stiriacum.ro

Suntem sociabili

Actualitate

Totul despre votul de duminica!

Publicat

în

Aproximativ 19 milioane de români pot vota la turul al doilea al alegerilor prezidențiale de duminică 8 decembrie 2024. Cei doi candidați care vor fi pe buletinele de vot sunt independentul Călin Georgescu și candidata USR, Elena Lasconi, ordinea fiind stabilită după rezultatele obținute în primul tur. 

  • Al doilea tur al alegerilor prezidențiale este organizat duminică, 8 decembrie, la secțiile din țară, și de vineri, 01:00 (respectiv 12:00 ora locală în Auckland, Noua Zeelandă, prima țară în care se votează) până duminică, la ora 21:00, la secțiile din străinătate.
  • Românii din țară vor vota la aproape 19.000 de secții, iar cei din străinătate vor putea merge să își exprime opțiunea de vot la una dintre cele 950 de secții organizate de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP), la propunerea Ministerului Afacerilor Externe (MAE).
  • Românii vor vota în turul al doilea al alegerilor prezidențiale pe parcursul a 78 de ore pe întreg Globul. Ultima secție, de pe Coasta de Vest a SUA, va fi închisă luni dimineață, la 07:00, ora României.

    Cine candidează în turul al doilea al alegerilor prezidențiale 2024

    Hotărârea nr 31. din 2 decembrie 2024 privind rezultatul alegerilor pentru funcția de Președinte al României în cadrul primului tur de scrutin din 24 noiembrie 2024, prin care Curtea Constituțională a confirmat și validat rezultatul, a fost publicată, în 3 decembrie, în Monitorul Oficial.

    Numarul de voturi  obținute de primii doi candidați, în ordine descrescătoare, care va apărea și pe buletinul de vot din turul al doilea, a fost:

    • Călin Georgescu – 2.120.401 de voturi
    • Elena-Valerica Lasconi – 1.772.500 de voturi

      Cine votează la alegerile prezidențiale 2024

      Toți românii care au 18 ani împliniți până în ziua alegerilor inclusiv au dreptul să voteze, la cele 18.968 de secții organizate de Autoritatea Electorală Permanentă în țară și la cele 950 deschise la propunerea Ministerului Afacerilor Externe în străinătate.

      Cu ce documente se votează

      Toți cetățenii români care au 18 ani împliniți până în ziua alegerilor inclusiv au dreptul să voteze, la cele 18.968 de secții organizate de Autoritatea Electorală Permanentă în țară și la cele 950 deschise la propunerea Ministerului Afacerilor Externe în străinătate.

      Totuși, nu au dreptul de vot debilii sau alienații mintal, puși sub interdicție, şi nici persoanele condamnate la pierderea drepturilor electorale, prin hotărâre judecătorească definitivă.

      La alegerile prezidențiale, cetățenii pot vota în secția la care sunt arondați, dacă se află în localitatea de domiciliu, sau pe listele suplimentare, dacă sunt în altă zonă din țară sau în străinătate.

      Potrivit AEP, alegătorii din țară votează cu un act de identitate valabil în ziua votării, emis de statul român, respectiv:

      • cartea de identitate;
      • cartea electronică de identitate;
      • cartea de identitate provizorie;
      • buletinul de identitate;
      • paşaportul diplomatic;
      • paşaportul diplomatic electronic;
      • paşaportul de serviciu;
      • paşaportul de serviciu electronic;
      • carnetul de serviciu militar (în cazul elevilor din școlile militare).

      IMPORTANT! Paşaportul simplu, paşaportul simplu electronic și paşaportul simplu temporar pot fi folosite pentru exercitarea dreptului de vot numai de către românii care votează în străinătate sau de cei cu domiciliul în străinătate care votează în România.

      Datele privind prezența la vot vor putea fi vizualizate în timp real, odată cu deschiderea primelor secții de votare din străinătate, prin afișarea pe pagina de internet a Autorității Electorale Permanente – prezenta.roaep.ro – pentru fiecare secție de votare, a numărului de alegători care s-au prezentat la vot. Rezultatele înscrise în procesele-verbale întocmite de către birourile electorale ale secțiilor de votare vor putea fi consultate pe aceeași pagină, imediat după încheierea și transmiterea digitală a acestora.

      Lista sediilor secțiilor de votare organizate de Ministerul Afacerilor Externe în străinătate pentru alegerile prezidențiale din 2024 pot fi găsite pe site-ul MAE și al AEP.

Continuă să citești
Scrie o opinie

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate

Incendiu pe Calea Aradului din Timișoara: un cap tractor distrus complet

Publicat

în

De către

 

Vineri, 20 decembrie 2024, în jurul orei 17:35, un incendiu a izbucnit pe Calea Aradului din Timișoara, alertând echipajele de intervenție și provocând panică în zonă. La fața locului au fost trimise patru autospeciale de stingere din cadrul Detașamentului 1 Timișoara pentru a combate flăcările.

