stiriacum.ro

Suntem sociabili

Actualitate

Deutsche Welle: „De ce, mereu când vine în Europa, Biden alege Polonia și nu România

Publicat

în

 

Deutsche Welle: „De ce, mereu când vine în Europa, Biden alege Polonia și nu România”

„România a ajutat cât a putut Ucraina în cele 12 luni de război, dar la nivel oficial nu s-a văzut neapărat entuziasmul, ci mai curând teama și dorința de a rămâne în rândul lumii.

Mobilizarea adevărată și plină de emoție a avut loc spontan, coordonată de organizații neguvernamentale și de inițiative locale.

Potrivit datelor oficiale, aproape 3 milioane de refugiați ucraineni au intrat în România anul trecut, dar numai 86.500 au decis să rămână aici, față de 1,5 milioane câți se află încă în Polonia. Abia la sfârșitul lunii iulie, guvernul român a lansat un Plan de Integrare a refugiaților, oferindu-le acces gratuit la servicii medicale, sprijin pentru a intra pe piața muncii autohtone, clase speciale pentru copiii. Până atunci, dar și după aceea, ucrainenii care au poposit în România au fost ajutați mai mult prin asociații profesionale, prin rețele informale, prin organizații caritabile care-și continuă și azi munca în sprijinul lor sau al celor rămași în Ucraina, ducând în țara vecină medicamente, alimente, pături, și haine groase.

Oficialii români nu au fost nici entuziaști, nici empatici cu nenorocirea ucrainenilor. În discursul său de ieri de la Varșovia, Joe Biden a lăudat-o pe prima doamnă a Poloniei pentru implicarea ei în sprijinul refugiaților și felul exemplar în care s-a dedicat în tot acest an. România nu are la vârful statului modele similare. Familiile înalților demnitari autohtoni oscilează între discreție și opulență, fără să-și asume responsabilități sociale sau caritabile.

A existat însă un sprijin militar imediat dat de statul român iar ministrul de Externe ucrainean, Dimitro Kuleba, a spus încă în primele luni după invazia rusă că „Războiul este momentul adevărului și atunci vezi adevărata faţă a cuiva, iar România şi-a arătat adevărata faţă, o faţă de prieten. Nu doar a vorbit, ci a şi acţionat”. O parte semnificativă din muniția și armele folosite de armata ucraineană au fost transportate prin România cu grijă, dar în tăcere. La fel ca bulgarii, guvernul român a pus umărul direct și indirect pentru sprijinirea efortului de război occidental, fără să se laude în vreun fel, fără să intre în competiția pentru clasamentele internaționale, fără pasiune, dar în mod consecvent.

La fel, când a venit vorba despre exportul cerealelor ucrainene, România și-a deschis silozurile și porturile în sprijinul Ucrainei, uneori chiar în detrimentul producătorilor autohtoni. A refăcut rapid linii ferate abandonate, pentru ca grâul și porumbul din țara vecină să fie urcate imediat pe șlepuri și vapoare.

Conform datelor Autorității Vamale Române, în 2022, volumul de cereale ucrainene exportate în alte țări prin România a fost de aproximativ 23 de milioane de tone și a crescut de 68 de ori față de 2021, iar volumul exportat în România a crescut de peste 800 de ori.

România se află, de asemenea, în fruntea listei de țări furnizoare de combustibil pentru armata ucraineană. Exporturile de motorină și benzină către Ucraina au crescut anul trecut de 30 de ori și au ajuns la aproape 1 milion de tone, iar alte peste 250.000 de tone de combustibili necesare frontului au trecut prin spațiul autohton, potrivit Profit.ro.

Cele două mari căi de aprovizionare a armatei ucrainene trec prin Polonia și România, cu marea diferență că Varșovia își asumă cu voce tare susținerea militară a Ucrainei, în vreme ce Bucureștiul face tot ceea ce-i cer aliații cu un fel de resemnare și teamă, ca și cum n-ar fi sigură că e pe calea cea bună.

Președintele Joe Biden a mers de două ori la Varșovia în acest an care s-a scurs de la invadarea Ucrainei, pentru a celebra curajul și devotamentul polonez. În schimb, Bucureștiul nu știe cum să le explice propriilor cetățeni că problemele cu Legea minorităților din Ucraina se pot rezolva după terminarea războiului, fiindcă această lege este îndreptată în special împotriva rușilor, nu a românilor. Că decolmatările de pe brațul Chilia și adâncirea canalului Bîstroe s-au făcut cu acceptul tacit al României, fiindcă Ucraina are nevoie în această perioadă să folosească cele două căi navigabile pentru a subzista. Că toate aceste subiecte care alimentează naționalismul gregar și propaganda rusă trebuie puse pe tapet după ce se face pace, după ce Ucraina scapă de agresiunea rusă.

