stiriacum.ro

Suntem sociabili

Stiri

Fostul președinte român, fostul prim-ministru, acuzat din nou de crime împotriva umanității în cazul revoltei minerilor din 1990.

Publicat

în


Parchetul General a anunţat miercuri, 15 ianuarie, a fost reinițiată urmărirea penală împotriva fostului președinte Ion Iliescu și a fostului premier Petre Roman în dosarul care vizează reprimarea violentă a protestelor din Piața Universității din București din 13-15 iunie 1990, cunoscută și sub numele de cel Mineriada (revolta minerilor). Cei doi se confruntă cu acuzații de crime împotriva umanității.

Inițial, în iunie 2017, Ion Iliescu și ceilalți inculpați au fost trimiși în judecată pentru infracțiuni împotriva umanității în acest dosar, însă în decembrie 2020, Înalta Curte de Casație și Justiție a decis returnarea cauzei la Parchetul Militar pentru reanalizare completă.

Procurorii spun că „în iunie 1990, persoane care dețineau roluri decizionale în statul român la acea vreme au inițiat o politică de represiune împotriva populației civile din capitală”. Acest lucru a dus la moartea a patru persoane, agresarea sexuală a două persoane, răni fizice și/sau psihologice la peste 1.300 de persoane și detenția ilegală și persecuția a peste 1.200 de persoane.

Începând cu 22 aprilie 1990, în Piața Universității din București a avut loc o manifestație. Protestul a durat câteva săptămâni până la 13 iunie 1990, exprimându-și opoziția față de guvernul nou înființat în România după Revoluția din 1989.

„În acest context, Ion Iliescu, Petre Roman și alți lideri de stat sau Frontul Salvării Naționale au inițiat un atac asupra manifestanților prezenți fizic în Piața Universității. Acesta a servit drept pretext pentru o acțiune represivă mai amplă care vizează indivizii care au participat anterior la proteste. , în special liderii de opinie, precum și orice persoană suspectată că se opun regimului, în special studenții, intelectualii sau cei care susțin valorile occidentale”, a declarat Parchetul General. a declarat.

Având în vedere amploarea atacului, spun anchetatorii, executarea lui a necesitat implicarea unui număr mare de persoane. Astfel, conducerea statului ar fi format un grup criminal sistemic, eterogen, care implică elemente politice, administrative, militare și civile.

Începând cu 13 iunie 1990, a fost declanșată o acțiune represivă împotriva manifestanților din Piața Universității, implicând „desfășurarea ilegală” de forțe din Ministerul de Interne, Ministerul Apărării Naționale, Serviciul Român de Informații, și a peste 10.000 de mineri și muncitori din diverse regiuni. a tarii.

Reprimarea a fost un atac generalizat și sistematic, care a dus la împușcarea mortală a patru persoane, agresarea sexuală a două persoane și vătămarea fizică sau psihologică a unui total de 1.311 persoane. În plus, 1.211 persoane au fost reținute ilegal.

În dimineaţa zilei de 13 iunie 1990, peste 200 de indivizi au fost adunaţi şi transportaţi la Unitatea Militară 0575 a MAI din Măgurele. Aceștia au fost reținuți până în după-amiaza când au fost eliberați în urma unor investigații superficiale.

„În cadrul planului orchestrat de lideri politici, oficiali ai organelor de drept și membri ai conducerii Frontului Salvării Naționale, în Piața Universității au fost aduși lucrători de la Întreprinderea de Mașini Grele București. Aceștia au acționat violent, agresând fizic persoane din apropierea Institutului. de Arhitectură și apoi a ocupat piața alături de forțele de ordine pentru a preveni întoarcerea protestatarilor”, au spus procurorii.

Aceste acțiuni au provocat un răspuns violent din partea opoziției, inclusiv incendierea sediului Poliției București, al Ministerului de Interne, al Televiziunii Române și al Serviciului Român de Informații. Forțele de securitate au folosit muniție reală, ducând la împușcarea a patru persoane.

Represiunea a continuat la 14 și 15 iunie 1990, cu atacuri sistematice efectuate alături de mineri și muncitori din mai multe județe. Procurorii spun că aceste grupuri au acționat ca un organism paralel de aplicare a legii, nerecunoscut și neautorizat conform legii.

