stiriacum.ro

Suntem sociabili

Social

Apariție Remarcabilă în Portul Constanța: Un Rechin Filmat Aproape de Suprafața Apei

Publicat

în

 

 

O imagine rară a captivat atenția în Portul Constanţa, unde un rechin a fost surprins înotând lângă dig, foarte aproape de suprafața apei. Biologul Adrian Bîlbă a explicat că acest rechin, cunoscut sub numele de câine de mare (Squalus acanthias), este inofensiv și nu prezintă pericol pentru oameni.

Conform declarațiilor biologului, rechinul nu este obișnuit să se apropie de mal vara, deoarece nu îi place apa caldă. Cu toate acestea, în sezonul rece, acești rechini vin mai aproape de țărm pentru motive reproductive. Biologul Adrian Bîlbă a subliniat că acești rechini sunt importanți pentru ecosistemul Mării Negre și că sunt pescuiți în această perioadă, mai ales că vin să se reproducă.

„Este un rechin inofensiv, nepericulos, un rechin care se hrănește cu peștișori și care trăiește pe fundul apei, în special în zonele mai adânci. Nu trebuie să ne îngrijorăm, ci să apreciem prezența lor în Marea Neagră, contribuind la echilibrul natural al ecosistemului”, a declarat Adrian Bîlbă.

Dimensiunea minimă a rechinilor ce pot fi pescuiți a fost recent redusă la 90 de centimetri, iar biologul a menționat că această specie face parte din lanțul trofic al Mării Negre, contribuind la biodiversitatea acestei zone. Cu toate că sunt capturați de pescari, există legislație care protejează femelele care nasc puii vii, asigurând sustenabilitatea populației de rechini în Marea Neagră.

Continuă să citești
Scrie o opinie

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate

Gheorghe Tîrpe, Fost Director al Fabricii AEM din Timișoara, a Încetat din Viață la Vârsta de 89 de Ani

Publicat

în

De către

 

 

**Gheorghe Tîrpe, Fost Director al Fabricii AEM din Timișoara, a Încetat din Viață la Vârsta de 89 de Ani**

Timișoara și-a luat rămas bun de la unul dintre cei mai influenți lideri industriali ai orașului, prof. univ. dr. ing. Gheorghe Tîrpe, care a condus cu succes Întreprinderea de Aparate Electrice de Măsurat (AEM) între anii 1978 și 1990. Sub conducerea sa, AEM a traversat o perioadă de glorie, devenind o fabrică emblematică pentru oraș.

Înainte de mandatul său la AEM, Gheorghe Tîrpe a fost timp de șase ani inginer-șef la „Electrotimiș”, o altă unitate de producție importantă din Timișoara. De-a lungul carierei sale, Tîrpe a demonstrat o dedicare remarcabilă în domeniul ingineriei și al managementului industrial.

Contribuțiile sale nu s-au limitat doar la sectorul industrial. În plan didactic, Gheorghe Tîrpe a fost profesor universitar la Universitatea din Craiova timp de 15 ani, din 1990 până în 2005, influențând generații de studenți și aducând o contribuție semnificativă la dezvoltarea învățământului tehnic din România.

Pe lângă realizările sale profesionale, Gheorghe Tîrpe a fost activ și în sfera politică, fiind ales consilier în Consiliul Județean Timiș pentru trei legislaturi, unde a continuat să contribuie la dezvoltarea comunității locale.

Gheorghe Tîrpe a murit la vârsta de 89 de ani, lăsând în urmă o moștenire de excelență în industrie și educație. Înmormântarea va avea loc joi, 25 iulie, la ora 12, în cimitirul Cosminului.

Dumnezeu să-l odihnească!

Continuă să citești

Politică

Alfred Simonis, Președintele CJ Timiș, Anunță Emiterea Autorizației de Construire pentru Institutul Oncologic Timișoara

Publicat

în

De către

 

 

Alfred Simonis, președintele ales al Consiliului Județean Timiș, a făcut un anunț important referitor la dezvoltarea infrastructurii medicale din județ. Autorizația de Construire pentru Institutul Oncologic Timișoara a fost emisă, permițând astfel organizarea licitației pentru desemnarea constructorului.

„Avem Autorizația de Construire pentru Institutul Oncologic Timișoara. Consiliul Județean a emis documentul fără de care nu putea fi organizată licitația pentru desemnarea constructorului,” a declarat Simonis.