Ajunși la locul incidentului, pompierii au constatat că incendiul se manifesta violent, cu ardere generalizată la un cap tractor fără remorcă. Din fericire, nu s-au înregistrat victime, însă șoferul a suferit un atac de panică și a fost evaluat de echipajul medical prezent. Acesta a refuzat transportul la spital după primirea primului ajutor.

După o intervenție promptă, pompierii au reușit să lichideze incendiul. Conform primelor cercetări, cauza probabilă a incendiului este un scurtcircuit electric cauzat de un cablu defect.

 

Continuă să citești

Actualitate

Prima intrunire a noului Parlament !

Publicat

în

De către

Cine face parte din viitorul Parlament

Din totalul de 465 de deputați și senatori aleși în 1 decembrie, 162 vin din partea partidelor de dreapta radicală: AUR, SOS și POT. Același număr de mandate îl au și PNL, USR și UDMR la un loc.

Câți deputați și câți senatori are fiecare partid

Din partea căror partide sunt cei 312 deputați din legislatura 2024-2028:

  • PSD – 86 de mandate de deputat;
  • AUR – 63 deputați;
  • PNL – 49 deputați;
  • USR – 40 deputați;
  • SOS România – 28 deputați;
  • POT – 24 deputați;
  • UDMR – 22 deputați.
  • minorități – 19 deputați

Din partea căror partide sunt cei 134 de senatori din legislatura 2024-2028:

  • PSD – 36 de mandate de senator;
  • AUR – 28 de senatori;
  • PNL – 22 de senatori;
  • USR – 19 senatori;
  • SOS România – 12 senatori;
  • UDMR – 10 senatori;
  • POT – 7 senatori.

Primele decizii ale noilor parlamentari

În cadrul primei reuniuni a noului parlament, membrii legislativului se constituie în grupuri parlamentare, care sunt structuri ale Camerei Deputaţilor, respectiv ale Senatului, formate din cel puţin 10 deputaţi, respectiv minim 7 senatori.

Grupurile parlamentare se pot constitui din deputaţi sau senatori care au candidat în alegeri pe lista aceluiaşi partid politic, a aceleiaşi formaţiuni politice, pe listele unei alianţe politice sau alianţe electorale şi din deputaţi care au candidat ca independenţi. În prima sa şedinţă, fiecare grup parlamentar îşi desemnează: liderul de grup, unul sau mai mulţi vicelideri şi unul sau mai mulţi secretari (Camera Deputaţilor); liderul de grup, un număr de 2 până la 4 vicelideri, în funcţie de caz, şi un secretar (Senat).

De asemenea, după constituirea legală a Camerei Deputaţilor, se aleg preşedintele Camerei Deputaţilor şi apoi ceilalţi membri ai Biroului permanent al acesteia. Preşedinţii celor două camere, care sunt membri ai birourilor permanente şi preşedinţi ai acestora, se aleg pe durata mandatului celor două camere.

Biroul permanent al Camerei Deputaţilor, respectiv al Senatului, este format din preşedinte, 4 vicepreşedinţi, 4 secretari şi 4 chestori. Repartizarea funcţiilor din Biroul permanent al celor două camere pe fiecare grup parlamentar se realizează în urma negocierilor dintre liderii grupurilor parlamentare (art. 21 din Regulamentul Camerei; art. 22 din Regulamentul Senatului)

Fiecare dintre cele două camere îşi constituie, de asemenea, comisii permanente şi poate institui comisii de anchetă sau alte comisii speciale. Camerele îşi pot constitui comisii comune.

Atât birourile permanente, cât şi comisiile parlamentare se alcătuiesc potrivit configuraţiei politice a fiecărei camere, mai arată regulamentele separate ale celor două camere.

Continuă să citești

Actualitate

Vine vreme rea!Ploi si lapovita!

Publicat

în

De către

Meteorologii avertizează că vremea se va înrăutăţi începând de vineri seara, când precipitaţiile
vor cuprinde cea mai mare parte a ţării.
În Transilvania şi Moldova vom avea parte de precipitaţii mixte, la munte va ninge, iar în rest
vor cădea mari cantitati de ploaie. De vineri, ora 18, până duminică la ora 10, o informare meteo anunţă precipitaţii în cea mai mare parte a
ţării.
Vor fi precipitaţii mixte în Transilvania şi Moldova, în zona montană vor predomina ninsorile, iar în restul
teritoriului vor fi mai ales ploi. Din seara zilei de sâmbătă (21 decembrie) în estul Munteniei, în Dobrogea
şi în sudul Moldovei vor fi ninsori şi lapoviţă.
Local se vor acumula cantităţi de apă de 10…20 l/mp. Izolat se va forma polei şi gheţuş.

Continuă să citești

Te-ar putea interesa și