„Minerii ajunși în București au vandalizat sediile partidelor politice din opoziție nou înființate sau reînființate, casele liderilor opoziției, birouri independente de presă și instituții de învățământ. De asemenea, au agresat bucureșteni sub pretextul presupusei legături cu Piața Universității. proteste”, au spus anchetatorii.

Miercuri, procurorii l-au adus pe Petre Roman la audiere și s-au deplasat la domiciliul lui Ion Iliescu, acesta neputând călători.

irina.marica@romania-insider.com

(Sursa foto: Inquam Photos/Octav Ganea, George Calin)

www.romania-insider.com

Continuă să citești
Scrie o opinie

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Stiri

Incident în Piața 700, Timișoara: A aruncat trotineta electrică în tramvai

Publicat

în

De către

 

17 ianuarie 2025 – Polițiștii din cadrul Secției 1 Urbane Timișoara au fost solicitați să intervină în urma unui incident petrecut în Piața 700, în jurul orei 19:30. Un vatman în vârstă de 70 de ani a raportat autorităților un act de vandalism provocat de un călător, după un conflict spontan.

Ce s-a întâmplat?

Incidentul a început în tramvai, când un pasager a încercat să urce cu o trotinetă. Între acesta și vatman s-a iscat un conflict verbal. Supărat, călătorul a coborât din tramvai în stația Piața 700 și, folosindu-se de trotinetă, a lovit geamul ușii tramvaiului, provocând pagube.

Intervenția autorităților

Polițiștii s-au deplasat rapid la fața locului și au discutat cu vatmanul, care a relatat detaliile incidentului. În prezent, oamenii legii efectuează cercetări pentru identificarea autorului actului de vandalism și luarea măsurilor legale.

Dosar penal pentru distrugere

Pe numele autorului, încă neidentificat, a fost întocmit un dosar penal sub acuzația de distrugere, conform prevederilor Codului Penal. Poliția Timișoara continuă investigațiile pentru soluționarea cazului.

 

Continuă să citești

Actualitate

Recenzie de film românească – Începe anul cu Fellini și Be My Cat: A Film for Anne

Publicat

în

De către


La mulți ani 2025, dragi Insider, să fie un an bun! Și să înceapă cu clasice, unele universale, altele underground.

Regizorul italian Federico Fellini este unul dintre cele mai mari nume din istoria mediumului. A spune că a fost foarte influent este o subestimare. Are propriul adjectiv (fellini-esque), în timp ce scenele din filmele sale fac parte din meme. Gândiți-vă doar la Marcello Mastroianni și Anita Ekberg care se zboară în Fontana di Trevi din Roma (vezi trailerul de mai jos pentru a vă împrospăta memoria).

Cinema Eforie în prezent proiectează unele dintre filmele sale. Fellini a devenit din ce în ce mai baroc cu timpul, dar am un punct slab pentru aceste fotografii timpurii, mai puțin fantastice, dar mai accesibile emoțional. Vițeii (1953) va fi pentru totdeauna una dintre preferatele mele. Amplasat în orașul său natal, Rimini, din nordul Italiei, pe coastă, urmărește un grup de prieteni în vârstă de douăzeci de ani care refuză să crească. Un film melancolic și ocazional de amuzant, despre maturitate, care dă semne ale somptuozității vizuale care l-ar face un regizor atât de iubit. Una dintre scenele pe care mi le amintesc până în ziua de azi este mișcarea camerei care imit-o pe cea a unui tren care duce la loc personajul principal. Nu prea este un spoiler dacă îl includ și mai jos.

Filmele sale cele mai apreciate de critici sunt 8½ și Dolce Vitași le puteți prinde pe amândouă. Prima este o interpretare meta-fictivă a crizei artistice (și personale) a unui regizor și a celor mai faimoase filme despre realizarea de filme. Fellini și-a numărat filmele anterioare înainte de a face asta, de unde și titlul. Unele părți din ea au îmbătrânit puțin puțin (adică reprezentarea femeilor), dar este încă, și pe bună dreptate, unul dintre cele mai influente filme. Dolce Vita a făcut celebru termenul de „viață dulce” italiană și a dat naștere termenului „paparazzo”, bazat pe personajul unui fotograf foarte persistent numit Paparazzo. El deranjează vedetele de cinema și personajele bogate și decadente din anii de după război. Drama îi urmărește prin treburile și petrecerile lor. Uimitor de frumos și la fel de decadent din punct de vedere vizual ca și subiecții săi, este totuși o satira blestemată a eșecului moral și de neuitat. Fotografiile din Roma și vilele sale de noapte sunt și ele înrădăcinate în memoria mea.

