stiriacum.ro

Suntem sociabili

Social

✝) Duminica a 2-a după Paști (a Sfântului Apostol Toma) 12 Mai 2024

Publicat

în

 

DUMINICA
A DOUA DUPĂ PAŞTI A TOMEI

Evanghelia de la Ioan
(XX, 19-31)

iind seară în acea zi de’ntâi a săptămânii, şi uşile fiind încuiate acolo unde ucenicii erau adunaţi de frica Iudeilor, a venit Iisus şi a stat în mijloc şi le-a zis: „Pace vouă!“ Şi zicând acestea, le-a arătat mâinile şi coasta Sa. Deci s’au bucurat ucenicii văzându-L pe Domnul. Atunci Iisus le-a zis iarăşi: „Pace vouă! Aşa cum Tatăl M’a trimis pe Mine, tot astfel şi Eu vă trimit pe voi“. Şi zicând acestea, a suflat asupra lor şi le-a zis: „Luaţi Duh Sfânt!, cărora le veţi ierta păcatele, li se vor ierta; cărora le veţi ţine, ţinute vor fi“. Dar Toma, unul din cei doisprezece, cel numit Geamănul, nu era cu ei când a venit Iisus. Deci i-au zis ceilalţi ucenici: „L-am văzut pe Domnul!“ Dar el le-a zis: „Dacă nu voi vedea eu în mâinile Lui semnul cuielor şi dacă nu-mi voi pune degetul meu în semnul cuielor şi dacă nu-mi voi pune mâna mea în coasta Lui, nu voi crede“. Şi, după opt zile, ucenicii Săi erau iarăşi înlăuntru, şi Toma împreună cu ei. Şi a venit Iisus, uşile fiind încuiate, şi a stat în mijloc şi a zis: „Pace vouă!“ Apoi i-a zis lui Toma: „Adu-ţi degetul tău încoace; şi vezi mâinile Mele; şi adu-ţi mâna ta şi pune-o în coasta Mea; şi nu fi necredincios, ci credincios!“ Răspunzând Toma, I-a zis: „Domnul meu şi Dumnezeul meu!“ Iisus i-a zis: „Pentru că M’ai văzut, ai crezut; fericiţi cei ce au crezut fără să fi văzut!“ Şi încă multe alte minuni a făcut Iisus în faţa ucenicilor Săi, care nu sunt scrise în cartea aceasta. Iar acestea s’au scris, pentru ca voi să credeţi că Iisus este Hristos, Fiul lui Dumnezeu; şi, crezând, viaţă să aveţi întru numele Lui

Continuă să citești
Scrie o opinie

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Social

Serviciile medicale din România, încă în impas: un exemplu alarmant din județul Bihor cu un bǎiețel de cinci ani.

Publicat

în

De către

 

Am pășit în anul 2025, dar sistemul medical din România continuă să dezamăgească prin lipsa de resurse, organizare și empatie. Cazul unei familii care a fost nevoită să-și întrerupă vacanța de sărbători în stațiunea Arieșeni-Vârtop, din județul Bihor, subliniază încă o dată problemele grave din sistemul de sănătate.

Băiatul de doar 5 ani al familiei a avut nevoie urgentă de o consultație ORL (otorinolaringologie), însă orașele din apropiere, Ștei și Beiuș, nu dispun de un medic specialist disponibil pentru astfel de cazuri. Într-o încercare disperată de a găsi ajutor, mama copilului a sunat la Spitalul Municipal din Ștei. Acolo, însă, răspunsul primit de la o asistentă a fost că „doctorul nu poate fi deranjat.”

Fără alternative, familia a fost obligată să se întoarcă în Timișoara, un oraș mare unde există gărzi de specialitate. Este important de menționat că băiețelul plecase deja din Timișoara sub tratament, dar complicațiile au apărut pe parcursul vacanței.

