stiriacum.ro

Suntem sociabili

Social

✝) Duminica a 4-a din Post (a Sfântului Ioan Scărarul) 14 Aprilie 2024

Publicat

în

 

DUMINICA
A PATRA A SFÂNTULUI ŞI MARELUI POST

Evanghelia de la Marcu
(IX, 17-32)

n vremea aceea, a venit un om la Iisus şi îngenunchind înaintea Lui, I-a zis: „Învăţătorule, am adus la Tine pe fiul meu, care are duh mut. Şi oriunde îl apucă, îl aruncă la pământ şi face spume la gură şi scrâşneşte din dinţi şi înţepeneşte. Şi le-am spus ucenicilor Tăi să-l scoată, dar ei n’au fost în stare“. Iar El, răspunzându-le, a zis: „O, neam necredincios, până când voi fi cu voi? până când vă voi răbda? Aduceţi-l la Mine!“ Şi l-au adus la El. Şi, văzându-L, duhul îndată l-a zguduit pe copil; şi căzând la pământ, se zvârcolea spumegând. Şi l-a întrebat pe tatăl lui: „Câtă vreme este de când i-a venit aceasta?“ Iar el a răspuns: „Din pruncie. Şi de multe ori l-a aruncat şi în foc şi în apă, ca să-l piardă. Dar dacă Tu poţi ceva, ajută-ne, fie-#i milă de noi!“ Iar Iisus i-a zis: „Dacă Tu poţi crede, toate-i sunt cu putinţă celui ce crede“. Şi îndată strigând tatăl copilului, a zis cu lacrimi: „Cred, Doamne!, ajută necredinţei mele!“ Iar Iisus, văzând că năvăleşte mulţimea, a certat duhul cel necurat, zicându-i: „Duh mut şi surd, Eu îţi poruncesc: Ieşi din el, şi’n el să nu mai intri!“ Şi răcnind şi zguduindu-l cu putere, duhul a ieşit; iar copilul s’a făcut ca mort, încât mulţi ziceau că a murit. Iar Iisus l-a apucat de mână şi l-a ridicat; şi el s’a sculat în picioare. Şi după ce El a intrat în casă, ucenicii L-au întrebat ei între ei: „De ce noi n’am fost în stare să-l scoatem?“ Iar El le-a zis: „Soiul acesta de demoni prin nimic nu poate ieşi decât numai prin rugăciune şi prin post“. Şi ieşind ei de acolo, străbăteau Galileea; iar El nu voia să ştie cineva. Că-i învăţa pe ucenicii Săi şi le spunea că Fiul Omului Se va da în mâinile oamenilor şi-L vor ucide, iar după ce-L vor ucide, a treia zi va învia. Ei însă nu înţelegeau cuvântul şi se temeau să-L întrebe. 

În aceiaşI zi se citeşte şI Evanghelia Cuviosului
de la Matei
(IV, 25; V, 1-12)
În vremea aceea mulţimi numeroase mergeau după Iisus, din Galileea, din Decapole, din Ierusalim, din Iudeea şi de dincolo de Iordan. Văzând Iisus mulţimile, S’a suit în munte: şi şezând El, au venit la Dânsul ucenicii SăI Şi, deschizându-Şi gura, îi învăţa, zicând: „Fericiţi cei săraci cu duhul, că a lor este împărăţia cerurilor. Fericiţi cei ce plâng, că aceia se vor mângâia. Fericiţi cei blânzi, că aceia vor moşteni pământul. Fericiţi cei ce flămânzesc şi însetează de dreptate, că aceia se vor sătura. Fericiţi cei milostivi, că aceia se vor milui. Fericiţi cei curaţi cu inima, că aceia vor vedea pe Dumnezeu. Fericiţi făcătorii de pace, că aceia fiii lui Dumnezeu se vor chema. Fericiţi cei prigoniţi pentru dreptate, că a lor este împărăţia cerurilor. Fericiţi veţi fi când din pricina Mea vă vor ocărî şi vă vor prigoni şi, minţind, vor zice tot cuvântul rău împotriva voastră. Bucuraţi-vă şi vă veseliţi, că plata voastră multă este în ceruri, că aşa i-au prigonit pe profeţii de dinaintea voastră.“

Continuă să citești
Scrie o opinie

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate

Gheorghe Tîrpe, Fost Director al Fabricii AEM din Timișoara, a Încetat din Viață la Vârsta de 89 de Ani

Publicat

în

De către

 

 

**Gheorghe Tîrpe, Fost Director al Fabricii AEM din Timișoara, a Încetat din Viață la Vârsta de 89 de Ani**

Timișoara și-a luat rămas bun de la unul dintre cei mai influenți lideri industriali ai orașului, prof. univ. dr. ing. Gheorghe Tîrpe, care a condus cu succes Întreprinderea de Aparate Electrice de Măsurat (AEM) între anii 1978 și 1990. Sub conducerea sa, AEM a traversat o perioadă de glorie, devenind o fabrică emblematică pentru oraș.

Înainte de mandatul său la AEM, Gheorghe Tîrpe a fost timp de șase ani inginer-șef la „Electrotimiș”, o altă unitate de producție importantă din Timișoara. De-a lungul carierei sale, Tîrpe a demonstrat o dedicare remarcabilă în domeniul ingineriei și al managementului industrial.

Contribuțiile sale nu s-au limitat doar la sectorul industrial. În plan didactic, Gheorghe Tîrpe a fost profesor universitar la Universitatea din Craiova timp de 15 ani, din 1990 până în 2005, influențând generații de studenți și aducând o contribuție semnificativă la dezvoltarea învățământului tehnic din România.