Această autorizație este esențială, având în vedere că vor avea loc modificări semnificative ale structurii existente. Inițial conceput în urmă cu aproape 30 de ani pentru a fi Spitalul Municipal Timișoara, clădirea va suferi o demolare parțială și va fi refăcută pentru a respecta cerințele, normativele și standardele actuale.

„A fost necesară emiterea unei noi autorizații de continuare a lucrărilor, întrucât va exista o modificare a actualei structuri, a ceea ce s-a vrut a fi, în urmă cu aproape 30 de ani, Spitalul Municipal Timișoara. Practic, va exista o demolare parțială a construcției și refacerea ei la cerințele, normativele și standardele actuale,” a explicat președintele CJ Timiș.

Simonis a mulțumit specialiștilor de la Universitatea Politehnica Timișoara pentru expertiza tehnică esențială în reluarea lucrărilor. „Vreau să le mulțumesc specialiștilor de la Universitatea Politehnica Timișoara, cei care au realizat expertiza tehnică pentru reluarea lucrărilor,” a adăugat el.

Transformarea clădirii aflate în ruină pe Calea Torontalului în cel mai modern Institut Oncologic din țară reprezintă cea mai mare investiție medicală din județul Timiș. Cu o alocare de 250 de milioane de euro prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), acest proiect promite să revoluționeze asistența medicală oncologică din România.

„Ruina de pe Calea Torontalului se va transforma acum în cel mai modern Institut Oncologic din țară. Este cea mai mare investiție care se va face în domeniul medical în județul Timiș. 250 de milioane de euro sunt alocați pentru acest spital, bani obținuți prin PNRR,” a subliniat Simonis.

Următorul pas crucial este scoaterea la licitație a lucrărilor de proiectare și execuție, proces pe care Alfred Simonis speră să îl inițieze cât mai curând, posibil chiar în următoarele zile. „Următorul pas, pe care îmi doresc să îl facem cât mai repede, poate chiar în următoarele zile, este scoaterea la licitație a lucrărilor de proiectare și execuție,” a concluzionat acesta.

Această inițiativă promite să îmbunătățească semnificativ serviciile medicale disponibile în județ și să ofere pacienților acces la tratamente oncologice de ultimă generație într-un cadru modern și bine echipat.

Continuă să citești

Social

Horia Colibășanu: „S-au întâmplat multe în ultimele zile, în drumul nostru spre vârf”

Publicat

în

De către

 

 

Alpinistul Horia Colibășanu a împărtășit recent experiențele și dificultățile întâmpinate în încercarea de a atinge un nou vârf montan. În condițiile vitrege de la altitudini de peste 6.650 de metri, comunicarea a fost îngreunată de frigul extrem, făcând dificilă chiar și scrierea unui mesaj scurt.

### Vremea, un obstacol major

Colibășanu a subliniat că, deși muntele nu este deosebit de dificil, sezonul actual a fost nefavorabil din punct de vedere al vremii. Zăpada a căzut continuu noaptea și dimineața, iar până la ora 17 speranța unei îmbunătățiri a condițiilor meteorologice a fost în zadar. În plus, riscul de avalanșe a fost prezent, cu un expert în avalanșe, Billy, avertizând asupra unui risc moderat dar semnificativ.

### Așteptări și realități

Anul trecut, pe Broad Peak, Colibășanu a petrecut doar patru zile în taberele superioare, în timp ce anul acesta a stat deja opt zile în speranța unei ferestre meteorologice favorabile. „Știam că dacă vom reveni în tabăra de bază va trebui să renunțăm,” a spus el, menționând perturbările frecvente ale vremii care au afectat încercarea lor.

### Cursa contra-cronometru

După ce au coborât cu bine în tabăra de bază, echipa lui Colibășanu se află acum într-o cursă contra-cronometru pentru a prinde avionul spre casă. „Încercăm să facem 100 de kilometri în trei zile, doar că e cu urcat și cu coborât mult. Ieri am făcut 30 de kilometri în 11 ore,” a relatat alpinistul, descriind efortul enorm depus în condiții dificile. Cu o zi și jumătate de mers rămasă, echipa continuă să avanseze.

Horia Colibășanu a promis să revină curând cu întreaga poveste a expediției, exprimându-și recunoștința față de toți cei care i-au urmărit îndeaproape aventurile și pentru susținerea și gândurile bune primite.

„Vă mulțumesc tuturor celor care ați urmărit îndeaproape expediția și pentru toată susținerea și gândurile bune,” a încheiat el mesajul său.

Continuă să citești

Te-ar putea interesa și