Uniunecealaltă cinematecă din București, va arăta un alt clasic duminică de la ora 17:00, dar băiete, ce gen și anvergură foarte diferită. a lui Adrian Țofei Fii pisica mea: un film pentru Anne a avut premiera în 2015 și, printr-un mare noroc, s-a întâmplat să fiu acolo. Cu siguranță, cred că niciunul dintre noi în teatru nu o va uita vreodată: unii în bine și alții în rău (au fost părăsiri, să spunem așa). Intriga este nebună, dar într-un mod grozav: regizorul joacă și rolul principal al filmului, un tânăr regizor pe nume Adrian (ha!) atât de obsedat de actrița americană Anne Hathaway încât încearcă să o convingă să vină în România și să lucreze. cu el, trimițându-i un mic film ca o prezentare, în care el distribuie trei tinere actrițe locale pentru a-și demonstra abilitățile. Și toți seamănă cu ea… Ceea ce face el de fapt cu și pentru ei este o altă poveste înfiorătoare.

Filmul de groază al lui Țofei se încadrează în categoria „found footage”: ceea ce este prezentat este prezentat ca un film „real” cu „protagoniștii” din poveste care este ulterior găsit și prezentat publicului, ca un documentar. În genul de groază, filmările sunt de obicei găsite după ce personajele au murit sau au fost ucise. Cel mai rapid exemplu la care mă pot gândi este Proiectul Vrăjitoarei Blair (1999), scandalos când a apărut pentru că publicul a crezut că nu este pus în scenă. Ah, zilele dinainte de spoilere pe internet. Nu am mai văzut așa ceva Fii pisica mea aici, iar până la această dată este singurul film românesc cu imagini găsite pe care îl cunosc. Numai asta l-ar face să iasă în evidență, dar există multe alte motive pentru a o admira. Este un debut uimitor, amuzant, ascuțit și absolut neînfricat.

Este un film foarte neliniștitor prin estetica sa cu buget redus (și cel mai probabil producție), mai ales prin performanța hotărâtă a lui Țofei ca fan și realizator dement, și o modalitate grozavă de a estompa granițele dintre ficțiune și „realitate”, regizor și caracter. El stă departe de sângele pur și simplu, dar ce călătorie impresionantă este aceasta. Îl admir foarte mult și am fost șocat să citesc că este prima proiecție în București. Pe de altă parte, având în vedere starea genului și a filmului de groază în această țară, nu este teribil de surprins. Presupun că internetul și proiecțiile private sunt mai prietenoase cu acest tip de filme. Sunt destul de sigur Fii pisica mea are un cult până acum și un ecran mare l-ar face doar mai mare.

Seria de proiecții de la Union, Salon des Refusés – o referire la celebra expoziție de artă pariziană din 1863 când picturile acum parte din canon respinse de la prestigiosul salon de artă principal au fost prezentate separat – programează filme care au căzut printre crăpături a selecției festivalurilor locale, filme prezentate rar sau deloc în România și urmate de discuții ale realizatorilor de film. Merită foarte mult timpul tău dacă ești în București. Verifică mai multe despre el aici.

By Ioana Moldovan, columnist, ioana.moldovan@romania-insider.com

(Foto: reproducerea unui print realizat de artistul stradal Blub care face referire la o scenă din Dolce Vita a lui Federico Fellini; sursă: De peste mări | Dreamstime.com)

www.romania-insider.com

Continuă să citești

Stiri

Executiv român sub tirul criticilor pentru modificările regulilor electorale vizând platformele de socializare și diaspora

Publicat

în

De către


Zece organizații neguvernamentale din România au emis o scrisoare comună în care critică executivul pentru ordonanța de urgență adoptată joi, 16 ianuarie, care prevede sancțiuni, inclusiv o taxă pe cifra de afaceri, pentru giganții rețelelor de socializare care nu respectă regulile privind reclamele electorale.

O altă măsură guvernamentală susținută de opoziție limitează votul în diaspora conform orei locale a României.

Taxa pe cifra de afaceri de 1-5%.

Prima ordonanță în cauză prevede obligația de a marca reclamele de campanie pe rețelele de socializare. De asemenea, conține amenzi pentru giganții rețelelor sociale care nu respectă noile reguli.