Oficialii români preferă să nu discute clar și transparent temele incomode, mizând pe lașitatea tăcerii, fără să-și asume poziția intransigentă a polonezilor. De aceea, Biden a preferat deocamdată Varșovia, în locul Bucureștiului.”, scrie DW, în ediția sa de astăzi.

Actualitate

Aleodor SOBOLU primarul din comuna Orțișoara, este acel primar care nu vrea șă își completeze declarația de AVERE! ANI va lua măsuri!

Publicat

în

De către

Tupeistul sau analfabetul politic Aleodor Sobolu, primarul din comuna Orțișoara, nu și-a completat declarația de avere din 2020. Imediat intrăm în anul 2024.

Acest om are un tupeu ieșit din comun, i-a păcălit pe cetățenii să îl voteze, și acum crede că este tarlaua lui personală.

Oameni fără conduită și fără obraz , din această categorie face parte Aleodor.

În 2020 a ieșit la mustață primar. La anul cetățenii sunt hotărâți să nu îl mai voteze.

Acest primar a făcut toate combinațiile posibile în comună, a mințit și păcălit oamenii cum a vrut el.

În declarația de avere, completată în 2020, figureză cu două mașini, o Toyota Yaris, și un Mercedes sin 2016(de unde a avut bani să cumpere…..numai el știe.)

  • deține o casă în Orțișoara din 2017 cu o suprafață de 980mp
  • Salariu anual era în 2020 65.000 RON(5500 ron/ lunar)

Cu o mie de euro salar pe lună are bani de Mercedes din 2016?????!!!! Cam șmecher și hoț neprins acest individ…….

Hai ALEODORE completează declarația de avere și interese, până nu vine ANI și DNA-ul!!!! Să vedem cu ce te-ai mai îmbogățit…….sau o ascunde bine ….averea…..

Mai urmează și alții…….

Continuă să citești

Actualitate

Politistii veniti sa-l aresteze pe primarul Catalin Chereches ,scene de idioti!

Publicat

în

De către

Dupa ce a ramas definitiva sentinta de cinci ani puscarie cu executare ,s-a pus in executare mandatul de arestare sa fie dus la petinenciar.                                                                                                                                                                                                                                                                   Cei doi politisti au dorit sa intre pe poarta dar fiind inchisa unul a sarit peste poarta ,intre timp alt politist si-a dat seama ca poarta este deschis,trebuia doar sa apese pe clanta. Scena este de comedie usoara .In politie sunt angajati de toate categoriile,avem drogati,avem hoti si uite ca avem si idioti.

Continuă să citești

Actualitate

Seful PNL Nicolae Ciuca vine la Timisoara sa-i dea lui Simonis liderul „ciumei rosii” zece primari.

Publicat

în

De către

Partidul National Liberal a fost dintodeauna un partid fara disciplina si cu foarte multe orgolii.As umple trei , patru pagini A4 cu numele partiduletelor si aripilor formate din radacina Bratienilor si inainte de comunism si dupa 1989.

 

PNL Timis a avut un singur lider , in persoana lui Viorel Coifan ,ce a rezistat vreo opt ani la conducere si cred ca si Nicolae Robu a avut un mandat mai lungut.De la preluarea partidului in Timis de catre Alin Nica au inceput apele sa se agite.Fostii apropiati ai lui Robu s-au regasit pe lista indezirabililor ,cazul Alin Popoviciu este cel mai notoriu,si binenteles au fost trimisi asa usor,usor pe linie moarta.

Dar in PNL Timis ‘dracul nu doarme”  si nici Alin Nica nu-l lasa in pace , linia dura impusa in filiala a suparat oameni cu vechime dar si pe multi deveniti liberali la apelul de seara.Motivele cele mai dureroase au fost si sunt binenteles banii si functiile.Primarii PNL s-au adunat si au scos sabiile ,prima oara impotriva lui Danut Groza secretarul executiv al organizatiei ce s-a crezut ca la el la Sannicolau Mare unde este ditamai tartorul de 15 ani.La Sannicolau Mare „cine misca nu mai misca” , nu exista opozitie si nu numai din cauza lui Groza ce trebuie sa recunoastem a facut un oras boboc nu alta.Alegerea lui Groza , atatea mandate cu procente ametitoare au un suport incontestabil ,Sannicolau Mare devenind unul din cele mai frumoase orase din Timis.

