stiriacum.ro

Suntem sociabili

Actualitate

Timișoara, primul oraș LIBER! Să nu uităm EROII noștri! Astăzi sunt 33 de ani.

Publicat

în

Timișoara, primul oraș LIBER! Să nu uităm EROII noștri.

Democrația în România a fost obținută cu mult sânge, de 33 de ani Timișoara este liberă.

Toți EROII noștri trebuie amintiți în fiecare an, generații actuale și care vor veni, au tot dreptul să afle ce am fost înainte de anii 90.

Politicienii actuali nu ne mulțumesc, ne acuzăm că s-a furat mult, poate așa o fi? Cert este că democrația în România a fost jucată cu un preț enorm, pierderea prietenilor, părinților, care nu se uită niciodată.

Astăzi sunt 33 de ani.

”Zilele astea onorăm jertfa din Decembrie ’89 și curajul celor care sunt în viață. Le mulțumim că au redefinit identitatea Timișoarei pentru totdeauna, ca oraș al libertății.
Dar parcă în acest an, simțim o nouă urgență a acestei comemorări. Avem un război crunt la granița cu România, în care oamenii se luptă pentru libertate și pentru a aparține lumii europene. Avem în Iran o mișcare de revoluție pornită de femei care refuză să mai poarte hijabul și care își taie părul în semn de protest față de un sistem brutal. Vedem și în China, pentru prima dată după protestele din ’89, cum mulți cetățeni protestează la adresa regimului autoritar, doar cu o foaie albă pe care nu scrie nimic, dar care a ajuns un simbol al protestului sinonim cu închisoarea.
Aceste lucruri ne spun că lupta din ’89 nu s-a terminat. Lupta a fost una universală: nu a fost fiecare pentru fiecare. A fost o luptă și pentru vecini și pentru celelalte orașe. O luptă pentru o idee umanistă generală și care trebuie să continue cu solidaritatea noastră față de toți cei care nu au aceleași drepturi și libertăți”, a scris Primarul Timisoarei, Dominic Fritz pe pagina sa de facebook. Cu siguranta, nu stie el multe despre zilele din 89, dar astea sunt vremurile. Il acceptam ca atare….

Actualitate

Scandal șocant între copii la un loc de joacă: un minor a scos o macetă; au intervenit mascații și i-au încătușat

Publicat

în

De către

Un conflict violent a izbucnit într-un loc de joacă din Galați între șase adolescenți, cu vârste cuprinse între 13 și 16 ani. Disputa, inițial verbală, a degenerat rapid când unul dintre minori a scos o macetă, provocând panică în rândul celor prezenți.
Martorii, alarmați de escaladarea situației, au sunat imediat la 112. Forțele speciale au intervenit prompt pentru a calma spiritele și a preveni alte incidente. Adolescenții implicați au fost încătușați și duși la audieri.
Părinții minorilor au fost chemați de urgență la secția de poliție, unde au oferit declarații împreună cu copiii lor. Poliția a anunțat că părinții vor fi, de asemenea, audiați și că vor fi luate măsuri suplimentare pentru a preveni repetarea unor astfel de incidente.

Continuă să citești

Actualitate

Proiectul de regenerare a zonei Mocioni/Sinaia: Încă un pas important pentru modernizarea Timișoarei

Publicat

în

De către

 

Primăria Timișoarei a anunțat că a primit și ultimul aviz necesar pentru proiectul de regenerare urbană a zonei Mocioni/Sinaia. Acesta este avizul de mediu, care permite autorităților să avanseze cu planurile pentru reamenajarea uneia dintre cele mai valoroase zone ale orașului din punct de vedere arhitectural și istoric.

La fel cum s-a întâmplat în zona Traian, și în Mocioni/Sinaia proiectul vizează revitalizarea peisajului urban prin adăugarea de noi spații verzi, plantarea de copaci, crearea de zone destinate evenimentelor comunitare, precum și îmbunătățirea infrastructurii pentru mobilitate. Noile trotuare, pistele pentru bicicliști și benzile dedicate transportului public vor transforma zona într-un spațiu mai prietenos și accesibil atât pentru locuitori, cât și pentru vizitatori.

După obținerea avizului de mediu, proiectul urmează să fie prezentat în Consiliul Local pentru aprobarea întregii documentații.

Primăria corelează această investiție cu lucrările la Inelul 4 Vest, un proiect major de infrastructură ce include pasajul și podul de la Solventul, menit să decongestioneze traficul din zona centrală, facilitând accesul din Șagului spre nordul orașului.

Cu fiecare cartier modernizat, Timișoara își consolidează statutul de oraș modern și accesibil, punând în valoare patrimoniul său arhitectural și creând un mediu urban de calitate.

Continuă să citești

Actualitate

Renumitul cardiolog Octavian Constantin Luca a trecut la cele vesnice!

Publicat

în

De către

Prof. univ. dr. Luca Constantin Octavian s-a stins din viață. Acesta și-a dedicat viața pacienților cu afecțiuni cardiace. Era Cetățean de Onoare al orașului natal, Lugoj și al celui de adopție, Timișoara
Prof. univ. dr. Constantin Octavian Luca s-a născut în 4 martie 1935, în Lugoj. A fost medic de medicină generală în mediul rural, medic de întreprindere (1966-1971), medic specialist medicină internă (1976) şi medic primar cardiologie (1990). Totodată, a ocupat funcţia de director la Spitalul Judeţean Timişoara (1984-1988) şi director medical la Institutul de Boli Cardiovasculare din Timişoara (1997-2006
Principalul domeniu de activitate al prof. univ. dr. Constantin Octavian Luca l-a constituit cardiologia, având o contribuţie remarcabilă la organizarea asistenţei medicale acordată bolnavilor critici coronarieni. Acesta a contribuit decisiv la înfiinţarea unei Unităţi Coronariene pentru acordarea asistenţei medicale bolnavilor critici cardiaci, constituind un pionierat în domeniul bolilor cardiovasculare, fiind printre primele unităţi de acest fel înfiinţate în ţara noastră. Regretatul medic a efectuat primele implanturi de stimulatoare cardiace din România şi este coautor la introducerea explorărilor moderne în aritmologie în România. A iniţial programul de confecţionare a primelor stimulatoare cardiace externe şi sonde endocavitare de producţie proprie la Timişoara.
A luat parte ca şi coautor sau autor principal la un număr mare de lucrări stiinţifice – peste 165 de lucrări publicate – unele dintre ele apărute în cele mai prestigioase reviste de specialitate. A elaborat ca autor principal sau coautor 31 de cărți, tratate, monografii, îndreptare metodologice şi materiale educativ-sanitare, mai ales sub formă de broşuri.
A predat la Facultatea de Medicină din Timişoara și era membru al Academiei de Ştiinţe Medicale din România şi al Academiei de Ştiinţe din New York.
„Cu profund regret anunțăm trecerea în neființă a Prof. Univ. Dr. Luca Constantin Octavian, soț, părinte și bunic devotat, medic de excepție și cadru universitar cu o viață dedicată bolnavilor cardiaci și comunității academice timișorene. Dumnezeu să-l odihnească în pace. Slujba de priveghi va avea loc vineri, ora 19, la Casa Funerara Memorial Mehala (Piața Avram Iancu nr. 14-16). Cei care doresc să îl conducă pe ultimul drum sunt așteptați sâmbătă, ora 11, la Cimitirul din strada Cosminului”, a transmis familia sa pe Facebook.

Continuă să citești

Te-ar putea interesa și