guvernare pe care Partidul Social Democrat îl are pentru următorii patru ani. De prea mult timp acest subiect a fost tratat marginal, dar acum social-democrații pregătesc investiții masive în infrastructura de învățământ.

„Am pregătit un buget istoric pentru infrastructura din educație, iar când spun istoric mă refer la un buget de șase miliarde de euro care vor fi alocate în următorii patru ani pentru modernizarea școlilor, dotarea sălilor de clasă, oferirea de mese calde, programe before și afterschool, îmbrăcăminte, încălțăminte, rechizite și burse pentru peste 1 milion de copii și tineri beneficiari. Niciodată în istoria României nu a venit vreun partid cu un program atât de îndrăzneț, dar noi îl considerăm necesar și obligatoriu de pus în practică”, a declarat Eugen Dogariu, candidat al Partidului Social Democrat Timiș pentru Senatul României.

Astăzi, în România, funcționează un program guvernamental prin care elevii primesc o masă caldă în fiecare zi, dar acest proiect se dorește să fie dezvoltat până se ajunge ca fiecare preșcolar sau școlar să beneficieze de el. „Vorbim de un suport alimentar, masă caldă/pachet alimentar, iar aici este prevăzut un buget de 560 de milioane de euro, sumă ce provine atât din fonduri europene, cât și de la bugetul de stat. Toate aceste investiții, cum spuneam, sunt necesare și pe lângă dezvoltarea infrastructurii educaționale sau oferirea unei mese calde, vor ajuta și la reducerea abandonului școlar”, a mai spus Eugen Dogariu.

 

– Comandat de PARTIDUL SOCIAL DEMOCRAT – Organizația Județeană Timiș
– Executat de TELENOVA SRL
– CUI mandatar financiar coordonator 11240017

Continuă să citești

Politică

Sorin Munteanu: „Votul corect este cel care susține faptele, nu vorbele!”. Cu această declarație primarul orașului Buziaș se aruncă În brațele partidului PSD.

Publicat

în

De către

Sorin Munteanu: „Votul corect este cel care susține faptele, nu vorbele!”

Într-o perioadă marcată de nelămuriri și incertitudini legate de alegeri, primarul orașului Buziaș, Sorin Munteanu, a transmis un mesaj clar și ferm către cetățeni: „Votul corect” trebuie să fie unul responsabil, bazat pe fapte concrete, nu pe promisiuni sau vorbe goale. Într-o declarație recentă, edilul a subliniat importanța alegerii celor care au demonstrat deja că pot face o diferență reală pentru județul Timiș.

„Eu cu cine votez?” – O întrebare la care avem nevoie de răspunsuri clare

Înaintea oricărei alegeri, mulți dintre noi se confruntă cu dilema: „Eu cu cine votez?”. Această întrebare este cu atât mai presantă în contextul alegerilor din județul Timiș, unde cetățenii sunt invitați să aleagă nu doar lideri locali, ci și oameni care pot influența dezvoltarea întregii regiuni. Sorin Munteanu a subliniat faptul că răspunsul corect trebuie să vină dintr-o alegere bazată pe fapte și realizări deja demonstrabile.

„Ne dorim ca votul nostru să meargă acolo unde este cel mai bine și cel mai eficient pentru noi și pentru comunitatea în care trăim”, a afirmat primarul Buziașului, reafirmând importanța unei alegeri bine fundamentate, în care cetățenii să sprijine doar acei lideri care au demonstrat că sunt capabili să îndeplinească promisiunile făcute.

Sorin Grindeanu și echipa sa – „Au dovedit că pot realiza proiecte importante pentru județul nostru!”

Primarul Sorin Munteanu a explicat că, în calitatea sa de primar, obiectivul său principal este să pună în practică proiectele de dezvoltare ale comunității prin fapte concrete, nu prin declarații publice. În acest context, el a făcut un apel clar pentru susținerea lui Sorin Grindeanu și a echipei sale de parlamentari, care, potrivit lui Munteanu, „au demonstrat că au dorința și putința de a realiza proiecte importante pentru județul nostru”.

De asemenea, primarul a reamintit faptul că, în vară, l-a susținut pe Alfred Simonis pentru funcția de președinte al Consiliului Județean Timiș, un alt lider local care, în opinia lui Munteanu, are capacitatea de a duce județul spre un viitor mai bun. „Suntem alături de ei și îi susținem în continuare!”, a adăugat Munteanu, reafirmându-și sprijinul pentru echipa de conducere din județ.

