stiriacum.ro

Suntem sociabili

Social

Canicula și seceta afectează țările din Europa care produc cereale, porumb, ulei de măsline și fructe

Publicat

în

Canicula și seceta afectează țările din Europa care produc cereale, porumb, ulei de măsline și fructe
Luni de zile de secetă, combinate cu temperaturi ridicate record, au distrus o mare parte din producțiile agricole din Euopa, iar dificultățile în ceea ce privește colectarea apei și a hranei pentru animale au împins fermierii într-o situație extremă. Seceta prelungită alimentează riscul unei penurii de alimente.
Vorbind pentru Associated Press, fermierii sicilieni spun că, dacă seceta și canicula vor continua, vor fi forțați să-și vândă animalele.
Sicilia, o insulă din sudul Italiei, se confruntă cu cea mai gravă secetă din ultimii 20 de ani, ducând la o scădere a producției de furaje în toată insula. În același timp, seceta a afectat producția de cereale, în condițiile în care regiunea reprezintă 20% din producția totală de grâu dur a țării, un grâu din care se fac pastele italiene. Factori din domeniu și experții avertizează că seceta ar putea duce la o scădere a producției insulei cu până la 70%. În acest caz, Sicilia care aprovizionează în mod tradițional alte regiuni cu produse agricole va fi nevoită să apeleze la importuri. Pe de altă parte, dacă seceta se va extinde și mai mult în lunile următoare, experții avertizează că ar putea fi afectată și producția de ulei de măsline și piersici. Situația a generat îngrijorare în cadrul guvernului italian, care începând cu luna mai a declarat Sicilia în stare de urgență și a promis 20 de milioane de euro pentru achiziționarea de rezervoare de apă și autocisterne care vor transporta apa în zonă, precum și pentru săparea de puțuri noi și pentru restabilirea debitului în apeducte.
Între timp, seceta extremă și prelungită timp de mai multe luni în România a afectat producția de porumb într-una dintre cele mai importante țări ale UE pentru acest produs. Guvernul român a cerut deja sprijin financiar de la UE în valoare de cel puțin 500 de milioane de euro pentru acoperirea pagubelor suferite de lumea agricolă a țării pe o suprafață de peste 4,9 milioane de hectare cu culturi de porumb și floarea soarelui. Guvernul a avertizat în urmă cu câteva zile că temperaturile pot ajunge până la 40 de grade Celsius, prin urmare, pe lângă producția agricolă, va fi afectată și furnizarea de energie. Iar lucrul cel mai rău despre care vorbesc fermierii români este că valurile de căldură seacă rezervele de apă pe care solul le păstrează în mod normal.
Între timp, și Ucraina care din cauza războiului a fost afectată deja în privința producției de cereale și se confruntă cu dificultăți în ceea ce privește transportul cerealelor, a înregistrat perioade de caniculă, cu temperaturi de 38 de grade Celsius. Temperaturile neobișnuit de ridicate pentru această țară sunt în detrimentul producției, care a scăzut cu 20% până la 30%.

Continuă să citești
Scrie o opinie

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Social

Procurorii lui Kovesi au descins la primăria comunei Tomnatic!

Publicat

în

De către

Procurorii lui Kovesi au descins miercuri dimineața la primăria comunei Tomnatic.

Sunt vizați primarul și contabila comunei. Procurorii lui Kovesi vizează trei proiecte pe fonduri Europene cu o valoare toală de 1 milion de euro.

Au fost ridicate mai multe documente. Ancheta este în curs……

Primarul comunei Vasiu Stoian are emoții….

Continuă să citești

Actualitate

Una dintre fetele ucise pe litoral era din Timisoara!Facea prostitutie !