În ședința de guvern din 16 ianuarie, premierul Marcel Ciolacu a spus că amenzile pentru încălcarea acestor reguli ar putea ajunge până la 5% din cifra de afaceri a giganților rețelelor de socializare.

Măsurile, care se vor aplica pentru viitoarele alegeri prezidențiale din mai, au fost adoptate fără nicio dezbatere publică semnificativă, potrivit ONG-urilor.

„Există multe aspecte ale proiectului propus care ar putea afecta drepturile fundamentale, cum ar fi libertatea de exprimare, sau care intră direct în conflict cu legislația existentă – Regulamentul DSA sau Legea nr. 334 privind finanțarea partidelor politice și a campaniilor electorale”, se arată în scrisoare. , citat de G4Media.

Platformele de rețele sociale vor primi notificări de la autorități pentru a marca postările în mod corespunzător în termen de 5 ore, în caz contrar se pot aplica penalități.

De asemenea, ordonanța este neclară, un defect fatal pentru o lege normativă, spun ONG-urile.

„Nu reiese clar din formularea acestui articol că reglementările s-ar referi exclusiv la materiale publicate de un actor politic sau în numele acestuia, așa cum prevede Regulamentul european privind publicitatea politică. Legislația privind campaniile online este deja complexă și, în unele privințe, restrictivă. Este crucial ca reglementarea comunicării în timpul campaniei electorale să nu încalce libertatea de exprimare a cetățenilor de rând care se exprimă pe rețelele de socializare”, se mai spune în scrisoare.

Forumul de experți, Asociația pentru Tehnologie și Internet, ActiveWatch, Centrul pentru Inovare Publică, Centrul pentru Studiul Democrației, Miliția Spirituală, Centrul de Cercetare pentru Drepturile Omului Respiro, Centrul de Resurse Civice, Maria Krause, expert electoral independent, și CeRe: Centrul de Resurse pentru Participarea Publică sunt semnatarii scrisorii.

Timp de vot restricționat

Cealaltă măsură guvernamentală supusă atacului, de data aceasta a partidelor din opoziție, restricționează votul la alegerile prezidențiale la fusul orar al României. În practică, asta înseamnă că votul se va opri la ora 21:00, ora României, în ziua alegerilor, indiferent de țara în care are loc votul.

„Duminică, 4 mai, votul începe în secțiile de votare din străinătate la ora locală 7:00, dar se va încheia fie la ora locală 21:00 dacă suntem în estul României, așa cum a fost până acum, fie la ora 9:00. Ora PM România pentru secțiile de votare din vestul României, în fusurile orare corespunzătoare. Asta înseamnă că dacă mergem la un caz extrem în Statele Unite, la o secție de votare duminică, 4 mai, votul se va încheia când va fi ora 21.00 în România”, a declarat joi purtătorul de cuvânt al guvernului, Mihai Constantin.

Oficialul a menționat că măsura a fost adoptată la propunerea Autorității Electorale Permanente astfel încât să se elimine „decalajul de timp pentru influențarea votului” atunci când urnele s-au închis în România, dar au rămas deschise în străinătate.

Criticii spun că timpul restrictiv de vot este menit să pedepsească diaspora românească, care a manifestat un nivel ridicat de sprijin pentru politicianul de extremă dreapta Călin Georgescu sau pentru opoziţia reformistă. Premierul Ciolacu a apărat măsura, spunând că statul a depus eforturi pentru a permite românilor să voteze.

„Nicăieri în această lume, când procesul de votare se încheie în țara în care au loc alegerile – în cazul nostru România – procesul de vot nu continuă în altă țară. Nu există niciun exemplu pe care să-mi arăți în acest moment”, a spus Ciolacu.

În timpul primului tur al au anulat alegerile prezidențiale din 2024candidata reformistă de centru-dreapta Elena Lasconi l-a învins pe candidatul social-democrat, premierul Marcel Ciolacu, cu aproximativ 2.700 de voturi, asigurându-se locul doi și un loc în turul de tur. Văzând că cei doi candidați sunt apropiați după închiderea urnelor și eliberarea exit-poll-urilor, partidul de opoziție USR, pe care îl conducea Lasconi, a încurajat românii din SUA să o voteze.

radu@romania-insider.com

(Sursa foto: Gov.ro)

www.romania-insider.com

Continuă să citești

Te-ar putea interesa și