Bănățenii care vor să arate că se poate și acasă

Un alt punct important în mesajul primarului Buziaș este legat de faptul că Sorin Grindeanu și echipa sa sunt bănățeni, ceea ce reprezintă, în opinia lui Munteanu, un avantaj semnificativ. „Sunt bănățeni și au rădăcinile aici, iar ca orice bănățeni făloși, vor să demonstreze că se poate și la noi acasă”, a declarat primarul, subliniind că acești lideri locali înțeleg mai bine decât oricine nevoile și aspirațiile comunității bănățene.

Bănățenii, cunoscuți pentru mândria lor de a face lucrurile bine și corect, au dovedit deja că pot realiza schimbări semnificative în județul Timiș. Munteanu a îndemnat cetățenii să sprijine acești lideri, să acorde „Votul corect” pentru a susține dezvoltarea regiunii.

Sprijinul pentru „fapte” nu „vorbe”

Sorin Munteanu a încheiat declarația sa cu un îndemn clar: „Haideți să-i sprijinim și să le acordăm Votul corect!” – un vot care să fie un sprijin pentru faptele concrete și pentru viitorul regiunii. În această perioadă electorală, mesajul primarului Buziaș este simplu, dar esențial: pentru ca județul Timiș să progreseze, trebuie să susținem acei lideri care au demonstrat prin acțiuni că sunt capabili să facă diferența.

Continuă să citești

Politică

Răsturnare de situație: Austria dă undă verde aderării României la spațiul Schengen

Publicat

în

De către

 

Austria ar putea renunța la veto-ul împotriva aderării României și Bulgariei la spațiul Schengen, a declarat recent ministrul de Interne al Austriei, Gerhard Karner. Decizia finală este așteptată în cadrul Consiliului JAI din luna decembrie, dar semnalele primite de la oficialii austrieci oferă speranță pentru un deznodământ pozitiv. Potrivit premierului Marcel Ciolacu, există o probabilitate ridicată ca România să devină membră deplină a spațiului Schengen începând cu luna martie 2025.

Declarațiile oficialilor austrieci

Ministrul Karner a subliniat că, deși veto-ul aplicat anterior a fost considerat justificat, progresele în reducerea migrației ilegale prin România și Bulgaria au condus la o schimbare a perspectivei austriece. „Numărul migrației ilegale prin aceste țări a scăzut masiv”, a precizat Karner, subliniind importanța menținerii unor măsuri de control eficiente. Ministrul a adăugat că vor continua discuțiile pentru un „pachet global durabil”, menit să asigure securitatea la granițele Uniunii Europene.

Comisarul european pentru afaceri interne și migrație, Magnus Brunner, și-a exprimat la rândul său optimismul privind aderarea României și Bulgariei la Schengen, menționând că progresele celor două țări sunt semnificative. Deși decizia finală aparține statelor membre, dialogul dintre Austria, România și Bulgaria a devenit mai intens și constructiv.

Perspectivele aderării

Premierul Marcel Ciolacu a indicat că, dacă veto-ul va fi ridicat, România ar putea adera în mod oficial la Schengen în martie 2025. Acesta a explicat că perioada de implementare ar putea dura câteva luni, timp necesar pentru pregătirea sistemelor și infrastructurii.

Ministrul de Interne al României, Cătălin Predoiu, a evidențiat, la rândul său, progresele României în ceea ce privește reducerea migrației ilegale și cooperarea strânsă cu partenerii europeni, inclusiv Austria. „Am adus argumente puternice în fața partenerilor noștri. Colaborarea excelentă cu vecinii și politicile noastre clare de combatere a migrației ilegale au fost esențiale”, a subliniat Predoiu.

Ce urmează?

Decizia finală privind aderarea României la Schengen va fi luată în cadrul Consiliului JAI, după consultările din cadrul COREPER. Oficialii români speră ca discuțiile să ducă la o soluție pozitivă, în beneficiul întregii Uniuni Europene. Dacă lucrurile merg conform planului, sărbătorile pascale din 2025 ar putea marca un moment istoric pentru România, odată cu aderarea deplină la Schengen.

Continuă să citești

Te-ar putea interesa și