Pe lângă realizările sale profesionale, Gheorghe Tîrpe a fost activ și în sfera politică, fiind ales consilier în Consiliul Județean Timiș pentru trei legislaturi, unde a continuat să contribuie la dezvoltarea comunității locale.

Gheorghe Tîrpe a murit la vârsta de 89 de ani, lăsând în urmă o moștenire de excelență în industrie și educație. Înmormântarea va avea loc joi, 25 iulie, la ora 12, în cimitirul Cosminului.

Dumnezeu să-l odihnească!

Continuă să citești

Politică

Alfred Simonis, Președintele CJ Timiș, Anunță Emiterea Autorizației de Construire pentru Institutul Oncologic Timișoara

Publicat

în

De către

 

 

Alfred Simonis, președintele ales al Consiliului Județean Timiș, a făcut un anunț important referitor la dezvoltarea infrastructurii medicale din județ. Autorizația de Construire pentru Institutul Oncologic Timișoara a fost emisă, permițând astfel organizarea licitației pentru desemnarea constructorului.

„Avem Autorizația de Construire pentru Institutul Oncologic Timișoara. Consiliul Județean a emis documentul fără de care nu putea fi organizată licitația pentru desemnarea constructorului,” a declarat Simonis.

Această autorizație este esențială, având în vedere că vor avea loc modificări semnificative ale structurii existente. Inițial conceput în urmă cu aproape 30 de ani pentru a fi Spitalul Municipal Timișoara, clădirea va suferi o demolare parțială și va fi refăcută pentru a respecta cerințele, normativele și standardele actuale.

„A fost necesară emiterea unei noi autorizații de continuare a lucrărilor, întrucât va exista o modificare a actualei structuri, a ceea ce s-a vrut a fi, în urmă cu aproape 30 de ani, Spitalul Municipal Timișoara. Practic, va exista o demolare parțială a construcției și refacerea ei la cerințele, normativele și standardele actuale,” a explicat președintele CJ Timiș.

Simonis a mulțumit specialiștilor de la Universitatea Politehnica Timișoara pentru expertiza tehnică esențială în reluarea lucrărilor. „Vreau să le mulțumesc specialiștilor de la Universitatea Politehnica Timișoara, cei care au realizat expertiza tehnică pentru reluarea lucrărilor,” a adăugat el.

Transformarea clădirii aflate în ruină pe Calea Torontalului în cel mai modern Institut Oncologic din țară reprezintă cea mai mare investiție medicală din județul Timiș. Cu o alocare de 250 de milioane de euro prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), acest proiect promite să revoluționeze asistența medicală oncologică din România.

„Ruina de pe Calea Torontalului se va transforma acum în cel mai modern Institut Oncologic din țară. Este cea mai mare investiție care se va face în domeniul medical în județul Timiș. 250 de milioane de euro sunt alocați pentru acest spital, bani obținuți prin PNRR,” a subliniat Simonis.

Următorul pas crucial este scoaterea la licitație a lucrărilor de proiectare și execuție, proces pe care Alfred Simonis speră să îl inițieze cât mai curând, posibil chiar în următoarele zile. „Următorul pas, pe care îmi doresc să îl facem cât mai repede, poate chiar în următoarele zile, este scoaterea la licitație a lucrărilor de proiectare și execuție,” a concluzionat acesta.

Această inițiativă promite să îmbunătățească semnificativ serviciile medicale disponibile în județ și să ofere pacienților acces la tratamente oncologice de ultimă generație într-un cadru modern și bine echipat.

Continuă să citești

Social

Horia Colibășanu: „S-au întâmplat multe în ultimele zile, în drumul nostru spre vârf”

Publicat

în

De către

 

 

Alpinistul Horia Colibășanu a împărtășit recent experiențele și dificultățile întâmpinate în încercarea de a atinge un nou vârf montan. În condițiile vitrege de la altitudini de peste 6.650 de metri, comunicarea a fost îngreunată de frigul extrem, făcând dificilă chiar și scrierea unui mesaj scurt.

### Vremea, un obstacol major

Colibășanu a subliniat că, deși muntele nu este deosebit de dificil, sezonul actual a fost nefavorabil din punct de vedere al vremii. Zăpada a căzut continuu noaptea și dimineața, iar până la ora 17 speranța unei îmbunătățiri a condițiilor meteorologice a fost în zadar. În plus, riscul de avalanșe a fost prezent, cu un expert în avalanșe, Billy, avertizând asupra unui risc moderat dar semnificativ.

### Așteptări și realități

Anul trecut, pe Broad Peak, Colibășanu a petrecut doar patru zile în taberele superioare, în timp ce anul acesta a stat deja opt zile în speranța unei ferestre meteorologice favorabile. „Știam că dacă vom reveni în tabăra de bază va trebui să renunțăm,” a spus el, menționând perturbările frecvente ale vremii care au afectat încercarea lor.

### Cursa contra-cronometru

După ce au coborât cu bine în tabăra de bază, echipa lui Colibășanu se află acum într-o cursă contra-cronometru pentru a prinde avionul spre casă. „Încercăm să facem 100 de kilometri în trei zile, doar că e cu urcat și cu coborât mult. Ieri am făcut 30 de kilometri în 11 ore,” a relatat alpinistul, descriind efortul enorm depus în condiții dificile. Cu o zi și jumătate de mers rămasă, echipa continuă să avanseze.

Horia Colibășanu a promis să revină curând cu întreaga poveste a expediției, exprimându-și recunoștința față de toți cei care i-au urmărit îndeaproape aventurile și pentru susținerea și gândurile bune primite.

„Vă mulțumesc tuturor celor care ați urmărit îndeaproape expediția și pentru toată susținerea și gândurile bune,” a încheiat el mesajul său.

Continuă să citești

Te-ar putea interesa și