Publicat

în

De către

Criminalul le-a cunoscut pe victime prin intermediul unei publicaţii de internet care oferă servicii sexuale. Pe prima dintre victime se pare că a ucis-o în locuinţa închiriată de aceasta în Mamaia, pe data de 2 iulie 2024, iar pe cea de-a doua victimă a ucis-o la data de 27 august 2024, în Năvodari, în locuinţa în care era găzduit de inculpata care a fost la rândul său reţinută în dosar.Datele de anchetă au condus la ipoteza de lucru că a fost acelaşi mod de operare al inculpatului reţinut, în sensul că le ucidea pe victime cu scopul de a le deposeda de autoturisme. Pe prima victimă a deposedat-o de un autourism Audi A4 pe care ulterior l-a înstrăinat, a făcut schimb cu alte persoane din judeţul Tulcea, iar acele persoane, după mai multe înstrăinări succesive au înmatriculat respectivul autoturism în Bulgaria.

Bărbatul suspectat de aceste crime are cazier, el a mai fost condamnat pentru fapte de furt de vehicule, conducere fără permis, infracţiuni la viaţa sexuală.

De asemenea, bărbatul şi femeia au furat bijuteriile victimelor.

”Este o situaţie, dacă vreţi, destul de cinică din partea lor, au luat bijuteriile respective de pe cadavrul victimei ucise. N-avem date concrete, singurele informaţii au fost oferite de minor căruia i-ar fi povestit inculpatul major şi reţinut că le-ar fi sugrumat şi astfel le-ar fi ucis”, a mai precizat Sadîc Zafer.

El a mai transmis că trupul celei de-a doua femei ar fi fost ţinut în locuinţa închiriată de partenera bărbatului timp de două zile, în prezenţa copiilor acesteia.

Continuă să citești

Editorial

Scandal în comuna Sânandrei: Primarul Claudiu Coman refuză să-și publice declarația de avere! Ascunde ceva?

Publicat

în

De către

 

Un nou scandal zguduie comuna Sânandrei, unde primarul Claudiu Coman sfidează legile și cetățenii cu o atitudine demnă de un baron local! Deși are obligația legală de a-și publica anual declarația de avere, acesta pare să fie mai presus de lege. Din 2021, Coman nu și-a mai actualizat declarația pe site-ul oficial al Primăriei, în ciuda faptului că riscă amendă pentru această omisiune.

Locuințe de lux și salariu modest

Claudiu Coman, primarul care încasează lunar un salariu modest de 7500 RON, trăiește aparent o viață de lux, departe de ochii cetățenilor. Conform informațiilor disponibile, edilul deține nu mai puțin de două apartamente în Timișoara, iar gurile rele din localitate vorbesc că ar mai deține și un întreg bloc în Dumbrăvița! Cum a reușit să acumuleze atâtea proprietăți dintr-un salariu de funcționar public rămâne un mister.

Cetățenii sunt revoltați!

Oamenii din Sânandrei au început să își piardă răbdarea cu primarul care pare să aibă „tupeu de tupeu”. Localnicii sunt indignați că, în timp ce mulți se chinuie să își plătească facturile, Coman nu are bunul simț să fie transparent cu averea sa. „Ne ascunde ceva, asta e clar! Cum să nu îți declari averea de ani de zile?”, spune un cetățean revoltat. Alții speculează că blocul din Dumbrăvița, despre care se tot vorbește, ar fi fost achiziționat prin intermediari sau în condiții obscure.

Unde sunt autoritățile?

Întrebarea pe buzele tuturor este: de ce nu ia nimeni măsuri? Autoritățile par să închidă ochii la acest abuz, iar Coman continuă să sfideze legea și să își păstreze secretele bine ascunse. Într-o perioadă în care transparența ar trebui să fie pe primul loc, primarul comunei Sânandrei pare să fi uitat complet de promisiunile făcute cetățenilor.

Ce urmează?

Va răspunde Claudiu Coman în fața legii? Sau va reuși să scape din nou, protejat de influențele sale locale? Rămâne de văzut dacă primarul va da socoteală pentru averea sa impresionantă și pentru faptul că ignoră flagrant obligațiile legale. Scandalul e abia la început!

Continuă să citești

Te-ar putea interesa și