Un sistem medical ineficient

Acest caz scoate în evidență multiple deficiențe ale sistemului medical din România:

•Lipsa specialiștilor: Orașele mici și zonele turistice sunt frecvent lipsite de medici specializați, ceea ce lasă populația locală și turiștii într-o situație vulnerabilă.

•Indiferența personalului medical: Refuzul unui cadru medical de a oferi soluții sau de a deranja un medic în caz de urgență denotă o atitudine inacceptabilă față de pacienți.

•Accesul limitat la servicii de urgență: În loc să se poată baza pe infrastructura locală, pacienții sunt forțați să călătorească sute de kilometri pentru tratamente de bază.

 

Acest incident ar trebui să fie un semnal de alarmă pentru autorități. România are nevoie urgentă de:

•Investiții în infrastructura medicală din orașele mici.

•Crearea unui sistem de rotație a medicilor specialiști pentru a acoperi nevoile în zonele rurale și turistice.

•Schimbări în mentalitatea și atitudinea personalului medical, prin traininguri și politici care să pună pacienții pe primul loc.

Lipsa unor soluții imediate și concrete va continua să ducă la situații precum aceasta, în care viețile pacienților sunt puse în pericol, iar încrederea publicului în sistemul medical este erodată.

România trebuie să se trezească din această „noapte a minții” și să înceapă să ofere servicii medicale demne de anul 2025.

Continuă să citești

Internațional

Prefectul Mihai Ritivoiu este primul timișorean care a intrat oficial în spațiul Schengen!

Publicat

în

De către

Vezi Video>>>https://www.facebook.com/share/v/14qvEuuRCL/?mibextid=wwXIfr

Prefectul Mihai Ritivoiu este primul timișorean care a intrat oficial în spațiul Schengen! A sǎrbǎtorit Noaptea dintre ani în vamǎ!

#Timisoara #tele9tv #tele8tv

Continuă să citești

Politică

Dominic Fritz: “ Timișoara în prag de nou an. Să ne bucurăm de ea în fiecare zi”

Publicat

în

De către

 

Orașul de pe Bega continuă să impresioneze cu inițiativele sale artistice și culturale, oferind locuitorilor și turiștilor un prilej unic de a admira o instalație de artă spectaculoasă. Portalul, simbol al luminii și al conexiunilor culturale, rămâne pe malul Begăi până pe 2 ianuarie, încadrând silueta iconică a Catedralei Mitropolitane din Timișoara.

Dominic Fritz, primarul Timișoarei, a declarat:

„Până pe 2 ianuarie, Portalul mai e pe malul Begăi, încadrând silueta perfectă a Catedralei Mitropolitane. De la Timișoara, Portalul pleacă la Londra, unde va străluci la festivalul Winter Lights, alături de cele mai tari instalații luminoase ale momentului.”

Această instalație impresionantă a fost un punct central de atracție în perioada sărbătorilor, oferind privitorilor o experiență vizuală captivantă și o oportunitate de a reflecta asupra legăturii dintre tradiție și inovație.

Un simbol care traversează granițele

După ce va părăsi Timișoara, Portalul va călători la Londra, unde va reprezenta cu mândrie spiritul creativ al orașului în cadrul festivalului Winter Lights. Acolo, va străluci alături de alte instalații luminoase de renume internațional, punând Timișoara pe harta celor mai inovatoare și artistice orașe din Europa.

Acestea sunt ultimele zile în care Portalul poate fi admirat acasă, pe malul Begăi. Timișorenii și vizitatorii sunt invitați să profite de această ocazie și să-și facă amintiri frumoase înainte ca această operă să-și continue călătoria.

Timișoara, un oraș al luminilor și al artei

Portalul simbolizează nu doar creativitatea, ci și deschiderea Timișoarei către lume, fiind un exemplu perfect al modului în care arta poate uni comunități și culturi diferite.

În prag de nou an, sărbătorim nu doar trecerea timpului, ci și locul pe care îl numim acasă — Timișoara, un oraș al speranței, al inovării și al frumosului.

Continuă să citești

Te-ar putea interesa și