Danut Groza omul responsabil cu functiile in Timis dar si cu banii de impartit la primarii a devenit „omul negru” pentru liberalii nemultumiti.

Presedintele Alin Nica din motive ce tin de o anumita comoditate l-a lasat sa-si faca de cap in filiala pe Danut Groza  ce nu a acceptat nici o cracnire din partea colegilor,aplicand modelul Sannicolau Mare.

Dar uite , ca ai lui colegi din judet nu au mai inghitit „pumnul de fier” trecand la faza listelor de condamnare si cerere de schimbare din functie a lui Danut Groza.

 

Pe presedintele Alin Nica si Danut Groza nu i-a ajutat nici parlamentarii de Timis ce l-a Bucuresti mai puteau sa puna o „propta”pentru rezolvarea cererilor din teritoriu.Parlamentarii liberali din Timis intrand in descompunere si abandon. Alina Gorghiu s-a dus la Arges unde liberalii sunt pe nicaieri ,BenOni Ardelean si-a facut partid neoprotestant ,Claudiu Chira s-a dus dupa Ludovic Orban la Forta Dreptei ,si Cosmin Sandru intrat in belele pe principiul „facerea de bine este f…… de mama” ,cand a vrut si el sa ajute partidul cu un vot,doua in Parlament.

 

Singurul stalp ramas in PNL Timis si ce putea sa-i fie un sprijin lui Nica si Groza , a ramas Marilen Pirtea ce prin functia ce o ocupa de rector al Universitatii de Vest Timisoara a devenit si el membru in aripa anti Nica cerand decuplarea functiei de sef la CJ Tims cu cea de sef la PNL Timis.

Reprosurile devenite chiar acuzatii la adresa lui Nica fiind slaba influenta la Bucuresti si conducerea organizatiei din biroul de la Consiliul Judetean.Multi primari au declarat ca nu au mai fost la sediul partidului din marginea  Pietii Unirii de doi ani.

 

Cam astea sunt faptele ,intrebarea fiind pentru ce vine maine Nicolae Ciuca  la Timisoara?  Sa faca dreptate? Are doua variante;1) sa-i linisteasca pe vulcanicii liberali nemultumiti de Alin Nica si Danut Groza si 2) sa dea satisfactie celor care nu-l mai vor pe Nica sef la partid.

 

Aici este aici , ce va face Ciuca ‘al nostru” cu cei care-l vor , si-l sustin pe Alin Nica? Trecerea ce o are Alina Gorghiu(proNica) pe langa familia Iohannis va conta? Sau pentru liberali Iohannis este deja trecut chiar devenind o piatra de moara?

Daca Nicolae Ciuca primeste un telefon de la „mister president” Iohannis i-a pozitia , draga lui , aia de drepti?

 

Alegerile bat la usa pentru toata lumea ,pentru noi votantii dar mai ales pentru partide si politiceni.

 

In Timis un judet de dreapta-stanga in ultimii ani s-a strecurat un USR (ce nu stiu pe ce parte a esichierului politic sa-l categorisim) ce a fost cu mare trecere prin parasutatul Dominic Fritz. Succesul lui Fritz s-a datorat si seminoncombatul liberalilor ce doreau sa scape de Nicolae Robu.  Schimbarile in preajma marilor examene electorale pot fi de succes gandindu-ne la faza Stolojan- Basescu dar in manualul politic este contraindicat.

 

 

Pericolul pentru liberali este insa aceasta alianta dintre Fritz si Simonis (PSDemafie).PNL Timis (chiar acest lucru este ce se imputa lui Alin Nica)nu a facut traficul de influenta pentru bani care sa ajunga in Timis , trafic pe care „ciuma rosie” a prestat-o si in guvernul Ciuca si in guvernul Ciolacu.                                                                                                                                                                                                                         Personajul Alfred Simonis in stil mafiot a pus primari ai PNL Timis  sa semneze adeziuni la „ciuma rosie” datate cu 30 sept.2024 cu promisiunea ca se vor umple de bani daca ajunge PSD la putere in Timis.

 

Ce se va da la liberali se va lua de la primarii pesedisti pe principul vaselor comunicante.Bucurie mare ,nu-i asa pentru primarii pesedisti.

 

O hotarare dificil de luat de „Ciuca al nostru”,neobisnuit cu manariile politice.Din aceasta confruntare PNL-ista toti se gandesc ca vor castiga ,inclusiv cei de pe langa adica PSD si USR.

Continuă să citești

Te-ar putea interesa și